Last news in Fakti

9 Април, 2024 06:00 4 034 44

Как забогатя една от най-бедните страни в света

  • инфлация-
  • икономика-
  • азия-
  • бангладеш-
  • богатство

Ще се задържи ли икономическото чудо?

Как забогатя една от най-бедните страни в света - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато обявява независимост през 1971 година, Бангладеш е една от най-бедните държави в света. До 2015 година обаче успява да се развие до страна с ниски средни доходи. А от 2010 до 2022 година бедността там се свива от 11,8% до 5%, отбелязва Световната банка. Силният демографски дивидент, големият износ на текстил, устойчивият приток на парични преводи и стабилните макроикономически условия подкрепиха бързия икономически растеж на държавата през последните две десетилетия.

Най-ефективният двигател за икономически прираст

Дака е на път да се превърне в поредната история на икономическия успех в Азия. И има шанс в следващите десетилетия да се присъедини към Хонконг, Сингапур, Южна Корея, Тайван и Китай, които създадоха най-ефективния двигател за генериране на икономически прираст, както отбелязва в своя публикация "Ню Йорк Таймс". Тяхната рецепта вече повече от половин век гласи общо взето следното: направете така, че фермерите да оставят нивите и да започнат да работят в производството и продавайте продукцията им по света. Четирите азиатски тигъра, както са известни високоразвитите икономики на Южна Корея, Сингапур, Хонконг и Тайван, както и Китай, постигнаха своя успех с помощта на евтина работна ръка и достъп до международен ноу-хау и финансиране. Правителствата пък осигуриха необходимата инфраструктура - в това число пътища, училища и удобни за бизнеса условия.

Но технологиите напредват, веригите за доставка се променят, а политическите трусове променят световната търговия. И всичко това повдига сериозни въпроси дали индустриализацията все още може да гарантира икономическото чудо, на което се радват развиващите се държави през последните десетилетия.

Технологичен напредък и политическа несигурност

Днес производството представлява все по-малък дял от световната икономика. На Китай се пада над една трета от него. Но в същото време все повече страни с бързо развиваща се икономика продават евтини стоки в чужбина, което засилва конкуренцията и намалява печалбите, както отбелязва "Ню Йорк Таймс". Освен това в днешно време все повече фабрики разчитат на автоматизирани процеси, а не на евтина работна ръка, както в миналото.

Подобно развитие се наблюдава и в Бангладеш. Миналата година "Мохамади Груп", един от големите конгломерати в страната, замени 3000 служители в текстилното си производство с машини, разказва американското издание. Компанията е успяла да премести някои от работниците в други отдели, но все повече експерти се питат какво ще се случи, когато тази тенденции се разрасне.

Сривовете във веригата за доставки, предизвикани от пандемията от Ковид-19, както и санкциите, наложени след руската инвазия в Украйна, повишиха цените на стоки от първа необходимост. Високите лихвени проценти, наложени от централните банки с цел потискане на инфлацията, пък доведоха до нови дългове в развиващите се страни.

Ключът е в образованието

Примерът на Индия предлага възможно решение. Там мултинационални компании като "Голдман Сакс", "Викториас Сикрет" и списание "Икономист" създават оперативни хъбове, които се грижат за счетоводството, дизайна и развиването на нови технологии в сферата на киберсигурността и изкуствения интелект. По оценки на "Делойт" подобни центрове ще създадат 500 000 работни места в следващите 2-3 години, отбелязва още "Ню Йорк Таймс".

Но това решение няма как да е устойчиво без съответните инвестиции в образованието. Развитието се наблюдава навсякъде. В доклада за бъдещето на работните места, публикуван миналата година от Световния икономически форум, се посочва, че през следващите три години шестима от всеки 10 работници ще се нуждаят от преквалификация, но преобладаващата част от тях няма да имат достъп до нея.

В своя публикация от януари председателката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреждава, че изкуственият интелект може да засегне 40% от работните места в бъдеще. И докато това ще се отрази положително на продуктивността, световната икономика и доходите, технологиите могат да оставят хора без работа и да задълбочат неравенството. За развиващите се икономики приоритет трябва да бъде полагането на здрава основа чрез инвестиции в цифрова инфраструктура и цифрово компетентна работна сила, предупреждава Георгиева.

Автор: Александър Детев


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Година надървения зелен дракон

    32 2 Отговор
    Китай са колкото цяло стадо тигри, а кадрите от Бангладеш са мечтата на всеки алчен, селски бг работодател, работят много, ядат малко.

    Коментиран от #34

  • 2 Шабан

    41 4 Отговор
    Така е! Но тези държави имат най-необходимото условие за просперитет на една държава!? И това е имат достатъчно хора в държавата си и най-вече много млади и работливи хора, селяни! А тук няма хора да не говорим за млади и работливи, а искаме да сме икономически тигри на балканите! Е как да стане, няма селяни, градовете опустяват, селата се самозатриват,!! В България има просперитет само за шепа мошеници научени от комунистическо време да цоцат държавата! Съдбата на другите не ги интересува! А че не останаха хора и това че населението е предимно застаряващо и трябва да робува до 67-70 години, ко ти пука! Нали техните джобове са пълни с хартиики и болни амбиции!!!! Но тези хартиики в гроба не ти трябват! Това е истината, суровата......
  • 3 Браво

    17 33 Отговор
    Но да отбележим, че никога не са били комунистически роби и под руски ботуш

    Коментиран от #6

  • 4 Българин

    27 5 Отговор
    Как ще ги стигнем.. бангладешците?
  • 5 Икономист

    37 15 Отговор
    В беден Бангладеш минималната заплата е 500 евро. В кирова България е 450 евро! Евроатлантизъм = бедност!

    Коментиран от #39, #43

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Браво

    22 18 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    И как построиха България??? Като унищожиха готовите фабрики,отнемайки земята,животните, стопанствата на хората ли????

    Коментиран от #9, #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ВИЖ МИЛИОНИИИИИИИТЕ

    15 4 Отговор

    До коментар #7 от "Браво":

    ГЛАВИ ДОБИТЪК ПРИ СОЦА .ДЕ СА СЯ ДЕЕ ХУБАВАТА ЛЮТЕНИЦА ХОРЦЕ.СЯШНАТА Е ВОДА БОЯ НИШАСТЕ И АРОМАТИЗАТОРИ.......

    Коментиран от #16

  • 10 ЧОВЕКА ИМА РЪСКИ МОЗЪК СЪЗНАНИЕ

    4 8 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    ИДЕАЛИ.ТВА Е ПИ ВАЖНОТО ОТ МАТЕРИАЛНИТЕ ИМИТАЦИИ И ФАЛШИМВНТО ПИДСЛУШВАЩИ УСТРОЙАТВА ТИП ЖСМ И ЛАПТОП.....
  • 11 България замести в Класацията на най

    15 2 Отговор
    бедните държави, замести Бангладеш!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шабан

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Така е! 45 години руснаците стройха, 35 години американците рушат и 145 години цървула мисли, само за себе си! :)
  • 14 До 5!! България е окрадоха Хиените на

    23 2 Отговор
    Борисов с Доган и Пеевски, Червените Шамани и Жълтите Юпита!! Заслугата за Счупвнето на държавата, имат и ХАРВАРДЦИ, НО Е, МИНИМАЛНА ЩЕТА, В СРАВНЕНИЕ С ГОЛЯМИТЕ КРАДЦИ В НАЧАЛОТО НА КЛАСАЦИЯТА!!!
  • 15 Мдааа

    10 6 Отговор
    Както винаги DW ЛЪЖАТ и както винаги глупаците вярват на лъжите им!
  • 16 Браво

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "ВИЖ МИЛИОНИИИИИИИТЕ":

    На теб тоталитаризма ти е дал най доброто, грамотността 😂😂😂
  • 17 Ха-ха-ха

    22 7 Отговор

    До коментар #7 от "Браво":

    Нищо не беше унищожено. Фабриките преминаха станаха държавни и продължиха да работят и се развиха с времето и нови предприятия се построиха. Земята беше отнета но се създадоха кооперативни и земята продължи да се обработва построи се и една от най-добрите в света напоителна система. Нямаше безработни и просещи.За 35 години демокрация и с америкаските"партньори" всичко беше фалирано,
    разрушено, животните изклани земите пустеят и храната я внасяме.. Това са фактите и равноснетката.

    Коментиран от #40

  • 18 Иван

    10 3 Отговор
    Много е важно да има личен пример - от страна на ръководителите.

    Една от грешките на БКП е - че се "оядоха", но в сравнение със съвременните им подобия, са - направо - аматьори.

    Но имахме успехи - например - една Финландия - създадоха нищо и никаква "Нокия", това е една платка и микрофон, не е нещо сложно, това можем да го правим и самите българи.

    Сега произвеждаме авточасти, но както и да е - но е много бедна страната ни, а ето - че някъде има нормални политици.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Анонимен

    21 1 Отговор
    В такива държави дръпнаха напред, защото всеки работи нещо. Тук почти всичко е на държавна хранилка. Ако някой случайно се хване да произвежда, един куп му се изсипват на главата с проверки и рекет. Няма как да стане. Познавам много хора, които си заминаха от България и в чужбина развиха същия бизнес.

    Коментиран от #26

  • 21 Хахахаха

    3 4 Отговор
    Е как? Явно русия и С. Корея са ги дръпнали напред.
  • 22 а как обедня

    10 0 Отговор
    една от средните страни в света

    Коментиран от #30, #36

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ден

    13 2 Отговор
    Бедна защото е ограбвана от англичаните!Сега и нас ни обират от америка!
  • 25 ТИР

    4 1 Отговор

    До коментар #19 от "фактите":

    И това е вярно,,,по времето на ТН пандемия складираха едни ваксини в руски хладилник, даваха по телевизията,,,,
  • 26 12345

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Анонимен":

    Истината е че българина не долюбва частника! Все нещо му е кусур! Я от завист, я от злоба, я от чиста простотия винаги гледа на другия да му е зле, а не той да е добре! И те разумните хора виждат и разбират че, тука не става и или се изнасят или си закриват бизнеса и си намират работа на сигурна заплата! може да е малко но постоянно и сигурно. И за това, така.........
  • 27 Ха-ха-ха

    10 5 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Говорим за 35 години все пак. Нищо не се е внасяло от тогава. Руснаците и те минаха по нашия път. Такива като Елцин я оставиха да я разграбват. Затуй Путин не се харесва на запада. А от съветско време все още са останали много неща. Майка има прахосмукачка на 45 годи и работи безотказно. В провинцията можеш още да видиш лади по на 40 г и в отлично състояние. Знаеш ли какво представлява едно шеви на 40 години? Приятел на татко има Волга на 60 и кусури години от тея правени
    от немските каски също в отлично състояние. Сигурно и сега имат добри неща, но няма как да знаем.

    Коментиран от #32, #41

  • 28 Нещо не е наред

    6 0 Отговор
    Светът не е правителства, а милиарди хора, з.омбитата живеят за фалшиви правителства не за хората! Става страшно!
  • 29 Шах

    8 0 Отговор
    170 милиона банггли.! С 20 милиона повече от Руснаците.
  • 30 Читател

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "а как обедня":

    Демократично : ) Разликата с баш колониите и нас, е че тях са ги превзели с огън и меч, а нас с едната писалка ...
  • 31 В.В.П.

    5 1 Отговор
    Бангладеш от 71ва година НЕе колония ..Затова се повдига .България от 1990е колония ..Грабеж и Рекет ,тоталитаризъм ..Затова пропада ..Няма тайни

    Коментиран от #33

  • 32 Смех в блатото

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "Ха-ха-ха":

    " Майка има прахосмукачка на 45 годи и работи безотказно."

    Ти сериозно ли? :)))))

    Тва, че бръмчи, не значи, че "работи".

    Е затва нищо не се променя в главите на някои хора - важното е да има "показуха", да се имитира, че има нещо, не какво всъщност се случва и какво РЕАЛНО е положението :))))

    Коментиран от #37

  • 33 Мдаа

    4 5 Отговор

    До коментар #31 от "В.В.П.":

    Затова България три пъти фалира през времето на "великия" комунизъм, мдааа.

    А това, че не знаеш, че България беше тоталитарна държава под руски ботуш преди 89та си е само твой проблем.

    Коментиран от #38

  • 34 Сандал Цвичков

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Година надървения зелен дракон":

    Чак да работят много, едва ли, ама не ПИЯТ! Другото, което не се казва в дописката е, откъде идват инвестициите! На бас, че са азиатски, а не евро-джендърски демократични $$$

    Коментиран от #35

  • 35 Губиш

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Сандал Цвичков":

    На бас, обаче ВСИЧКИ големи западни фирми за облекла и обувки произвеждат в Бангладеш, тъй че ще изгубиш баса.
  • 36 ти май не си запознат

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "а как обедня":

    на 28-мо място в световната икономика не е средна страна !!!
  • 37 че то в този ред на мисли

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Смех в блатото":

    това че пишеш не те прави умен..!
  • 38 фалирали са ви мозъците

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Мдаа":

    на вас децата на демонкрацията
  • 39 Емо

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Икономист":

    Само че за заплатите в Бг не ти е виновен Киро, който поне се опита да направи нещо, а Боко Тиквата, който краде все едно е с 10 ръце.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Казуар

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Ха-ха-ха":

    По време на живковизма задължително се сваляха чистачките на колите защото се крадяха.
  • 42 Смърфиета

    0 0 Отговор
    Войчо Велев: Откога във Факултето има къщти по €2млн.
  • 43 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Икономист":

    По-вероятно е максималната заплата да е 500 евро в Бангладеш ... Откачате копейките , реете се в безтегловност в открития космос ако смятате че "и Бангладеш ни изпревари " ...
  • 44 бай Даньо

    0 0 Отговор
    Копейките на вашето внимание! За сравнение в "провалена България" средната заплата мина 1000 евро, тоест към $1100 ...

    The Average Salary in Bangladesh for a worker is around 26,100 BDT (237.63 USD) per month