Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Юни, 2023 10:33 2 654 62

Кирил Петков пред "Политико": Ако руснаците могат да спрат линия за доставки, те ще я спрат

  • оръжия-
  • кирил петков-
  • румен радев-
  • българия-
  • русия-
  • служби-
  • украйна-
  • нато-
  • война-
  • доставка на оръжие

България трябва да прочисти службите си за сигурност от подкрепяни от Русия агенти, заяви Кирил Петков

Кирил Петков пред "Политико": Ако руснаците могат да спрат линия за доставки, те ще я спрат - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България трябва да превърне в свой приоритет реформата на службите си за сигурност и прочистването им от подкрепяни от Москва агенти, ако се надява да успее в амбициозните си планове да изкорени корупцията и организираната престъпност, заяви пред „Политико“ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, предаде БТА.

В интервю, взето в партийната централа в София, той посочи, че българските служби имат остра нужда от реформиране, отбелязва изданието и допълва, че „в хаотичните, често изпълнени с насилие години след падането на комунизма, агентите на българската Държавна сигурност играят огромна роля в създаването на мощна мафия, занимаваща се с изнудване, наркотици и търговия с оръжие, и която все още има широко влияние върху националната политика и съдебната система. Много от апаратчиците на Държавна сигурност - мафиоти, които станаха известни, имаха тесни връзки с Москва.“

Още новини от Украйна

„Мисля, че в нашите служби за сигурност има дълбоко вкоренени рискове“, каза Петков. „Искаме да ги реформираме.“

По думите му първата стъпка към реформиране на разузнавателните служби ще бъде да се промени законът за това кой подписва назначенията на шефовете на различните служби за сигурност. Сега това е задължение на президента, в момента Румен Радев, който е смятан за проруски настроен, отбелязва „Политико“ и добавя, че Петков иска тези правомощия да бъдат в ръцете на парламента.

Втората стъпка по думите на Петков ще бъде да се проверят всички служители в апарата за сигурност и да се проведат „тестове за етичност и почтеност“.

„Ако успеем да направим и двете неща, влиянието на Русия до голяма степен ще бъде отслабено“, посочи той и добави, че Москва използва корупцията като начин за прокарване на външнополитическите си интереси. „Когато започнахме да се борим с корупцията, никога не сме знаели, че ще се борим директно с Москва, но се оказва, че това е една и съща борба.“

Радев реагира гневно на схващането, че разузнавателните служби се нуждаят от промени, заявявайки, че те вече „са сериозно реформирани“, и обвини партията на Петков, че се е поддала на натиск отвън - визирайки САЩ и ЕС, посочва „Политико“.

„И сега тези хора искат да обезглавят това ръководство (на службите - бел. на „Политико“)“, изрази недоволство президентът скоро след съставянето на правителството.

В текста на „Политико“ се споменава и инцидентът от края на миналата седмица в склад на оръжейната компания „Емко“, за който изданието отбелязва, че е тясно свързан с дебатите за руската намеса в България, като се припомня, че в годините назад също е имало подобни случаи.

„Политико“ прави уговорката, че интервюто с Петков е направено преди инцидента с взрива в оръжейния склад в неделя, но добавя, че в разговора изданието е помолило съпредседателя на ПП да коментира в по-общ план тези случаи и дали смята, че Русия атакува обектите от оръжейната промишленост.

„Сигурен съм, че ако руснаците могат да спрат линия за доставки, те ще я спрат“, заявява Петков.

Той коментира и съставянето на правителство с ГЕРБ по формулата с ротационна смяна на премиерите и кандидатурата на бившия еврокомисар Мария Габриел за министър-председател. „Казахме, че това е начин за преодоляване на различията“, заяви Петков и добави, че може да има доверие на Габриел за антикорупционния дневен ред, защото тя не е била част от българската политика.

