Last news in Fakti

20 Март, 2024 23:01 4 335 40

Защо в една от най-богатите страни има толкова много бедни

  • инфлация-
  • бедни-
  • богати-
  • великобритания-
  • европа-
  • икономика-
  • пари-
  • кражба

Все повече британци живеят в бедност. Регистрират се и все повече кражби

Защо в една от най-богатите страни има толкова много бедни - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Финансовото положение на британците е толкова тежко, колкото не е било от десетилетия. Комбинацията от дългогодишната политика на икономии на различните правителства на торите, Брекзит и високата инфлация е причина за все по-масова бедност. През 2017 година 3,8 милиона британци са живели в трайна бедност, включително един милион деца. А оттогава насам числата поне са се удвоили, пише германската обществена телевизия АРД.

От бедността вече е засегната и средната класа. Реалните доходи на домакинствата във Великобритания са спаднали от 2019 досега с 3,5 процента - това е най-големият спад в жизнения стандарт от 1950-те години насам. Едно от свидетелствата за мащабите на кризата е огромният ръст на кражбите в магазините. Те са достигнали рекордно ниво: от октомври 2022 до септември 2023 са регистрирани над 400 000 случая на кражби от магазини. Никога преди не е имало толкова много кражби.

При това регистрираните случаи вероятно са само малка част от всичките, предполага АРД - тъй като собствениците много рядко полагат усилия да уведомят полицията. Тя от своя страна също е засегната от кризата в обществения сектор, страда от хроничен недостиг на финансиране и затова често не е в състояние да се окаже своевременно на място.

Бившата крадла днес е основателка на стартъп

Фара Макнът е основала стартъп, който помага на все по-отчаяните собственици на магазини. Името му е "Хвани крадец" (на англ. "Catch a thief"). Срещу месечна такса Макнът съветва предимно по-малките магазини как да защитят по-добре служителите си, кои методи за видеонаблюдение са ефективни и кои при необходимост могат да бъдат признати като доказателства в съда.

Младата британка е наясно с всички номера на крадците, тъй като като тийнейджърка самата тя е била крадец - по настояване на по-големите в нейната компания. Стига до идеята да превърне опита си в бизнес, след като вижда на колко много магазини им се налага да затворят заради кражби, разказва АРД. "По-възрастните хора обаче имат нужда от тези малки магазини - те нямат възможност да пътуват дълго донякъде, за да си купят мляко. Навремето не съм си давала сметка за това - смятах, че потърпевшите спокойно могат да се обърнат към застрахователите си."

Това обаче не е точно така - най-голяма част от кражбите са на хляб, мляко и бебешка храна, а в този случай няма смисъл от уведомление на застрахователя. Макнът разбира тежкото положение на тези хора, но въпреки това смята, че дори майките, които крадат бебешки храни, трябва да бъдат разобличени. "Все пак съществува помощ за бедстващите хора", посочва пред АРД Макнът.

"Скоро пак ще се наложи да строим приюти за бедняци"

Нещата обаче съвсем не са толкова лесни - из цяла Англия градове и общини фалират, тъй като правителството непрестанно съкращава финансирането им. АРД информира, че на редица места само социално ангажирани частни лица спасяват хората, изпаднали в пълно отчаяние. Хора като Хелън. Нейното боядисано в ярко лилав цвят магазинче прилича на магазин втора ръка, но е нещо много повече - в него се приютяват бездомни, а на нуждаещите се хора се раздават хранителни продукти. Бедните могат да си купят яке само за няколко паунда. Хелън помага на всекиго - дискретно и с много уважение, но в някои дни самата тя се изпълва с отчаяние.

"Не бих могла да вдъхна надежда на никого, че нещата някога ще се подобрят - това не би било и честно. Тъй като никога не сме виждали бедност като днешната. Като гледам сериали за Викторианската епоха и видя онези омършавели бедни деца с изпокъсани дрехи и обувки, си казвам, че и сега се случва нещо подобно, че вероятно скоро ще се наложи отново да строим приюти за бедняци", казва пред АРД Хелън.

Великобритания е една от най-богатите държави в света, изтъква германската обществено-правна медия. Въпреки това традиционно съществуващото в страната социално неравенство през последните години се е изострило толкова драматично, че все повече британци са на ръба.

Автор: Анете Дитерт (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зевс

    100 8 Отговор
    Заради ненаситните корпорации, и така е навсякъде.
  • 2 Факт

    72 9 Отговор
    Щото са масово тъ пи и необразовани
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тризначките

    58 1 Отговор
    Дека са ни пръстените?
  • 5 ХАХАХА

    53 10 Отговор

    До коментар #3 от "Хохо Бохо":

    Невероятно тъпо заключение,но ти си вярвай.
  • 6 Ффф

    63 1 Отговор
    Да питат борис джонсан след като посети клоуна
  • 7 Някой

    84 8 Отговор
    Сякаш Германия е цъфнала и вързала, че ДВ е тръгнало да разрешава чуждите проблеми.
  • 8 Коментар

    48 5 Отговор
    Зя да ги отвличат от проблемите сега там им разказват приказки за принцеси.Раздухват изкуствено някакви конспирации на тема "Къде е Кейт Мидълтън?".Даже песничка са измислили.Забавна е.Някакви твърдят,че била принесена в жертва към сатанински култ.Други,че след операцията била ритнала камбаната.Трети,че любовницата на мъжа й я е утрепала.Какво ли не си съчиняват хаха.
    Най-логичното е,че като повечето разглезени паразитиращи след операцията се е пристрастила към обезболяващите и затова не се показва.

    Коментиран от #20

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мда

    56 4 Отговор
    Англосаксите се набутаха с пакита, индийци и пр. през 70-те години на миналия век и сега им сърбат попарата. Всичките контроли вече са собственост на пришълците. Само им остава да турят някой бозав крал, потомък на намсикойси. Ние да му мислим...
  • 11 ЩЩД Веле

    43 1 Отговор
    На црънгули е позволено да берат колбаси по магазините и къщите...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Дойче Зеле

    43 8 Отговор
    Защо в една от най-богатите страни има толкова много бедни? Заради брекзита. Ако го нямаше, нямаше да има такава статия. Щеше да е политически некоректна пропаганда.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ХОРА!!!

    21 9 Отговор
    СТАНА ЧУДО!!!

    Как изведнъж невярващите повярваха на Дойче веле.

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Вуте

    26 2 Отговор
    Щото са масово тъ пи
  • 20 Хехе, при тях

    42 1 Отговор

    До коментар #8 от "Коментар":

    това е цяла индустрия.
    Има всякакви експерти, следящи как се държат кралските особи, постоянно пълнят студиа и дават ескпертни мнение какво значи ако кралят кихнал, какво значи ако пръцнал и всякакви такива.
    Съответно има и публика която Умре за тия новини и се кефи да боготвори кралския двор, все едно че тоя двор е направил нещо за тях.
  • 21 ха ха ха

    36 3 Отговор
    хайде соросчета , отлепяйте на там . Нали си е вашата мечта .
  • 22 Лудия касапин

    18 17 Отговор

    До коментар #16 от "ХОРА!!!":

    Да бе и аз това се чудя. Когато напишат нещо за Русия,веднага се почва "кой пък ги чете тея Дойче Зеле", "тези са джендърска пропаганда " и т.н. Ама напишат ли нещо по- кофти за Европа и изведнъж стават най-достоверният източник.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 То е ясно !

    29 4 Отговор
    Мързи ги да работят.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 точно така

    50 10 Отговор
    Така им се пада на тъпите островни грозници............изгониха белите образовани източноевропейци дето им вършеха черната работа за малко пари и се напълниха с тъмни субекти откъде ли не! Какво падение само премиера им да е индиец, а кмета на Лондон - пакистанец............а това дето напоследък им се случва е нищо в сравнение с туй дето ги чака, направиха огромната грешка да тръгнат срещу Русия и сега си плащат за нея, а ще плащат още много, заедно с другите западнали извратеняци!

    Коментиран от #31

  • 27 Артилерист

    47 6 Отговор
    Четох един идеолог на капитализма, който твърдеше, че бедните трябва да са търпеливи, защото капиталистите, когато забогатеят достатъчно много, богатството им ЩЕ СЕ РАЗЛЕЕ (изпличка!) и върху бедните. Знам, че разбирате абсурдността на подобно мнение, но това е капитализма. По принцип при капиталистите няма такова нещо, като милост. Те богатеят от експлоатация и независимо колко са богати им се иска да трупат още и още. Вижте Домусчиеви, например. Наскоро писаха, че богатството им е надхвърлило 4 милиарда. Да не мислите, че им пука за бг.здравеопазването и че страната е бедна и първа в света по смъртност?
    Има само легенди за милозливи богаташи, които са увековечени от майстори на художественото творчество, но капиталистическата реалност е жестока. Аз съм чел за нея при соца, но сега много хора я "четат" на живо. Англия е забогатяла от експлоатация на колонии, необятна Индия например, но сега положението коренно се промени. Тя е родителка на американците и винаги е в "коалиция на желаещите" с тях за нападение и ограбване на други страни, но и този кран е на път да се затвори. Тя затова е и толкова нахъсена срещу Русия, щото там има много за ограбване, ама "проклетия" Путин прекъсна евтинкото, засега бие през пръстите, но предупреждава и за ядрено набиване на кранчетата...

    Коментиран от #28, #39

  • 28 Калпазанин

    33 1 Отговор

    До коментар #27 от "Артилерист":

    Точно, овцете не могат да разберат че когато има богати то е за сметка на бедните, а какво да кажем в днешния откачен свят където вече има свръх богати
  • 29 Уса

    34 7 Отговор
    А защо в сащ има толкова много бедни и бездомни?Хайде да видим и сравняваме времена и какво ви дава капитализма повече от социализма..?
  • 30 Уса

    32 9 Отговор
    С прости кръчмарски сметки може да се изчисли.Капитализма дава повече,но взема повече.Капитализма мрази бедните затова им дава помощи,колкото да се хранят с капиталистическото ГМО,за да възпроизведат генетично увредени бедни,които ще живеят по-малко,за да спестят на капитализма инвестицииите в бедните.Социализма дава по-малко,но взема по-малко.Капитализма няма грижата за бедните,но социализма мисли,къде ще живеят,работят и умрат.Социализма е родина а капитализма е сорос

    Коментиран от #37

  • 31 Христо

    26 0 Отговор

    До коментар #26 от "точно така":

    Премиерите на Шотландия и Уелс също са чернокожи
  • 32 Мъжа на урсула

    37 3 Отговор
    Никога запад-налите не са били богати. Докато имаше откъде да крадат си мислехме че са богати но всичко свърши, наритаха ги от колониите.
    И по-бедни ще стават
  • 33 898

    11 1 Отговор
    Заради ненаситните
  • 34 То в кралството

    34 5 Отговор
    да речем вече не е цвете, но има такава тенденция, че германята още ги боли от брекситския шамар. Да изгубиш за идеята си такъв платежоспособен пазар и такъв нетен донор си е за рев.
    Много хора драскат коментари тук от скука, злоба или каквото и да е. Но някои много добре се ориентират и налучкват вярната посока.
    Истината е, че британците са богати, но всичко си има причина и цена. А причината е безмилостното ограбване с кораби на всичко, което са докопали. Цената, тепърва ще бъде платена с многото цветна фауна доплуваща канала с байдарки. И понеже няма вече какво да стрижат от колониите, вече открито насочват поглед към ресурсите на безкрайна Русия. Преди сподавено, сега безпардонно.
    Но, не са познали. Докато Путин управлява тази огромна страна, няма да близнат и капка мед.
    Защото мечките не делят меда с никого. Става въпрос за ресурси, става въпрос за земя, става въпрос за пари. Става въпрос за много, много пари.
  • 35 00001

    14 2 Отговор
    Тази статия за България ли е написана?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Отивай

    7 5 Отговор

    До коментар #30 от "Уса":

    в Северна Корея, там бездомни и просяци няма.
  • 38 мумията джо

    10 4 Отговор
    Тези надменни , високомерни , хитри , подли , коварни , долни , колонизатори пирати имат пари за Украйна ?--- но за своя народ нямат и всичко това е Европейски ценности (по рано бяха ) а сега са Англосаксонски ценности.
  • 39 хр. грозев предателят

    12 1 Отговор

    До коментар #27 от "Артилерист":

    Това ,че си живял при социализма и си видял (не става въпрос за хубава или лоша е системата ) и сега съпоставяш нещата и разбираш кое е било хубаво и кое е лошо при двете системи- защото си живял и знаеш. Но това в Запада не го знаят, промили им мозъците ,че всичко при социализма-те казват комунизма- е лошо и убедили хората да им повярват , превърнали ги в управляемо стадо и с години това продължи. Докато при Източният блок хората , начин на мислене и възприемане е много по различен от техният. .
  • 40 Спиро

    8 1 Отговор
    Не е така.Това са алкохолици и наркомани.Този на показаната снимка ли е безработен?В свободните общества човек и да няма високо образование живее нормално,стига да се труди.Работещия не е беден.Да,поддържат изкуствено безработица но и им плащат стига да отговарят на ред условия.Повтарям :който иска-намира работа.А Англия е една алкохолизирана нация.Домашни скрити алкохолици.