Last news in Fakti

10 Юли, 2023 21:00 1 580 3

Консервативните решения на Върховния съд на САЩ и какво още предстои

  • сащ-
  • върховен съд-
  • джо байдън-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия

Най-висшата американска съдебна инстанция въведе огромни промени в изключително важни области за малко повече от година

Консервативните решения на Върховния съд на САЩ и какво още предстои - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Върховният съд на САЩ изпълни само за година цели, които консерваторите си поставят от десетилетия. Най-висшата американска съдебна инстанция въведе огромни промени в изключително важни области за малко повече от година, според Тара Лий Гроув, професор по право в Тексаския университет, цитирана от Асошиейтед прес.

Състав на Върховния съд на САЩ

Шестима от деветте съдии във Върховния съд на САЩ са католици, двама са протестанти, един е евреин. Като цяло има припокриване между консервативните съдии и католиците, макар че това не е вярно за католиците в САЩ като цяло - всъщност сред тях има лек превес на поддръжниците на Демократическата партия, както показва проучване на "Галъп".

Единственият некатолик сред консерваторите е съдия Робъртс, който принадлежи към Епископалната църква. Впрочем, той е отгледан като католик и приема протестантството впоследствие.

Двама от съдиите са чернокожи.

Какво се промени с неотдавнашните решения на съда?

Премахването на решението "Роу срещу Уейд" (защитаващо правото на аборт) и премахването на позитивната дискриминация във висшето образование бяха водещи цели на консервативното правно движение в продължение на десетилетия. И в рамките на само 370 дни Върховният съд на САЩ - в чийто състав вече преобладават консервативните съдии, след като тогавашният президент Доналд Тръмп получи възможност да номинира трима свои кандидати - превърна в реалност и двете от тях.

През юни миналата година съдът сложи край на защитата на правото на аборт в цялата страна. Този юни консервативното мнозинство в съда реши да обяви за незаконни програмите за прием на студенти, съобразени с расовите особености, в най-старите частни и държавни колежи в страната - Харвард и Университета на Северна Каролина.

Отменени бяха прецеденти, действащи от 70-те години на миналия век - изрично в случая с абортите, на практика в случая с позитивната дискриминация.

Освен това шестимата консервативни съдии, назначени от републикански президенти, се обединиха, за да блокират плана на Джо Байдън за опрощаване на студентски заеми, както и да позволят на творците да отказват да работят по материали, подкрепящи гей браковете, напомня Би Би Си. При такова мнозинство тримата либерални съдии можеха само да пишат язвителни становища, деклариращи несъгласието им с решението на съда - когато консерваторите се обединят.

Но в някои случаи консервативните съдии се присъединиха към либералните си колеги, за да формират мнозинство, което ограничи някои приоритети на републиканците - например по отношение на агресивното прилагане на имиграционните закони и засилването на правомощията на щатските власти вместо на федералното правителство. Така например, съдът подкрепи имиграционната политика на Байдън, която дава приоритет на депортирането на мигранти без документи, извършили тежки престъпления или наскоро пристигнали в САЩ. Потвърдени бяха и разпоредбите на Закона за избирателните права от 60-те години на миналия век, който изисква от щатите да осигурят на малцинствата пропорционално на броя им представителство в Конгреса и законодателните органи. Освен това Върховният съд на страната отхвърли правната теория, че щатите могат да решават еднолично как да провеждат изборите за президент, която щеше да позволи да променят резултатите от президентски избори.

Според професора по право от Тексаския университет Стив Владек тези решения показват различията между консервативните съдии. Някои от тях са по-близки до по-традиционната консервативна правна мисъл преди мандата на Тръмп. Други подкрепят сегашната програма на Републиканската партия. Но по въпроси като абортите и контрола върху оръжията всички консерватори са единни, предупреждава той.

Въпросът е кои от тях ще надделеят при следващи ключови съдебни дела.

След лятната ваканция: бъдещето е неясно

Върховните съдии ще заседават отново от първия понеделник на октомври. Какво предстои тогава?

Съдът ще разгледа правните последици от миналогодишното значително разширяване на правата върху оръжията в дело за забрана на оръжията за домашно насилие, която беше отменена от по-нисша инстанция.

Възможно е да се стигне и до нова правна битка, свързана с правото на аборт. През април съдът запази достъпа до мифепристон - лекарство, използвано при най-разпространения метод за аборт, докато съдебният спор за него се води пред федералния съд.

Консервативното мнозинство от съдии също така ще има възможности да ограничи допълнително федералните регулаторни агенции, включително по дело, в което се иска от тях да отменят т. нар. решение "Шеврон", което прехвърля права на регулаторните органи, когато трябва да приведат в действие мащабни, понякога неясни закони, написани от Конгреса.

Очаква се до тях да бъде отнесено и дело, при което федерален съдия - също назначен от Тръмп, както трима от 9-те съдии - издаде разпореждане, забраняващо на много правителствени агенции да работят със социалните медии за премахване на съдържание, защитено по законите за свободата на словото. Подобна мярка би затруднила изключително много борбата с онлайн дезинформацията, отбелязва "Хъфингтън пост".

Асен Георгиев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    11 1 Отговор
    А цялата БГ.съдебна система е впрегната да пази ОПГ ГРАБ , защото тя ги направи милионери , а тези от ВСС , си купиха по 5-6 хотела , и вили в Гърция !!

    Коментиран от #2

  • 2 ХАХАХА

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "обективен":

    А тези във ФАЩ живи да ги ожалиш ,за чест ,слава и медни центове работят.!
    Подкрепям казаното от теб ,но този начин на неприкосновеност и облагодетелстване не са го измислили българите, от ФАЩ идва, оттам! И там сенатори от долна и Горна камара си ги коткат, за да ги пазят ,че и те са едни безсребърници.
  • 3 Джендър Идеология

    3 1 Отговор
    Хак да им е на нормалните двойки - трябва и задължително да раждат след непредпазлив секс. Бремето на ниската раждаемост на тях се пада