Изданието посочва, че независимо от всичко много от привържениците на Петков, за които то отбелязва, че са предимно млади хора от големите градове и са повярвали на обещанието му да изкорени корупцията и да донесе нова ера в политиката в България, са се почувствали предадени от решението на коалицията му да работи с ГЕРБ.

„Нашите стандарти не са се променили. Избираме единствено хора, които не са замесени в корупция и за които не смятаме, че има потенциален корупционен риск“, каза Петков и добави, че партията не прави безпринципни компромиси.

„Политико“ отбелязва, че „сега, когато ГЕРБ се върна на предна линия в политиката, един от най-големите въпроси е дали лидерът им бившият премиер Бойко Борисов ще бъде подведен под отговорност по някое от делата около него.“ Петков заяви, че всичко това ще зависи от прочистването на съдебната система от корупцията, посочва изданието.

„Не можете да преследвате някого на улицата, в парламента или офисите на премиера (без - бел. на „Политико“) нормално работеща съдебна система“, каза Петков. „Ако България не се поправи в това отношение и не разполага с институционална рамка, ще продължаваме да водим тези политически битки без никакъв краен резултат.“


Поставете оценка:
Оценка 3 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Псевдоним

    27 1 Отговор
    Погледът на гвардееца е един път.
  • 3 Отдавна трябваше

    46 1 Отговор
    да си в затвора хасковски помако
  • 4 Kирил

    7 42 Отговор
    Добрата перспектива е че руския държавен проект приключва с тази война. Така, България ще е късметлийка и ще се избави от данък русия

    Коментиран от #9, #46

  • 5 Ще спрат доставките

    35 3 Отговор
    на Министър Магарев!
  • 6 А от американските агенти?!

    43 2 Отговор
    Кога!
  • 7 Вашата

    37 2 Отговор
    Престъпна политика ще ви убие
  • 8 Хахаха

    38 0 Отговор
    Снимката е много готина. Тоя младеж с пушката и капата как само гледа Киро..... Не е на хубаво ми се чини. Имам чувството, че ще го зачеше всеки момент.
  • 9 Не лягай на тая страна!

    38 5 Отговор

    До коментар #4 от "Kирил":

    Путин много ясно заяви на ултиматума към нато!Нато се изтегля в границите от 1991година!Кой разбрал,разбрал!За останалите е късно!

    Коментиран от #13

  • 10 Коментар

    8 30 Отговор
    А добро утро! Защо като отидеш в Европа виждаш правила и закони, а в България е анархия и мутризация. Някой иска България да е разграден двор, за да си прави каквото иска. Кой имаше ресурса навремето да създаде мутрите и да организира мафиотски структори? Кукловодите от ДС под диктата на кремълските им учители. За това и България изостана значително от останалите източно европейски държави. Другите реформираха службите и отстраниха руските агенти, а ние ги оставихме да ни направят конституция и политически партии.

    Коментиран от #16, #32

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Демократ

    8 20 Отговор
    Факт е, че мафиотските структури в България са създадени по КГБ образец и са навсякъде във властта.Затова не се развиваме като нормална европейска държава, те знаят само да лъжат и крадат и държавата и народа изобщо не ги интересуват. Когато се отървем от тях, ще тръгнем напред. Румъния трябва да ни бъде пример.
  • 13 Да да

    6 26 Отговор

    До коментар #9 от "Не лягай на тая страна!":

    Путин не е способен да завземе един Бахмут за 8 месеца. Щял да прекроява границите на Европа. Пиите ги тея хапчета ве русоподлоги.

    Коментиран от #17, #19

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 2 Отговор
    Къде си бе
    БРАТЕ ХАНКУ❓❓❓
    Тука може ли да питам ❓
    тоА КИРливанЧО
    ЗАЩО
    И КАТО КАКЪВ
    ХОДИ С КОЛА НА НСО
    ДА ВАКАНЦУВА ЗАД ГРАНИЦА ❓❓❓
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 А ми то в България,

    28 3 Отговор

    До коментар #10 от "Коментар":

    руските агенти станаха най върли евроатлантици! Всички тия смешници,които дават всекиден по телевизиите са учили в Русия!А както знаем,всеки който е учил в чужбина е вербуван от местните служби!Така че,търси руските агенти в България в евроатлантическите структури!
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Да да":

    Имаш ли представа ,
    Че промените границите на НАТьО
    НЕ ПРОМЕНЯТ ГРАНИЦИТЕ НА ЕВРОПА ❓❓❓❓

    Явно -НЕ ‼️
  • 18 Пенсионер

    3 16 Отговор

    До коментар #11 от "Само Възраждане":

    На кой референдум, ве ц.ъ.р.в.у.л, на този на фаша.гите от Из.раждане ли?
    Ти виждал ли си евро в брой, писарушко?

    Коментиран от #22

  • 19 Много си смешен!

    21 4 Отговор

    До коментар #13 от "Да да":

    Русия води СВО в укрия,а не война!Ако не схващаш разликата,не си струва да спори с теб човек!

    Коментиран от #24

  • 20 мислите на един гвардеец

    16 1 Отговор
    Гвардеецът: Леле това е тоя лудия, дано не мине по-наблизо, че е опасен и луд, що не го вържат!!!
  • 21 Киро

    11 0 Отговор
    Аз така си се лендзим, особено като се назобем.
  • 22 Фашистите в България

    22 2 Отговор

    До коментар #18 от "Пенсионер":

    са в герб сдс,пп и дб,и на расате хората! Възраждане няма нищо общо с фашизма!Но това за да го знаяш,трябва и малко да си чел!А тук е среда за изява на неграмотни мало умници! Само Възраждане!!!

    Коментиран от #28, #34

  • 23 зелю

    19 2 Отговор
    ТОЯ СЛАГАЧ ПРЕД КОЗЯК НЯМА ПРАВО НА МНЕНИЕ
  • 24 Отговор

    4 16 Отговор

    До коментар #19 от "Много си смешен!":

    Странни същества сте вие русофилите. На войната казвате операция, на логиката пропаганда.

    Коментиран от #35

  • 25 Просто човек

    3 17 Отговор
    С Вас сме! Продължаваме промяната...

    Коментиран от #38

  • 26 Тьотя

    4 11 Отговор
    Само мене не пипайте ,щот так хорошо в Болгария ,сонце ,Костя моя раб такой красавец и многа русофилские рабъ
  • 27 Правилно

    4 17 Отговор

    До коментар #11 от "Само Възраждане":

    Само Израждане може да заличи България превръщайки я в руски нужник
  • 28 Възраждане

    3 14 Отговор

    До коментар #22 от "Фашистите в България":

    Е електронна игра работеща с руски софтуер
  • 29 Партия на Подмяната

    14 2 Отговор
    Подменят всичко със свои партийни калинки, защото знаят, че повече никога няма да са на власт! На следващите избори няма да съберат и 10% гласове!
  • 30 бардаци

    12 2 Отговор
    Асен Василев е на среща с укропосланичнака....
  • 31 ЧЕСТНО

    12 1 Отговор
    НИКАКВИ РЕФОРМИ НЕ ПРАВЯТ, А ГОНЯТ КАДЪРНИ, НО ЗА ТЯХ НЕУГОДНИ И НА ТЯХНО МЕСТО НАЗНАЧАВАТ ХОРА ОТ ПРЕСТЪПЕН КОНТИНГЕНТ. НАРОДА НЕ ВИЖДА ЛИ?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 БЪЛГАРИН

    18 2 Отговор
    ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК ХОДИ И ПЛЮЕ ПО ПРЕЗИДЕНТА, КОЙТО ГО НАПРАВИ ЧОВЕК ПО ЦЯЛ СВЯТ В МЕДИИТЕ И ПО ПОСОЛСТВАТА.
    ОСТАВИ, ЧЕ ЧОВЕКА НЯМА НИЩО С ТОВА, КОЕТО ТОЗИ ПРЕСТЪПНИК ПРАВИ, НО ПО ТОЗИ НАЧИН ТОЙ ИЗДИГА В КУЛТ МУТРАТА БОРИСОВ.
  • 34 Като спомена за расате,

    11 0 Отговор

    До коментар #22 от "Фашистите в България":

    се сетих за ония негови изпълнения, в оня, джендарийския клуб, след което изчезна за известно време. И изведнъж "блесна" с доноса против полковник Николай Марков. Писал го е до всякакви институции и държавни глави в ес. Какво са го обработвали, не се казва, но сега е отчаян0 евроХатлантически осъзнат и цивилизован. Каква ли стиковка са му приложили?
  • 35 А какво

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Отговор":

    би рекнал за пролетите, внос на демокрации, майдани и неща от особено, жизненоважно значение за националната сигурност на фащ, из целия свят?
  • 36 Истината е

    6 1 Отговор
    Как я мислите тая бре Кириле. То от 33 г все до днес са децата им в системата на мвр, а бащуте им са били в бкпдс. По себе си знаеш, как е. И другите са от балкана реоресирани уж ким, че през 1972 са сменили на помаците имената, а на турците 1984. Те са много заможни. 3 дни почиват, имат във всеки град данс жилища, родителите им над 80 годишните обиколиха европа и продължават да пътуват и крадоха на бсп дпс герб абвтройнста царя сдс, те са навсякъде и крадат, обиждат и няма за тях закони, за крадците без значение на цвят религия, който си има чичо владика става мюфтия и поп, а който си няма от 77 години може да си учил но от вашите мили комунисти родители са ударени антикомунистите, враг на народа, кулаци и реститутки. Хващаха комунисти да им наредят децата на работа преподаватели в София в медицинският университет и другите, но един примен за доказателство. Ако тати не е бил от Дс, забрави за работа, а те събираха пари помощи за болно дете и си купиха коли, земи, а набеждат, кога им кажат хората,.. Вие сте крадци, но нямате доказателства, а хората имат и кой глупав и боклук, извода за вас, а това са бкп на герб и борисовите крадци милиционери инженери директори крадци и мързеливи. Кочина е Бг. Едно към едно. И това е истина и само истина, колкото и да крадат от народа честен, смърдят на простащина. Честността днес за тях явно е порок. И с ъс служебните коли непрекъснато се возеха семейства, жените им. И това ли е лъжа. И това ли е лъжа, че след пенсия дир
  • 37 Просто

    11 1 Отговор
    Киро
    Про100
    Киро и ленка
  • 38 Ми то от такива

    7 1 Отговор

    До коментар #25 от "Просто човек":

    като вас каква мисъл и нормалност може да очакваш? Про100 киро - Про100 човек, все от един дол дренки.
  • 39 Анонимен

    4 0 Отговор
    Нищо, празни приказки. И те пп ще си оправят тяхните хора, докато ви будалкат. Те са цеки родове на държавна хранилка. Мвр бащата, сина, жената всички със средно и в бюро съдимост, паспортна и бизнесмени, все комунисти, деца, внуци, и имат във всеки град жилища, данс а жената главен счетоводител, а гл счетоводители крадат на едро в богати фирми, цяла Бг ше изкупят не данс, а главните счетоводители с гъркоманите. Те майките им го пеавеха по живково, сега децата им, имали късмет. Ако имаше на място данс, прокурори, съдии, може би нямаше да е в големи размери корупцията, нo явно, за да натрупат комунистите капитал от народа е следвало да крадат, за да са днес това, което да, с множество имоти и Петков нищо няма да направи. Оразни приказки от 1001 нощ. Бъдете здрави, явно е трябвало да преминем през грабежите им и да ни оставят за години без препитание мнозина не вече живи
  • 40 Про100то киро

    4 0 Отговор
    Е получило меморандум от Посолството и ни го превежда
  • 41 112

    2 0 Отговор
    Крадците да не мислите, че много са спокойни. Разпитвайки ги в съда съдията и си признаваха... Как да открадна, като открадна дали ще ме хванат, като ме хванат на колко ли ще ме осъдят, все са в напрежение, но това бе по време оно, а след 1989 крадат приближените до партиите, а си открал нещо дребно, а са ви осъдили. Иначе Политико много им е до мафията на България. Празни обещания без покритие и така с лъжи едни станаха милиардери без ценз и образование, а честни еродирани юристи, лекари едвам днес свързват някои двата края.
  • 42 Дочев

    6 0 Отговор
    "Политико" си прави политиката,а ти аланкоолу,слизаш още три стъпала надолу към ямата,от която трудно ще излезеш.Загуби още 5% от гласовете за пп,с глупавото си държане по отношение на една наша братска федерация.86% от сънародниците ми,са обърнати с лице към Русия.На старият Джо отвъд Океана,не му пука ти къде ще бъдеш след поредните избори!Аз знам.Ако се закрепиш на трето място,ще хвърляш калпака до небесата.
  • 43 Пха ха ха ха

    6 1 Отговор
    Кирил Петков е национален предател и мястото му е в затвора
  • 44 Путинофил

    1 3 Отговор
    Целият свят разбра, че сме путинофили! Станахме за смях!
  • 45 Абе някой знае ли какво работят

    3 2 Отговор
    хиляди служители в една сграда на ВКР-то в кв. Мавастирски ливади? Тая сграда е по голяма от Пентагона?
    А руските шпиони ни гърмят складовете когато си поискат!
  • 46 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Kирил":

    СУУРВЪЛ А ДАНЪК КРАВАРИЯ ГО ПЛАЩАШ ВСЕКИ МЕСЕЦ С ТОКА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ ЦЕНТРАЛИ ....СМ000ТЛ
  • 47 Джим Кери

    8 0 Отговор
    А just Киро вече ни е доказал,че не може да му се вярва и не ни интересува какво е казал.Те заедно с Бойко БорисOff са въздух под налягане.
  • 48 Черната скала

    7 1 Отговор
    тестове за етичност и почтеност Първо за предателя на ПП и .........
  • 49 Артилерист

    8 2 Отговор
    Когато един доказан лъжец и агент на американците говори за проверка на служителите на БЪЛГАРСКИТЕ служби за етичност и почтеност това означава само едно: всички тези служители да станат американски агенти и да се назначават от посолствоТО. А почистването от агенти трябва да започне точно от просто Киро и той непременно трябва да премине и превъзпитание курс при бай Ставри.
  • 50 Перо

    5 1 Отговор
    Националните служби за сигурност, винаги са били пречка на чуждата агентура в страната! Вече се видя, как след закриването на правоохранителните органи започна разграбването на държавата, приватизацията и разложението на държавността! Сега също е планирано предателство, в интерес на геополитически фактори и се започва отново със службите за сигурност, които никога не са били ефективни, след 1990 г. Винаги отявлените фенове на тези промени са измислени демократи, служещи като мюре на други държави и местни криминални групировки и обикновено нищо не разбират от спецификата и предназначението на тези служби!

    Коментиран от #58

  • 51 наблюдателен

    4 0 Отговор
    То всичко е пито платено, бре Кирчо
    Събираха пари за болно внуче, къде ли не кашони, у дома са ходили да дават пари, много народ и в същият мимент нови коли и земи и колко ли са отклонили на бойко милициятая в банката. Алпни и ненаситни, имат села, имат деца, в Бг са, на хубави служби, но използваха момобта и със служебните коли след пенсии сот, как е и на негово място на серге от дж басма племенник, те така са обвързани, та кирил хал хабер си няма в дълбоките крадливи провинции някои си. Излишно е да си губим вренето с популисти от 33,или 77 години от дс бкп доносници. На задад няма кой да им разреши да крадат, а тука е разграден двор пикрай бб се краде и бойко и на тях ще им подаде, за да го изберат бб за президент след радев.
  • 52 макдоналдс тръмп

    2 1 Отговор
    лицето ще осемени скоро кикиту, ше го прай непразен
  • 53 Кочан

    5 1 Отговор
    Ще освежат състава със свои хора. И едните и другите наследници на славната БКП деца на ДС клон на КГБ. Просто трябва състава да се освежи с наши хора както обича да се изразява Тъпира Киро.
  • 54 Анонимен

    4 2 Отговор
    Кирчо на мляко мирише, на хляба вика папо, оправи си родата да не гладува, а всичко друго е уйдорма, днес облаци, а вчера изригна слънцето, както казва моя амсалаг наивен. Те го крадат, а той гледай да не чуят. Да е добър с хората, а нека го крадат неговите и чуждите. Много се краде, кирчо, но за вас с милиардите за вас краденото е нищо, но за нас лишени от цигари алкохол вода къпане ресторанти морета не ходили от 25,30 г си е много крадената стока. Губим си вренето на празно, дпс ще ви оправи отзад медии пеевски
  • 55 Простия Киро пак е ходил на Козяк да му

    7 2 Отговор
    Говорят какво да мисли, говори и да върши като краварска марионетка!
  • 56 канибал

    6 2 Отговор
    стрелять в Киро
  • 57 Давай Кире

    3 4 Отговор
    С тебе сме! Не е вярно, че само младите хора от големите градове ви подкрепят. Има много още. Само че те не пишат по форумите и не крещят под съпровода на Копейкин. За това не ги чувате. Лошото обаче е, че дали от мързел или защото са лъгани и разочаровани от избора си много пъти, не искат да гласуват.

    Коментиран от #62

  • 58 За да не останеш неразбран

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Перо":

    Като казваш "чужди агентури" нямаш предвид КГБ, ФСБ и всички израстъци на руския октопод, нали? Та те са си като наши родни!
  • 59 ТАКА КИРО И БАЩА МУ ЧАГЪРТАТ ГЕРБ ;

    3 0 Отговор
    ,,Петков добави, че може да има доверие на Габриел за антикорупционния дневен ред, защото тя не е била част от българската политика."
  • 60 САМО ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ КЪДЕ Е УЧИЛ КИРЧО

    4 0 Отговор
    И КОЙ ГО Е ЗАПИСАЛ ТАМ ! КЕИРЧО Е ЗАВЪРШИЛ ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ В РУСКОТО УЧИЛИЩЕ ЗАД КОНЯ ПРЕД НС - ,,АЛЕКСАНДЪР ПУШКИН "............ САМИ РЕШЕТЕ КАКВА ПОДВОДНИЦА Е КИРЧО ЗАЩОТО НА ВРЕМЕТО ТАМ НЕ ПРИЕМАХА КОЙ ДА Е - КАКТО Е И СЕГА !
  • 61 кирчо

    4 0 Отговор
    колкото по-бързо се махнеш от обществения живот, толкова по-добре за България.
    Не ни трябват поредните популисти, решили, че могат да заработят на гърба на наивните си сънародници. Скоро, сам ще разбереш, че българина не е толкова глупав и наивен, колкото го мислиш.
    Едва ли някой ще ти спретне пералня, когато дойде твоят момент да отговаряш.
  • 62 надявай се

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "Давай Кире":

    ако просто кирчо, искаше да реализира това, което говори - нямаше да се прегърне с ББ и основната дейност на парламента, толкова време да е изпирането на ББ. Като гледам вкараха в пералнята и Пеевски. Явно чак след изпирането на двете емблематични лица на "корупционната практика", ще се решат да поработят, но се съмнявам.
    Поредните измамници.