Last news in Fakti

7 Юли, 2023 13:20 4 015 54

Ще вземете ли европейска дъвка от земята, изплюта от депутат, за да си я сложите в устата

  • аец белене-
  • реактори-
  • украйна-
  • сделка-
  • ек-
  • пари

Темата за АЕЦ „Белене“ отново избуя с пълна сила

Ще вземете ли европейска дъвка от земята, изплюта от депутат, за да си я сложите в устата - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Темата за АЕЦ „Белене“ отново избуя с пълна сила, след като управляващи депутати „родиха“ идеята да продадем руските реактори, които сме платили за уж втората ни атомна централа, на Украйна

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ веднага прегърнаха идеята, че даже и започнаха да наместват парите – около 1,2 млрд. лева, в НЕК. Толкова трябвало да вземем, защото сме били платили толкова?

Та какво ни казват депутатите с тази „гениална“ идея

Да продадем на Украйна руски реактори в този момент, когато Русия е нападнала Украйна и двете страни са във война. Че даже и Украйна да ни ги плати!? Пардон, Европейската комисия ще ни ги плати. Имало европейски фонд, от който може да се ползват средства.

Първо. 1,2 млрд. лева са 600 000 млн. евро – нека да обърнем сумата така, че все едно вече сме част от еврозоната и имаме по два етиката на стоката – в лева и евро. Това е „европейска“ помощ за Украйна, когато всяко евро и долар, стигащи до Киев, отиват за куршуми на фронта.

Второ. За да заработят тези реактори в Украйна, Русия трябва да издаде лиценз? Как точно ще се случи…

Трето. Даваме ли първо реакторите, или първо вземаме парите!? Когато си купихме самолети Ф-16 от САЩ, въпреки че те не са във война, ние първо преведохме парите в доверителна сметка. Това означава, че парите се усвояват на даден етап и дадена сума. Е, самолетите ще закъснеят малко – с няколко години, но това е заради Ковид, не е заради нещо друго. Американците не са предвидили, че болест по хората ще бъгне производството на чипове.

Та какво ще направим – ще дадем ли оборудването първо, или ще искаме парите.

Четвърто. “Мудис инвестърс сървис” потопи Украйна още по-дълбоко във високорисковата кредитна територия в резултат на растящия натиск върху финансите ѝ заради конфликта с Русия. Дългосрочните рейтинги на емитентите на книжа в чуждестранна и местна валута и на първите по ранг за погасяване необезпечени дългове в задгранични парични единици бяха понижени от Саа3 до Са със стабилна перспектива. Това обяви агенцията на 11 февруари. Кредитната оценка Са не е от инвестиционната скала, което означава, че страната и компаниите ѝ ще получават по-трудно достъп до капиталовите пазари и до финансиране. Преведено на разбираем език – няма такава държава.

И ето така едно нещо, което е сдъвкано от политици, че даже и европейски, се превръща в обществена дъвка, по която се изказват икономисти, енергетици, а понякога и журналисти.

И така с решение на Народното събрание се отменя предишно решение на парламента от 7 юни 2018 г. за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене” съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене” в отделно проектно дружество. (б.р.-решението е от вчера)

Та така. Ще вземете ли дъвка, била тя и европейска, от земята, изплюта от депутат, за да си я сложите в устата – разбирай да влезе като част от дневния ред на обществото. Тя вече не е сладка, а направо горчи. Но депутатите обичат да дават на хората… пък било то и много често дъвки за раздумка.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 74 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бонев

    99 12 Отговор
    Ще вземем пари от украинците точно толкова, колкото и си върнахме дълга от Ирак навремето.

    Коментиран от #4, #15

  • 2 Росен

    25 59 Отговор
    Нищо не му се разбира на тоя. Май не го слуша главата..

    Коментиран от #40, #42

  • 3 Историк

    30 90 Отговор
    Първо , не става ясно какво иска да каже автора с "първо".

    Второ, нищо такова не трябва да се случи. Лиценз се издава ако Русия ще гарантира нещо. Русия доказа, че не само не иска, а и не може да гарантира нищо позитивно на никого оттук до края на Вечността.

    Трето. Това е въпрос на споразумение, а не работа на руска наколенка. Факта, че намесва и Ф-16 с ВСИЧКИ руски опорки ясно показва защо "автора" се е "загрижил".

    Четвърто, за "интерпретацията" на този "автор", трябва да носи наказателна отговорност за проповядване на руски фашизъм, който по една "случайност" твърди точно същото, макар и в друг смисъл и се опитва да го реализира с нападението си над Украйна. Това не е съвпадение, просто "автора" е затънал до шия в руското блато.

    Автора е опитал да осъществи поръчението на Мутрофанова, но за съжаление го е направил с руска дъвка. Употребена. И изхвърлена на земята.

    Коментиран от #8, #18, #41, #48

  • 4 Не се

    9 24 Отговор

    До коментар #1 от "Бонев":

    коси - "Ръка която дава не обеднява".

    Коментиран от #7

  • 5 факуса

    47 13 Отговор
    браво,смислено,но за политическия ни слугинаж безпредметно,няма и да го прочетат,за тях съществува само посолството,ние сме само временно тука,скоро и нас ще харижат за благото на посолството и все така демократично и в унисонс ес ценностите,и карим хан е съгласен
  • 6 провинциалист

    58 10 Отговор
    И сега ще видим как всяко мнение, различно от екзалтираното приветстване на всяка проява на евроатлантизъм, се заклеймява като русофилски фашизъм и се анатемосва.
  • 7 Бонев

    25 5 Отговор

    До коментар #4 от "Не се":

    Да ти пратя сметката си да я напълниш, няма да обеднееш.
  • 8 факуса

    53 8 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    а не е ли срамно от агресора да ползват продукция,що не вземат демократични реактори от сащ,нали за нато напират,а руски реактори ще вземат а историко
  • 9 Мутра-джендър

    12 3 Отговор
    Разбира се, че ще го направя!
  • 10 Абе аФтора...

    12 40 Отговор
    Не ви ли омръзна да дъвчете руски дъвки оваляни във пропагандни фе.. КА... л.... Ииии????
  • 11 Национал

    8 33 Отговор
    Е вече не сте интересни.Едно и също пеете от два дни като че ли са ви го напечатали и раздали.То има бездарна пропаганда ама чак толкова.Видяхме колко струват тези приказки и какво му отговори Зеленски.Телевизиите го изрязаха.
  • 12 краси

    15 27 Отговор
    АФторът не знае ли,че самолети Ф-16 няма на склад,а трябва да се произведат?

    Коментиран от #16

  • 13 Ха ха ха

    8 36 Отговор
    Комунаидноувредените рупори на кремъл не спират да бълват статийкоподобни нелепости и брътвежи , та чак са жалки .

    Коментиран от #25

  • 14 ТрампЛин

    9 23 Отговор
    Нищо не ми беше ясно до момента в който прочетох, че Украйна влезнала в Конфликт с русия. Повече не четох.
  • 15 да да

    20 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бонев":

    като Ирак?!От мен ми цапниха 2г -заплати?!След една година,ми мини-мини дребни алтъни по Трънският курс....Да гониш Михаля,дето и той го нямаше.....Това е Патилото....
  • 16 Глав

    6 23 Отговор

    До коментар #12 от "краси":

    Знае не е толкова лупав.Но се плаща за тасива глупости за лупавите с червен печат в мозъка.Бързат по принцип щото тези намаляват прогресивно-близо са до гробищата.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 от Козлодуй

    36 7 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Абе, историко, ти откога разбираш от ядрена енергетика? Нито един реактор не може да се монтира никъде без разрешение на главният конструктор! В случая това е Русия! Лиценза за удължаване на работата на блокове в експлоатация също зависи от главният конструктор. За работещите блокове в Козлодуй, ако не се удължи лиценза (прочети по-горе от кой), подлежат на спиране!

    Коментиран от #19

  • 19 ТрампЛин

    7 24 Отговор

    До коментар #18 от "от Козлодуй":

    Защо си мисля че реакторите бяха Съветски, а не руски?? Та и лиценза им е Съветски, а не руски.

    Коментиран от #20, #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Българин

    15 4 Отговор
    А Рогозин и екипът му вече разглобява и анализира Сторм Шадоу, любезно предоставена, цяла целеничка от укрите. Найс а?
  • 22 ТрампЛин

    1 14 Отговор

    До коментар #20 от "Мисленето":

    О, даже си е чисто украински проект!
    The foundations of the future power plant were laid in 1987 after the design of Atomenergoproekt Kyiv from the USSR and Energoproekt Sofia.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ТрампЛин

    3 13 Отговор

    До коментар #20 от "Мисленето":

    Та толкоз за мантрата с лицензите!

    Коментиран от #27, #31

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сечко

    26 5 Отговор
    Народе, кога ще се събудиш и изметеш тези фъшкии под опашката на коня? Опоскаха и предадоха България както никога до сега. Това не е държава.
  • 27 нещо няма

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "ТрампЛин":

    да стане!Какво идва?!,бързо се чупи!....
  • 28 Земята там

    15 3 Отговор

    До коментар #19 от "ТрампЛин":

    е Руска !Капито....
  • 29 Тома

    19 3 Отговор
    Аз забелязвам че крадците от тези партии доволно протриват ръце за парите от реакторите че за това е всичко не че народа ще има късмет
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Блогър от Москва

    22 0 Отговор

    До коментар #24 от "ТрампЛин":

    Ако не си наясно или с правиш на улав- Русия е право приемник на СССР
    По всички аспект.

    Коментиран от #49, #53

  • 32 бомбето

    3 16 Отговор
    шизофрено възмущение на червеноперковците путифили

    Коментиран от #34

  • 33 О-райна

    12 6 Отговор
    са Измикяре на Русия! Земята е руска!...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 краси

    4 13 Отговор
    АФторът не знае ли,че самолети Ф-16 няма на склад,а трябва да се произведат?

    Коментиран от #39

  • 37 Руси

    8 2 Отговор
    Всяка дъвка, била тя руска, европейска
    или САЩ, а още повече от земята е
    опасна за здравето.
    Дъвката разваля зъбите на човека.
    Пазете си зъбите.! )))
    Няма значение на коя територия ще се намират
    реакторите за АЕЦ "Белене", зашото дакато
    започнат работа - ръжадата ще ги хване.
    Може да се смени горивото на АЕЦ "Козлодуй",
    но къде ще се складира използованото
    гориво ????
  • 38 РЕАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Авторът да напише лафа в оригинал. Звучи така " С чужди лай на дъвка си прави"
  • 39 Мчи то и кола

    10 1 Отговор

    До коментар #36 от "краси":

    кат си поръчаш я плащаш след като я ппоизведат, аз до сега не съм плащал по този пукетьорски и айдушки начин пъпво парите па после ша видим.
  • 40 Студопор

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Росен":

    Това, че ти не разбираш, не означава, че останалите читатели са на твоето ниво. Всичко му се разбира и то много добре!
    И е много прав човека, за това, за което говори.
  • 41 Студопор

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Добре бе, сорсороидче демократично - къде са ти самолетите? Чертежите, ясно. А самолетите? Защо Зеленски получава всичко сега и веднага без да е платил, а ние чакаме на опашката макар да сме дали парите?
    Пак ли Русия е виновна или САЩ леко ни изиграха ама псевдо-атлантиците като тебе не искате да си признаете?

    Коментиран от #54

  • 42 НАПРОТИВ...!

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Росен":

    Всичко му се разбира...!
    Ама трябва и...акъл...!
  • 43 🇧🇬🇪🇺💯

    6 0 Отговор
    За момента има само един въпрос на който Правителството на Денков и Мария Габриел и Политическите Партии в България трябва да имат отговор?
    За стоки и Техника с Двойно Предназначение, специално Ядрени Технологии какъв е редът на продажба в България и ЕС?
    Представете си същата Ядрена Технология продадена на Иран, знаете ли какъв рев ще се надигне от Запада и Израел?
    И така какъв е редът на продажба на стоки с двойно предназначение и Ядрена/Технология в България и ЕС?
  • 44 🇧🇬🇪🇺💯

    5 0 Отговор
    Като се има в предвид че Я. Реактор е продаден във Зона на Военни Действия?
  • 45 Ултра къса памет

    3 1 Отговор
    Нинова спомня ли си през коя година стартира проекта Белене?
    За младежите - проекта стартира 1982 година! Нинова сега много се загрижила!
  • 46 ЛИЛИ

    3 1 Отговор
    АКО ДЪВКАТА Е ИЗПЛЮТА О ФН ДЕР ЛАИЕН ДЪВКАТА ЩЕ Е ОТРОВНА
  • 47 ЕвроЗона

    2 6 Отговор
    Абсолютно безсмислена статия без никакво мнение
  • 48 Пояснение

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Историк":

    Няма такова общоприето понятие като "руски фашизъм". Доказано е съществуването на хитлеризъм, бандеровщина, усташки фашизъм и руски антифашизъм. Самите евреи са пас за войната в Украйна, защото знаят, че руснаците са антифашисти. Да се надяваме, че ще дойде време (пак), когато ще се раздава наказателна отговорност за безотговорно демонизиране на руснаците и Русия

    Коментиран от #50

  • 49 ТрампЛин

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Блогър от Москва":

    Да, разбрах. Дори териториите които влизаха в границите на СеСеРе, принадлежат на Просия!
  • 50 ТрампЛин

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "Пояснение":

    Вие и български фашизъм измислихте, а сега нямало руски?!? Ето това е русофила у нас, умира загива, за Русия кръв пролива.
  • 51 Така 1 най-важно

    0 1 Отговор
    Тогава може да са стрували 1,2млрд. лева
    но сега струват поне 1,5 млрд. някой схвана ли какво казвам.За пореден път сме губещи бастуни и продадени от 240-те
    гладни въшки за власт и пари.Другото важно е, този който ги купи ги получава веднага и няма да чака години за производството им от нула.И това също вдига цената още.Та значи ЕС ще даде пари на Украйна да купи нашите реактори
    с част от нашите пари и във време на война те ще си правят явно централа.На практика тези реактори струват около 1,8 млрд. а не 1,2 млрд. да не е и повече.Що някой от разбирачите не се обади в Русия да иска цена за изработка на същите реактори да видим цените а?
  • 52 ганев

    1 1 Отговор
    СРЕЩНАЛИ СЕ ЖАБА И ОРЕЛ....ЖАБАТА ВЗЕЛА ДА СЕ ЗЪБИ....ТОГАВА РАДЕВ КАЗАЛ Е АЗ ОТЛИТАМ
  • 53 И аз да кажа

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Блогър от Москва":

    И Украйна, като част от СССР. То руснаците сте като ламя- всичко ви изглежда ваше, всичко да налапате!
  • 54 Айде бе!

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Студопор":

    Наистина ли не грееш, или се правиш? На Украйна се помага, защото е нападната от нагъл агресор с манталитет на махленски бияч - смята, че всичко, което може да си вземе насила е негово! Такъв заслужава колективен отпор и наказание, за да се освести, да спазва правилата и да си знае мястото! Явно русолюбите не сте наясно с основни принципи в цивилизования свят, то и по правописа ви се вижда.