Last news in Fakti

23 Август, 2023 19:01 2 224 16

Сърбия, Албания, Северна Македония: защо още не са в ЕС?

  • косово-
  • сърбия-
  • европейски съюз-
  • босна и херцеговина-
  • милорад додик-
  • александър вучич

Една от причините присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС да се бави толкова е, че съседните държави, които вече са част от Общността, постоянно използват двустранни проблеми, за да възпират присъединителния процес

Сърбия, Албания, Северна Македония: защо още не са в ЕС? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Междусъседски спорове, забавени реформи, нерешителността на Брюксел. Това са само част от причините европейската интеграция на Западните Балкани да се бави вече 20 години.

Когато през юни 2003 година ръководителите на държавите от ЕС се срещнаха в гръцкия курорт Порто Карас, те имаха големи планове по отношение на Западните Балкани. В заключителния документ от срещата присъединяването на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, (Северна) Македония, Черна гора и Сърбия бе подкрепено безусловно. Това обещание обаче не е изпълнено и до днес - 20 години по-късно.

Същевременно бе взето историческото решение Украйна и Молдова официално да бъдат поканени за кандидатки за европейско членство.

Междусъседски спорове

Една от причините присъединяването на държавите от Западните Балкани към ЕС да се бави толкова е, че съседните държави, които вече са част от Общността, постоянно използват двустранни проблеми, за да възпират присъединителния процес. България поставя македонския език под въпрос и настоява за споменаването на българското малцинство в северномакедонската конституция. А преди това Гърция след продължила с десетилетия блокада наложи смяната на името на Македония - тя да бъде назовавана Северна Македония, за да се различава от гръцката провинция Македония.

Хърватия също се опитва да реши двустранните си проблеми със Сърбия, Черна гора и с Босна и Херцеговина, като използва статута си на членка, който ѝ позволява да отправя заплахи за вето.

Одобрението към ЕС спада драматично

Продължителното протакане на сближаването с ЕС оставя дълбоки следи, особено в Сърбия - най-голямата и стратегически най-важната страна в региона. Представително проучване от лятото на 2023 показа, че само 44 процента от сърбите подкрепят присъединяването на страната към ЕС, 47 на сто са против. Друго проучване от юни 2023 сочи, че едва 23 процента от сърбите поддържат изискването на Брюксел тяхната страна като кандидатка за членство в ЕС да подкрепи санкциите срещу Русия. 42 на сто на свой ред казват, че страната им трябва да се стреми към добри отношения с Русия, дори това да направи европейското членство невъзможно.

Миналата година германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон направиха голяма стъпка напред в името на компромиса в продължаващия с десетилетия спор между Сърбия и нейната бивша провинция Косово. Европейската комисия също използва цялата си политическа тежест, за да посредничи между двете страни. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел дори заяви след преговорите "Имаме сделка". Но се оказа точно обратното - конфликтът между двете страни ескалира и се стигна до заплаха от въоръжени стълкновения.

Дефицит на демокрация и на реформи

Две десетилетия по-късно нуждите от реформи в държавите от Западните Балкани са все така валидни. Цензурирани и централизирани медии, инструментализирани на правосъдието, разрушаване на независимите държавни институции, корупция в драматично големи размери и организирана престъпност. И в същото: как би могъл ЕС да се противопостави на тези нередности, щом в неговите собствени редици са факт опитите за затваряне на устата на медиите, на правосъдието и на опозицията, какъвто е случаят например с Полша и Унгария?

Далеч не е случайно, че унгарският премиер Виктор Орбан си е избрал Западните Балкани и особено Сърбия за партньори. Всевластният сръбски президент Александър Вучич изобщо не крие до каква степен се възхищава от стила на управление на унгарския премиер Орбан. Двамата лидери поддържат изключително тесни контакти в последните две години. Вучич очаква от Унгария да съдейства за намаляване на натиска от Брюксел за реформи в правосъдието. Орбан на свой ред пък очаква от Сърбия да го подпомогне за превръщането му в ключов играч в региона.

