Last news in Fakti

14 Юли, 2023 19:00 3 113 47

Путин дава. И в кошара вкарва

  • литва-
  • нато-
  • украйна-
  • русия-
  • владимир путин-
  • вагнер-
  • володимир зеленски

Санкт Петербург - наричан морската столица на Русия, откъдето започва политико-криминалната си симбиоза Владимир Путин - днес наблюдава от първа линия случващите се стратегически промени в непосредственото съседство на страната

Путин дава. И в кошара вкарва  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във времето след разпадането на Съветския съюз се чуваха гласове, включително от Европа, според които моралните и физически основания за съществуването на НАТО вече не са налице. Агресията на Русия срещу Украйна, започнала през 2014-та година и намерила ново измерение в началото на миналата, преустановиха тези съмнения и придадоха ново сцепление на военно-политическия блок. Той започна да осигурява повече средства за отбрана (достигащи до 1.172 трилиона долара за 2022-ра) и се сдоби с нови членове (Черна гора, Република Северна Македония, Финландия, като предстои и присъединяването на Швеция). От миналата година насам на срещите на върха на НАТО вече присъстват и държави-партньори от Тихия океан като Япония, Австралия, Нова Зеландия и Южна Корея. Междувременно експлоатацията от враждебни страни на инструменти като кибератаките, информационната пропаганда и саботажните действия (това е т.нар. "сива зона" на действие) стимулира Алианса да продължи да води разговора за разширяването на критерия за агресивно поведение, което като такова да подлежи на санкции. Не би било преувеличено да кажем, че няколко живота на нямаше да стигнат на главния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, за да разшири и консолидира Алианса така, както това направи с действията си руският президент Владимир Путин.

Именно агресията на Путин срещу Украйна послужи като подтик за присъединяването на Финландия, а след преодоляването на турските съображения, и това на Швеция към НАТО. Всъщност това е най-голямата тектонична промяна в региона на Северна Европа от десетилетия насам: превръщането на Балтийско море от руско/съветско в евроатлантическо. Дотук се стигна след като Стокхолм поетапно, но окончателно отхвърли характерната за страната политика на неутралност, а Хелзинки - тази на "финландизацията" (форма на ограничен суверенитет, продиктувана от руско-съветската заплаха). Когато утре руснаците погледнат Балтийско море, те ще видят два натовски вектора: Хелзинки - Талин (във Финския залив) и Копенхаген - Малмьо (в протока Йоресунд). Образно казано, това са като две въжета, сложени на врата на Русия в Балтийското море. A значението на този басейн за Кремъл е добре известно, предвид това, че в Калининград е позициониран Балтийският флот на страната, а пристанището в Санкт Петербург продължава да е ключов хъб за нейната търговия по вода. Покрай турското "заключване" на Босфора за руски бойни съдове след започването на войната в Украйна, Балтийско море придоби и допълнително значение, отнасящо се до обезпечаването на разположените в Средиземно море бойни платформи на Москва (доколкото базата на последната в Сирия е с ограничен капацитет).

Може би има нещо символно в това, че точно Санкт Петербург - наричан морската столица на Русия, откъдето започва политико-криминалната си симбиоза Владимир Путин - днес наблюдава от първа линия случващите се стратегически промени в непосредственото съседство на страната. Уви, не за първи път европейският дух на този град ще трябва да заплати цената за конвулсиите на азиатското тяло на Руската Федерация.

Именно проблематизирането на руските позиции в Балтийско море обаче означава, че стратегическото значение на Черно море за Русия ще стане още по-голямо (не само като излаз към топли води). С други думи, рисковият марш на Москва в нашия регион ще се увеличи, предвид минимализирането на нейните стратегически опции в Балтийско море. Това означава, че увеличаването на възможностите на Алианса в Северна Европа трябва да бъде придружено с допълнително усилване на отбранителния и възпиращ капацитет на югоизточния фланг на НАТО.

Въпреки че грешките на Владимир Путин продължават да отварят стратегически пространства за НАТО като това в Северна Европа, Алиансът не може да разчита само на дефектите в планирането на Кремъл. Възползването от тях предполага повече решителност и по-малко от колебливостта, която си пролича на срещата на върха на НАТО във Вилнюс тези дни. Може би последното се обуславя от това, че военно-политическият блок е в процес на преход, в рамките на който той се опитва да абсорбира новите реалности, пред които е изправен. А те включват не само вече превръщащата се в казионна агресия на Русия спрямо съседството ѝ, но също така и ролята, която Китай играе за материализирането на руската външна политика в насилническия ѝ вид от последните години. Затова НАТО отново адресира критично Китай: един път, "принудителните политики" на Пекин, които са в разрез с интересите и ценностите на евроатлантическия блок; втори път, посочвайки именно задълбочаващото се партньорство между Китай и Русия. В същото време обаче Алиансът - отново с мисъл за Поднебесната империя - явно се е отказал от това да отвори свой офис за връзка в Токио, разговори за което преди това се водеха с японските власти. Последното вероятно е следствие на съпротивата на редица европейски държави (и особено Франция), които са срещу "разтягането" на Алианса от евроатлантическото към тихоокеанското пространство.

Внимателността на НАТО обаче си пролича най-вече спрямо Украйна, която и без това бе основна тема на срещата във Вилнюс. След нея вероятно чувството за неудовлетвореност ще бъде водещо в Киев, тъй като Алиансът отново отложи членството на страната в съюза. На този фон създаването на Съвета НАТО - Украйна, както и премахването на изискванията за членство, залегнали в Плана за действие (Membership Action Plan) изглеждат по-скоро като мерки, които трябва да смекчат недоволството на Киев. Всъщност остава впечатлението, че отделни държави-членки на военно-политическия блок предприеха по-решителни действия непосредствено преди срещата във Вилнюс, отколкото такива бяха направени на нея от НАТО като цяло. Става дума за това, че Украйна ще получи от САЩ касетъчни бомби, от Франция - крилати ракети с далечен обсег SCALP (тяхната британска модификация вече бе обещана от Лондон), а от Германия - бойни пехотни машини "Мардер", танкове Леопард 1, две пускови установки "Пейтриът" и артилерийски боеприпаси.

Въпреки че пред масовата публика срещата във Вилнюс бе "опакована" като свидетелство за подкрепата на Украйна от страна на НАТО, всъщност отвъд сюжетното ѝ композиране остава въпросът дали това наистина е така (все пак Киев не може да зарежда танковете си с евроатлантически изявления). И ако срещу членството на въпросната страна в Алианса в този момент, в който тя води бойни действия на територията си, да има разумни аргументи, подкрепени от нормативно-документалната основа на НАТО, то разбираемо е същото така и украинското неудовлетворение от тупането на топката спрямо интеграцията на страната в евроатлантическите структури. За последното допринесоха както проблеми от вътрешен за самата Украйна характер (като корупцията и липсата на реформи, защото те предхождаха започването на активни бойни действия), така и компромисното поведение на Германия и Франция спрямо Кремъл от 2014-та година насам (част от което бе мотивирано, за да не радикализират Москва). Както вече е ставало дума, т.нар. Мински споразумения например страдаха от редица структурни дефицити, което изопачи техния характер в посока на умиротворяването на Москва, вместо в осигуряването на достатъчна подкрепа за Киев. И както апетитът идва с яденето, така и политиката на компромиси от страна на Берлин и Париж с Москва не успя да засити глада на Владимир Путин.

Точно тези пропуски, включително в обективното и пропорционално адресиране на агресията на Русия, предполагат не колебливост, а догонващо поведение от страна на НАТО. И ако Украйна не може да стане пълноправен член на Алианса към настоящия момент, то това не означава, че е изчерпан пълният обем на партньорските отношения между съюза и Киев. Те могат да се развиват например в посока на разширяване на обхвата на подкрепа за Украйна, но не само чрез инструментариума на средствата (предоставяне на хардуерни инсталации и боеприпаси), но и в осигуряването на пространство (дълбочинни активи като линиите за комуникация и логистика). А именно: държави-членки на Алианса да позволят ползването на своята логистична инфраструктура за обслужване на текущите потребности на Украйна - транспортни артерии, бази и летища. При такъв сюжет Украйна ще получи стратегически резервоар, който ще е на практика недостъпен за Русия. Това е така, тъй като Кремъл ще се замисли дълбоко преди да си позволи офанзивни действия спрямо държава-членка на Алианса, което би довело до създаването на условия за конвенционална война с НАТО. При такава обаче Владимир Путин ще загуби не просто амбицията си да контролира Украйна, но и Русия.

Скала от поне три фактора - географски, идеологически и мотивационен - предполага, че тази роля на трамплин на стратегическия резервоар на Киев могат да изпълняват държави като Полша и Литва. Тези две страни заедно с Украйна формират Люблинския триъгълник, иницииран през 2020-та година и стъпващ на Люблинската уния от XVI-ти век. Това е познато от историята пространство, имащо самостоятелни заложби не само на географски, но и на геополитически признак. Още повече, че Полша вече играе ролята на един от логистичните хъбове за снабдяване на Киев с военно-техническа помощ. Осигуряването на стратегически резервоар на Украйна обаче предполага по-задълбочени компоненти: разположените ПВО на държавите-членки на НАТО в близост до Украйна да поемат ангажимента да охраняват и нейното военно-въздушно пространство, например (не е вярно това, че за целта е задължително да бъде ангажирана и бойна авиация!). Ако това би се възприело като радикална стъпка, нека напомним, че за такава бе считана първоначално и предоставянето на Украйна на тежко въоръжение и ПВО, което вече е реалност. Ако Алиансът осигури този стратегически резервоар на Украйна, дали ще има война между НАТО и Русия ще зависи от Москва. Но тогава тя ще бъде мотивирана повече, отколкото е днес, да търси (така любимия ѝ, но все изплъзващ ѝ се) мир. Още повече, че войната в Украйна ще продължи толкова по-дълго, колкото агресорът определя правилата на конфликта.

След края на войната - както и да завърши тя! - е спорно, доколко Украйна изобщо ще има нужда от членство в НАТО. Здравото тяло не се нуждае от ваксинация, когато току що е преборило вируса. Обратното, ако вирусът е победил тялото, трупът също няма да има нужда от ваксинация. Това е най-недалновидното в текущата позиция на НАТО: Алиансът е в ролята на доктор, който обещава на пострадалия спасителна инжекция (членство в Алианса) чак при приключване на пандемията (войната). А тогава, както стана дума, нито здравото тяло, нито трупът ще имат нужда от нея.

Въпреки че Владимир Путин дава (стратегически възможности за Алианса) и в кошара вкарва (Финландия и Швеция в евроатлантическата такава), ние не можем мързеливо да се уповаваме в устойчивостта на грешките на руския президент. Срещата на върха на НАТО във Вилнюс показа, че съюзът има нужда от ново визионерство, подплатено с повече решителност и смелост. Най-вече заради самия себе си.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    50 30 Отговор
    Слава на Путин

    Коментиран от #29

  • 2 Сталин

    56 26 Отговор
    Путин -единствения мъж с топки на Планетата в момента

    Коментиран от #9, #11, #23, #28

  • 3 голямо писане

    53 11 Отговор
    за много шекели
  • 4 Момче, не я разбираш тая работа

    46 7 Отговор
    Влогвай си на някакви други теми, моля ти се.
  • 5 вова Zаешкото сърце🐇✈️

    21 37 Отговор
    Самолета стои с включени двигатели непрекъснато Zа всеки случай 🐰
  • 6 Блатомир Путлер ШУБЕТО

    17 38 Отговор
    • Сериала е

    "Пу си отива"

    Вече видяхме епизод едно "Готвача се мръщи"

    Следва продължение
    🪆💣💥☠️

    Коментиран от #43

  • 7 Сесесере

    17 25 Отговор
    Очаква рф-сесесере2 в отвъдното
  • 8 Сталин

    44 8 Отговор
    Мартине ква е тая вербална ди@рия
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГМО Бойни Гълъби

    18 24 Отговор
    изтекоха сведения от разузнаването че украйна е разгърнала специални части от генетично модифицирани къртици, които вече копаят път към бункера на пуси!
  • 11 Българин

    12 26 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Да не би да твърдиш, че вече нямаш такива, товарищ???
    Дарил ли си ги на 70-годишния младеж в Масква?

