Last news in Fakti

9 Юли, 2023 11:45 1 811 29

Солиден напредък! Вашингтон и Пекин сближават позиции

  • китай-
  • сащ-
  • си дзинпин-
  • джо байдън-
  • джанет йелън

Двете най-големи икономики в света имат значителни разногласия по въпроси като мерките за контрол на износа с цел опазване на националната сигурност, но страните са се съгласили да продължават контактите си

Солиден напредък! Вашингтон и Пекин сближават позиции - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви днес, че според нея Вашингтон и Пекин са постигнали "известен напредък" в подобряването на двустранните връзки по време на посещението ѝ в Китай, предадоха световните агенции, пише БТА.

По време на пресконференцията, с която Йелън завърши четиридневното си посещение в Пекин, министърката заяви, че двете най-големи икономики в света имат "значителни разногласия" по въпроси като мерките за контрол на износа с цел опазване на националната сигурност, но страните са се съгласили да продължават контактите си.

"САЩ и Китай имат съществени разногласия", заяви Йелън пред медиите в посолството на САЩ в Пекин, като се позова на загрижеността на Вашингтон относно това, което тя нарече "нелоялни икономически практики", и неотдавнашните наказателни действия срещу американски фирми. "Но президентът (Джо) Байдън и аз не разглеждаме отношенията между САЩ и Китай в рамките на конфликта между големите сили. Вярваме, че светът е достатъчно голям, за да процъфтяват и двете ни държави", добави министърката, цитирана от Ройтерс.

През последните месеци в американски консултантски фирми бяха извършени няколко обиска, вероятно свързани с обвинения в шпионаж и нарушения на националната сигурност, отбелязва Киодо.

По време на първото си посещение в Китай като финансов министър Йелън заяви, че е имала общо около 10 часа "съществени и продуктивни" дискусии с висши китайски служители, включително премиера Ли Цян, вицепремиера Хъ Лифън и Пан Гуншън, новия ръководител на Китайската народна банка.

Напоследък двустранното напрежение нарасна заради мерките за контрол на износа на стоки, свързани с полупроводници. Йелън подчерта, че Вашингтон гарантира, че мерките му са "прозрачни, с тесен обхват и насочени към ясни цели", а не целят "получаване на икономическо предимство". През октомври миналата година администрацията на президента на САЩ Джо Байдън обяви широкообхватни ограничения върху износа на някои усъвършенствани компютърни чипове и свързани с тях изделия в опит да възпрепятства стремежа на Пекин да разработва технологии за военни цели.

Като евентуална ответна мярка Китай обяви малко преди пътуването на Йелън, че от 1 август ще затегне контрола върху износа на галий и германий - редки метали, които са от решаващо значение за производството на чипове.

Според официалната информационна агенция Синхуа вицепремиерът Хъ е изразил загриженост относно санкциите и ограниченията, наложени от САЩ на Китай, по време на срещата си с Йелън вчера.

Йелън повтори, че САЩ не се стремят да се отделят от Китай, заявявайки, че това би било катастрофално и за двете страни, дестабилизиращо за света и "практически невъзможно да се предприеме". Отбелязвайки, че Вашингтон се стреми към "премахване на риска" или диверсифициране на веригите си за доставки, за да намали зависимостта си от Китай, Йелън заяви, че според нея китайската страна се е уверила в разликата между отделянето и премахването на риска и в желанието на Вашингтон да продължи търговията и инвестициите с Пекин в "безпроблемни, непротиворечиви" области.

Относно руското нашествие в Украйна Йелън заяви, че е призовала Пекин да гарантира, че китайските фирми избягват да предоставят на Москва материална подкрепа, за да избегнат икономическите санкции, наложени от Запада. Китай, който поддържа тесни връзки с Русия, се противопоставя на санкциите.

През последните дни САЩ неколкократно нарекоха високопоставен китайски банкер ръководител или изпълняващ длъжността ръководител на Китайската народна банка (КНБ), с което сякаш потвърдиха очакваното му издигане на най-високия финансов пост в Пекин, отбелязва Ройтерс. Йелън нарече заместник-управителя на КНБ Пан Гуншън, с когото се срещна по време на поредица от срещи с висши китайски служители, ръководител на централната банка.

На 1 юли управляващата в Китай Комунистическа партия назначи Пан за партиен ръководител на КНБ - ход, който според два политически източника на Ройтерс го поставя в позиция да наследи И Ган като управител на централната банка на втората по големина икономика в света.

Министерството на финансите на САЩ вече споменаваше Пан като ръководител на централната банка, след като Йелън се срещна с него в петък. Помолена да поясни забележките си днес, Йелън заяви, че: "Китайската страна трябва да реши и да обяви решението си, но аз се срещнах с изпълняващия в момента длъжността управител на КНБ и проведохме много добри дискусии".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 4 Отговор
    Много хубави хора

    Коментиран от #3

  • 3 Последния Софиянец

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Идвали са в моето заведение
  • 4 Хихихи..

    16 5 Отговор
    Да не се сближават много щото са като две жици - допрат ли се,дава на късо и токът спира,получава се Мрак..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Това е удобното тълкуване.

    25 7 Отговор
    А иначе китайците дори не посрещнаха Йелън с вечеря, а я заведоха в обикновен оживен китайски ресторант. Има снимки в нета. Достатъчно красноречив жест, след като Байдън заличи с една дума усилията на лицемерния Блинкен и нарече Си "диктатор".

    Коментиран от #27

  • 7 Чакалите

    4 11 Отговор
    От фащ и жълтите ще се наиграят
  • 8 Исторически парк

    14 8 Отговор
    Хамериканците почнаха да клекват пред бъдещия шеф Китай!
  • 9 Гост

    13 5 Отговор
    Пекин ще си има остров
  • 10 Американски мечти

    19 12 Отговор
    Китай ще напусне БРИКС,ще си развали отличните отношения с Русия.ще губи милиарди юани от провалени сделки,само и само чичо Джо Бидоня да е доволен.Мечтайте си,каубойчета,мечтите са безплатни

    Коментиран от #16, #17

  • 11 страните са се съгласили да продължава

    6 7 Отговор
    износа на челеменските ментата както и преди
  • 12 Някой

    14 1 Отговор
    Последно. Известен напредък или солиден напредък. Защото има Балкан разлика между двете.
  • 13 да де

    15 3 Отговор
    Другарят Си знае ли, че има напредък или това са бълнуванията на танцуващия с духове.
  • 14 Наско

    12 5 Отговор
    Молят се Китай да им разсрочи лихвите, че са пред пълен фалит.
    А и опасно продадоха ценни книжа за 400 милиона.

    Коментиран от #15

  • 15 Тва болшевиките

    4 11 Отговор

    До коментар #14 от "Наско":

    105 години фалирате гнилия запад а той все по силен става. А вие по слаби.

    Коментиран от #18, #20

  • 16 Китай

    3 14 Отговор

    До коментар #10 от "Американски мечти":

    е загубен без щатския пазар. Ще станат като Северна Корея с ориз.
  • 17 Китайския бум в

    9 6 Отговор

    До коментар #10 от "Американски мечти":

    икономиката се дължи основно на САЩ и ЕС които си изнесоха заводите в Китай за да използват евтиния, трудолюбив и многоброен китайски народ. Като бяха толкова години с СССР какво направиха? Др. Мао ги караше във всяко село да има доменна пещ за стомана. Сега търговията със САЩ и ЕС е 2200млрд.$, а с РФ е 180млрд.$ и то най-вече внос на нефт, газ и дървесина.
  • 18 Наско

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тва болшевиките":

    Ставате по силни на прайда. Ама вечер готвиш, пееш. Сладка си.
  • 19 Украйната

    9 2 Отговор
    Става все по ненужна...
  • 20 Абе

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Тва болшевиките":

    Май предимно е фалирал запада, почва една точкова система, едни демократични купони вървят в България.. Ма ти отде да знаеш, сигурно ти тряа линк в ютуб
  • 21 Ами

    8 0 Отговор
    Той си е техен..
  • 22 Мечти

    3 1 Отговор
    Сближени Позиции............... Да не забрабяме, че Китай е комунистическа държава с лидер - диктатор

    Коментиран от #24

  • 23 това периодично

    2 0 Отговор
    се случва, но още НИЩО не означава. Всеки следва интереса си.
  • 24 бих се съгласила,

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Мечти":

    ако не виждах в лицето на сАЩ най-големият агресор в света от МНОГО години.
    Но, ако така ти е по-уютно да говориш, говори си, не пречиш.
  • 25 Сатана Z

    3 1 Отговор
    По всичко личи,че полуживият Байдън е изпратил бабичката да моли Китайците отново да започнат да купуват токсичните Американски ценни книжа,от които се отказаха почти всички независими държави.
  • 26 Ха ха ха ха

    3 0 Отговор
    Дали? Китайците са казали "ще видим" и памперсмените тръбят "Победа!", изпаднали във възторжен амок! Дори животно когато му направиш нещо лошо, те отбягва докато е живо, а тея точно на китайците ще въртят номера.
  • 27 БЪЛГАРИН🇧🇬

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Това е удобното тълкуване.":

    ТОЧНО.
  • 28 Солиден напредък?

    0 0 Отговор
    "САЩ Джанет Йелън заяви днес, че според нея Вашингтон и Пекин са постигнали "известен напредък"!
  • 29 скоро

    0 0 Отговор
    Русия и Китай вече цял месец не са правили съвместни учения срещу общия им враг.САЩ да не са си помислили нещо грешно?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания