Last news in Fakti

28 Юни, 2023 15:00 922 1

Политическият анализатор Дмитрий Дризе: "Приятел в нужда се познава"

  • политическият анализатор -
  • дмитрий дризе-
  • приятел в нужда се познава-
  • александър лукашенко-
  • русия-
  • украйна-
  • чвк вагнер-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • евгений пригожин-
  • бунт-
  • метеж

Както се казва : „Помогнал в труден момент“

Политическият анализатор Дмитрий Дризе: "Приятел в нужда се познава" - 1
Снимка:Комерсант FM
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Помогнал в труден момент“

Александър Лукашенко разкри подробности за събитията от 24 юни. Беларуският лидер каза, че е успял да убеди Евгений Пригожин да спре бунта, докато Москва е била готова за трудни решения. Сега шефът на групата "Вагнер" е в Беларус. Официален Минск отрече информацията за изграждането на лагери за тази военна компания, но Лукашенко обеща да им намери приложение. Съседите на Беларус изразиха безпокойство от продължаващите събития. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята, че Александър Лукашенко е получил сериозен коз.

Президентът на Беларус се появи пред публиката почти като главен либерал. Поне миротворец, това е сигурно. Не, той, разбира се, не претендира, че е спасител на Русия, но приносът на Александър Лукашенко, по собствените му думи, е, да кажем, значителен. Вземете например такава фраза, че армията на съюзната република е била готова да отиде в защита на Москва. В най-крайния случай, разбира се.

Но това не се случи. Включително защото Александър Григориевич лично демонстрира изключителни дипломатически способности. Докато Кремъл беше взел едва ли не решение за „ликвидация“, Лукашенко предложи да не се бърза и първо да се говори " со благо, со кротце". За Москва това е комплимент по свой начин, тъй като тя се проявява като твърд борец срещу бунтовете. Това е от една страна, а от друга е готова на разумни компромиси, което е положителен факт.

Но както и да е, Лукашенко се свърза с Евгений Пригожин, когото той нарича Женя, и неговите момчета, които са много обидени - все пак те са сериозни бойци от фронта. Тогава с псувня и буквално "теглене на една майна" - и как иначе в такива тежки условия - си говориха и в крайна сметка се разбраха. А в Русия междувременно, според беларуския лидер, само няколко души са показали своята стойност: естествено Владимир Путин, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко и патриарх Кирил. Но останалите "седяха скрити зад метлата зад вратата". И като резултат от такъв натоварен ден може да се открои пасажът на Лукашенко, че, както се вика, "той и Путин са поколение от отиващи си политици".

И какво имаме в крайна сметка в сухия прецеден остатък? Евгений Пригожин, вероятно с някои военни от групата "Вагнер", е в Беларус. Не точно в плен на Лукашенко, но последният като че ли получава на свое разположение сериозен политически и военен ресурс, който винаги може да бъде използван. Вече има решение - нека обучават беларуските военни. По-нататък - повече: оказва се, че всъщност Беларус вече е де факто ядрена сила. Поне Александър Григориевич поставя задачата на своето Министерство на отбраната и КГБ да определят алгоритъма за използване на всички тези потенциали, дошли от Русия.

И накрая, може би това е най-важното - неволно се оказва, че основният съюзник е като че ли длъжник на своя "малък брат". И може би вече и не "по-малък". Поведе рамо, подаде ръка, помогна в трудни моменти - истински приятел. Както се казва - "приятел в нужда се познава". А приятелите, както знаете, не са за разпиляване, трябва да се пазят и ценят. С всички произтичащи от това последствия - те чуват техните искания и стремежи, вървят напред по всякакъв възможен начин.

Междувременно Полша и балтийските държави укрепват границите си с републиката. Те никак не са във възторг от съседството им с Евгений Пригожин и групата "Вагнер" - притеснено им е определено.

Telegram канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дризе-Мризе..

    5 1 Отговор
    Фактите са че Вагнер е на полската граница и "цветните революции" в Беларус свършиха.Понеже от 30 години скапаняците от Запад все копнеят за война,да почват да дращят вече с лакираните си ноктенца,лаят не помага..