Last news in Fakti

22 Юли, 2023 06:00 6 231 51

От Полша до България: без мигранти трудовият пазар е обречен

  • трудов пазар-
  • работници-
  • българия-
  • мигранти-
  • полша-
  • европа-
  • заплата-
  • труд-
  • ес-
  • румъния-
  • работна ръка-
  • азия

Без сериозен приток на мигранти трудовият пазар няма как да се справи

От Полша до България: без мигранти трудовият пазар е обречен - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Преди три години не съм си представял, че ще седя във Варшава и ще пия полска бира", казва Шурия Сингх, консултант в Североизточна Индия. Днес той работи в полската столица за международната компания Ernst & Young. Работодателите му първо се свързнат с него чрез платформата LinkedIn.

Историята на Сингх не е необичайна. Ейбрахам Инго от Намибия също разказва, че когато се е преместил във Варшава, пред него се е открил цял нов свят. "Опитът ми в Полша ми помогна да израсна и ще мога да допринеса много повече за Намибия", казва той пред ДВ.

Застаряващо население и недостиг на работна ръка

Промените в Полша и други държави от Централна и Източна Европа са впечатляващи. Икономиките в повечето членове на ЕС от бившия Източен блок с главоломна скорост промениха статута си - от развиващ се към развит пазар. Това, разбира се, води до нови инвестиции, но също и до проблеми, характерни и за западните икономики - застаряващо население, недостиг на работна ръка, бързо растящи заплати и нужда от трудова миграция. Този проблем е най-осезаем в медицината, индустрията, транспорта и информационните технологии.

Населението на повечето държави в региона е намаляло в последните 15 години. Според прогнозите миграцията и ниската раждаемост могат доведат до 30% по-малко хора в работоспособна възраст до 2050 година.

През последното десетилетие коефициентът на възрастова зависимост, т.е. съотношението между броя на хората в нетрудоспособна възраст и в трудоспособна възраст, е нараснал. Според полската служба за социално осигуряване ZUS, за да се спре тази тенденция, само в Полша броят на чужденците в трудоспособна възраст ще трябва да се увеличава годишно с между 200 000 и 400 000 души.

"Трябва да се вземе предвид и контекстът на зеления преход и дигитализацията", казва експертката Надя Куртиева пред ДВ. "В последно време преходът променя трудовия пазар, като създава нови възможности за работа и променя уменията и квалификациите, които компаниите изискват", обяснява тя. Куртиева подчертава, че има сериозен недостиг на подобни кадри.

Най-тежки са проблемите в Румъния

По данни на Световната банка Словения има най-добрия показател за нетна миграция в страните от Централна и Източна Европа, като през 2021 г. е привлякла 4568 души. Нетната миграция е годишно съотношение между имиграцията и емиграцията. Румъния има най-ниската стойност - населението ѝ е намаляло с 12 724 жители.

Ситуацията се промени след нахлуването на Русия в Украйна и голямото количество бежанци, които бяха принудени да бягат в съседните държави. Понастоящем Полша е домакин на най-големия брой бежанци от Украйна. Техният брой се оценява на 1 около милион души.

През 2021 г. Румъния увеличи до 100 хиляди броя на работните визи, които се издават на чуждестранни работници. Едва 1,1% от работещите в страната са чужденци. След България Румъния също отвори вратите си за квалифицирани работници от държави извън ЕС.

В Унгария от 4,7 милиона работещи 85 хиляди са чужденци, съобщава държавната статистическа служба. Според министъра на икономическото развитие Мартон Наги обаче вътрешният пазар на труда скоро ще се нуждае от още 500 000 работници. Унгария разшири списъка на страните извън ЕС, от които може да се наема работна ръка, въпреки че затегна условията, при които те могат да останат в страната. Наскоро правителството съобщи, че най-малко 3000 работни места очакват квалифицирани работници от Филипините.

"Пазарът на труда не може да се справи без чужденци"

Ситуацията в Полша е подобна. Томаш Данел, вицеконсул на полското посолство в Манила, казва пред филипинския онлайн портал The Freeman, че Полша се нуждае от строителни работници, заварчици, водопроводчици, шофьори и други работници. "Полша става все по-популярна сред филипинците като дестинация за работа. Броят им расте всяка година", обяснява Данел. Според проучване на Полския икономически институт и Полската банка за развитие всяка четвърта компания в страната e наела работници от държава извън ЕС.

Според официални правителствени данни в края на декември 2022 г. в Чехия са работили почти един милион чужденци - 15% от работната ръка. Малко под половината от тях са от държави от ЕС. Ян Рафай, вицепрезидент на Чешкия съюз на промишлеността, заяви, че компаниите в Чехия губят между 30 000 и 50 000 работници годишно заради пенсиониране. "Пазарът на труда не може да се справи без чужденци", казва той пред ДВ.

В повечето страни от Централна и Източна Европа интеграцията остава проблем. Това обаче не притеснява Шурия Сингх. "Не виждам много професионални недостатъци. С изключение на езика", казва той с усмивка пред ДВ. "И Google Translate помага, разбира се."

Автор: Джо Харпър


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    92 5 Отговор
    Мигрантите не идват да работят а за социални помощи.

    Коментиран от #41

  • 2 ХАХАХА

    71 7 Отговор
    Нито в Полша, нито в Румъния, еле пък в България няма от другия етнос млади ,здрави хора,които не могат да ги впрегнати в работа ,защото искат да живеят щракайки с пръсти ,та като дойдат още паразити ще се цъфне и върже. Странно прокисналото зеле да публикува такава статия при паразитите ,които приеха и пак Джермани реве ,че няма работници дори за неквалифицирана работа ,та се загрижило за горните страни ,че населението е застаряващо .
  • 3 Ха ха ха ха

    59 6 Отговор
    Хамериканише велето да си гледат техните хъхрещи и да не казват какво да правим у нас. Народът е казал за такива: - От куха кратуна семе не ща.
  • 4 Справедлив

    64 6 Отговор
    Щом ДВеле така казва-значи трябва да правим точно обратното...От много години вече съм се убедил,че това е правилното решение-винаги действията трябва да са обратно на писаниците на ДВеле
  • 5 Даааа

    49 6 Отговор
    Каква е тази пропаганда?Значи в Европа населението застарява а в Индия и Намибия не така ли?Не е на добре работата, жалко за децата ни къде ще живеят и какво ще им оставим
  • 6 Българин

    50 2 Отговор
    Аз не знам трезвомислещ човек да е против чуждата работна ръка, но трябва първо да се помисли за местното население и когато всички работят, тогава да се взимат чужденци. Отделно, че тези които дойдат у нас, трябва да бъдат интегрирани, а не да не искат да научат езика и да не искат да работят.

    Коментиран от #45

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Светло бъдеще

    54 2 Отговор
    На ден влизат по минимум 200-300 мигранти , млади мъже , мюсулмани фанатици . Ако останат в България след година две ще почнат да взривяват църкви и търговски центрове !
  • 9 Урюрвкос

    24 3 Отговор
    Поляците сега имат 2,5млн украинци и искат още 600-800хил. Никакво пускане назад. Ще се създаваме условия и ще се бием за всеки украинец да остане тук. Никакво връщане назад. По скоро не става дума за бежанци а административна асимилация.
  • 10 Касапин

    43 4 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ ПЕНСИОНЕРИТЕ В ЕВРОПА СА Я ИЗГРАДИЛИ А СЕГА НЯМА ПАРИ ЗА ТЯХ АМИ КЪДЕ СА ПАРИТЕ 2% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СВЕТА ДЪРЖАТ НАД 50% ОТ БЛАГАТА ТЕ ЗА ТОВА НЯМА ПАРИ И КАТО ПОКАНИХА ТУРЦИТЕ В ГЕРМАНИЯ ПРЕДИ 60 ГОДИНИ ИЛИ АЛЖИРЦИТЕ И МАРОКАНЦИТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ ИЛИ ИНДИИЦИТЕ И ПАКИСТАНЦИТЕ В АНГЛИЯ КВО СТАНА ДА НЕ БИ ДА СЕ ИНТЕГРИРАХА АЛЧНИТЕ ЗАПАДНЯЦИ ЩЕ СКАПЯТ ЕВРОПА БЕЗ ВОЙНА САМО ЗА ДА СИ ПЪЛНЯТ ГУШИТЕ

    Коментиран от #12, #20

  • 11 САТЪРА НА ХАНА

    18 1 Отговор
    ХАХАХА , НЕ МОЖЕ ЛИ ДА РАЖДАТ БЪЛГАРКИТЕ , БЪЛГАРЧЕТА ?
  • 12 Точно така

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Касапин":

    Амин
  • 13 фен

    34 3 Отговор
    Е там, в Германия си ги чувайте тия! САЩ ги прогониха от държавите им, Сорос ги превозва, и успешно ви разреждат кръвта, в повечето случаи на сила. А позицията на ДВ е ясна. Жалко за продалите му се българи.
  • 14 Сандо

    24 5 Отговор
    Мързи ги европейците,не им се работи.Научиха ги само да се наслаждават на живота,или казано по народному - да търсят на хляба мекото.Такива са обречени на изчезване.
  • 15 Без Мигранти Е Обречен Шенген

    34 5 Отговор
    Започват да ни обработват да свикваме с "печките", защото трябва не само да ги спираме да не затрудняват повече Запада, но и да си ги регистрираме и държим тук. А морковчето е Шенген. Гърците що пари изсмукаха заради захвърлени по островите мигранти, а ние ще си ги гледаме от нашия джоб. Щот на нас кога са ни дали от ЕС порядъчни пари за нещо? - милиардите днес фъркат за Украйна. Преди Украйна беше фалиралата Гърция, и т.н.

    Коментиран от #17

  • 16 измекяр соросоиден

    31 2 Отговор
    Скоро ще се почувстваме гости в собствената си страна . Знаете че апетита идвал с яденето сетете се какъв апетит имат и тия .......
  • 17 Реплика

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "Без Мигранти Е Обречен Шенген":

    Аз мога безплатно да осигуря един "теек" на твоя Шенген...............
  • 18 САТЪРА НА ХАНА

    24 2 Отговор
    КАТО НЯМАТ РОБИ
    ЩЕ МРАТ ГЕРМАНСКИТЕ БАБИ И ДЯДОВЦИ
    ...
    ДА ВИДЯТ КАК УМИРАТ НАШИТЕ МАЙКИ И БАЩИ В БЪЛГАРИЯ
  • 19 Субар

    37 5 Отговор
    Това е пряк резултат от феминизма!
    Едно от евроатлантическите цветенца!
    Какъв да е резултата, когато младите жени, вместо деца гледат кучета и им казват: "Мамо"?!
    Когато целта им е кариера и чак като станат на 45г. се сещат за деца?!
    Следват инвитро и увеличаване на децата с увреждания, поради голямата възраст на майката.
    И после нямало хора! Ами , първо трябва някой да ги роди!
  • 20 Ам чи

    30 2 Отговор

    До коментар #10 от "Касапин":

    КАК СЕ КАЗВА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА АНГЛИЯ ДА НЕ Е АЛИБАБА СИНКХ ИНТЕРЕСНО ЩЕ МИ Е КАК ЩЕ СЕ КАЗВАТ КАНЦЛЕРА НА ГЕРМАНИЯ ИЛИ ФРЕНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ СЛЕД ВРЕМЕ
  • 21 Обективен

    29 1 Отговор
    Лъжа, лъжа и пак лъжа!
    Цялата схема е да бъде изсмукано местното население и пратено другаде. Това изсмукване вече поражда проблеми, вкл и на пазара на труда и този изкусвено създаден проблем се "решава" с етническо измествнае на местното население.

    Проста схема, която работи само защото народите не са я разбирали. Сега я разбират и процесът е стопиран - поне в страните от Полша до България с малки изключения.

    Коментиран от #25

  • 22 обречен е пазара на труда

    24 2 Отговор
    постижение за 33 г. демокрация. За този пазар ли беше цялата олелия и телешки възсторг?
  • 23 Замунда

    29 5 Отговор
    Тези от дойче зеле трябва да бъдат съдени, защото след края на комунизма такива не човеци като тях раздухваха колко е добре в западна Европа и насърчавах бягството от България, и сега когато вече капацитета на България е критичен, настояват да пълни е родината си с някви незнайни субекти от незнайни държави. Искат да ни направят, като Франция и Германия с техните проблеми с емигрантите. Направо са си за доживотен. Съвет към тях, натискайте си парцали те, че най така как се вижда ще има народна любов.

    Коментиран от #36

  • 24 Я пак...!

    43 0 Отговор
    Не виждам някой от тия мигранти да хване ръкохватка на електрожен и да заварява цял ден...!Не виждам такъв да стои цял ден прав зад струга и да
    обработва детайли...!
    А ги виждам цял ден седнали по кафенета и ресторанти и цъкащи с айфон в ръка...!

    Коментиран от #29

  • 25 точно

    24 5 Отговор

    До коментар #21 от "Обективен":

    Едрия бизнес и властта са в ръцете на комунистическата номенклатура,а те са тези, които държат народа беден и с ниски заплати и пенсии,и народа се изнася на Запад за достойно заплащане и живот. Както всички знаем на Запад живота е по уреден, заплащането е по добро. Но въпроса е, защо нашите комунисти не дават нормални заплати

    Коментиран от #30, #47

  • 26 перверзно е

    23 1 Отговор
    да сме най-големият донор на емигранти и в същото време да привличаме всякаква па плач от други континенти.
    Повече от ясно е, че просто трябва да си задържим хората в трудоспособна възраст у нас! След това можем да проведем по-сериозна политика за вдигане на раждаемостта.
    Само че, как да я вдигнем тази раждаемост, като няма поминък за 50% и повече от младите ни хора?

    Дойче българофобско-зеле предвижда липса на служители ама като приема , че 70% от поредното поколение младежи е емигрират от България.... иначе ще има липса не на служители а на СРМ!
  • 27 Aлфа Bълкът

    19 5 Отговор
    Значи затова ли направихте войната в Украйна за повече работни ръчички на Запад?
    Пък тука лешперите дето плашат, че ще карат индийци да работят по курортите - средната заплата в Индия е 1000лв. Докарайте някой индиец от 7000км с един развален английски да ти работи за 1000-1500лв да видим как ще стане тая работа?
  • 28 Русофилията е патология

    4 19 Отговор
    Не виждам какъв е проблема що Сигхт от Индия или незнам си кой от Намибия или от Украйна да са проблем а китайците и руснаците да не са нима последните не с имигранти.

    Коментиран от #46

  • 29 нормално

    22 3 Отговор

    До коментар #24 от "Я пак...!":

    Все пак българина се води в цял свят за работещия бедняк..... А тези след като имат айфони и мигат по цял ден да седят по кафенетата са просто финансово по добре от теб.
  • 30 Сещай се снахо

    10 0 Отговор

    До коментар #25 от "точно":

    Защото господарите им го толерират, как защо. Мислете бе, детето ти, може ли да не ходи на училище? Не, нали? Ама защо, защото ти го натискаш да ходи, ито ходи.

    Коментиран от #32

  • 31 Госあ

    18 1 Отговор
    Явно швабата има намерение да приема мигранти отвсякъде, да ги пресяват там и да вземат тия дето стават за нещо, а останалите агресивни търтеи - към източна Европа.
  • 32 точно

    9 12 Отговор

    До коментар #30 от "Сещай се снахо":

    Прав си, господаря на комунистите е Русия. Страни като, Словения, Чехия...., които успяха да се откъснат от нея живеят много по добре от нас

    Коментиран от #35

  • 33 другари "бизнесмени"

    24 1 Отговор
    защо си мислите че бежанците ще ви работят, за 200 300 лева?????
  • 34 Айде

    20 1 Отговор
    Я, стига! И затова трябва да прескачат границите и ЕС да ги храни!? А после като във Франция!
  • 35 Ами не, пак не мислиш

    16 4 Отговор

    До коментар #32 от "точно":

    Тук руски или американски бази имаме? Тук руски или американски тецове имаме? Златото ни руснаците или американци го използват? Заповедта от посолството, от кое посолство са дали заповед? Кво излиза, че американците поощряват съсипва ето на народа ни

    Коментиран от #38

  • 36 Рамунда

    12 17 Отговор

    До коментар #23 от "Замунда":

    Никой не ги държи българите насила на Запад, хората са там защото Дойче веле то не ги е излъгало. Работят си , вземат по хиляди евро на месец и си живеят живота. С ние, които не повярвахме на Дойче веле то и останахме тук, продължаваме да си броим стотинките и да работим за мизерни заплати
  • 37 хмм

    21 1 Отговор
    Тея мигранти си ги вземете при вас, Дойчовци.
  • 38 гост

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "Ами не, пак не мислиш":

    Лъжеш като циганина от Максуда
  • 39 Васил

    18 2 Отговор
    С тази разлика Полша може да си позволи имигранти защото дават високи заплати там само от началото на годината там са започнали работа 500 хиляди Украинци. У нас няма как да стане ниски заплати и високи цени на храни и услуги.
  • 40 Поланд ЗЕРО

    12 2 Отговор
    За държава като Полша с 40млн население - "годишно с между 200 000 и 400 000 души", да вземем средно 300 хиляди. За 10 години 3 милиона, но 3 милиона ще са само "вноса", а тези които вече са на терен, ще се множат. Тъй че реално за 10 години 6 милиона. За 20 години със същите темпове на внос и можене на вече внесените, ето ви ги 20млн. Половин Полша, ах това коварно зеле. Гледайте клипа на поляка в интервю пред си ен ен май беше. Той отговаря кратко и ясно НУЛА. Пишете го в търсачката "поланд ЗЕРО", култов е. Във Франция, Германия, Англия много го обичат тоя клип, понеже техните правителства отдавна са развяли белия байряк пред докторите и инженерите
  • 41 Ще има и още

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Съгласен съм. Въпрос на политики. В богатите арабски Емирати трудовите мигранти са в пъти повече от местното население. Но правилата са ясни и се спазват - бачкаш, взимаш си доларите и си заминаваш по родните места да си спазваш традициите и да се молиш на когото там си щеш. Права нямаш, имаш само трудови задължения !
    В Европа го обърнаха точно на обратното - имаш само права и нулеви задължения, най вече трудови такива. Очевидно плановете са осеменителни а не трудови.
    Горящите френски, брюкселски и германски улици подсказват че осеменяването даже още не е започнало с цялата си прелест. Първо нож, после любов.
  • 42 Как

    17 1 Отговор
    Мигрантите от Афганистан и близкия изток не идват в Европа за да работят. Докато има щедри социални програми никой не се хваща на работа.
  • 43 Ъхъ!!!

    7 1 Отговор
    Като гледам Гер0пката е цъФнала и вързала с тази свежа и млада кръв. Трудят се като Фчилички, та текат реки от мед и масло. Дто се появят само мир и благоденствие след тях. А тъпите ляхи да си гледат в тяхната копаня и да не си врът пиперя, де не им е работа. Да си ги канят у тях. Ние българите не сме толкова алчни за такива "благоденствия".
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 До сега

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    опитът доказва, че ТЕЯ НЕ ПОДЛЕЖАТ НА НИКАКВА ИНТЕГРАЦИЯ. Да упорстваш в това направление си е чисто безумие. По добре е да се подсигурят условия за местното, коренно население да се развива, работи, с хубаво възнаграждение. Тогава всичко ще си дойде на място. А теа са търтеи и само източват социала. Да не споменаваме погромите, които вършат.
  • 46 Патологията

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Русофилията е патология":

    си самият ти, но нямаш капацитет да го осъзнаеш.
  • 47 Едва ли

    9 3 Отговор

    До коментар #25 от "точно":

    са комунистите които не дават високи заплати. Дори западните фирми като дойдaт в България не плащат добри възнаграждения. Според мен алчността на някои хора е прекалено голяма. Доста напълника банковите си сметки с пари без реално да се влагат тези пари в икономиката. Иначе на Запад може да получат повече, но и разходите им са по-високи. По-високи наеми, цени на услуги и други.
  • 48 бл.134 в Zап. парк

    2 2 Отговор
    Като не можете да правите деца ,ще печатите пари и отворите границите
  • 49 Матей преображенски

    7 1 Отговор
    Какъв е тоя трудов пазар,борса ли е ,пазар за роби ли е?Като няма достатъчно роби,цената им се вдига.Само социалистическа държава може да осигури пълна заетост и справедливо заплащане на труда.
  • 50 Атанасов, Плд

    2 0 Отговор
    В голяма верига бензиностанции, мениджъра ме караше да пия бира по време на работа. В друга голяма верига приятел на дилъра идва през нощта с жена си, заявява, че тя е много красива и че аз съм искал да я онодя, ... ...
  • 51 Да го подържиш

    2 0 Отговор
    Ми работете, бе не клечете по разни офиси на общински и държавни измислени структури. Създавайте деца, не разни ненужни хартийки и тъпи нормативни "уредби". Като ви напънат халафите и изревете на умряло, нема вече връщане назад. Вие ще станете слугите.