Last news in Fakti

30 Август, 2023 16:50 1 576 21

Александър Вучич: Сърбия се надява на укрепване на отношенията със САЩ

  • сърбия-
  • александър вучич-
  • косово

В съобщението се посочва, че Вучич е приветствал динамичния политически диалог с представителите на американската администрация и Конгреса

Александър Вучич: Сърбия се надява на укрепване на отношенията със САЩ - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сръбският президент Александър Вучич се срещна днес в Белград с конгресмена от САЩ Майкъл Търнър и подчерта, че Сърбия е ангажирана със плодотворното сътрудничество и укрепването на отношенията със САЩ, особено в областта на икономиката, предаде Танюг, позовавайки се на съобщение на пресслужбата на президента, информира БТА.

В съобщението се посочва, че Вучич е приветствал динамичния политически диалог с представителите на американската администрация и Конгреса. Той е припомнил и че Сърбия е предложила установяването на Стратегически диалог със САЩ, с който двустранните отношения биха придобили по-ясна структура.

Вучич е благодарил на САЩ за подкрепата им по европейския път на Сърбия.

Двамата са разговаряли и за диалога между Белград и Прищина, като сръбският президент е посочил, че страната му полага много усилия в диалога под егидата на ЕС, защото го възприема като единствения правилен път към постигане на устойчиво споразумение и решаване на кризата, предизвикана, по думите му, „от едностранните действия на властите в Косово“. Той е благодарил и за усилията от американска страна за намаляване на напрежението в Северно Косово.

Търнър е посочил, че искрено оценява усилията на сръбския президент и неговата роля в осигуряването на мира и стабилността в региона. Изразил е и удовлетворение от икономическия напредък на Сърбия и е приветствал ангажимента ѝ за допълнително стимулиране на регионалното сътрудничество.

Напрежението между Белград и Прищина е постоянно, откакто Косово обяви независимост през 2008 г., която Сърбия не признава. Миналата година косовските сърби напуснаха постовете си в институциите, а след това не участваха в местните избори, което доведе до ново нарастване на напрежението между Косово и Сърбия в края на май в четири северни общини в Косово, където за кметове бяха избрани косовски албанци.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахаха

    11 14 Отговор
    А Ган ьо чака на Пусин, хахахаха.
  • 2 мучич

    6 3 Отговор
    сърбе...знаете къде
  • 3 Казуар

    17 2 Отговор
    Сърбия на два стола, няма да стане.
  • 4 КОТарАК

    16 2 Отговор
    не искат БРИКС сърбите. към щатите и ЕС ги тегли

    Коментиран от #6

  • 5 Бате Сашко

    16 10 Отговор
    Хитрец е Вучич. Плъховете напускат потъващия кораб рашистан.
  • 6 4353

    3 9 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    руснаците не им обръщат достатъчно внимание и постепенно ще минат под американски контрол. Както стана с нас, както беше с украйна и казахстан и къде ли не.

    Коментиран от #7

  • 7 Изненада

    11 7 Отговор

    До коментар #6 от "4353":

    Напоследък само руските тролове обръщат внимание на нещо
    Сърбите са на зор и много добре виждат как стоят нещата
    Руснаците ще са никой на картата в Европа поне следващите 50 години
  • 8 Човек

    10 6 Отговор
    Рано или късно на всички руски губернии им писва от бедността и мизерията и търсят спасение от запад, защото сами не могат да се отскубнат от мечешката прегръдка и няма кой друг да им помогне.
  • 9 Красимир Петров

    10 3 Отговор
    Сърбите са нагли лицемери
  • 10 НеЕ

    10 5 Отговор
    Последния който искаше НАТП - воюва до уши, сърбите казват: ние пари искаме, ама военни номера няма да минат, все още помним как НАТО ни бонбандира... затова само "икономически взаимоотношения" искаме. Четете м/у буквите, не говорят за евроатлантизъм и за членуване в разни съюзи, човека иска каквото могат да вземат без нищо да обещават. Само ние първо си закриваме АЕЦ-овете и после чакаме САЩ и ЕС да ни построят нови вече 33 години чакаме ... след 3-4 години ще почнем да внасяме ток от Турция от толкова мозък.

    Коментиран от #11

  • 11 Изгубен между буквите

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "НеЕ":

    Ти си чети между буквите, нормалните хора четат между редовете... Гледай само да не се изгубиш съвсем в гората на буквите.
  • 12 и тези разбраха

    7 7 Отговор
    с руснаците само към дъното
  • 13 Боруна Лом

    3 3 Отговор
    БРАТО, ВИЖТЕ НАС
  • 14 Чичо Дончо каза

    4 4 Отговор
    Е този ,как ги разиграва и ЕС и САЩ .Що бензин изгориха да се срещат и да си говорят ...
  • 15 Zлият

    2 2 Отговор
    Без сащ не може ли.??.Ние не искаме да дружим с педофили като Джо.,например...и террористи и масови убийци ..Идити на уййй,Янки.!!.махайте се от България!!
  • 16 ЗЛИЯТ..

    1 4 Отговор
    С янките ставаш като Узсрайная,братко..!.Ще се задавиш ..Споко..
  • 17 ЗЛИЯТ ..

    1 3 Отговор
    С приятел като янките, враг не ти трябва ..Като се ядосат у ти пускат Атома ..Ахахаха...От Средиземно. Море ..
  • 18 ЗЛИЯТ ..

    2 3 Отговор
    75 дена ви бомбиха Београдо,дорде клекне Слободан..Това не ти ли стига ,предател??.И после предаде Слободан на Хага .. Боклук..
  • 19 Вучка много бързаш пич

    3 0 Отговор
    Първо в НАТО и като покриете всички критерии след десетина години
    тогава в ЕС
  • 20 Върти опашки

    2 0 Отговор
    То не беше Русия не беше Китай не беше Евразия Хвалби хвалби хвалби Сега изведнъж искали в ЕС Не може пичове Без НАТО никакъв ЕС
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: