Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Юли, 2023 14:29 2 457 37

Киев: Няма да преговаряме за нов транзит на руски газ

  • русия-
  • украйна-
  • газ-
  • газпром-
  • северен поток-
  • алексей милер

Руският тръбопроводен газ не е обект на санкции, но Европейската комисия има планове да прекрати зависимостта на блока от изкопаемите горива на Москва до 2027 година

Киев: Няма да преговаряме за нов транзит на руски газ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна е малко вероятно да поднови сделката за транзит на руски газ през своите тръбопроводи, която позволява на Газпром да изнася природен газ за Европейския съюз (ЕС), заяви министърът на енергетиката на Украйна, Герман Галущенко, в интервю за POLITICO.

Той изрази убеждението си, че Европа до 2024 г. няма да има нужда от руски газ и добави, че сегашните печалби от руски газ се използват за подкрепа на агресивната война на Русия срещу Украйна, вместо да се изплащат репарации.

"Вярвам, че до зимата на 2024 г. Европа изобщо няма да има нужда от руски газ", каза Галущенко в телефонно интервю. "Ако сега печалбите от руски газ плащат за агресивната война на Русия срещу Украйна и частната армия на Газпром, единственото нещо, за което те трябва да плащат в бъдеще, ще бъдат репарациите."

Той добави, че войната означава, че "двустранните преговори са невъзможни".

Руският тръбопроводен газ не е обект на санкции, но Европейската комисия има планове да прекрати зависимостта на блока от изкопаемите горива на Москва до 2027 г.

Въпреки бомбите, ракетите и безпилотните самолети, които сеят хаос върху украинската енергийна инфраструктура, мрежата от тръбопроводи продължава да изпомпва газ към ЕС - където той се озовава главно в Австрия, Словакия, Италия и Унгария.

Има обаче нарастващи критики, че страните от ЕС, които все още използват руски газ, не се движат достатъчно бързо, за да диверсифицират.

Вносът на руски газ в Австрия се върна на нивата отпреди войната. Унгария получава около 4,5 милиарда кубически метра годишно. През април нейното правителство подписа сделка с Газпром за осигуряване на допълнителни обеми.

Сделката за транзит на газ от 2019 г. изтича към края на 2024 г. и позволява на Газпром да транспортира над 40 милиона кубични метра газ годишно през Украйна, като Киев получава около 7 милиарда долара годишно от такси за транзит.

Шефът на Газпром, Алексей Милер, предупреди миналата седмица, че компанията ще спре износа, ако Украйна не откаже усилията си да конфискува руски държавни активи, за да приложи награда от 5 милиарда долара за енергийната инфраструктура, която Москва е експроприирала незаконно след анексирането на Крим през 2014 г. Транзитните такси също са предмет на спор между Газпром и украинската компания Нафтогаз.

Анализ от Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет показва, че спирането на украинския транзит може да намали доставките на газ от Газпром до страните от ЕС с 45 до 73 процента, което може да доведе до недостиг на газ през 2025 г. За да се компенсира този недостиг, ЕС ще трябва да разчита на допълнителни обеми втечнен природен газ от САЩ и Катар.

Украйна има дългосрочна цел да увеличи собственото си производство на газ, за да отговори на търсенето на ЕС и да намали зависимостта от руски газ.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    59 9 Отговор
    Укрите почнаха да командват и ЕС.
  • 2 Уточнение

    37 2 Отговор
    А някой поканил ли я е ?

    Коментиран от #12

  • 3 Хихихи..

    38 5 Отговор
    Давайте на Щатска Втечнена! И ние сме така.Прокопсваме и напредваме в Икономиката..
  • 4 Българин

    40 10 Отговор
    Укри нагли, вас кой ви пита?

    Коментиран от #23

  • 5 Търсят си го.

    35 6 Отговор
    Никой няма да трай тези изнудвачи. Ще им духнат под зелената опашка на гущерите.
  • 6 флипп

    40 7 Отговор
    Купуват руска газ през посредници, съответно на завишена цена, евтината енергия от Русия беше основния фактор, който превърна Германия в супер сила, сега американците окончателно им сложиха точката. Докато държавите в Европа се ръководят от щатски пионки нямаме бъдеще, за щастие все повече хора се събуждат за реалността

    Коментиран от #11

  • 7 Наблюдател

    8 26 Отговор
    Още от сега да го спират на Европа не и трябва руски газ те вече си имат САЩ и може би Катар Русия трябва да врътне кранчето и да си му търси друг доставчик а Европа трябва да разбере че не трябва да спонсорира войната на Русия във окрайна изберете си един стол
  • 8 квя

    28 7 Отговор
    То и сега Европа си купува руски газ, но през посредници. Физически е невъзможно за една година да намериш 150 млрд куб м газ от други места и да ги транспортираш до Европа.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 М3 голд

    18 5 Отговор
    Всичко е бизнес. И политика. И възможности. Едната тръба на СП е здрава, но до Германия. Зеления иска да е европейски регулатор, но няма да му се получи. Ако до изброените страни трябва да се доставя руска газ по сегашните тръби, въпросът се решава по някой от начините: подписване на договори от заинтересованите потребители, доставчик и транзитния или загубване на територията през която минават тръбите. Сложно е. Но зеления се учи от баткото, който гръмна СП и спря газа за Германия. И той иска да играе такава роля.

    Коментиран от #13

  • 11 Алооу ,копейкитеее

    11 14 Отговор

    До коментар #6 от "флипп":

    Рееев!Голям рев,бе!Спират ви копейките,бе!

    Коментиран от #27

  • 12 гост

    10 11 Отговор

    До коментар #2 от "Уточнение":

    Ами ще я покани , ама няма да му се уреди !! За русолюбците да припомня, че тръбата през Украйна и тази през България са ПОСЛЕДНИТЕ тръбички на Газпром за Европа !! Тоест като пресъхнат , което ще стане максимум до 2 години , край с "пазара" на Газпром в Европа !! Да си продава на Китай нещастните 25 млд куб на половин цена от 200 млд , които продаваше на Европа !! И да видим най-вече откъде Вучич и Орбанчо ще купуват газ , във всеки случай не от Газпром !!

    Коментиран от #17

  • 13 гост

    6 15 Отговор

    До коментар #10 от "М3 голд":

    Урежда се на баба ти сещаш се какво !! Руски газ НЯМА ДА СЕ ПРОДАВА в Европа от 2026 година , нито тръбен , нито втечнен ! Той не че втечнения има повече от 5 % и сега , ама и тях няма да ги има !! Просто ще го забранят , както в момента е забранен петрола и петролните продукти !!! Макар че до 2026 най-вероятно и Раша няма да я има , ама това е отделен въпрос !!

    Коментиран от #24

  • 14 Не че някой

    14 0 Отговор
    Ще пита осрайнците ма те се смятат за фактор
  • 15 Европа

    18 2 Отговор
    Винаги ще бъде зависима от горивата на Русия
    Другото са само пиар приказки ще пробват нещо да заменят подменят като видят че неизлиза сметката тихичко ще ходят да се договарят с руснаците няма друг източник толко близо толко голям и толко евтин сори евроантлантици но е факт
  • 16 Сталин

    20 1 Отговор
    Сбогом Газпром, здравей мизерия,значи Австрия може да внасят евтина руска газ , а ние да плащаме двойно за американска газ

    Коментиран от #22

  • 17 Пешо

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    И как ще се случи? Ердо има тръба и най-вече изгода да тече газ. Вучич, Орбан и Австрия ще си получават газ и всичко останало от Русия. Прайдаджиите само вдигат шум, както теб да не е тихо, но не могат да се подсигурят без руска газ и петрол.Те купували , ама през фирми и не ги интересували от къде е продукта. Лицемерие ,смехотворни обяснения и някои им се хващат. Скандалът Макрон Фащ за цената се покри, защото го регулираха през Индия. Индия пък добива газ та знае ли се от къде? Може би слоновете го осигуряват. Май някакъв индиец ще е на празника на Франция, но защо ли, точно там?
    Но си забавен, продължавай. Няма да ти слагам минус.

    Коментиран от #25

  • 18 Сатана Z

    10 2 Отговор
    След такава заплаха от нацисткият режим в Киев Германския бундесвер трябва веднага да окупира частите от Украйна през които минава тръбата.Иначе ще замръзнат зимъска когато сняг забръска

    Z
  • 19 Аууу

    1 0 Отговор
    Това от клингонски ли е превод? ;-)
  • 20 НИКО

    7 1 Отговор
    АБЕ УКРАИНСКИ РОБИ ТОЯ ГАЗ Е ЗА ВАШИТЕ САЮЗНИЦИ НЕ СЕ ДРЪВЧЕТЕ ТОЛКОВА ЧЕ МОЖЕ ДА ОСТАНЕТЕ БЕЗ ОРЪЖИЕ

    Коментиран от #26

  • 21 Росен

    9 1 Отговор
    Руснаците спряха газта да не получава кинти Хънто, който държи, благодарение на партията му на бело , 50 процента от преноса.
    Зелко се прави , както винаги на това което не е бил и няма и да бъде.
    Той вече е бита карта и това се видя вече във Вилнюс. Щом от албиона го разстриха като гъсеницата е пътник. Радев го изпрати мъжки и гениално на срещата на натуту и там изпадна във втори ноукдаун.
    Стоеше като напоено мушкато на празна поляна.
  • 22 Леля Гошо

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Сталин":

    Щом така ни нареждат от посолствоТО....
  • 23 АУУУУУ

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    КАТО СВЪРШИ ДОГОВОРА ИМАТ ПРАВО ДА УНИЩОЖАТ ТРЪБОПРОВОДА ......РУСИЯ ЗАВИНАГИ ЩЕ ЗАБРАВИ ИЗНОСЪТ НА ЗАПАД 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 гост

    1 6 Отговор

    До коментар #17 от "Пешо":

    Ердо като има тръба да си я държи !! То и в Европа е пълно с петролни терминали , ама вече половин година на тях един руски танкер с петрол не е разтоварен и няма и да се разтовари , поне в близките 20-30 години , а дотогава изобщо всякакъв петрол ще спре да се разтоварва !! Да ми обясниш точно откъде ще прекара "Ердо" руския газ , като ЕС въведе ЗАБРАНА за внос на такъв на територията на Европа ??? Мислиш , че България ще се скара с ЕС , за да угоди на Кремъл ?? Хахахахахах !! Само да ти напомня , че от 2024 и ние НЯМА ДА ВНАСЯМЕ РУСКИ ПЕТРОЛ !!! Вече изискаха доказателства от Лукойл , че е осигурен ДРУГ ПЕТРОЛ след 31.12. 2024 !!!

    Коментиран от #29, #32

  • 26 Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "НИКО":

    Тоя не го интересува толкова оръжието, колкото парите. Тези от нат и ес също , защото там има за всички по много. Пара ще тече към хъба Зелко, но до кога ще е разпределител не се знае.
    Докато изцоцат всичко до дупка от народа на ЕС. Умам усещането , че от мен се осигурява за тоалети и банкети за тези хрантутляци.
  • 27 По скоро...

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Алооу ,копейкитеее":

    ....ви спират центровете. Виж изявлението на Сорос от преди 5 дни.

    Коментиран от #28

  • 28 Аман от автоматични редактори

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "По скоро...":

    Центровете = центове
  • 29 И Лукойл...

    2 5 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    ...ще си го премести, а цената на петрола ( индустриалния) ще ви разкърти представите ...гладът в Европа няма да го обсъждаме, сам ще го усетите.

    Коментиран от #30, #31

  • 30 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "И Лукойл...":

    Като си го премести Лукойл ще забрави за Нефтохим , то и без това някои само това чакат да му духнат под опашката !! И то за без пари , за националната сигурност !! И даже може и компенсации да плаща , че я е застрашил !! Свърши ватнишката песен , не го ли вдянахте вече , хахахах !!
  • 31 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "И Лукойл...":

    Пък за цената и на петрола и на газа като гледам от половин година е само НАДОЛУ !!! И още бая ще е надолу , направо ще ви потънат гемиите окончателно , хахахахахах !!
  • 32 Пешо

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Направо си като от някоя детска градина, наистина. Може би като си легнеш и преди да заспиш си мечтаеш.Няма лошо, всеки е хубаво да мечтае. Като се събудиш и ти се появяват някакви химери в главата, но защо трябва да се излагаш с тях и то пред много хора във форум?
    Остави че няма логика, за това което може би ти се иска, но все още чакаш колело от баща си!
    Имааа да чакаш!

    Коментиран от #33

  • 33 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Пешо":

    Нещо по същество или по любим тролски маниер като свършат аргументите , не че ги е имало въобще , ама така си мечтаеш ти , почват общите приказки на дървен философ , хахахах !! Има някой дето си мечтае , ама не съм аз !! Щото всичко което изредих са ВЕЧЕ приети закони в ЕС , а това дето плещиш са опорки за пълни идиоти от Копринка !! Ама нищо , ей къде е 2024 , ще се смея мнооого , хахахаххахах !!
  • 34 Мишо

    2 0 Отговор
    И откъде ще крадете?
  • 35 Аспарух

    2 1 Отговор
    Говорител на Байдън Псаки 28 февруари 2022 г.: „Използването на касетъчни боеприпаси е военно престъпление.“ Година и половина по-късно съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан на брифинг в Белия дом обяви намерението си да прехвърли касетъчни боеприпаси в Украйна.
  • 36 ганю

    1 0 Отговор
    можете да ги нарежете на скраб няма да получите нищо освен бомби
    в простите кратуни
  • 37 Фен

    0 0 Отговор
    Ще изчезне Русия-амин.
    Дал Господ
Новини по държави: