Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Юли, 2023 14:14 5 430 63

Колко руснаци са загинали в Украйна?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • руснаци-
  • жертви-
  • загинали войници-
  • владимир путин-
  • кремъл

Нито Москва, нито Киев дават своевременна информация за своите военни загуби

Колко руснаци са загинали в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Близо 50 000 руснаци са загинали по време на войната в Украйна, сочи първият независим статистически анализ за руските жертви, предаде БТА, цитирайки AP.

Две независими руски медии - "Медиазона" и "Медуза", в сътрудничество с научен експерт по статистиката от университета в германския град Тюбинген, са използвали данни от руското правителство, за да хвърлят светлина върху една от най-ревностно пазените тайни на Москва - истинската човешка цена на нашествието в Украйна.

За тази цел те залагат на статистическата стратегия, станала популярна по време на пандемията от КОВИД-19 - т. нар. свръхсмъртност. На базата на удостоверенията за наследници и официалните данни за смъртността се направи извод колко над обичайните смъртни случаи дотогава за мъже, които не са навършили 50 години, са починалите между февруари 2022 (началото на войната в Украйна - бел. ред.) и май 2023 г.

Нито Москва, нито Киев дават своевременна информация за своите военни загуби, като целта на всяка от страните е да "надпише" жертвите на другата. Досега Русия е признала официално смъртта на малко повече от 6000 бойци. Информациите за военните загуби в руските медии са били цензурирани, твърдят активисти и независими журналисти. Документирането на смъртните случаи се превърна в акт на неподчинение, а тези, които го правеха, ставаха жертви на тормоз или пък бяха подвеждани под наказателна отговорност.

Независимо от тези рискове „Медиазона“ – руската секция на Би Би Си, която работи с мрежа от доброволни сътрудници, използва постове в социалните мрежи и снимки от гробища из цяла Русия, за да изготви база данни от потвърдени смъртни случаи. Към 7 юли от медията са идентифицирали смъртта на 27 423 руски войници.

"Това са единствено войници, чиито имена знаем, и във всеки един от тези случаи смъртта е удостоверена от няколко източника", казва Дмитрий Трешчанин, редактор в „Медиазона“, който помогна да се осъществи журналистическото разследване. "Данните, до които достигнахме заедно с "Медуза", ни позволяват да видим „скритата“ смърт – смъртните случаи, които руското правителство толкова вманиачено и в същото време неуспешно се опитва да скрие".

За да представят колкото се може по-изчерпателна статистика, журналистите от "Медиазона" и "Медуза" са се добрали до удостоверения за наследници, подадени до руските власти. Документи от Федералния регистър на завещанията съдържат информация за над 11 милиона, починали между 2014 и май 2023 г.

Според анализа от съвместното журналистическо разследване през 2022 г. са образувани с 25 000 повече дела от очакваното за наследници на мъже между 15 и 49 г. Към месец май 2023 г., „екстра“ делата са скочили до 47 000.

Този скок, грубо казано, съответства на данните в доклада на Белия дом за месец май, според който над 20 000 руснаци са убити в Украйна от декември насам, макар и тази бройка да е по-малка от данните на проучванията на американското и британското разузнаване за общия брой на руските жертви във войната.

През февруари министерството на отбраната на Великобритания обяви, че най-вероятно между 40 000 и 60 000 са убитите във войната в Украйна руснаци. Изтекъл доклад от американската разузнавателна агенция към министерството на отбраната сочи между 35 000 и 43 000 руснаци, намерили смъртта си в бойните действия през първата година от войната.

"Тези цифри може да са точни, може и да не са - редакторът от "Медиазона" Трешчанин пише по електронната поща. - Дори и медиите да имат информатори от руското министерство на отбраната, данните на самото правителство може да не са пълни. Изключително е трудно да събереш всички жертви от армията, Росгвардията и батальонът "Ахмат" (съответно наследникът на Вътрешните войски и чеченските специални сили – бел. ред.), както и от множества частни военни компания, от които "Вагнер" е най-голямата, но не и единствената. При жертвите сред затворниците - каквито "Вагнер" първа започна да набира за бойните действия, а сега го прави руското министерство на отбраната – също е голяма мъгла, която предполага всякакви манипулации. При всички положения статистиката може да даде по-добри резултати".

Отделно от Трешчанин, научният експерт от германския университет в Тюбинген Дмитрий Кобак, който публикува изследване за свръхсмъртността от КОВИД-19 в Русия, достига до данни за 2022 г., разбити по възраст и пол, от Росстат – официалната статистическа агенция на Русия.

Той е открил, че умрелите през 2022 г. мъже на възраст под 50 г. са с 24 000 повече от очакваното – бройка, която съответства на анализа на базата на наследниците.

Заради пандемията от КОВИД-19 е трудно да се изчисли колко мъже в Русия биха починали от февруари 2022 г. насам, ако нямаше война. И двата статистически анализа взимат предвид трайните ефекти на КОВИД-19 върху смъртността, като съотнасят мъжката смъртност към женската.

Сергей Шчербов, учен от Международния институт за приложен системен анализ в Австрия, предупреди, че "разликите в смъртността на мъжете и жените може да варират значително на произволен принцип".

"Не казвам, че не може да има свръхсмъртност при мъжете, но по-скоро – ако говорим статистически – тази разлика в смъртността може да е чиста случайност“, казва той. Руснаци, които са в неизвестност, но не са официално признати за мъртви, както и украинци, сражаващи се в бойни подразделения на страната на самопровъзгласените Донецка и Луганска народни републики, не попадат в направените изчисления.

Дмитрий Кобак на свой ред признава, че остават някои съмнения за неточност на данните, най-вече заради смъртните случаи на възрастни мъже. Още повече, едва ли може да се разбере колко от обявените за изчезнали руски войници всъщност са мъртви. Но той е на мнение, че нито един от изброените фактори не може да има голямо влияние върху резултатите от изследването.

"Неточността опира до хиляди. Като цяло крайните данни са правдоподобни", казва той.

"Медуза" е независима руска медия, която работи в изгнание от осем години, с централа в Рига, Латвия. През април 2022 г. руските власти квалифицираха "Медуза" като "чужда агентура", като по този начин направиха непосилно набирането на рекламодатели. През януари тази година Кремъл забрани „Медуза“ като "нежелателна организация" извън закона.

Москва също така заклейми и журналистите от независимата "Медиазона" като "чужди шпиони" и блокира уебсайта ѝ след руското нашествие в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    60 25 Отговор
    Истината,че днес руснаците контра-аткуват. Вече няма украинска офанзива или поне не по целия фронт
  • 2 Ксаниба

    59 25 Отговор
    колко американци, паляци, британци са загинали в оркраина??? За оркринците дори не питаме - никой не ги брои

    Коментиран от #44, #47

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Мм да

    56 5 Отговор
    А сега намерете някоя статия от независим източник и за Украйна или ще се затрудните доста!!
  • 5 Зоро

    51 14 Отговор
    А що нищо не се казва за 250 хиляди украински умрели,и че от оня ден са поне с 10 хиляди повече и Зеленото яко пищи за още пушки

    Коментиран от #33

  • 6 Зеленски - развинтена матрьошка съм

    45 11 Отговор
    А бандерите? Колко от тях вече са при свети Петренко?
    Остана ли кой да пращат да се бие в полза на краварските интереси?
  • 7 Ти да видиш

    27 5 Отговор
    Като прочетох заглавието и очаквах някакви числа по 3 по 4и нагоре а те излезе що годе обективна.Какво става Марче ти ли си или ватърът започна да духа в друга посока??
  • 8 ЛИЛИ

    41 10 Отговор
    50 000РУСНАКА СРЕЩУ 500 000 УКРИ УБИТИ ТОВА Е ЗА ХОРА КОИТО ОГАТ ДА СМЯТАТ А НЕ ЗА КОЗЯЦИ И ШОРОШИ КОИТО МОГАТ САМО ДА ВИКАТ
  • 9 Боли ме фара..

    11 36 Отговор
    колко са загинали! И 100,000 да са, те така или иначе щяха да пукнат от самогон или бояршчик.

    Коментиран от #21, #28

  • 10 ЖЕКО

    28 4 Отговор
    ТО ИМАЛО И ДРУГА ИСТИНА НЕ САМО КОЗЯШКА
  • 11 Бесен- _Язовец

    11 38 Отговор
    Всички руски терористи влезли в Украйна ще получат безплатни билети за концерт на Йосиф Кобзон! СЛАВА УКРАИНЕ!

    Коментиран от #60

  • 12 Украинска поговорка

    13 41 Отговор
    Да би в Русия стояло не би на ГРУЗ 200 станало! СЛАВА УКРАИНЕ!
  • 13 ДжафДжаф

    39 6 Отговор
    50хил е приблизително вярно. Според Дъглас МкГрегър, обаче украинските жертви до момента са някъде около 410хил. Демек съотношение 1:9- 1:8! А на МкГрегър определено може да се вярва. Той цитира независими източници, но вероятно има сериозни информатори вътре в Пентагона. Човешката история не помни друга война с такова ужасяващо съотношение на жертвите. Ако добавим безследно изчезналите, осакатените, пленените, дезертиралите, общите загуби стават над милион, без да броим чуждите наемници. Това е над 50% от целият мобилизационен ресурс на Украйна. До 1-1,5 години, в Украйна няма да има кой да воюва. Как беше: До последният украинец!

    Коментиран от #16, #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Маргарита Симонян РТ

    12 2 Отговор
    Смъртта е неизбежна, всички ще умрем. И изобщо не е факт, че е по-добре да умреш слаб и немощен от някаква тежка болест, отколкото за правилно и важно дело.
  • 18 Юрий Шевчук

    4 19 Отговор
    "Загива младежта на Русия и Украйна, старци, жени и деца умират заради наполеоновите планове на поредния наш Цезар. Родината – това не е здникът на президента /Путин /, който през цялото време трябва да се опипва и целува. Бедната баба, която продава картофи на гарата - това е Родината".
  • 19 ТрампЛин

    9 21 Отговор

    До коментар #13 от "ДжафДжаф":

    Е и!?! Постигна ли поне една от целите си Путин-це? Ще станат 2 години скоро, хора мрат и от двете страни, а края не се вижда.
  • 20 Трол

    7 22 Отговор
    В Русия и без друго има много повече жени,отколкото мъже. Когато се разпадне и фалира,ще ходим на почти безплатен секс туризъм из бившите руски земи :D

    Коментиран от #55

  • 21 Лорда

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Боли ме фара..":

    И друго ще те заболи-скоро !
  • 22 Ксаниба

    8 26 Отговор
    За руснаците човешкият живот никога не е бил ценност а този на войниците не е струвал и пукната копейка. Айзенхауер веднъж попитал маршал Жуков, как войската му преодолява минните полета. Отговорът накарал Айзенхауер да се вцепени: “Когато се оказваме пред минно поле, пехотата атакува така, все едно няма минно поле. Смятаме, че загубите от противопехотни мини са равни на загубите, които бихме понесли от артилерийски огън”. На Жуков приписват и фразата "Солдат не жалеть, бабы новых нарожают!" т.е., "Не жалете войниците, жените ще родят нови." Това отношение продължава и до днес.

    Коментиран от #34, #36

  • 23 Вещерът от Пещера

    14 31 Отговор
    Няма "независими руски медии".Това е оксиморон,като "дървено желязо".Украинците дават най-точните данни за загубите на врага-войната се води на тяхна територия.До момента над 230 000 "фашистки руски агресори" са ликвидирани.Няма я вече професионалната армия от 200 000 човека,която нахлу в Украйна.Над половината бяха избити,а останалите или се върнаха в Русия,като инвалиди или избягаха навън,а част от тях са в плен.Именно затова се наложи масова "частична могилизация" от над 300 000 човека,за да запълнят вакантните места за "пушечно месо",което да измре в Бахмут и на други участъци от фронта.Затова Пригожин обикаляше затворите,а комендантските събираха "доброволци" по кръчмите,психодиспансерите и направо от улицата.Ако бяха само "50 000",Украйна отдавна щеше да е капитулирала,заради огромното превъзходство на Русия в жива сила и техника.Но точно защото нашествениците масово изгоряха в над 4000 танка,8000 бронирани машини,4000 артилерийски ситеми,над 300 самолета и над 300 вертолета,над 1000 ситеми за ПВО и РСЗО,както и около 8000 камиона и специална техника,точно затова "специалната операция" не приключи за "три дни",а се точи година и половина и на фашистките руски агресори им се наложи да вадят от складове и музеи антикварни видове оръжие и техника от времето на Сталин и Хрушчов.

    Коментиран от #38, #58

  • 24 Естествен Интелект

    15 4 Отговор
    8-10 пъти по-малко от украинците...Лесно се смята.

    Коментиран от #29

  • 25 Марини вълнени. Не е под игото

    14 5 Отговор
    Кой го вълнува и защо, колко руснаци са загинали в Украйна? Тук е уместно да се каже, че дори и 100 годишната война е с край
    И тази ще има край! Направете си труда след края да прочетете това
    Загубите по различни направления са: от 7:1 до 30:1 Украйна:Русия

    Коментиран от #31

  • 26 М да

    3 17 Отговор
    Като се вземе предвид че трябва да плащат значителни суми на роднините на убитите орки няма съмнение че в Рашка всячески се тремят да снижат данните за истинския брой на убитите орки. Не случайно има десетки данни за използване на подвижни крематориуми. Така че във всеки случай броят им р значителен....минимум 110-115 000 орки се пържат в ада
  • 27 Хахаха

    12 3 Отговор
    Загадка!Колко урки са дали фера!
  • 28 Абее

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Боли ме фара..":

    Тоа с болнио фар
    Кво е туй
    "бояршчик"
  • 29 Да да

    5 9 Отговор

    До коментар #24 от "Естествен Интелект":

    А поне сто пъти са по малко загубите на орките та затова се налагаше да правят постоянна скрита мобилизация и да преминат към открита щото нямат почти никакви загуби

    Коментиран от #35

  • 30 Ясно

    20 8 Отговор
    На един убит руснак се падат десет убити украинци. Това не е световен ренорд. При битката нрай Дойран на един убит българин се падат сто убити англичани. Ген. Владимир Вазов е сред най-великите военни номандирк в чивешката история!

    Коментиран от #37, #48

  • 31 Барни

    2 7 Отговор

    До коментар #25 от "Марини вълнени. Не е под игото":

    Объркал си рейса ,ама много мойто момче.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ксаниба

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ксаниба":

    жапазов с тия ромски номера
  • 35 Естествен Интелект

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Да да":

    Когато имаш 1000 км фронт - някой трябва да пази придобитото.
  • 36 ДжанамХанам

    1 6 Отговор

    До коментар #22 от "Ксаниба":

    точно така воюват оркрите!!
  • 37 Кое ти е ясно???

    4 9 Отговор

    До коментар #30 от "Ясно":

    Че на един убит руснак се падат десет украинеца ли?, съмнявам се да е така, знам само че в България на един нормален се падат по трима кр.. Е.. Те.. На като теб.

    Коментиран от #57

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Точната бройка

    3 11 Отговор
    Надхвърли 300 000 !
    Повечето са ГРУЗ 200/300 !
    До есента ще прескочи
    Половин милион души !
  • 41 фбр

    8 1 Отговор
    60000 убити руснаци срещу 0 украинци и укрофашистите са пред Москва ! Това са разсъжденията на оня със зелента фанелка дето хленчи и проси из целия свят , след като се нашмърка с белото на Брендо !
  • 42 нннн

    7 3 Отговор
    Загиват. Загиват руснаци и още повече украинци за кефа на англосаксите. Не разбирам, защо и някои българи се радват.

    Коментиран от #46

  • 43 Голем праз

    0 3 Отговор
    Остават още 160 милиона.Спокойно.
  • 44 За британци и поляци не знам

    0 6 Отговор

    До коментар #2 от "Ксаниба":

    но известния брой убити американци е под 20. Ти за колко знаеш?
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Радваме се че

    4 4 Отговор

    До коментар #42 от "нннн":

    Загиват тези които от Кремъл пратиха на заколение.
    Тези които трябваше да поробят Украйна. .
    Жалко че ги няма децата на кремълските Терористи на фронта .
    Тогава щеше да бъде още по добре.
  • 47 А ние

    3 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ксаниба":

    Броим убитите Ватници , те са най интересните.
    Нали бяха Втярая , Магучая.
    А мрат като гниди .
    Хахаха

    Коментиран от #54

  • 48 Какъв Дойран

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Ясно":

    Те гони .
    Говорим за Украйна и алкохолиците от Рашкирия .

    Ти продължавай да слушаш Конашенков.

    У нас потери нет .
    Хаха
  • 49 Ксаниба

    1 6 Отговор
    Груз 200 вече са около 280 000, груз 300 е над 450 000, дезертирали и пленени около 30 000 орки, добре върви операцията, то за това ботокса не излиза от калния бункер и само кълне с кръвно 300 на 280!

    Коментиран от #53

  • 50 Защо пишете колко са

    4 0 Отговор
    Убитите руски войници А украинските за тях нищо
  • 51 киро

    1 1 Отговор
    ТАМ ЩЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН И ВОЙНАТА ЩЕ СВЪРШИ!!!
  • 52 А ма

    5 0 Отговор
    Маро, Марооо, мистериозните движения на ЧВК "Вагнер" показват, че въоръжените сили на Украйна се готвят да избягат отвъд Днепър.

    Онзи ден източник на военния комисар Александър Сладков даде интересна информация: киевските власти в Суми и Харков изглежда подготвят градовете за капитулация. Цели предприятия се евакуират, на населението е казано да събира багажа и да бяга.

    Те изваждат важни фабрики и предприятия, принадлежащи на западния капитал, дори и хранителни.
  • 53 Ксаниба

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ксаниба":

    жампазки, намали кристалите, че си груз 200, 300 и 500 едновременно. Тотал демидж
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Матей

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Кое ти е ясно???":

    Обиждаш човека. Аз пък казвам,че е обратното. А впрочем ,да не би да ти е мъчно за англичаните?
  • 58 Матей

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Вещерът от Пещера":

    Човеч ще рече Зеленски го е писал този коментар:)))
  • 59 Българин

    0 2 Отговор
    Още 100 пъти по толкова да загинат!
  • 60 Зеления прах за пране

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен- _Язовец":

    Голям майтап
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 еиш

    0 0 Отговор
    60 000 са загиналите укри само по време на "контра офанзивата"
  • 63 МАС.стия Ата.насова

    0 0 Отговор
    По-важното е че около 50 000 украински свръхчовеци и героични бойци за мир, справедливост, демокрация и евроатлантически ценности са се съживили възкръсвайки. Гарантирам с подписа си. Массс.тия Атанасс.сова
Новини по държави: