Last news in Fakti

17 Юли, 2023 15:07 3 347 20

Пекин отново е бесен: Какво прави тайванският вицепрезидент в САЩ

  • уилям лай-
  • китай-
  • тайван-
  • цай ингвен-
  • тайвански проток

Подобни транзитни посещения разгневяват Пекин, който ги разглежда като скрита подкрепа от страна на Вашингтон за отделянето на Тайван от територията на Китай, както и за оспорване на териториалните му претенции

Пекин отново е бесен: Какво прави тайванският вицепрезидент в САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китай изрази днес несъгласието си с планираноо за следващия месец посещение в Съединените щати на "сепаратисткия" кандидат за президент на Тайван - настоящият вицепрезидент Уилям Лай, предаде Ройтерс, информира БТА.

От своя страна Тайпе заяви, че не вижда причина Пекин да реагира прекалено остро на обикновено транзитно преминаване.

Тайванските президенти и вицепрезиденти обикновено посещават САЩ при пътуванията си до малкото останали държави, които поддържат официални дипломатически отношения с демократично управлявания остров, смятан от Пекин за негова територия. Лай ще присъства на полагането на клетва от новоизбрания президент на Парагвай Сантяго Пеня, но ще трябва да мине транзитно през САЩ на отиване и връщане от южноамериканската държава.

Пътуването до САЩ обаче има и друга цел за Лай, тъй като той се кандидатира за приемник на настоящата президентка Цай Инвен на следващите избори в Тайван през януари, а кандидатите за президентския пост обикновено посещават Вашингтон преди вота, за да обсъдят кандидатурата си с американски официални представители. Резултатите от социологическите проучвания до момента показват, че Лай има значителна преднина в надпреварата за президентския пост.

Подобни транзитни посещения разгневяват Пекин, който ги разглежда като скрита подкрепа от страна на Вашингтон за отделянето на Тайван от територията на Китай, както и за оспорване на териториалните претенции на Пекин, отбелязва Ройтерс.

Говорителката на китайското министерство на външните работи Мао Нин заяви, че правителството вече е подало дипломатическа жалба до САЩ за отмяна на плановете за посещение.

"Китай категорично се противопоставя на всякаква форма на официален обмен между Съединените щати и Тайван, решително се противопоставя на подмолните посещения на сепаратистите, подкрепящи независимостта на Тайван, под каквото и да е име или по каквато и да е причина, и решително се противопоставя на всякаква форма на покровителство от страна на Съединените щати в подкрепа на сепаратистите, подкрепящи независимостта на Тайван", заяви тя.

Президентската канцелария на Тайван съобщи, че Лай ще пристигне в Парагвай на 14 август, ден преди Пеня да встъпи официално в длъжност.

Китай неведнъж е отхвърлял предложенията за преговори от страна на Цай и нейното правителство, което смята за сепаратистко.

Лай разгневи Китай през 2018 г., когато заемаше поста на министър-председател, след като заяви пред парламента в Тайпе, че е "радетел на независимостта на Тайван" и че позицията му е, че Тайван е суверенна, независима държава - червена линия за Пекин.

Както Цай, така и Лай, твърдят, че Република Китай - официалното име на Тайван - вече е независима държава, въпреки че само 13 държави я признават официално, в това число и Парагвай, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица новоизбраният президент на южноамериканската страна Сантяго Пеня посети демократично управлявания остров и се срещна както с вицепрезидента Лай, така и с Цай Ингвен, която няма право да участва в президентската надпревара, тъй като вече има два мандата на президентския пост.

 


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    10 2 Отговор
    СЕГА ВИЕ СТЕ НА РЕД!
  • 2 Хаха

    16 9 Отговор
    Ша купува Ф16.Нали са непотребни щайги не виждам от какво се боят и Русия и Китай.Те си имат военни технологии на 20 години пред Запада.Нали?

    Коментиран от #9

  • 3 Ясновидец

    14 23 Отговор
    Китай още дълго ще гледат Тайван през крив макарон ,)

    Коментиран от #8

  • 4 Госあ

    15 17 Отговор
    Поднебесната ще духа супата още дълго.Така е решил чичо Сам.
  • 5 Сталин

    21 11 Отговор
    Китай -книжен тигър,кво се молите на тези западни чакали,направо влизайте и вземайте Тайван

    Коментиран от #6

  • 6 Последния софиянец

    13 16 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    Китайците не са прости като блатарите.Едва ли ще направят тази грешка.

    Коментиран от #13

  • 7 Нашите

    22 3 Отговор
    Съгласуват правителството с посолството
    Тайванците директно отиват за съгласуване в САЩ
    Разликата не е много голяма

    Коментиран от #10

  • 8 Така е

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ясновидец":

    Много дълго в продължение на още три години и седем месеца
  • 9 РЕАЛИСТ

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Ф-16 са стари бракми, но могат да носят ракети с ядрен заряд. Там е разковничето. Затова и нас ни накараха , да ги купим. Там е притеснението на Русия и Китай.

    Коментиран от #12

  • 10 естествено

    12 18 Отговор

    До коментар #7 от "Нашите":

    Всеки избира циливизования свят.Никой не иска да си има работа с диктатори
  • 11 Когнитивен дисонанс

    23 2 Отговор
    Кандидатите за президентски пост на независим и суверенен Тайван обикновено посещават Вашингтон преди вота,за да обсъдят кандидатурата си с американски официални лица.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Плашимир

    20 7 Отговор

    До коментар #6 от "Последния софиянец":

    Китай ще си вземе своето ,по един или друг начин. А на Чичо ти Сам времето отминава ,все по бързо към своя край. Никой не иска печатните им непокрити тапети. БРИКС се разширява и бездоларовите сделки са все по обемни.

    Коментиран от #20

  • 14 Хехе

    6 12 Отговор
    Китайците не могат да прикрият яда си! Ами може да е отишъл на зъболекар в САЩ! Може да е двойник като на Путин! А може и просто "его там нет" :-))
  • 15 Българин

    6 10 Отговор
    Прави каквото си иска. Никой не е длъжен да дава обяснения на комунягите.
  • 16 Тити

    0 9 Отговор
    Тайван не Китай жълтурките да си гледат работата.
  • 17 явер

    6 8 Отговор
    Китайците, ако атакуват, да не стане като Русия за 2-3 дни. Само, че Китай има средна класа не като руснаците мизерници, крадци на използвани тоалетни гърнета, и може китайците да сдадат багажа по-рано от руснаците.
  • 18 Гошо мексиканеца

    3 3 Отговор
    Еми, на опреснителни курсове по английски език е! Що се чудите?
  • 19 КАЛАШНИКОВ

    4 1 Отговор
    Само да ви светна- НЕ ДРАЗНЕТЕ ДРАКОНА докато спи,......че да не останете без крави у обора и не само............
  • 20 Да та пита

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Плашимир":

    В кой съветски филм го гледа това?!

    😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания