Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Юни, 2023 16:21 3 529 54

Успех на украинската контраофанзива? Има различни оценки.

  • контраофанзива-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • бен ходжис-
  • оръжия-
  • киев

Руските войски са добре укрепени и оказват сериозна съпротива

Успех на украинската контраофанзива? Има различни оценки. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

От много къщи в региона на Източна Украйна са останали само развалини. Представители на украинската армия развеждат журналисти от световните медии из малките села на южната и източна част на страната, се казва в репортаж на обществено-правната германска медия АРД. Едва от няколко дни тези места са отново в украински ръце, но украинците държат да ги покажат.

Контраофанзивата напредва бавно?

Контраофанзивата на украинските войски обаче напредва бавно, отбелязва германската медия и цитира различни оценки на експерти за актуалната ситуация на фронта. Една от тях е твърде оптимистична – тя е на бившия главнокомандващ на американските войски в Европа Бен Ходжис. Той смята, че Украйна може да си върне дори полуостров Крим - и то още това лято. Ако Западът достави на Киев необходимите оръжия. Много наблюдатели са обаче значително по-скептични, коментира медията. В едно те са, все пак, убедени: че започналото украинско контранастъпление би могло да сложи решаващ отпечатък върху по-нататъшния ход на войната. По официални данни украинската армия е успяла да си възвърне близо 100 квадратни километра в южната и източна част на страната – а това е съвсем малка част от окупираните от Русия украински територии.

Сериозна руска съпротива и ожесточени сражения

Западни военни експерти смятат, че е още твърде рано да се оценява успехът на контраофанзивата. Сходно мнение споделя пред MDR и германският о.з. генерал Ерхард Бюлер. Той обаче твърди, че не бива украинското контранастъпление да се оценява като разочароващо и прекалено бавно - първо, защото е още много рано да се правят окончателни оценки, и второ - защото руснаците оказват силна съпротива. Същото казва и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Марк Мили. Той очаква тежки сражения и добавя, че операцията може да отнеме повече време и да излезе „твърде скъпа“.

Дълга подготовка, малки успехи?

Руските войски имаха достатъчно време да се подготвят за украинското настъпление – включително, защото Западът дълго време се колебаеше дали да даде танкове на Киев, критикува действията на съюзниците военният експерт Нико Ланге от Мюнхенската конференция по сигурността. Пред АРД той казва, че руснаците са използвали това време, за да изградят комплексни отбранителни линии, да поставят мини и да укрепят отбранителните си позиции. С оглед на тези трудности украинската офанзива протича успешно, казва украинският офицер от запаса Олексий Хетман. По думите му „дори напредък от няколкостотин метра е вече успех“. Хетман смята, че когато бъде пробита отбранителната линия на руснаците, всичко ще тръгне по-бързо.

Много други наблюдатели обаче предупреждават, че този момент е все още твърде далеч. "Подобна атака срещу добре изградена и подготвена отбрана не е лишена от риск", казва и генерал Ерхард Бюлер. „Руските войски са показали, че могат успешно да се отбраняват, да спират атаките и след това да контраатакуват“, казва той. Думите му се потвърждават и от украински войник, който казва пред агенция Франс прес следното: "Разчистването на района отне два дни, защото имаше много убежища и проходи. За нашите момчета беше много трудно да прогонят руснаците оттук".

Украински офицер, който е край фронтовата линия в Бахмут, предупреди да не се свързва продължаващата украинска контраофанзива с очакванията за край на войната. "Дотогава има още много време", заяви подполковник Серхий Осачук пред германската Медийна мрежа (RND). Ако сравним войната в Украйна с Първата световна война, "то ние сме в 1916 г., а не по-нататък", казва историкът с докторска степен. Известно е, че Първата световна война след това продължава още две години.

„Трябва да поемем контрол над въздушното пространство“

Руските бойни хеликоптери, изтребители и бойни дронове си остават огромно предизвикателство за украинците. Именно тази техника вероятно е направила възможни първите документирани руски атаки срещу западни бойни танкове. А руските медии не пропускат да използват тези снимки за пропагандни цели, за да покажат болезнените загуби на украинската страна. "Трябва да поемем контрол над въздушното си пространство“, казва майорът от запаса Олексий Хетман, цитиран от АРД. Ако украинските части са защитени от въздуха, това ще им осигури допълнителни възможности, уверява той. За това обаче Украйна се нуждае от съвременни изтребители. Сега противовъздушната отбрана е ангажирана със защитата на украинските градове от руските ракети и не може да бъде използвана да пази войските на фронта, разяснява пред АРД експертът Нико Ланге.

Каква е ситуацията на фронта?

За действителното положение на фронта се знае твърде малко, също и и за броя на жертвите от двете страни – тези неща за момента не могат да бъдат потвърдени от независими източници. Наблюдателите предполагат, че новините достигат до обществеността със закъснение от няколко дни. Освен това има основание да се смята, че сегашните украински атаки може да са само за заблуда на противника. „Най-голямата загадка за руснаците в момента е къде ще бъде нанесен основният удар срещу тях“, казва пред АРД Олексий Хетман. Цената, която се плаща за тази война, се вижда най-добре в боОтблъснала ли е Русия нова украинска офанзива в Донецк?лниците, където постъпват млади мъже с откъснати крайници, тежки изгаряния и дълбоки рани от шрапнели. "Не разполагаме с достатъчно артилерия. Фронтът е много дълъг. Навсякъде, където се опитваме да атакуваме, те ни чакат с артилерията си", казва пред швейцарската телевизия украински военен лекар.

Автор: Ребека Барт АРД


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    41 12 Отговор
    Аз дочух за огромни загуби, без никакъв напредък. Руснаците са се укрепили добре. Не са си губили времето явно, а за украинците мисля, че много се забавиха. Подобни контри не може да се бавят с месеци. Ако бяха избързали може би щяха да имат по голям успех

    Коментиран от #28

  • 2 Последния Софиянец

    51 7 Отговор
    17 часа НДК Поход за мир и неутралитет.

    Коментиран от #10, #11, #30

  • 3 Дада Амане

    48 7 Отговор
    Украинските войски загубиха почти 800 военнослужещи и 70 танка при неуспешни опити за атака в три посоки на ден,

    Коментиран от #7

  • 4 България !!!

    44 5 Отговор
    Кой ще даде подслон на наводнените БЪЛГРИ ?!?!
  • 5 Зад

    27 17 Отговор
    Украйна е почти целият свят, но РФ е 4 пъти по-голяма по население, има тотално превъзходство в артилерия, далекобойни ракети, авиация, сега вече и е в отбрана където според военните науки се дават 2-3 пъти по-малко жертви. Просто не бива да очакваме големи резултати от тази контраофанзива.

    Коментиран от #8, #19

  • 6 провинциалист

    40 3 Отговор
    Репликите "може, ако западът достави" се въртят повече от година.
  • 7 Путдоляк

    12 25 Отговор

    До коментар #3 от "Дада Амане":

    Лвов никога няма да го дадем на Путин . Сега усилено го укрепваме. Просто правим маньовър за заблуда на противника.

    Коментиран от #15

  • 8 Гост

    36 2 Отговор

    До коментар #5 от "Зад":

    Идеята явно е била да се върнат някои ключови точки, а не големи територии, но и това не се получи май май.
  • 9 Българин

    8 47 Отговор
    голямото бягане на ватенки
  • 10 Ъъъъ

    8 29 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Не пред НДК! Пред централата на Възраждане го направете!
  • 11 то един поход

    9 18 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    То като излезеш на разходка поход го наричаш.
  • 12 Българин

    8 42 Отговор
    Русия приключи

    Коментиран от #22

  • 13 Българин

    8 48 Отговор
    ушанките си намериха майстора

    Коментиран от #48

  • 14 Пощите глупости

    44 8 Отговор
    Шанса на укрите е нула
  • 15 Наблюдател

    28 1 Отговор

    До коментар #7 от "Путдоляк":

    То и за Мариопул така се говореше ама..... Трябва незабавни преговори
  • 16 Така така

    25 2 Отговор
    Атакуванте Зеленски и после живейте в мир
  • 17 Много интересна статия

    26 1 Отговор
    Явно тази материя е "голяма загадка" за журналистката от зелето.
  • 18 ЗЕЛЕНСКИ СЪМ

    32 1 Отговор
    НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ,ЧЕ ГУБИМ ВОЙНАТА?ИСКАМ МНОГО АТОМНИ БОМБИ!
  • 19 Кой Свят

    44 3 Отговор

    До коментар #5 от "Зад":

    Оня свят ли, дето от векове пие кръвчицата на другите народи и им граби природните богатства, дето е разположил над 900 военни бази по земното кълбо, включително и в България ? Тоя свят ли ?

    Коментиран от #38

  • 20 Укропат

    30 2 Отговор
    Успяхме. Запълнихме стената на бандерската сотня. Сега запълваме гробищните паркове. Успеха ни е в кърпа вързан.
  • 21 Българин

    17 6 Отговор
    Насмъркам ли се стигаме бързо до полската граница … бегане му е майката и други да площат !

    Коментиран от #24

  • 22 Край

    32 6 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    много са се пробвали да приключат Русия и всички са свършвали зле.

    Коментиран от #36

  • 23 Смъркача

    27 2 Отговор
    Утре сме у Москва ако линийте за смъркане са двайсетина сантиметра …
  • 24 Зеленски

    28 4 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Вчера напреднахме двеста метра у едно блато …
  • 25 Бандера

    27 4 Отговор
    Пандизчийте ни утепаха от кютек !
  • 26 Въпрос

    25 1 Отговор
    Що ли не се коментира къде е Азов полк ?
  • 27 Питам

    22 1 Отговор
    Стигнаха ли вече до москва че не ги следя редовно?
  • 28 и да бяха

    24 4 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо":

    избързали украинците - все тая. Украинските шансове са нулеви, каквито и тактики да прилагат. Всякакви успехи ще имат само частичен и временен характер.
    Руснаците държат небето и артилерията, а ако искат могат да осигурят и по-значителна жива сила - все фактори, които предопределят погрома на украинците. Всичко е въпрос на време.
  • 29 Прогноза

    20 2 Отговор
    Като настъпваме с по двеста митра на ден и после бегаме обратно с един километър белото ще ми е осигурено за цял живот !

    Коментиран от #42

  • 30 Госあ

    7 21 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    17 часа пред Рус.посолство Поход за мир и пекратяване на войната

    Коментиран от #33, #44

  • 31 соломон напасания

    22 4 Отговор
    18.06.2023 г. - 13:28 ч
    Специалните части унищожиха транспорт с бойци на въоръжените сили на Украйна (ВИДЕО) | Руска пролет

    Спецчастите на Донбас унищожиха транспорта с бойци на въоръжените сили на Украйна.

    През нощта разузнавачите, използвайки термовизионна камера, откриха движението на противника и с помощта на противотанкови системи унищожиха вражеското превозно средство заедно с личния състав.

    Кадрите по-долу показват бойната работа на 58-ми отделен батальон със специално предназначение (бивш 3 Специален отряд на Народната милиция на ДНР)
  • 32 Зеленко

    25 3 Отговор
    Ке смъркам до края на войната нали други плащат !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Укропат

    20 3 Отговор
    Шефчето вчера се сетил и върти на някви хора за подкрепа и самальоти ,танки и кой каквото даде. Гледам звъннал на Глиги. Много разочарован беше от него. Нямало да идва ,имал платен олинклузив на Сл.бряг. Там го чакали голяма група приятели от Украйна. Нямало как да изпусне офертата и т.н. Предлага да го смени някъв Тагурин ли Тагарев ли...
  • 35 Уса

    23 2 Отговор
    Фалшиви новини от дойче куче.Украйна губи войната и Байдн отстъпва.Нивите приличат на вторични суровини и гробища на запада.Специалистите в сащ не виждат никаква надежда за напредък още по-малко за победа.Нато правят последни усилия да придърпат американците отново,но отстъплението е факт и отказа за Украйна в нато е доказателство.Каквото е трябвало да направят нато и сащ да са го направили преди 10 години а сега върху глина ще садят домати
  • 36 асистент

    4 15 Отговор

    До коментар #22 от "Край":

    Никой не е нападнал Русия.Май ще стане като Зимната война (1939-1940) във Финландия !
  • 37 Памет

    22 1 Отговор
    Хитлер го даваха как пуши пури у Москва а зеления смъркач ще го покажат как рови у кофите с боклуци у Kiew
  • 38 Гръч

    16 3 Отговор

    До коментар #19 от "Кой Свят":

    Всичките проблеми ги създават европейските фашаги.САЩ са просто машата в техните ръце.Всеки,който говори за много пари може да си наеме американците да му вършат черната работа да завладеят съседа му и съседите на съседа му и да си вземат каквото им е обащано.Само им кажи,че твоя съсед е открил в двора си много нефт,злато и деца за бизнес и гледайте какво ще стане
  • 39 Ще им се

    16 3 Отговор
    На сатанистите от колективния западНАЛ начело с фалиралите ФАЩ 😁
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Р.К.И.

    1 12 Отговор
    Направлението е ясно : Ростов - Воронеж - Москва.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Тапа Нар

    11 0 Отговор
    украинската уфанзива е като ковидя - толкова е злостна, че никога не си сигурен има ли я или я няма
  • 44 Коз Як

    10 0 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    за прекратяване на войната ходи пред козияк
  • 45 До Днепър

    7 1 Отговор
    Като гледам повтаря се сражението на 9-та плевенска дивизия при Дойран от 1918г. - укрите на юруш като овци, а артилерията методично ги смила.Ген. Владимир Вазов не е получил заповед да контранастъпи ноооо руснаците със сигурност ще ги изринат до Днепър.
  • 46 джони инглиш

    9 0 Отговор
    САЩ са в шок. Тагарев е в шок. Тагарев ще даде всички оръжия от България произведени от Русия /СССР/ за Окрайна , защото западните евроатлантическоамерикански /модерни/оръжия се оказаха неефективни /боклук/. Русия бързо деоръжеизира западното оръжие. По тази причина Окрайна и обединения/дивия/ запад спешно търсят много ефиктивните стари Руски / СССР/ оръжия. Европа са в шок. Окрайна е в шок.Зеленски е в шок. Байдън му трябва време да осъзнае , че е в шок. Шолц е в прединфарктен ШОК.

    Коментиран от #51, #52

  • 47 ха-ха-ха - безсилие

    7 1 Отговор
    Допреди половин час имаше статия, която показваше проблемите на окраината на зеленски при "контранастъплението". Сега вече няма тази рубрика, а четем как ГОРДИТЕ и БЕЗСТРАШНИ украинци "мелят" руснаците. КАК ДА ВИ ВЯРВА ЧОВЕК? А вие имате ли уважение към себе си?
  • 48 "българино",

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    ти си живееш в някакъв измислен свят и ни го натрисаш да го знаем. НЕ ИСКАМЕ! Искаме малко класа и познания, а не само послушание. Дано да ти дават центове, да крепиш положението.
  • 49 Мисля

    4 1 Отговор
    Украинската контраофанзива е като българския преход-всички говорят за него ама нито е почнал,нито е завършил.Залужни,Сирски и Буданов,вече са до лявото коляно на Бандера,и по 100 украински девици(от по-евтените)играят голи за тях.
  • 50 Физиотерапевт

    6 0 Отговор
    Сега Тагарев като им изпрати "Манлихерите"дето са в складовете и юруша ще потръгне.Пасито,Кико и оня рошавия Манол лично ще водят атаката.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Брад Бит

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "джони инглиш":

    Евала за коментара бацка, разсмя ме :)
  • 53 Генчо

    1 0 Отговор
    А мен най-много ме кефи как всички медии се мъчат отчаяно да бълват "истини", а като погледна коментарите и разбирам, че никой не им се връзва. Това са едни пропагандни милиарди хвърлени на вятъра.
  • 54 ЕЖЕДНЕВНО ПРАЩАМЕ ОРЪЖИЯ , РЕЗУЛТАТА Е..

    1 0 Отговор
    Почиващи в къмпинг "Китен": Морето е кафяво, децата на петия, шестия ден са с разстройство, повръщане и ротавируси !
Новини по държави: