Last news in Fakti

5 Април, 2024 15:06 3 184 12

Турция: с олинклузив срещу инфлацията

  • турска икономика-
  • турция-
  • олинклузив-
  • хотели-
  • инфлация-
  • пари-
  • туристи-
  • туризъм

Драстичното повишение на цените на стоките и услугите в Турция заради инфлацията създава грижи и на туристическия бранш

Турция: с олинклузив срещу инфлацията - 1
Снимка: Shutterstock

Известният турски морски курорт Анталия не се оплаква от липса на интерес. Както разказват пред АРД двама седнали край басейна посетители от Нюрнберг: „Целта ни е да си починем, да не готвим, а да се оставим да ни обслужват, да се порадваме на слънцето".

За германците Турция е сред петте най-популярни туристически дестинации, а в световен мащаб заема четвърто място по посещаемост, пише икономическото издание „Виртшафтсвохе".

Вълшебната дума, на която Турция разчита за привличането на туристи вече от над 30 години е „ол инклузив". По турската ривиера има хиляди хотели, които предлагат този вид обслужване: от храната до напитките на басейна, спортните площадки, малките магазинчета и разбира се - собствена плажна ивица. При това на добри цени - поне досега беше така, уточнява АРД и припомня, че рязкото увеличение на цените в Турция засега и туристическия бранш.

Увеличението на цените е осезаемо

Един пример: старият град на Анталия. Двамата туристи от Нюрнберг виждат, че са настъпили промени. Не става дума за цената на почивката, а за цените извън хотела. „Когато изведнъж се наложи да платиш осем евро за чаша вино, виждаш, че не е евтино. Това отговаря на германските цени, а не съм си представял нещата така", споделя единият от тях пред АРД.

Хранителните продукти, ресторантите, но и туристическите обиколки из забележителностите или пък малките сувенири - всичко е поскъпнало. Инфлацията за март е 68,5 процента в сравнение със същия месец на миналата година.

Индивидуалните туристи се сблъскват с това увеличение, което се е превърнало в траен проблем за турците. Търговците в магазинчетата в стария град на Анталия също се обезпокоени.

Лютфи Чакър, който има магазинче за керамика, принципно е доволен от старта на сезона. Но високите цени и привързаността на туристите към почивките ол инклузив му създават затруднения. Търговецът посочва пред АРД: „При този вид почивки се прави всичко възможно на туристите да не им се налага да напускат хотела - имат всичко на разположение. Това, разбира се, има предимства, но има и недостатъци".

Германците ще продължат да пътуват

За разлика от малките ресторанти или магазини, големите хотели се справят по-добре с инфлацията. Т.е. този, който сега си ангажира почивка от Германия, няма да усети особено повишените цени, казва пред АРД туроператорът Дениз Угур.

Като цяло цените са се повишили с около 6-7 процента в сравнение с миналата година, посочва той. Възможно решение за туристите с по-малък бюджет е например да им бъде предложен ограничен ол инклузив. Или пък ваканции с по-гъвкава продължителност - не само седем или 14 дни. Угур е оптимист за предстоящия сезон - германците искат да продължат да пътуват. „Пътуванията са модерни - те продължават да са ценни за хората, защото, въпреки нарасналите цени, се пътува повече".

Директорът на германския Институт за изследване на туризма Бернд Айзенщайн казва пред „Виртшафтсвохе", че цените на хотелите в Турция са се увеличили с 10-15 процента. Но не смята, че това ще накара германците да се откажат от ваканциите си там. „От опит знаем, че германските туристи не се впускат веднага да се отказват от почивките си, а по-скоро пестят повече по време на ваканцията."

„Никакви компромиси с качеството"

Хотелиерът Динчер Сарикая от Кемер, град на около час път от Анталия, също изразява пред АРД мнението, че желанието на хората да пътуват не е намаляло. Двойна стая в неговия хотел струва между 60 и 70 евро извън сезона, 100 евро по време на сезона. И тези цени са очевидно атрактивни за германците, които с удоволствие идват да почиват на ол инклузив. „Макар да ни се налага да се борим с цените, се опитваме да не допускаме никакви компромиси с качеството. Такива са недопустими", посочва Сарикая.

Лично той би предпочел да се откаже от част от печалбата с надеждата, че икономиката ще се стабилизира. И той се радва на предстоящия сезон - и вярва на турския министър на туризма, който тази година иска да привлече рекорден брой туристи - включително хора, готови да платят повече. По-малко евтин туризъм, но всички са добре дошли: така изглежда неговата визия за бъдещето на туристическата страна Турция. В Кемер и Анталия това изглежда се е наложило, посочва още АРД.

Пиа Мазурчак (ARD) | Биляна Михайлова (редактор)


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    11 20 Отговор
    но защо така се получи? преди години 3-4 всички русофили хвалеха султана , че бил далновиден...а ся губи изборите , след като докара турците до просешка тояга с РФ?

    Коментиран от #5

  • 2 Бре брех

    19 7 Отговор
    Тези от дв не си гледат кочината на къде върви ами се загрижили за Турция?

    Коментиран от #7

  • 3 Безплатни

    11 1 Отговор
    Дюнери, турско кайве, баклава, бюреци. Ха бакалъм туристи.
  • 4 Гражданин

    14 3 Отговор
    Че на слънчака е по скъпо, хаха
  • 5 Плешив сфинск

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Нека ти напомня, че Турция е един от най-верните съюзници на НАТО, който също като Украйна много се надяваше да бъде приет в ЕС, но холандеца им го каза в прав текст, че това няма да се случи "нито сега, нито след, сто, нито след милион години". Турция беше главната причина за карибската криза през 1962. "Но светът е изменчив". И не е далече времето когато камбаните на много мяукащи създания ще бъдат хвърлени на кучетата
  • 6 Гост

    27 4 Отговор
    НИКОГА в България на почивка, НИКОГА!
    Колкото инда се опитвате да очерните Турция, тя е световен еталон за почивки!
    Не плюйте срещу слънцето, знаете защо!

    Коментиран от #8

  • 7 Като ,че ли

    5 10 Отговор

    До коментар #2 от "Бре брех":

    Турците не са на твоето мнение. Масово бягат от Турция и гледат да се заселят в Германия или Франция.
  • 8 Само питам

    4 18 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Ти някъде другаде ходил ли си на почивка или бюджета ти стига само за манджа в турските клубове???

    Коментиран от #12

  • 9 рамазански олинклузив

    7 1 Отговор
    сега българите ще ходят да починат и напазаруват .
  • 10 Стилян

    11 2 Отговор
    Турция и Гърция предлагат много по+-добри условия за почивка.
    Никога няма да почивам В България.
    Храна вмирирасана от вчера цени в небесата,стари и протрити чаршафи....
  • 11 Дойчето пак смуче от пръстите

    5 0 Отговор
    Веднъж казва инфлация 68%, а после казва, че цените са се увеличили с 6-7% от миналата година
  • 12 Гост

    10 0 Отговор

    До коментар #8 от "Само питам":

    Щом ме питаш, па че ти кажем:
    ДА, бил съм на мноого места, НО такава АЛЧНОСТ като българските търгаши ме съм виждал!
    Почивай си у Велинград с цени като в Дубай и се мисли за богаташ😂
Новини по държави: