Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Юли, 2023 23:00 2 726 45

Членството на Украйна в НАТО и тежката дума на Германия

  • украйна-
  • германия-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • членство в нато-
  • володимир зеленски

Ролята на Берлин е особено важна в този процес

Членството на Украйна в НАТО и тежката дума на Германия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента мнозина в НАТО наблюдават особено внимателно германската политика - в контекста на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, на която се очаква да бъдат дадени отговорите за настояването на Украйна да се присъедини към Алианса.

Преди срещата берлинската фондация "Наука и политика" излезе с анализ, наречен "Трайна сигурност за Украйна". Той изисква предприемането на конкретни стъпки, след изпълнението на които Украйна може да стане член на Алианса.

Още новини от Украйна

Как изглежда механизмът

Киев трябва да бъде подкрепен с "Пакт за сигурност, възстановяване и мир", се посочва в анализа. Пактът трябва да съдържа "взаимно укрепващи се мерки", които да бъдат съгласувани между различните партньори. Т.е. между ЕС, НАТО, членките на Г-7 и тези над 50 страни, които оказват военна подкрепа на Украйна под ръководството на САЩ - главен координатор на доставките на оръжия за Украйна от американската военновъздушна база в Рамщайн, Германия.

"Така Германия влиза в ролята на централна страна - и що се отнася до финансовите ресурси и възможностите, но най-вече по отношение на политическата тежест", обяснява пред ДВ Маргарете Клайн, която е една от авторките на анализа.

"Нашата гледна точка е, че сигурността на Украйна трябва да се гарантира в дългосрочен план. За да се случи това, според нас има само три възможности: или Русия да бъде разоръжена, което е нереалистично; или Украйна отново да получи ядрено оръжие, което никой няма как да иска; или Украйна да стане част от НАТО", обяснява Клайн, ръководителка на изследователската група "Източна Европа и Евразия" във фондацията "Наука и политика".

Киев настоява за ясна перспектива

"На срещата на върха Украйна очаква да получи покана за улеснено присъединяване към Алианса", каза в края на юни пред представители на германските медии съветникът на украинския президент Андрий Йермак, който настоя страната му да получи ясен сигнал за перспективите си за НАТО.

Това показва колко високи са очакванията на украинците към германците. Същевременно Зеленски обиколи няколко европейски държави - България, Чехия, Словакия, Турция, търсейки съдействие за присъединяването на страната му към НАТО. Идеята на Зеленски се подкрепя в най-голяма степен от правителствата на балтийските страни и от Полша.

В анализа си за фондация "Наука и политика" експертката по Източна Европа Клайн пише, че на руския президент и на Кремъл трябва ясно да им бъде показано, че "подкрепата на Запада е трайна". Надеждите на Москва, че подкрепата за Украйна ще отслабне, няма да се оправдаят, казва още тя. "Необходимо е укрепване, интензифициране и дългосрочно финансиране на оръжейните доставки", посочва Клайн, като допълва, че това включва боеприпаси, поддръжка, цялата отбранителна логистика на Украйна и развиването на оръжейната ѝ индустрия. Страната трябва да бъде изцяло интегрирана в западните военни структури, препоръчва експертката.

Ролята на Германия

Маргарете Клайн прогнозира, че така Германия би се превърнала в "централна отбранителна и оръжейна нация на Европа през следващите няколко години".

Това твърдение обаче би могло да предизвика объркване в германските правителствени среди - тъй като съвсем наскоро кабинетът в Берлин прие нов бюджет, според който почти всички министри трябва да направят икономии. Единственото изключение е министърът на отбраната, но и той ще трябва да положи усилия, за да достигне целта на НАТО за разходване на два процента от бюджета за 2024-а година за отбрана. В съобщението на военното министерство беше потвърдено, че през следващата година това ще бъде направено.

Автор: Франк Хофман


Поставете оценка:
Оценка 1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    25 7 Отговор
    Чета и ме вярвам на очите си, какво Столтенберг е казал на Зеленски." Ако Киев не може да постигне победа в конфликта с Русия, то въпросът за членство на Украйна в НАТО няма да се разглежда и ще загуби актуалност.

    Коментиран от #26

  • 2 Демократ

    26 4 Отговор
    Украйна,Косово, Македония, Молдова страни измислени за саботаж на балканите.
  • 3 Русия попиля НАТО

    31 4 Отговор
    Столтенберг обяви условията, които Украйна трябва да изпълни, за да влезе в НАТО.

    Според него трябва да има борба с корупцията, реформи и съвместимост със стандартите на НАТО.

    Освен това той подчерта, че докато продължават военните действия, не може да става дума за присъединяване към Алианса.

    Т.е.украинчетата са прецаканитре камилчета, стоят и мигат на парцали като в небрано лозе - отнесоха го като Прогожин 6,2 миилиарда от ЦРУ 😂😂😂😂😂😂

    Коментиран от #13, #16

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Нещо

    4 0 Отговор
    Паднало до Видин?!?
    Боли го видели и цела България..
  • 6 Трай коньо за зелена трева

    32 2 Отговор
    Защо не приеха украйна в натю преди войната? Нима украйна преди войната е била по-ненадежна държава, отколкото сега? Защо САЩ не сключи отбранителен съюз с украйна още 2014г, в случай, че тогава украйна не е отговаряла на изискванията за натю? Ами всички тия въпроси имат простичък отговор. Ако украйна беше приета в натю още 2014г, или ако САЩ още тогава бяха сключили отбранителен съюз, война с Русия щеше да е невъзможна. А на САЩ им трябва война с Русия, но с чужди ръце, а те само да координират действията по доставките на оръжие и наемници

    Коментиран от #11

  • 7 12343211

    17 2 Отговор
    В САЩ никой не иска в армията, ако е така и с Германия...!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 фен

    28 4 Отговор
    Ами то е очевидно, че Украйна няма шанс. Нито за победа, нито за НАТО. И те, горките, преди краят на годината, ще висят по колесниците на самолетите, като афганистанците.
  • 10 русийката

    3 27 Отговор
    ще бъде смачкана икономически и изолирана за поне 3 поколения.

    Коментиран от #12, #40

  • 11 Да бе

    2 21 Отговор

    До коментар #6 от "Трай коньо за зелена трева":

    защото си мислеха, че московията има някаква сила и не им се занимаваше. сега видяха, че е къса като бункерния и вече никой не ги отбелязва като фактор. велика победа за късия
  • 12 фен

    10 1 Отговор

    До коментар #10 от "русийката":

    За Германия май говориш!? Че нещо, бая спихва напоследък...
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Украинците

    32 1 Отговор
    бяха изиграни жестоко. Американците буквално ги сдъвкаха и изплюха, както направиха с иракчаните.
  • 15 Урюрвкос

    8 9 Отговор
    Украйна и без НАТО сама ще си направи ядрено оръжие. Зеленски точно това каза на Мюнхенската конференция 20 фев 2022 и чак след 4 дена Путин реагира и влезе в Чернобил и ЗАЕЦ

    Коментиран от #17

  • 16 Хахахаха хахахаха

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русия попиля НАТО":

    Обещаха на клоуна да му купят колело😂😂😂😂😂 Ама някой друг път 😅😂😂😂🤣🤣
  • 17 Хохо Бохо

    2 19 Отговор

    До коментар #15 от "Урюрвкос":

    Кажи, защо Путин може да заплашва с ядрено оръжие, а Украйна да не може...
    Трябва и Украйна да получи ядрено оръжие за да има мир, както каза агент Радев

    Коментиран от #30

  • 18 Под въпрос

    10 1 Отговор
    Дали ще се сбъдне прогнозата на г-жа Клайн / в превод " малка/и кой ще разреши на Германия да се превърне в" централна и отбранителна нация на Европа през следващите няколко години"звучи съмнително. Тази експертка явно не е съгласувала мнението си с главния партньор и с Полша.
  • 19 Хахахаха

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Развеселен":

    Ще накарат негрите и арабите да бачкат на смени в заводите! 😅😅😅😂😂😂😂😂😂🤣😂🤣😂🤣! Не мога да спра да се смея! Абе те страпоните и вазелина си купуват от Китай! 😂😂😂😂😂
  • 20 Ти си развеселен!ОК!Няма лошо!

    19 0 Отговор

    До коментар #4 от "Развеселен":

    Но на Зеленски никак не му е весело!Защото вижда от ден ,на ден,че губи на фронта и че упоритата лъжлива пропаганда,не може да му помогне и тушира огромните загуби на ВСУ,в жива сила и техника...!А Столтенберг бе ясен!Ппбеждавате-влизате в НАТО!
    Иначе-този въпрос губи своята актуалност...!
  • 21 Име

    2 20 Отговор
    Едно е ясно Украйна няма да бъде изоставена невъзможно е.Друго което е ясно че Русия няма как да спечели войната трето което не е ясно е само как ще свърши путин Убит или в хага но че ще падне е също ясно

    Коментиран от #31, #35

  • 22 Редник

    8 0 Отговор
    И аз четох, ама нищо не разбрах. Много съм прост явно. България над всичко и всичко за България! Това е важното, особено втората част от лозунга, щото повечето знаят само първата 😄
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Дълго_Име

    8 3 Отговор
    Ало, DW май си с къса памет, изглежда! Истината е не в "тежката" дума на Германия, а в спомена отпреди 75 години. Поумняли са дойчовците, затова думата им тежи!
  • 25 Ролята на Гремания

    10 3 Отговор
    Или, или, или,.....бла, бла, бла..А какво ще кажете Колективният Запад и Русия да седнат на масата и да поговорят за европейската сигурност. Тази опция е изключена , така ли? Ами тогава.............
  • 26 Пояснител

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "РЕАЛИСТ":

    Човекът сигурно има предвид, че в този случай целите на СВО ще бъдат постигнати и Русия ще реши украинският проблем
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ТЕЖКАТА ?

    2 0 Отговор
    ХА ХА ХА ХА
  • 29 Гориил

    7 1 Отговор
    Русия умишлено отблъсква Украйна от сближаване с НАТО за 20-30 години война, а може би и повече. Самият Запад предложи тази идея.
  • 30 Плевнелиев

    11 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хохо Бохо":

    Защото по тази тъпа логика Иран и Палестина също трябва да имат ядрено оръжие. Ако питате северомакедонците и те искат.

    Коментиран от #32

  • 31 Гориил

    11 2 Отговор

    До коментар #21 от "Име":

    В този смисъл Западът вече загуби Украйна.
  • 32 Хохо Бохо

    1 10 Отговор

    До коментар #30 от "Плевнелиев":

    Хайде опитай пак!
    Попитах защо Путин да може да има ядрено оръжие и да заплашва света, а защо Украйна да няма.
    А ти ми говориш за Иран и Палестина...
    НО ТОВА НЕ Е ОТГОВОР НА МОЯ ВЪПРОС
    Ще ти го повторя:
    "защо Путин да може да има ядрено оръжие и да заплашва света, а защо Украйна да няма"

    Хайде пробвай пак! Отговори ми, защо Путин да може да има ядрено оръжие и да заплашва света, а защо Украйна да няма.

    Коментиран от #33, #45

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Уса

    8 1 Отговор
    "Украйна няма да получи покана за членство в нато.Зеленски бесен.Втори голям протест в България срещу Нато и Зеленски.На голям плакат "Зеленски убиеца на украинци".Германия финасово източена заради нато.Лошо тренирани украинци директно на фронта.Западните оръжия на привършване.Членки на нато блокират касетъчните бомби от сащ за Украйна...".По последните новини от сащ с репортажи и коментари на специалисти пък вие си фантазирайте
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 САТЪРА НА ХАНА

    8 1 Отговор
    ХА-ХА-ХА, ВЕЛИКА ГЕРМАНИЯ СИ Е ВСЕ ОЩЕ ОКУПИРАНА ОТ САЩ ДЪРЖАВА :))

    Коментиран от #39

  • 37 Макробиолог

    7 0 Отговор
    Ще влезне разбира се ,западна Украйна като част от Полша ,автоматически ..
  • 38 пламен

    0 6 Отговор
    Германия отново е причина за война в Европа. Финансово въоръжи русия и изолира Украйна от системата за сигурност.
  • 39 Оракула

    0 4 Отговор

    До коментар #36 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А ти все още си ситолко пр@z и няма надежда за теб. Единственната ти алтернатива е инжекция, да не семъчиш
  • 40 Въпросителен

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "русийката":

    Как точно си я представяш тази работа?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Мнение

    9 0 Отговор
    Германия за съжаление не си е взела поука значи от втората световна воина! Дано не се наложи от третата световна, защото след нея няма и се наложи! Просто няма да я има!
  • 43 Подкрепата

    1 0 Отговор
    За Украйна ще трае докато правителствата инсталирани от посолството са на власт!!! Определено когато на избирателя му писне да наливат неговите пари в кацата Украйна при следващите избори ще дойдат други политици независещи от америка
  • 44 Льотчик на недоставено USA-фърчило

    2 0 Отговор
    А четвъртата възможност, защо никой не обсъжда?? ОСРАЙНА ДА БЪДЕ НЕУТРАЛНА ДЪРЖАВА! Кратки и ясно! Така, тя ще бъде буфер между НАТО и Русия!
  • 45 Приемна и жалби на ФСБ

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хохо Бохо":

    Мноого си наивен,/да не кажа простичък!/ 1,ЗА ДА ИМА ОСРАЙНА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ГО ДАДЕ! ТОГАВА, АКО ОСРАЙНА ГО ИЗПОЛЗВА, ОТГОВОРЪТ НА РУСИЯ ЩЕ БЪДЕ И ПО ОСРАЙНА, И ПО ДРУГАТА СТРАНА! И ТО-10 ПЪТИ ПО-РАЗРУШИТЕЛ ЕН! И, 2..АКО СЕ ДАДЕ ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ, ТОВА ЩЕ БЪДЕ СЪГЛАСУВАНО С ЦЯЛОТО НАТО, И ВСИЧКИ ТЕ ЩЕ СА ОТГОВОРНИ! ДЕМЕК, МОЖЕ И ПО ТЯХ ДА ИМА ЯДРЕНИ РАКЕТИ! 4. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА АТОМНИ ОРЪЖИЕ, ЦЯЛА ЕВРОПА ЩЕ БЪДЕ ЗАМЪРСЕНА И ОТИВА "НА КИНО!". Сега разбра ли??? 🖕😜