Last news in Fakti

24 Юли, 2023 20:58 3 879 21

Пекин най-после призна: Възстановяването на Китай се сблъсква с огромни трудности

  • китай-
  • си дзинпин-
  • шанхай-
  • икономика-
  • пандемия-
  • локдаун

През второто тримесечие на 2022 г. растежът на китайската икономика е бил сериозно засегнат от локдауна на икономическата столица Шанхай

Пекин най-после призна: Възстановяването на Китай се сблъсква с огромни трудности - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Възстановяването в Китай е изправено пред "нови трудности", заявиха днес в Пекин високопоставени лица, цитирани от Франс прес. Това се случва на фона на забавянето на растежа и рекордната безработица сред младите хора във втората по големина икономика в света, съобщава БТА.

Китай представи в началото на миналата седмица данни за растежа през второто тримесечие (+6,3 на сто на годишна основа), които са доста под очакванията на анализаторите.

Този темп на растеж, на който биха завидели голямата част от водещите икономики, обаче е заблуждаващ, тъй като сравнението се прави със същия период на миналата година.

През второто тримесечие на 2022 г. растежът на китайската икономика е бил сериозно засегнат от локдауна на икономическата столица Шанхай.

На тримесечна основа, което е доста по-реалистично сравнение, икономиката на азиатския гигант е нараснала с едва 0,8 на сто за периода от април до юни. Причините за това се крият във вялото потребление, намиращия се в криза сектор на недвижимите имоти и призрака на дефлацията.

След тези разочароващи тримесечни резултати високопоставените китайски лица, сред които и президентът Си Дзинпин, анализираха днес икономическата ситуация в страната.

По време на съвещанието е "било подчертано, че сегашното функциониране на икономиката се сблъсква с нови трудности и предизвикателства", съобщи Китайската централна телевизия, като се има предвид най-вече спада във вътрешното търсене.

В доклада от срещата се описват "значителен брой неуточнени рискове", "скрити опасности в ключови области", както и "сложна и трудна външна среда" на фона на геополитическото напрежение със САЩ и войната в Украйна.

Миналия месец равнището на безработицата във възрастовата група от 16 до 24 години е достигнало нов рекорд в Китай - 21,3 на сто, според официалните данни, които обаче отчитат само ситуацията в големите градове.

Всяка година китайските ръководители се събират традиционно в края на юли, за да анализират икономическата ситуация в страната.

След това Си Дзинпин свиква Политбюро, ръководния орган на Китайската комунистическа партия, който включва него самия и 24-те най-важни политици в страната.

Китай залага на около 5 на сто растеж тази година, който ще е един от на-слабите за азиатския гигант от десетилетия.

Тази цел обаче може да е трудно достижима, предупреди преди няколко месеца тогавашният премиер Ли Къцян.

За да стимулира икономическата активност, Китай предприе редица мерки и обяви подкрепата си за частния сектор.

Мерките включват инициативи за купуване на нови електрически превозни средства и електронни продукти и привличане на частни инвестиции.

Втората по големина икономика в света е отслабена и от сериозна криза в сектора на недвижимите имоти.

Китайските ръководители са се ангажирали днес да "оптимизират и коригират политиките в сектора".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зомби Русороб на Колене

    25 24 Отговор
    Китай може да анексира Русия в най скоро Време
  • 2 Тепърва всичко започва за Китай

    27 19 Отговор
    Така е, който се е хванал с москалията.
  • 3 Слаба Русия скоро ще Пише на Китайски

    21 24 Отговор
    А рускините ще кълчат кълки по магистралите на пекин
  • 4 Помак

    13 7 Отговор
    Много гърла ,много храна трябва и много тоалетни нужди ...това е истината .човека докато е жив е преработвателно съоражение ...яде и тр да отделя
  • 5 Турчин за Руски Роби

    15 14 Отговор
    Търся РусиРоби на Колене със мигащи аварийни отдзаде
  • 6 Ивайло

    8 9 Отговор
    Търся Циганка или Рукиня
  • 7 ха ха хааа

    14 9 Отговор
    Споко ве ... Сибир ваш ..🤭😁
  • 8 Цонка Айхан Георгиева

    21 9 Отговор
    Китай има нужда от територията на Русия очаквайте скоро интересни териториални промени
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Леонардо Джейлянов

    15 16 Отговор
    Най големите Цигани са руснаците,а рускините са по леки и нечистоплътни о Циганките

    Коментиран от #17

  • 11 гост

    7 4 Отговор
    Когато имаш 1 галош, втория е 100% растеж ! Когато имаш БВП от 20 трилиона 5 % е 1 ТРИЛИОН !
  • 12 ЦРУ

    10 10 Отговор
    Дори небостаргачите и баготсвото на Китай са табу, като погледнеш света сравнен с САЩ дори милиардите на бРИКС и ШОС са нищо срещу САЩ вгугъл снимките всичко си личи
  • 13 патето Яки

    4 10 Отговор
    +6,3 на сто на годишна основа)-----------горките а ние минус 3 %
  • 14 Булгар

    0 7 Отговор
    Кеф , яко ме чаткат в Европа.
  • 15 Госあ

    5 6 Отговор
    Еми с тоя вирус, дето им го пуснаха - нормално 💁 Топ-вирусолога от Ухан каза че имат една от най богатите колекции корони, но такъв вирус който да еволюира естествено толкова бързо в covid 19, нямат.
  • 16 Мнение

    7 1 Отговор
    Сами си го причиниха.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Няма успяла държава с комунисти начело

    10 2 Отговор
    Си да не е комунист случайно? Защото това обяснява нещата. Смачка технологичния сектор с комунистическите си глупости, мегаломанско бетониране с подкрепата на държавата и издънване на банките и резултатът е бавно копане на дъното.

    Коментиран от #19

  • 19 Умен по цялата глава

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Няма успяла държава с комунисти начело":

    Наричат се Комунистическа партия,обаче това не е Комунизъм вече щом са разрешили Частна собственост върху средствата за производство ...Това си е Тоталитарен Режим с управляваща Хунта както в Русия и Беларус...Уж планират Икономиката ,ама си е Пазарна Икономика..
  • 20 Ами то

    7 0 Отговор
    Само с кражба на ноухау не става !
  • 21 Ф16Вайпър

    4 1 Отговор
    Споко чайници,проблемите за вас тепърва започват
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания