Last news in Fakti

3 Август, 2023 21:15 2 454 14

Александър Вучич: Натискът върху Сърбия е все по-голям, но ние не се отричаме от рода си

  • сърбия-
  • република сръбска-
  • босна и херцеговина-
  • александър вучич-
  • дейтънско споразумение-
  • милорад додик

Вучич е на посещение в Република Сръбска и заедно с президента Милорад Додик посети новоизградената с финансовата подкрепа на Белград детска градина „Сърбия“ в община Сърбац

Александър Вучич: Натискът върху Сърбия е все по-голям, но ние не се отричаме от рода си - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Сърбия Александър Вучич каза днес, че натискът върху Сърбия и Република Сръбска (в състава на Босна и Херцеговина) е все по-голям и Сърбия никога няма да се отрече от своя народ в Република Сръбска и ще продължи да му помага икономически, съобщи сръбската обществена телевизия РТС, цитирана от БТА.

Вучич е на посещение в Република Сръбска и заедно с президента Милорад Додик посети новоизградената с финансовата подкрепа на Сърбия детска градина „Сърбия“ в община Сърбац, северно от Баня Лука.

„Това, което е важно да се знае от хората в Република Сръбска, е, че Сърбия винаги ще уважава международното право, но никога няма да забрави или да се отрече от своя народ. Това, от което никога няма да се отречем, е, че принадлежим на един род, имаме един и същ сръбски език, една и съща сръбска кирилица, една вяра и в крайна сметка трябва винаги да бъдем едни до други“, подчерта Вучич.

Той допълни, че икономическата ситуация в условия на военния конфликт в Украйна и политически натиск е сложна.

„Ще дадем още по-значителна икономическа подкрепа в бъдеще на Република Сръбска, защото знаем, че основните удари ще целят да докажат, че Република Сръбска не може да просъществува и трябва някой друг, външен и голям, да направи нещо, за да ни принуди да се молим и да правим големи политически отстъпки. Но Сърбия винаги ще помага на своя народ и на Република Сръбска“, отбеляза още сръбският президент.

Президентът на Република Сръбска благодари на своя колега за подкрепата, съобщи телевизия РТРС.

„Благодаря на Република Сърбия и на нейното ръководство, защото съчувстват и помагат на Република Сръбска“, написа Додик в Туитър и допълни, че Република Сръбска и Сърбия продължават да работят и да градят заедно, защото има много предизвикателства, които ще преодолеят заедно.

Той благодари на Вучич за подкрепата и проектите, които Сърбия реализира в Република Сръбска.

„Във всички общини в Република Сръбска имаме поне един проект, реализиран от Сърбия“, обясни Додик.

Вучич и Додик, заедно с премиера на Сърбия Ана Бърнабич, премиера на Република Сръбска Радован Вишкович, сръбския член на председателството на Босна и Херцеговина Желка Цвиянович, председателя на сръбския парламент Владимир Орлич, както и сръбските министри Синиша Мали и Никола Селакович, посетиха детската градина в Сърбац, в чийто строеж са вложени 2,1 милиона конвертируеми марки (около 1 милион евро).

По-рано днес двамата президенти се срещнаха и със сръбския патриарх Порфирий в манастира Осовица, община Сърбац. Медиите не присъстваха на срещата им.

Утре Вучич ще присъства на отбелязването на Деня на възпоменание на всички сърби, загинали и прогонени във въоръжената операция "Буря".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 007

    25 17 Отговор
    И ние не се отказваме от македонските българи, макар че с насилие и със съдействието на московията и коминтерна успяхте да ги обезродите б0к луци!!! 🇧🇬🇺🇲🇺🇦🇪🇺🇧🇬

    Коментиран от #10

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гов Нар

    20 7 Отговор
    ганио и без натиск сваля гащи - професионален предател
  • 4 кратко и ясно

    17 3 Отговор
    Абе и тези както и РСМ накрая ще се усетят, че най изгодно ще им бъде да си признаят, че са българи, но ще чакаме. Ние не бързаме. Конспирацията срещу целия Балкански полуостров да не се допуска голяма държава ( Райхщатското споразумение от 1876 г., още преди Руско-турска война (1877 – 1878) не е отменена и до днес. По тази причина огромни територии с българско население са отнети от България и предадени на съседи. Дори точно обратно. И днес сме свидетели как балканските територии продължават да се раздробяват на все по малки единици.

    "Тайното споразумение има два варианта на текста – руски и австрийски.
    Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“"

    Коментиран от #11

  • 5 херодот

    0 0 Отговор
    Абе Вълкович,не обръщай внимание.....
  • 6 Оги

    10 6 Отговор
    Браво Аце, дръжте се, народ сте, не като нас, слуги и васали.
  • 7 Одлично!

    4 4 Отговор
    Прави мужкарац!
  • 8 Добре че

    6 1 Отговор
    Поне си призна откъде е родът му !
  • 9 Момчил

    8 4 Отговор
    Къв род имате бе? Дори името Белград означава "българският град". Смешници от български произход,това са србетата .

    Коментиран от #13

  • 10 6060

    2 5 Отговор

    До коментар #1 от "007":

    60клук 6езроден
  • 11 бай Даньо

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "кратко и ясно":

    Това го обясни първо на българското простолюдие което си къса ризата за сръбите оти му са братя оти правят срашни плескавици ....
  • 12 А сърбите били, лоши

    3 1 Отговор
    Да не би очилатото професорче, кукла на конци министър председател на съседна страа да е добър? Класически ренегат. Историята е пълна с такива.
  • 13 Пепи

    2 2 Отговор

    До коментар #9 от "Момчил":

    Но изобщо не прилича на български. За щастие.
  • 14 ЕС не е нужен на Сърбия.

    4 0 Отговор
    Щом помага толкова много на Република Сръбска, значи Сърбия е богата и не се нуждае от предприсъединителните фондове. При това е в близки отношения с Русия, не прилага към нея санкции и членува в Евроазийския икономически съюз.