Last news in Fakti

26 Юли, 2023 18:42 8 421 61

Челен сблъсък! САЩ заплашват Китай

  • сащ-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • джо байдън-
  • тайван-
  • пандемия-
  • икономика

В подготвени показания пред комисията по външни отношения на Сената Джей Шамбо каза, че икономическото отделяне би било "катастрофално" както за Вашингтон, така и за Пекин и почти невъзможно за постигане

Челен сблъсък! САЩ заплашват Китай - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник-министърът на финансите на САЩ Джей Шамбо заяви в сряда, че администрацията на Байдън няма да се поколебае да предприеме целенасочени действия срещу Китай, за да осигури интересите на националната сигурност на САЩ и техните съюзници, но добави, че двете страни трябва да си сътрудничат по глобалните проблеми, предава "Ройтерс".

В подготвени показания пред комисията по външни отношения на Сената на САЩ Шамбо каза, че икономическото отделяне би било "катастрофално" както за САЩ, така и за Китай и почти невъзможно за постигане.

"Когато е необходимо, ще използваме набор от инструменти за постигане на нашите цели за национална сигурност. Нашата основна мисия е да защитаваме американския народ от рискове за националната сигурност, като същевременно ясно сигнализираме нашите позиции и намерения към Китай, за да се намали риска от недоразумения", каза Шамбо, който ръководи международните въпроси на Министерството на финансите.

Администрацията на Байдън обмисля нови ограничения върху изходящите частни инвестиции в Китай и други тревожни страни. Сенатът гласува с голямо мнозинство във вторник в подкрепа на законодателството, което изисква от американските компании да уведомяват федералните агенции за предложени инвестиции в китайски технологии като полупроводници и изкуствен интелект.

"За да бъде ясно: нито целенасочените действия по националната сигурност, нито опитите за изграждане на диверсифицирани вериги за доставки представляват отделяне", каза Шамбо в подготвените забележки. "Ние се стремим към справедливи и здрави икономически отношения, които са от полза и за двете страни и подкрепят американските работници и предприятия."

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън посети Пекин по-рано този месец и да представи същите точки на икономическите лидери на Китай, като каза, че пътуването е поставило отношенията на "по-сигурна основа", въпреки че двете най-големи икономики в света остават в противоречие по много въпроси.

Шамбо каза, че тези различия включват възраженията на САЩ срещу китайските "непазарни" икономически практики и прекомерната държавна подкрепа, която поставя американските компании в неизгодно положение. Той добави, че САЩ също са възразили срещу "икономическата принуда" на Китай да накаже страните за дипломатически действия чрез прекъсване на вноса или износа.

Той каза, че Министерството на финансите също е обезпокоено от скорошните наказателни действия на Китай срещу американски фирми и контрола върху износа на критични минерали за полупроводници.

"Въпреки че все още оценяваме въздействието им, тези действия засилват значението на усилията на нашата администрация за изграждане на устойчиви и диверсифицирани вериги за доставки", добави Шамбо.

Шамбо, който пое поста висш икономически дипломат на Министерството на финансите през януари, каза, че САЩ и Китай също трябва да могат да си сътрудничат по належащите глобални предизвикателства, като изменението на климата и нарастващото дългово затруднение в развиващите се страни. Ангажиментът на Министерството на финансите с Китай допринесе за някои успехи, включително напредък в преструктурирането на дълга на Замбия, Гана и Шри Ланка, но трябва да се направи повече, добави той.

Той също така каза, че защитата на икономическите интереси на САЩ изисква "силно и надеждно международно лидерство".

"Това изисква по-силен ангажимент със съюзници и партньори, особено страните с ниски и средни доходи" каза той, добавяйки, че това също изисква да се гарантира, че Международният валутен фонд и Световната банка са "адекватно" финансирани.

Гарантирането, че има достатъчно количество заеми с "високи стандарти", достъпни за страните с ниски доходи чрез тези и други международни финансови институции, ще им помогне да не станат зависими от заеми от Китай, добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е ЩЕ ИМ ПИСНЕ НА КИТАЙЦИТЕ

    151 12 Отговор
    и ще накарат Бай Дън да проговори на китайски

    Коментиран от #16, #50

  • 2 Майна

    144 3 Отговор
    Изпратиха оная ,,стогодишна змия,, Кисинджър и си мислиха, че още е ...фактор ,както е било през 70-те..
    Да ама светът се промени...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дамммм

    133 5 Отговор
    Ще утечът в канала америте-на там отива работата...
  • 5 Фалиралите

    122 5 Отговор
    Са като настъпана змия,.
    хапят на посоки 😁
  • 6 Сандо

    130 9 Отговор
    САЩ станаха плашипу-арник №1 на планетата и околностите и.
  • 7 Българин

    15 130 Отговор
    САЩ са номер 1

    Коментиран от #14, #38

  • 8 Какви са вашите пазарни практики

    119 7 Отговор
    Краварино?
    Газ да купуват само от вас на четворни цени
    Който иска суверинитет веднага натиск и заплашване.
    Сключихте договор с нашите продажници че не можем да ви съдим.
    Изчезвайте и хапките .
    Карах хегемоне фалшив
  • 9 Сталин

    119 15 Отговор
    Русия, Китай и Северна Корея трябва да запукат тези западни мародери с ядрено оръжие и веднъж завинаги да се заличат тези ционистки чакали от лицето на земята
  • 10 Госあ

    96 5 Отговор
    И как точно са ги заплашили и изобщо могат да ги заплашат, че не става ясно от текста ?
  • 11 Айде

    105 10 Отговор
    Зъбиш ли се на целият свят-свършен си. И тия вече са на ръба-въпроса е кой ще ги бутне в пропаста..?
  • 12 Българин

    14 95 Отговор
    след Русия е ред на Китай

    Коментиран от #17

  • 13 Българин

    11 95 Отговор
    американците ще докарат свободата и в Китай

    Коментиран от #33, #60, #61

  • 14 САЩ

    81 8 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Са каторжници
  • 15 Сталин

    100 8 Отговор
    To be an enemy of the United States can be dangerous. To be it’s friend is fatal.”

    - Henry Kissinger

    "Да бъдеш враг на САЩ може да бъде опасно.Да бъдеш техен приятел е фатално."

    - Хенри Кисинджър
  • 16 китайски балон

    61 5 Отговор

    До коментар #1 от "Е ЩЕ ИМ ПИСНЕ НА КИТАЙЦИТЕ":

    А вие откъде знаете, че Бай Дзън не говори китайски, все пак част от паричните му потоци, към личните банкови сметки идват и от китайски партньори освен украински, румънски и пр.!

    Коментиран от #27

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    68 7 Отговор
    ...а Китай си го премести в другия крачол
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Васко делчев

    66 7 Отговор
    Тази сатаниска империя сащ няма ли кой да и хвърли две атомни, за с приключи като държава и да си отдъхне целия свят от нея.
  • 21 Не разбрахте ли

    52 8 Отговор
    че тоя байдън цели да предизвика трета световна що и без това не му остава много.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Токайто

    58 7 Отговор
    Все по-силно мирише на кравешки фъшкии!
  • 24 Калпазанин

    53 5 Отговор
    И с какво го плашат че не ми стана ясно, с 3 трилиона долара дълг ли, нема такъв филм. А дали китайците ще искат книжния долар или нещо друго
  • 25 Чочо

    43 6 Отговор
    Когато губиш позиции не е хубаво да заплашваш.
    "Това е само бизнес,бро!".....както бихте казали,вие!
    Така,че не се мръщете......бро!
  • 26 САЩ може да заплашва който си иска

    7 57 Отговор
    Сащ СИЛА САЩ МОЩ НАЙ ВЕЛИКАТА СТРАНА Н ПЛАНЕТАТ
  • 27 ужас(истински)

    29 3 Отговор

    До коментар #16 от "китайски балон":

    Може, може да знае китайски! Наследникът и там карал езикови курсове и шетал, като в една покрайнина!,,,,
  • 28 Фори

    8 32 Отговор
    Бе това са глупости. Китай и САЩ са толкова силно обвързани ,че не могат един без друг. Какво и да говорят далаверата ги сплотява.
  • 29 Дедо ви...

    42 6 Отговор
    Ръководството на Северна Корея даде рокзвезден прием на руския министър на отбраната С. Шойгу и руската високопоставена делегация и вече облаците застрашително се струпват над Киев.
    В Северна Корея пристигна и китайска делегация. Всичко сочи, че ще има тристранна среща Русия-Китай-Северна Корея.
    Най-добрият сценарий за Запада ще бъде Северна Корея да изпрати само хиляди до милиони артилерийски снаряди. Най-лошото нещо ще бъде да изпратим и севернокорейски войници, факт, който руснаците бяха поставили на масата преди месеци.
    Както и да е, Русия готви "Мега" атака и за това се нуждае от артилерийски запаси от Северна Корея и китайски оръжия, които също ще набави през Пхенян. Това се вижда и от хода на руската Дума да приеме законопроекти, които призовават за "всеобща военна повинност" за "голяма война", която е точно зад ъгъла.
    Прочетете също: Видео: 50 000 севернокорейци заминават за Украйна – Китай създава PMC с 500 000 души – Пхенян получава ядрени технологии и крилати ракети

    Коментиран от #39

  • 30 БгТопИдиот🇧🇬

    37 5 Отговор
    Тъй като ме изтриха ша повторЯ.

    Мецана и дракона ще натаковат наг ЪЛ го.вед ост-ан !!
  • 31 Маринов

    50 5 Отговор
    Аааа, разбрахте ли защо е този вой? Китай спря три редкоземни елементи от износ и това блокира производството на важни елементи на микроелектрониката на САЩ. Сега, ако Китай влезе и в китайски Тайван, и сложи ръка на производство и износ на чипове, ще се стигне оше веднъж до ръба на ТСВ. Живеем в интересни времена от световната история. и всичко това става, понеже САЩ водят и поддържат военни действия далеч от тяхната територия. Ако американците усетят дъха на войната пред прага на дома им, ще смачкат тези няколко клана и светът ще тръгне мирно към прогрес.

    Коментиран от #57

  • 32 ГОЛЕМ ПРАЗ

    40 4 Отговор
    първото което ще се случи ще се срине почти 50% от икономиката на сащ
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Българин

    34 4 Отговор
    Сащ заплашват Китай с... празната глава на Байдън, защото тя била цяла вселена и в нея маже да се вмести всякаква глупост, Която вече от Запада блика като слънчеви протуберанси.
  • 35 абе

    24 6 Отговор
    целите на полуфалиралата държава дето печати долари непрекъснато са други но за да ги постигнат ще минат и през китайската стена
  • 36 Бесарабски фронт

    36 6 Отговор
    Единственото, което Сащ произвежда в огромни количества са онова, което всеки американец изхожда, и което по продуктивност надминава Китай и Индия взети заедно.
    Цялата "икономика" на Сащ на 90% са услуги
  • 37 Янки бой

    29 4 Отговор
    САЩ може да плашат само гаргите в Авган ,че и ВЪВ ВИЕТКОНГ ,АКО ИМ ИЗНАСЯ И сев.Корея ТЕ ПЪК колко са стреснати не е за казване изобщо все празни заплахи никой не ги бръсне ,а пардон не се отнася за нашите ширини ама и на това ще му дойде края!!
  • 38 Българин

    37 5 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    САЩ са номер 1... по производство на екскременти.
  • 39 Русия победи

    34 4 Отговор

    До коментар #29 от "Дедо ви...":

    Много повече от милион снаряди ще изпрати, че Русия всеки ден ползва над 60 000 хиляди
  • 40 Вангелия

    6 36 Отговор
    Русия ке падне
  • 41 мишо

    33 4 Отговор
    Явно вече на байдановците им стана ясно накъде задуха вятъра и че в най-скоро време ще духат супата. Ха дано по-бързо дойде това време, че и ние да си отдъхнем.
  • 42 И Си Дзи

    27 5 Отговор
    си го премести у другия крачол
  • 43 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    24 3 Отговор
    Който Сее Ветрове Ще Жъне Бури
  • 44 Минувач

    37 3 Отговор
    Последният абзац изяснява всичко дори на тези, които са слепи. Играта им е те да държат всички държави със средни и ниски доходи чрез заеми, превръщайки ги в техни послушни колонии. И сега се страхуват да не би Китай да им развали колониализма. Разбий икономиката на една държава, вземи с концесии всичко доходоносно, направи ги зависими във всяко отношение и дори ще ти са благодарни, че им даваш заеми, още повече, когато и тези пари ги печаташ ти и са без покритие.
  • 45 Гларус

    31 4 Отговор
    Китай само да спре производството на сламки и САЩ са затворили за седмица.
  • 46 Г-ца каприз

    31 3 Отговор
    С Русия не знам.... Но с Китай краварите ще стъпят на криво 😉 ония ще ги бият само с оркестара си 🤣🤣🤣

    Коментиран от #51, #58

  • 47 Абе два тона мастило

    23 1 Отговор
    за да кажете че кравите ойдоха у канало.
  • 48 Досада

    22 1 Отговор
    Тия пак са заплашени. Пак тяхната национална сигурност е заплашена. С тия локуми и балони ни омръзнаха с техните национални интереси, които са насякъде по света. Крайно време е светът да ги отстрани от лидерството и да се премине към многополюсен свят..
  • 49 Бай Пън

    22 1 Отговор
    Когато Бог реши да погуби някого, първо му взема ума !
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Бай Митко

    12 1 Отговор

    До коментар #46 от "Г-ца каприз":

    А стига де, от смях и по вашия коментар не мога да си изпия биричката! Браво! Хубава вечер!
  • 52 Пешо

    14 1 Отговор
    Скачат Бай джо срещу кредиторите си РФ и Китай. Китай е най. Те се отказаха и вече си произвеждат опроцесорите за компа за смартфоните. Фащ нямат ресурси и залитат към гранд каньон да проучват дъното на каньона.
    Заканват се на кредиторът си да го унищожат и да нямат кредит след това, НО пак са се объркали.

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Фарисеи

    7 1 Отговор
    арогантни и нагли ...
  • 56 Хахаха

    2 2 Отговор
    Байдън и компания се притесняват от тях и компании да правят инвестиции във Китай ои да не забравите че Китай има $800милярда във американски дългове ако ги ликвидират ще имат предостатъчно за инвестиции а и за заемите които Китай дава се казва че ги дава на 10 пъти по малки лихви от световната банка така че който иска кредит от тях те ще им дадът все пак лихвата е нищожна във сравнение със световната банка нормално е световната банка да има желание да дава тя кредити защото така Америка печели от тези кредити за това и те са склонни да дават на развиващите се като БГ държави кредити
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Роко

    2 3 Отговор

    До коментар #46 от "Г-ца каприз":

    Ами ти не гледа ли конгреса на ккп където бе взет курс на въоръжаване до 2035г да се изравнят със сащ.И китайските оръжия са аналог на безаналоговите руски оръжия.Та те заради китай и русия сега япония започва яко въоръжаване ама няма да е безаналогово, а действително технологично.А и японците са майстори на китайската тема
  • 59 Краварите могат да плашат само чинка си

    3 0 Отговор
    С 33 трилиона дълг, 3 от които към Китай, отдавна им е вътре и се врътка с 200. Въпрос на време е да платят с пристанища, шисти и петролни кладенци - друго не им е останало
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.