Last news in Fakti

29 Март, 2024 08:12 2 309 16

Къде в Германия не обичат касовите бележки

  • инфлация-
  • германия-
  • пари-
  • кеш-
  • касова бележка-
  • ресторанти-
  • данъци-
  • укриване на данъци

Малките сметки в Германия често се плащат в брой, а касови бележки не се издават

Къде в Германия не обичат касовите бележки - 1
Снимка: Shutterstock

Цената на двете шоколадчета е само 2,25 евро и не е трудно да се сметне, но касиерката показва на калкулатор дължимата сума. Касова бележка не дава, макар да е готова да го направи - само при поискване, не и преди това, пише АРД в свой репортаж от Берлин.

Укриват ли така данъци?

Това, че редица малки магазинчета и будки в Германия игнорират задължението за издаване на касова бележка, си има причина, казва пред германската обществено-правна медия данъчният експерт Флориан Кьоблер. „Подозрението е, че така се укриват данъци." По думите му това (че клиентите принципно не получават касови бележки) е само върхът на айсберга.

Там, където финансовата документация не се поддържа изрядна, се намества сенчестата икономика - почти съвсем публично при пекаря или в най-близката будка. И ако финансовите служби заловят някого да мами - което се случва рядко - се разкрива какъв е обичайният подход. „Две трети от продажбите са законни, една трета е в брой и без данъци", обобщава Кьоблер пред АРД

Цяла серия измами

Зад заобикалянето на изискването за касова бележка стои цяла серия измами, посочва експертът, имайки предвид, че така се укриват данъци - и върху оборота, и ДДС. Освен това на служителите често се плаща в брой, като по този начин се пестят не само данъците върху заплати, но и законовите социални разходи.

При направените проверки е установено също така, че на места не се спазва изискването за минимално заплащане и се наемат работници на дъмпингови надници - пак без да се плащат данъци или социални разходи. Кьоблер допълва, че има случаи, при които работещите изобщо не са регистрирани, което им позволява да получават помощи като безработни.

Трикът на ресторантите: междинна сметка

Плащане в брой се практикува най-вече в малките магазинчета: пекарни и будки. Но и в ресторантите се вършат измами - при това с касова бележка. Това става по следния начин, както обяснява за АРД Кьоблер: „Прави се нещо като междинна сметка, а окончателната цена не се въвежда в системата - изтрива се от касата".

Данъчният експерт е убеден, че укритите по този начин суми са огромни. Неговото предположение е, че „само от данъци държавата губи 15 милиарда евро годишно. А като се добавят социалните разходи и последствията от нерегламентираното заплащане на труда, сумата може да достигне и 70 милиарда евро".

Контролиращите органи не могат да се справят

Проблемът е, че инспекторите не смогват да погледнат под лупа всички малки магазинчета. Проверката на една каса може да трае и два дни. А честотата на проверките е различна в отделните федерални провинции. Те са най-редовни в Долна Саксония, докато в Берлин се извършват сравнително рядко, посочва АРД.

Нещо повече - Кьоблер е изчислил колко вероятно е един недобросъвестен магазинер да бъде проверен от инспектиращи. А изводът, до който достига той, е шокиращ: приблизително на всеки 70 до 100 години, т.е. фактически никога.

Миналата година в Берлин са били направени 962 проверки за касови бележки, откъдето следва, че един магазин се контролира приблизително на всеки 130 години. Градските финансови власти съобщават, че „се проверяват всички сигнали, свидетелстващи за данъчни измами".

Т.е. касите очевидно се контролират само тогава, когато е подаден сигнал за укриване на данъци, обобщава АРД.

Автор: Андре Карчал (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В тоалетната

    4 1 Отговор
    Малки са по размер.
  • 2 Гошо

    28 1 Отговор
    А инспектора защо така политкоректно е пропуснал да каже и кои са собствениците на тези малки магазинчета и ресторантчета
  • 3 РЕАЛИСТ

    11 9 Отговор
    И какво чудно има? Касова бележка дори в най-големите супермаркети във Великобритания се издава само при поискване. Прави се , за да се намали разхода на хартия и по този начин изсичане на горите. В Германия уж Зелените на Бербок са в управляваща коалиция, пък не са се сетили да го направят.

    Коментиран от #6

  • 4 Ако сменим

    21 0 Отговор
    Името Германия с България ще получим същия резултат
  • 5 Германистан на три минарета

    28 3 Отговор
    Касовите бележки сериозно нараняват културната идентичност на германците Мустафа и Угур!
  • 6 QR Виза

    20 1 Отговор

    До коментар #3 от "РЕАЛИСТ":

    А в гръцките таверни ги носят написани на ръка на тройно рециклирана тоалетна хартия!
  • 7 Урюрвкос

    5 3 Отговор
    това е характерно за тоталитарна държава с командна икономика
  • 8 Поне

    6 3 Отговор
    Пестят хартия. Дърветата не растат за един ден и ни дават кислород.
  • 9 Анализ

    4 3 Отговор
    Ами ако сментат колко заплати ще трябва да дадат за контрольори и стигат до извода, че така е по добре ... и по малко корупция....
  • 10 БРАВО

    10 1 Отговор
    Урсулата и брат и въртят даавери с ваксини за милиарди, обаче лелката в кварталната бакалия е на прицел!
  • 11 Мъдрият

    4 2 Отговор
    Ами затова и при нас се прави така, защото това с тези касови бележки - е нередно и неправилно! - в смисъл не е редно държавата да те кара да издаваш касови бележки! И въз основа на това да ти иска данъци!

    Всичко трябва да мине само на патентен данък - и да се махнат изобщо касовите апарати и бележки!
  • 12 СвръхАз

    11 1 Отговор
    Е щом две шоколадчета струват 2.25 евро, колко струва едното?
  • 13 Как къде…

    5 0 Отговор
    По разни дюнерджииници, турски кафани, по битаци, сергии и всички подобни с по-препечени “продавачи”.
  • 14 Те тези мурафети

    5 0 Отговор
    не са паднали от Марс.
    Там ги пренесоха разни тъмни анадолски субекти.
    Вчера гледах репортаж по РТЛ за клановете в Берлин-Нойкьолн в който се разкриваха сенчестите дела на ливански и турски кланове. Измама, грабежи, пране на пари, продажба на наркотици, фискални нарушения, данъчни измами са само част от престъпленията им. Тези екземпляри са отишли там да завладяват и публично парадират с откраднатите пари и богатства. Рай за престъпници. Тай, който Германия сама създаде.
    А писаното в статията е само върхът на айсберга.
  • 15 Настопроценти

    0 1 Отговор
    Зависи колко е голямо едното шоколадче. Явно са с различен грамаж и различна цена. А могат да са и от различни производители.
  • 16 Христо Иванов

    0 0 Отговор
    Ами и ние, да ви кажа, сме за европейско развитие.
Новини по държави: