Last news in Fakti

25 Март, 2024 06:00 1 898 6

Лирата, инфлацията, лихвите: Дилемите на Турция

  • турска лира-
  • турция-
  • турска икономика-
  • инфлация-
  • реджеп ердоган-
  • лихви

През февруари инфлацията в Турция стигна до 67%

Лирата, инфлацията, лихвите: Дилемите на Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заради растящото ниво на инфлацията, продължаващото обезценяване на лирата и намаляващите валутни резерви Централната банка на Турция увеличи основния лихвен процент с пет пункта до 50 на сто. Това е най-високото му равнище от май 2002 година, посочва „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Изданието отбелязва, че банковите анализатори са поддържали въвеждането на подобно увеличение, но са предполагали, че стъпката няма да бъде предприета заради предстоящите в края на март местни избори – тъй като този ход би могъл да събуди недоволството на президента Ердоган, който в продължение на години настояваше да се води политика на ниски лихвени проценти, като отказваше да се вслушва в съветите на водещи икономисти.

Новият шеф на Централната банка ревизира курса

Банката обоснова стъпката си с това, че инфлацията през февруари е била по-висока от очакваната. Така новият шеф на банката Фатих Карахан ревизира политиката на своята предшественичка Хафизе Гайе Еркан, която през януари обяви започналия в средата на 2023 година период на повишение на лихвите за приключен – тогава водещата лихва бе 45 процента, припомня ФАЦ.

Оттогава насам обаче обезценяването на лирата продължи, а по официални данни инфлацията през февруари достигна 67 процента, посочва германското издание. По неофициални преценки тези показатели вероятно са значително по-високи.

На 31 март в Турция предстоят местни избори. Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган си е поставила амбициозната цел да си върне властта във важните градове като Истанбул. След вота се очаква финансовата политика да стане още по-рестриктивна, а това ще се отрази болезнено на много турци, коментира на свой ред „Ханделсблат“.

Дилемите на Турция

Според ФАЦ турската политика е изправена пред дилема: тя иска да насърчи растежа с изгодни кредити и да балансира инфлацията чрез увеличаване на пенсиите и заплатите. Същевременно обаче така тя допринася за обезценяването на лирата, което на свой ред увеличава разходите по вноса и цените на дребно.

Германското издание отбелязва, че напоследък Централната банка в Анкара е прилагала предимно индиректни мерки за затягане на паричната политика и при раздаването на кредити, като например увеличаване на лихвите за най-често ползваните кредити. Финансовият министър Мехмет Шимшек, архитектът на новата финансова политика, изтъкна следното: Централната банка има свобода на действията си и ще стори всичко необходимо за намаляване на инфлацията. Самият Ердоган изтъкна пред избиратели: „Тези, които сеят съмнения по отношение на нашата икономическа програма и предричат катастрофа след изборите, се стремят към краткосрочни печалби. Както пазарите, така и гражданите могат да бъдат спокойни“.

Различни очаквания

ФАЦ цитира становището на Deutsche Bank във връзка с решението за увеличаване на лихвите в Турция – че то би стимулирало гражданите да държат спестяванията си в лири, а би могло и да проправи пътя за връщане на чуждестранните капитали. Анализът на Commerzbank обаче е по-скептичен – експертите твърдят, че ситуацията е като по учебник, а високата инфлация е предварително програмирана. Освобождаването от това състояние би могло да бъде дълъг и мъчителен процес. „В случая с Турция възстановяването на доверието към Централната банка също ще бъде дълъг и мъчителен процес.“

Редактор: Биляна Михайлова


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шабан

    6 8 Отговор
    Каква ирония на съдбата! Колкото повече расте инфлацията в Турция, толкова по-добре си живеят разумните хора в тази държава. А покупателната им способност расте и икономиката им се развива! А за валутните резерви да не говорим, за 2023г имаха над 250 милиарда натрупан резерв в зелено!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 шопинг тур

    4 0 Отговор
    Инфлацията в тикволандия явно се дължи на дупките в оградата по границата с Турция.
  • 4 Фен

    2 0 Отговор
    Попрегледах статията, никъде май не обясняват проблемите на Турция с подкрепата и за Русия. Дойче веле?🤔
  • 5 Калпазанин

    3 1 Отговор
    И дертовете на ДЗ за Турция тцтцтцтцт, ама тва хич не е случайно да хвърляте кал всяка седмица и май някой яко ви бърка в ционистките немити з@@@@@@
  • 6 Ако почнат да валят еднометрови страпони

    1 0 Отговор
    Значи Господ е чул молбите на туркофобите 😂😂😂