Несбъднатото се сближаване на държавите от Западните Балкани с Брюксел се замества от конференции с различни имена - като например годишната среща на "Берлинския процес" или "Приятели на Западните Балкани" по инициатива на Австрия.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    18 2 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ Е ГЕРМАНСКА ДЪРЖАВНА МЕДИЯ
    ... КОГАТО ГО ЧЕТЕТЕ ИМАЙТЕ ГО В ПРЕДВИД
  • 2 КОТарАК

    12 3 Отговор
    абе Макетата още ли ,,отглеждат,, макове по чукарите ,като афганците?отдавна не съм минавал оттам
  • 3 Гост

    9 1 Отговор
    Всички европейски държави като влязат в европейският съюз, континента европейски съюз ли ще се казва вече?!!🤔
  • 4 Българин

    15 4 Отговор
    Албания да, но Сърбия и Северна Македония нямат място в Европа близките 5 години.

    Коментиран от #5

  • 5 Албания да

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    А има ли Европа затвори за да поеме всички албанци? Ти познаваш ли албанците?

    Коментиран от #10

  • 6 Край

    10 2 Отговор
    Имам една добра и една лоша новина. Като влязат в ЕС тия - няма да сме най-бедните вече ние. Лошата е че от нетен получаващ ще станем даващ пари в ЕС. За да може тия да забогатяват. Или мислите че само чичо Гюнтер и Ван дер Гуди ще дават. Втория по големина донор - Англия излезе от ЕС - влизат гладниците. От клуб на богатите ЕС става клуб. На прошляците.
  • 7 смях

    2 0 Отговор
    Дайте да си назначим наш Търчи-лъжи-за-западните балкани, та белким нещата се получат.
  • 8 Гочо

    9 4 Отговор
    Сърбия и РСМ защото не са скъсали с комунистическото си минало....а Албания е потърпевша...
  • 9 Калпазанин

    11 1 Отговор
    Ами защото искат да не са модерни чипирани роби, затова любимо ми дойчово зеле. А искат да са си независими и да си бъдат мъже и жени а не както някои като вас се опитват да ги убедят че ли ерастив та е нещо хубаво.и да изключим от тия трите западна Македония щото те всички мскета са си като разгонени @@@@и
  • 10 Българин

    3 7 Отговор

    До коментар #5 от "Албания да":

    Да много добре..приятел съм с личния шофьор и охраната на албанския посланик в Париж .Помагам им с евтини цигари които носят на албанците в затворите .А ти познаваш ли българите.. истинските българи не руските подлоги ?
  • 11 ФАРАОНЪТ РИИШ ЛИ ?

    3 0 Отговор
    Крисо Фараона искал да пее безплатно на бала на нарязаното момиче, но възмути с кючека “Моя страна, моя ГЕРМАНИЯ !”
  • 12 нервен ( разбивача на тролове )

    3 1 Отговор
    Отговор: защото нямат място в него !!
  • 13 Перо

    8 0 Отговор
    Отново джендърските унтерменши от БГ екипа на DW се упражняват в политическа грамотност, а всъщност са зависим слугинаж!
  • 14 Предателят Пригожин

    1 1 Отговор
    получи своето наказние от Православния Бох!
  • 15 яяя

    3 0 Отговор
    Защото не искат да ни отнемат последното място по бедност - кефи ги да ни гледат как се гърчиме.
  • 16 Емо

    5 0 Отговор
    Не трябва да се приемат в ЕС държави, в които политиците на най-високо ниво още не са слезли от дърветата. С комунинистическо, фашистко и шовинистично мислене и отношение към съседите си. Кой разпалваше въойни 10 г. на полуострова? - Сърбия. Военни престъпления, избиване на цивилни, срастване между държава, паравоенни групировки и организирана престъпност.