Last news in Fakti

19 Юли, 2023 23:00 32 331 24

Това може да подпали нов пожар на Балканите

  • босна и херцеговина-
  • милорад додик-
  • сребреница-
  • дейтънско споразумение

Босна и Херцеговина е част от Османската империя до 1878 г., след което попада под административното управление на Австрия

Това може да подпали нов пожар на Балканите  - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Етническият конфликт в страните от Западните Балкани може да се разгори наново. Кризата в Босна и Херцеговина може да превърне този нестабилен район в поле за геополитически спорове, пише швейцарският НЦЦ.

Босна и Херцеговина се намира в сериозна политическа криза. Основната причина за това е, че сърби и хървати настояват за независимост. В същото време турският президент Реджеп Тайип Ердоган прави жестове към разочарованите мюсюлмани в опит да се намеси на Балканите, пише в обширна статия престижното швейцарско издание "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ). Авторът - историкът и публицист Расим Марц - припомня как започна сегашната криза: след промяната през октомври 2022 г. на изборния закон, което стана с декрет на върховния представител на международната общност Кристиан Шмид. Тя облагодетелства босненските хървати и наля вода в мелницата на националистите сепаратисти. Решението на Шмид, който е бивш земеделски министър на Германия, бе остро критикувано, отбелязва изданието.

В тази връзка то припомня, че Върховният представител на ООН има правото не само да отстранява ръководители на изборни длъжности, но и да налага и анулира закони. При това без да се нуждае от одобрението на многобройните парламенти и правителства в многоетническата държава.

"Международен вицекрал на Босна"

През 1997 г. "Уолстрийт джърнъл" нарече титуляра на тази длъжност "международен вицекрал на Босна" в препратка към колониалните практики на Британската империя.

Намесата на Шмид във формирането на правителството на федерацията през април 2023 г. също бе приета като обида. От неговото решение тогава се възползваха и хърватските националисти около бившия президент Драган Чович, който бе отстранен през 2005 г. от предшественика на Шмид Пади Ашдаун. Оттогава десните правителства в Европа гледат на Чович като на защитник на християнския Запад срещу босненския Ислям.

Неотдавнашна среща между Шмид и Чович разгневи босненските мюсюлмани, които и без това се чувстват отхвърлени и изоставени от европейците. А молбата за членство в ЕС, която страната подаде през 2016 г., и до днес не е разгледана от Брюксел, припомня НЦЦ.

Турция разширява влиянието си в Босна

Опитите на Република Сръбска, под ръководството на лоялния към Москва Милорад Додик, да се отдели са най-голямата опасност пред бъдещето на Босна и Херцеговина, пише по-нататък швейцарското издание. Додик по-скоро би преговарял с турския президент Ердоган, отколкото с представителя на ООН Шмид, коментира то. През септември 2022 г. Додик и другите политически представители се срещнаха с турския президент, който им предложи своето посредничество. НЦЦ описва и значителното разширяване на присъствието на Турция в Босна и Херцеговина.

Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово са били част от Османската империя в продължение на повече от 400 години, припомня авторът на статията Расим Марц.

Историкът разказва за завладяването на Балканите от Османската империя и как Босна се превръща в ябълка на раздора между Унгарското кралство от север, Венецианската република от Западна Далмация и османците от юг. "Босненските аристократи умело използвали различни съюзи, за да настроят великите сили една срещу друга", пише Марц за този исторически епизод.

Най-често съюзи били сключвани с османците, за които сребърните мини в Сребреница имали сериозна икономическа значимост. Завладяването на Босна и Херцеговина е приключено между 1512 г. и 1537 година. Град Сараево станал ислямски център на Балканите, въпреки че смяната на религията на бошняците идва много късно. "Обсадата на Сараево по време на войната в Босна, която продължава 1425 дни между 1992 г. и 1995 г., също е целяло да унищожи ислямското османско наследство", отбелязва НЦЦ.

Турцизирането на Балканите е било ограничено до насилствения подбор на християнски момчета и ислямизирането им за еничарските части, коментира авторът на статията. Босненската аристокрация останала на власт, като официално приела Исляма, а християнските църкви продължавали да имат правото да практикуват свободно и да разполагат със собствена юрисдикция. Въпреки всичко Високата Порта е потушавала с насилие въстанията и опитите за сепаратизъм, припомня НЦЦ тази част от историята.

Босна и Херцеговина е част от Османската империя до 1878 г., след което попада под административното управление на Австрия. Османските общество и култура оцеляват и при монархията, и при световните войни. Смята се и че между 2 и 5 млн. турски граждани са с босненски произход.

Въпреки че Ердоган е считан за съюзник на бошняците миналата седмица управляващата коалиция в Турция отхвърли предложението на парламентарната опозиция за признаване на клането в Сребреница за геноцид. Републиканската народна партия предложи 11 юли да бъде обявен за Ден на възпоменанието на геноцида заради убийствата на над 7000 бошняшки мъже и момчета от босненските сърби през 1995 година, съобщи "Болкан инсайт".

Ново поле за геополитически спорове?

Анкара вече е инвестирала над 300 милиона щатски долара в инфраструктурата на Босна и Херцеговина, а турската банка Зираат е най-голямата и влиятелна финансова институция в страната. Магистралата между Белград и Сараево на стойност 4 млрд. евро, която Турция също финансира, е най-големият инфраструктурен проект на Балканите в момента, отбелязва НЦЦ.

"Кризата в Босна и Херцеговина може да докара Западните Балкани до ръба на етническия конфликт и да вкара други държави като Русия и Турция в играта. Една руско-турска намеса за решение на кризата - без участието на ЕС или на САЩ - ще превърне Балканите в ново поле за геополитически спорове", предупреждава историкът и автор на статията в НЦЦ Расим Марц.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сикрет сървис

    70 12 Отговор
    Всичко зависи от гова, къде ще се спъне Дай Дън докато си търси мисълта със запалена свещ!
  • 2 Ха ха

    36 89 Отговор
    Кремълското джудже много иска да подпали Балканите. Активирал е всичките си аватари. За негово собствено съжаление, обаче, Вова Лилипутин страда от синдрома КГБ - глупост и некадърност в едно. И нашите милиционери имат този синдром

    Коментиран от #7

  • 3 Миии

    115 9 Отговор
    "Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и Косово са били част от Османската империя в продължение на повече от 400 години, припомня авторът на статията Расим Марц"

    Миии да припомня, че същите са били част от Римската и Българската империя повече векове отколкото в Османската. И кво следва?
  • 4 Не “може”, а “ще”

    63 10 Отговор
    което беше и целта на замразяването на този конфликт. С него западняците узакониха ислямски държави в Европа. Само крачка и сме там…

    Коментиран от #11

  • 5 С ислямската зараза

    79 6 Отговор
    пълзяща по целия свят, нищо добро ме очаква света.
  • 6 Калпазанин

    86 13 Отговор
    Стъпи ли и там англосаксонски нерез, считайте че пламнахме. Палят, отдръпват се изчакват да се само унищожат и след това идват чакалите с джендър идеологиите си "помощи" във вид на заеми модерно робство. Роби в собствените си земи
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гориил

    65 13 Отговор
    Оттогава малко се е променило. Сега еничарските части са част от НАТО.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 От всичките зелевизми

    26 41 Отговор
    Разбрах само, повече от 400години докато са били там турците в Босна е имало мир и спокойствие. След това само войни и кланета
  • 11 Ще има и още

    55 5 Отговор

    До коментар #4 от "Не “може”, а “ще”":

    Е, на този етап виждаме че един бивш германски министър здраво се е окъкал като "губернатор" на ООН в Босна, създавайки закон, който облагодетелства хърватите.
    Защо ? Ами защото те са му симпатични. Справедливост и логика няма. Има тевтонска бруталност на налагане на политики в полза на " симпатичните" .
    Същото го видяхме и при германската политика спрямо РСМ и България.
    Дойчо си налага свой си там някакъв " дневен ред", пък балканците да му събрат попарата после......
  • 12 Следва

    40 6 Отговор
    нова вълна Балкански войни. Поправете ме ако греша.
  • 13 Фащ

    38 9 Отговор
    Предизвикаха и този конфликт.
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    30 5 Отговор
    ДНЕС НЯМАШЕ ДА ПРАЗНУВАМЕ 120 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ
    .... АКО ДЕБЕЛОГЪЗИЯ КАЙЗЕР ОТ ГОРЕН РЕЙН.
    ... ЗАЕДНО С ФРАНКИ И БРИТАНЦИ,
    БЕ БЕШЕ ВЪРНАЛ МАКЕДОНИЯ НА ТУРЦИЯ НА БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС 1878 ГОДИНА

    Коментиран от #23

  • 15 Обективност

    55 7 Отговор
    Етническите конфликти са "добре дошли" и скрито са приветствани от атлантическите Хегемони при формирането на днешните колониални владения/държави. Как най-лесно може да се постигне колониално подчинение, ако не чрез разединяване на народите. Разпарчетосай, например, сърбите на различни места и не им разрешавай да се обединят и направят силна държава. Същото и с албанците. В сила отново е простото правило: "Разделяй и Владей". А народите "драпат" да се обединят за да се прекратят наистина етническите конфликти, но това не се разрешава - и преди, и сега. Останалото е бла, бла, бла...............

    Коментиран от #16

  • 16 Така е

    10 30 Отговор

    До коментар #15 от "Обективност":

    Преди да се намесят на балканите имаше половин хилядолетие мир и спокойствие наречени пакс отоманика.

    Коментиран от #17

  • 17 Да да

    43 2 Отговор

    До коментар #16 от "Така е":

    Да да, така е мислил и прадеди ми обесен на едно дърво. А за Батак нема да споменаваме.
  • 18 Сащинаил

    32 2 Отговор
    Няма страшно, ще даваме оръжие и на едните и на другите. Ще помагаме.
  • 19 Ча,, ча,, ча

    56 6 Отговор
    Лалате само глупости А СЕГА СПОМНЕТЕ СИ. Още преди да изберат военолюбивата деменция БайДън Тръмб ни го каза.,, СТАНЕЛИ ДЖО БАЙДЪН ПРЕЗИДЕНТ НА ЩАТИТЕ ЩЕ ПРЕДИЗВИКА МНОГО РЕГИОНАЛНИ ВОЙНИ ВЪВ ЕВРОПА. Спомнете си умни, красиви, психожълтопаветници

    Коментиран от #22

  • 20 Пенчо

    24 0 Отговор
    От статията разбрах, че само ес и сащ могат да донесат на Балканите "мир и благоденствие", като в Югославия навремето.
  • 21 Габдулла

    18 0 Отговор
    Само да кажа, че когато Австроунгария влиза в Босна и започва да налага тогавашните аморални правила, всички спонтанно се вдигат на протест под лозунга: За честен кръст и православен ислям". Няма грешка в цитирането. Очевидно и за християни и за мюсюлманите новите правила са.били неприемливи. Точно както джендаризма сега
  • 22 Мари

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ча,, ча,, ча":

    Ама аз не си спомням друг случай,в който да отнемат микрофона на някого,около който има толкова журналистически материал.Това с Тръмп е прецедент и тъй като знаем чия собственост са медиите,мога само да предположа кои са в дъното на тази световна попара,само не искам да се сещам кой ще я сърба.
  • 23 БМДТ

    0 9 Отговор

    До коментар #14 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Само да отбележим, че СПОРЕД ДОГОВОРА ОТ 3.МАРТ.1878, НЯМА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ. За разлика от този от 13.юли.1878, където ИМА БЪЛГАРИЯ. Между другото е подписан и от Русия, въпреки че се проваля мечтата и за Задунайска губерния, като част от Руската империя.
    Тази мечта за Задунайска губерния е още жива и гори в главите на Копейките.
  • 24 Бате Иво

    2 0 Отговор
    Пълни глупости
    Там нямат интерес
    В Босна няма нищо
    Виж кодово
    Там е друга работа
    Що го създадоха
    Ми да разграбят природните ресурси които сърбите не им даваха без пари
    То америте защо подпалиха война в Украйна
    Честно казано в исторически план само за едно ме е яд
    Че американците са били съюзници на СССР
    Сега щяха да са тиха японска провинция и нямаше да объркват света