    Коментиран от #35

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сатанистите няма да мирясат

    21 11 Отговор
    докато не унищожат Русия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    34 9 Отговор
    Поредният краварофил който си заслужи грантовете,
    за да отиде събота и неделя на море в Гърция...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Гориил

    20 7 Отговор
    Вие, както винаги, преувеличавате, приписвайки на руснаците симбиоза от престъпност и политика. Цялата история на пазарната икономика е симбиоза. Неговите закони са непоклатими като закона на свързващите се съдове.Ако започнем да сравняваме западната симбиоза и руската симбиоза, тогава Русия ще загуби конкуренцията с огромна разлика. Някъде на 200-то или 300-то място. Първите десет ще включват всички страни от G-7 плюс Бразилия, Мексико и Индонезия.
  • 22 Си Дзинпин

    22 10 Отговор
    Ех, тоя Путин ви бърка не знам къде, значи е на прав път.
  • 23 Ами....

    4 8 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Да ти подам мойти топки, че да станем двама
  • 24 Град Симитли

    13 3 Отговор
    Начеса си езика и крастата, "блогър"
  • 25 Българин

    11 18 Отговор
    Рашибозука, скоро не сте питали за Залужни и Будинов, що така?
    Я кажете, къде са Суровикин и Герасимов? 😂
  • 26 ЩО НАРОД СИ ВАДИ ХЛЯБА ТАКА

    19 8 Отговор
    като плюе по Путин... Добре се плаща явно. Аз плюя по САЩ, ама На, една стотинка не съм взел да му се не види и демокрацията.. добре е да си демократ..., редовно се храниш, ходиш на Малдивите, или поне си купуваш вила на Халкидики като нашийо бивш президент.
  • 27 Само да попитам

    25 8 Отговор
    А какво ще стане, ако Русия победи бандеровците? Какви ще са изказванията на Денков и другите умно-красиви за положението на България?
  • 28 Последния Софиянец

    11 19 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Да, подлогович, страхливото с ботокса избяга с 200 зад Урал готвача като ги беше нагънал, няма по страхливо и продажно от ватника и продажната копейка, нали това имаше предвид!
  • 29 Сталин

    11 20 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Но сега като се замисля как Путин подло избяга от кремль при метежа, май си е обикновен страхливец като рyблен kpaдеф!
  • 30 DW смърди

    21 6 Отговор
    "моралните и физически основания за съществуването на НАТО вече не са налице."
    Да, НАТО трябваше да изчезне заедно с Варшавския пакт, но остана и дори най-нагло продължи да се разширява, въпреки обещаното от Рейгън и Тачър.
    Приближавайки се твърде много до Русия, НАТО навлезе в територии, които вече се смятаха за опасно близки и застрашаващи стратегическата сигурност на Русия.

    "Агресията на Русия срещу Украйна, започнала през 2014-та година " започна именно защото НАТО вече навлезе в директна атака срещу Русия, опитвайки се да вземе Крим от Украйна, нещо което Русия не можеше да допусне.
    Украйан бе предупредена да не се подлъгва по приказките на НАТО за членство, не послуша предупрежденията и последва война, с която Русия реално се бори вече директно срещу НАТО.

    Ако НАТО си стоеше на мястото, до Германия, всичко щеше да е наред.
    Накратко това е ситуацията. Няма нужда от увъртания и носене на вода от девет кладенеца, за да се изкара само Русия виновна.
    НАТО носи изцяло вината, като подбудител и изпълнител, Украйна си носи последствията за тъпото решение.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 яяя-га-га-на

    13 8 Отговор
    Каква ирония! ЕС, САЩ и "целия демократичен свят" /всъщност само Япония и Канада/ се разориха да пращат оръжия и милони на Зеления, а резултата е 00. Потъвта парите като бездънна яма! И соросснята вие ли вие. Лошото е, че това са и наши пари. Ние сме бедни, обикновените украинци страдат, а Зеленото джудже и кликата около него трупат пачки.

    Коментиран от #39

  • 33 Колко човека имаха нерви

    16 6 Отговор
    Да прочетат тази пропаганднна словисна диария

    Коментиран от #34

  • 34 Сталин

    12 6 Отговор

    До коментар #33 от "Колко човека имаха нерви":

    Изобщо не съм чел,загуба на време ,заглавието е ясно за акъла на "джурналиста"
  • 35 Българин

    5 5 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Ти имаш ли топки ве прайджия

    Коментиран от #40

  • 36 Ха ха ха ха

    4 2 Отговор
    Леле! Тоя спарчо от сънимката ли сътвори този пасквил?! Едвам се насилих да прочета дитирамбите му. То цялото това "творение" е като едно оправдание. А както го казва един умен човек: - Оправданието е като задните части. Всеки си ги има и всеки си ги обгрижва.
  • 37 джо

    3 1 Отговор
    Браво Марине предателството и лицемерието ти няма граници готов си и майка си да предложиш на господарите си стига да си добре.
  • 38 Трол

    3 1 Отговор
    Путиновата Русия е рак!
  • 39 Зеленски трупа пачки, пусьо капачки

    3 4 Отговор

    До коментар #32 от "яяя-га-га-на":

    Смешни сте пусинофилите с тези опорки! Няма по- крадлива шайка от пуси и придворните му окрали стотици милиарди, докато крепостниците живеят като скокове и единствената награда им е да торят Украйна за пусьо и родину.

    Коментиран от #41, #42

  • 40 Наведена мижатурка по зелени чорапи

    3 1 Отговор

    До коментар #35 от "Българин":

    Ти твоите окачи ли ги на пилона на Рожен?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Недей радва много

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Блатомир Путлер ШУБЕТО":

    Най лошото което може да последва е слънчев изгрев от запад.Опасявам се че моментът наближава, а жалкото е , че това я световна политика за редуциране на населението.Кой каквото и да дрънка, всички са в конспирацията.Така че не се изумявайте прекалено много, дали си с уж Изтока или уж Запада,като изстрелват ракетите има ли значение?..
    ..
  • 44 яяя

    2 2 Отговор
    Не пиша по никакви опорки, а гледам реалността. Не използвам вашия речник, за чието използване ви плащат и са ви промили мозъка - путино-роб, путино-фил, ват-ник, мур-зилка /пиша с тирета, щото ги трият?/, и там по списъка. Много сте прости, елементарни, но и извънредно нагли хранениците на нпо-та као Америка Срещу България.Всеки, който изкаже с различно от спусната ви партийна линия, извезнъж е путинофил, Който не е с нас е против нас, това да ти е познато? Ама почвайте да разстрелвате инакомислещите, айде!
  • 45 Слепок

    3 2 Отговор
    NATO е световния терорист САЩ под прикритието на шепа васали (шайката НАТО). Та от как започна тая патаклама, САЩ ядат яки шамари от Русия в прокси държавата Осрайна. Шамарите не са им вкусни но пък са в изобилие. Сега САЩ започнаха да се умилкват около Русия за да им позволи да излязат от ситуацията е нещо като чест. Кравари, съъъър...
  • 46 За грант продавам майка си

    2 2 Отговор
    Пич, в НАТО САЩ ги вкарват насила с подредените "правилни" правителства. Примери са референдумите и десетките страни от цял свят които искат в БРИКС.
  • 47 Мъчещият се блогър

    1 2 Отговор
    Мексико изпраща фентанил (наркотик) на САЩ, убивайки стотици хиляди, Русия не е убила нито един американец. Защо Русия е заклет враг на САЩ, а Мексико техен съюзник?