Last news in Fakti

8 Август, 2023 19:00 3 596 14

"Шпигел": Кукловодът от Белград

  • косово-
  • александър вучич-
  • сърбия-
  • балкани-
  • кейфор

Косово е Гордиевият възел в тъканта на Европа и козът на Александър Вучич в покера за власт и синекура на Балканите

"Шпигел": Кукловодът от Белград - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Той без съмнение е голям държавник. Президентът на Сърбия е висок почти два метра. Само в разговор Александър Вучич понякога се преструва на по-малък, отколкото е. (...) Президентът вижда себе си като гарант за мира на Западните Балкани, но всеки, който разбира сръбски, чете между редовете и следи агитацията на лоялните към режима частни телевизии, ще стигне до друго заключение: да кажем че Вучич има всичко необходимо, за да бъде подпалвач".

Така започва много голяма статия, озаглавена "Кукловодът от Белград", публикувана в печатното издание на седмичника "Шпигел" и подписана от журналиста Валтер Майер, за която съобщава белградският вестник "Данас".

Авторът напомня, че "от месеци в Белград и други градове на Сърбия десетки хиляди хора протестират срещу автократичния президент".

"Външнополитическият курс на белградския кукловод е като ходене по въже", пише изданието. Прокламират се отношенията с Брюксел и Вашингтон, но се поддържат и тези с Пекин и Москва. Към днешна дата Белград не се е присъединил към санкциите срещу Русия. Вместо това се увеличава тормозът над избягалите в Сърбия руски опозиционери".

"Като цяло напоследък нещата в региона излязоха извън контрол", оценява германското списание. "В Косово членове на сръбското малцинство, лоялни на Вучич, обезвредиха десетки войници на КейФОР, в Босна се обявяват за референдум за отцепването на Република Сръбска, а в Черна гора, членка на НАТО, няколко просръбски сили се готвят да поемат кормилото на правителството".

Авторът пита използва ли Москва Вучич като инструмент в опит да разпространи размириците извън Украйна, в сърцето на Европа, и предлага следния отговор:

"Проучвания сред руски православни братя в Сърбия потвърждават това. Въпреки че балканската държава води преговори с Брюксел почти десет години, повече от половината граждани биха гласували против членството в ЕС на референдум, а 45 процента от анкетираните определят Путин като най-добрия политик в света. Той е следван, на значително разстояние, от държавния глава на Китай Си Цзинпин."

"Вучич се вижда като представител на всички сърби, включително тези, които живеят в Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово. Централна роля в неговите сметки играе могъщата Сръбска православна църква, която държи в желязна хватка 15 милиона православни сърби по света. Ето защо Вучич хваща в капан духовенството, което през 90-те години беше критично настроено към великосръбския деспот Слободан Милошевич, по време на което Вучич беше министър на информацията", пише "Шпигел".

"Ако искате да добиете представа за смисъла на мисията на президента и голяма част от сръбския елит, достатъчно е да погледнете огромния мащаб на катедралата "Свети Сава" в сърцето на Белград, пише германският журналист, припомняйки, че руският Газпром е финансирал създаването на мозайките в храма и че "президентът на Сърбия стоеше на стража, когато Путин дойде през 2019 г., за да вмъкне три червени, бели и сини камъчета в образа на Изкупителя, в цветовете както на руския, така и на сръбския трикольор".

"Винаги, когато е под вътрешен политически натиск, Вучич изглежда пуска от каишката своите насилствени поддръжници в северната част на Косово, която е населена предимно със сърби", пише изданието.

"Косово е Гордиевият възел в тъканта на Европа и козът на Вучич в покера за власт и синекура на Балканите", пише "Шпигел". "Легиони от висши дипломати от името на Брюксел или Вашингтон не успяха да решат този проблем и Вучич не смята да се откаже от ролята си в преговорите на ниска цена."

"Косово е толкова важно за нашата църква, колкото Ватикана за католиците", думи на патриарх Порфирий, казани на Видовден в манастира Грачаница, цитира "Шпигел".

"Сценографията е нереална: скрит зад стените на манастир от 14 век, на сръбски остров, заобиколен от албански села, седи патриархът, охраняван от полицаи и войници от КейФОР. И той призовава за мир между нациите - нещо, което Вучич редовно заплашва от Белград, или като позволи на сръбските войски да напреднат до границата с Косово, или като обиди албанския си партньор в преговорите, премиера Албин Курти, като "терористична измет", пише "Шпигел".

Що се отнася до Босна и Херцеговина, седмичникът припомня, че през 2015 г. Вучич, тогавашен министър-председател на Сърбия, лично дойде в Мемориалния център Поточари край Сребреница.

"Почти 7000 мюсюлмани, убити от сръбски войници и членове на паравоенните формирования, са погребани в Мемориалния център. Вучич трябваше да избяга от разгневени роднини на жертвите под полицейска закрила", припомня изданието.

"С благословията на Вучич отричането на геноцида вече стана институционално. Великосръбската идеология е жива, тя просто смени името си и сега се нарича Сръбски свят", цитира германското списание думите на Хасан Хасанович, който оцелява от клането като млад, а днес работи в Мемориалния център.

Той казва, че всеки, който отрича геноцида, отрича и "че сръбската държава и нейните институции стоят зад това масово убийство".

"Шпигел" оценява, че през 2020 г. със Споразумението за сътрудничество между Сърбия и Република Сръбска в областта на образованието и културната политика Вучич е "заложил още едно взривно устройство". Не е ясно "дали и кога президентът на РС Милорад Додик ще приеме сериозно плана си за разпадането на Босна и Херцеговина - този геополитически експеримент, както той се подиграва - чрез отцепване на Република Сръбска".

"Вучич говори за "голяма и сериозна криза" в съседната държава, без да уточнява как възнамерява да допринесе за успокояване на напрежението. На срещата, проведена на 20 юли в Белград, на която присъстваха патриархът, той и Додик, бяха обсъдени въпроси от "национално значение за сръбския народ", както беше съобщено. "Звучи сякаш знаците сочат към буря", пише германското списание.

В Черна гора германският журналист разговаря със свещеника Мияло Бакович. Той го представи като ветеран от 63-та югославска парашутна бригада от войната в Косово и спомена прякора му - Черногорския Рамбо.

Бакович участва в основаването на Балканските казаци в Адриатика, поддържа връзка с мотоциклетните банди на Нощните вълци, свързани с Кремъл, и е редовен гост в Русия. Той дори предложи на владетеля на Кремъл собствен парцел на Адриатика, в случай че Путин поиска да напусне Москва за известно време, отбелязва германското списание.

"Не искам да бъда част от "сръбския свят", както иска г-н Вучич в Белград, защото ние, черногорците, обичаме свободата, не обичаме оковите", цитира Бакович "Шпигел". Според Бакович обаче е безспорно, че "Черна гора по същество е етнически сръбска държава". В най-новите проучвания 32 процента от населението се е обявило за сърби.

"Сметката на Белград е следната", пише германското списание: "колкото повече етнически сърби има в Черна гора според статистиката, толкова по-голямо е основанието да ги защитаваме и да питаме за съдбата им". Този стратегически подход беше яростно демонстриран от Путин на примера на руски граждани в Грузия, Донбас и Крим, посочва "Шпигел".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Завист..

    31 7 Отговор
    Той си оправи игрите с Ресурсите директно с Путин,западните плъхчета не могат да му го простят,освен с пръти в колелото.Ама Колелото се въртии..
  • 2 Хисторик

    26 12 Отговор
    Германските фашисти мразят Сърбия
  • 3 Професора

    28 9 Отговор
    Германия е най големия е център в Европа за дезинформация на Ротшилдите.
  • 4 Реалист

    29 6 Отговор
    Шпигел, Дойче Веле, Дойче Цайтунг все медии за пропаганда на сорос.ите от ФАЩ
  • 5 Ювиги

    29 5 Отговор
    Европа е под сородоиден джендарски режим
  • 6 ФЕЙК

    24 4 Отговор
    Премиерът пърДЕНКОВ каза: не приемайте всяка тъпня пусната в медиите за истина ! И е прав човека, особено за някои германски и английски медии! За нашите не се отнася- ти винаги пишат само истината!
  • 7 Калпазанин

    27 5 Отговор
    Ами нормално президенти които си гледат нац интерес като Вучич Орбан Ердоган да бъдат кукловоди и диктатори според разбира се, една подлога на фащ която не е все още де окупирана от края на всв
  • 8 Германия

    24 3 Отговор
    Да си гледа афганистанците, сирийците, турците и другите там, които германеца изхранва с данъците си. Германия е подлога на САЩ в ширенето на джендърията в Европа.
  • 9 Кратун

    17 4 Отговор
    То и зимата ще дойде,да ги видим немците каква песен ще запеят.
  • 10 Черна Гора вече е руска губерния

    7 5 Отговор
    С нея е свършено! Там масово се заселват руснаци.
  • 11 Ген. Вазов

    7 7 Отговор
    Ами защо тогава ЕС ни държи с вързани ръце. Само ние българите можем да се оправим с тия наглеци сърбите. През 1916 пращаме цялата им армия на екскурзия в Гърция.
  • 12 Мнение

    14 0 Отговор
    Да ама Германия е на страната на Северна Македония, против България.защо Шпигел подминава с лека ръка краденето на българската история и не я критикува по въпроса, както критикува Вучич
  • 13 фен

    2 1 Отговор
    Косово показва, до какво води налагането на атлантическите ценности!
  • 14 Либо-Путин

    1 2 Отговор
    Тоя ше го накацат калинките, ама да видим колко скоро ще е.. добре че са западните му аверчета, но и те вече не с агарант.