Last news in Fakti

9 Юни, 2023 09:22 4 844 31

"Същинска мафия": как мамят български работници в Белгия

  • експлоатация-
  • белгия-
  • мафия-
  • работа-
  • работници-
  • българи-
  • ес-
  • пари-
  • заплата

Жертвите са уязвими хора, които се нуждаят бързо от пари

"Същинска мафия": как мамят български работници в Белгия - 1
Снимка: Shutterstock

Експлоатацията на работници от Източна Европа в Белгия става все по-голям проблем, съобщават от трудовото ведомство в град Гент. Според информацията на обществено-правната медия на Фландрия VRT българите са сред най-тежко засегнатите. Обикновено първоначлано всичко изглежда съвсем нормално, обяснява пред медията Анета Филипова, която е активна в българската общност в Гент. Към нея при нужда се обръщат много от пострадалите.

Български и турски престъпни групи

"Турски и български престъпни групи обслужват цяла Белгия с нелегални работници от Гент. С това те печелят много пари. Те се изпират чрез инвестиции в недвижими имоти или трансфери в чужбина", обяснява одиторът по труда Филип де Кателер, цитиран от обществено-правната белгийска медия, излъчваща на немски език BRF.

Ако някой от български произход отиде в българското кафене в града, за да си потърси работа, там ще бъде посрещнат от тези хора, които разпращат нелегални работници от български произход из цяла Белгия. По думите на Кателер става дума за същинска мафия от подизпълнители, които на практика функционират като незаконни агенции за работа - хората се набират по кафенета и на други места, натоварват се на бусове и се пращат някъде из страната, пише белгийската BRF, цитирайки Кателер.

Различни видове експлоатация

Работниците, които са експлоатирани на белгийския трудов пазар, често страдат и от измами със социалните осигуровки. Някои хора например са регистрирани като работещи на половин работен ден, докато всъщност те работят целодневно. Други пък са записани в болничен или като безработни. Някои измамни компании пък регистрират работниците на свободна практика, за да не им плащат осигуровки.

Това е проблем не само за държавата, но и за самите работници. При това положение дали те ще получат заплащане за извършената работа зависи единствено от намеренията на работодателите им - държавата не може да ги защити. Много работници описват условията на труд като близки до модерно робство, обяснява BRF.

В таква ситуация е например Румен, който разказва историята си пред VRT. Той намира работа в Гент чрез свой познат - назначен е на строеж и му е дадена малка стая, в която да живее. Въпреки че подписва договор, Румен получава само по 50 евро на седмица - пари, с които не може да живее. Оказва се, че той е записан пред белгийската агенция по приходите като работник на свободна практика, който е трябвало сам да внася данъците и осигуровките си. В крайна сметка мъжът е изгонен от стаята, където е живял и остава бездомен, докато друго българско семейство не го приютява и му помага.

Страх от преследвания

Работодателите, които експлоатират работници като Румен, знаят, че жертвите им не могат да се оплачат на полицията или на властите - страхът, че ще загубят и малкото си доходи е твърде голям, обяснява Кетелер.

Страхът не е напълно неоснователен. "Знаем за случаи, в които жертвите са изнудвани и заплашвани", казва пред VRT Кристоф Д’Хесе от трудовата борса в Гент. "Проблемите често са наистина големи и всичко се проточва с години. В момента помагаме на човек, който ще трябва да изплаща дълга си в продължение на 20 години." Д'Хесе подчертава, че е трудно градската управа да се намеси, особено защото нещата излизат наяве едва много по-късно. "Ние също така се ангажираме да им помогнем да си намерят истинска, официална работа."

Какво може да направи Белгия

В такава ситуация най-често попадат хората, които са били част от уязвими групи и в родната си страна - етнически и културни малцинства например, обяснява Анета Филипова пред VRT. Голяма част от тези хора са необразовани - някои не могат да пишат или да четат. Така те се оказват напълно зависими само от онова, което им се казва от потенциалните работодатели и биват експлоатирани.

Кетелер смята, че властите трябва по-обстойно да регистрират жителите на градовете и общините. "По принцип европейците трябва да се регистрират в общините. Ако на един адрес живеят 30 души, трябва да се задейства някаква процедура. А също така в електронната база данни трябва да има по-добри проверки на въведените адреси", обяснява специалистът пред белгийската медия.

"Жертвите са уязвими хора, които се нуждаят бързо от пари. Успешното установяване на пазара на труда е трудно и често се усложнява допълнително от експлоатацията. Например, появяват се медицински проблеми", казва Филипова. Според нея прагът за допускане до трудовия пазар по легитимния начин трябва да бъде свален, за да се избягват подобни ситуации.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    29 6 Отговор
    Дано всички бг цигани да ги закарат в Белгия 🥰

    Коментиран от #5

  • 2 Сталин

    17 9 Отговор
    Демокрация- хаос и корупция
  • 3 Дамммм

    36 4 Отговор
    Е нали за това ни взеха в ЕС--новите роби..И не ми говорете за европейско семейство,общ евро дом и ценности.Капитализма винаги има само една цел-печалба...

    Коментиран от #20, #25

  • 4 Учуден

    10 21 Отговор
    Е що не отидат в московия да работят ?!
    Там са защитени от указ на главатаря на кремълските убийци .

    Коментиран от #7, #10, #12

  • 5 Защо само в Белгия?

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Исторически парк":

    Нека да има и за Германия, Нидерландия, Англия и други любими дестинации...
  • 6 Механик

    29 4 Отговор
    Ама как така ще ги мамят, бе? Това да не ви е Русия? На запад няма измама, няма експлоатация.
    Ми да! Всички иска да ходят там да работят, щото там са цветя и рози.
    п.п.
    Е, поне така се изказват тук едни "коментатори".
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 зелен петел

    18 2 Отговор
    Взеха ни в ЕС и за да си карат отпадъците тука,да ни правят на клоака. Взеха ни, за да ни съдят в ЕСПЧ за всичко,което им хрумне,за да ни изсмукват парите.

    Коментиран от #11

  • 9 Урюрвкос

    14 1 Отговор
    белите роби със зелените карти
  • 10 Механик

    22 6 Отговор

    До коментар #4 от "Учуден":

    Ми щото в Русия такива не ги пускат. Необразовани, нищо неможещи, тъмноцветни, хигиена НУЛА..
    За това не ходя там. А ЕС не пробира. Събира всякакви.
    Справка: "Нанотехнолозите на Меркел".

    Коментиран от #26

  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "зелен петел":

    Логичен Пост
  • 12 Груьо

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "Учуден":

    В МОМЕНТА СЕ КОМЕНТИРА ,ЗА ХОРАТА РАБОТЕЩИ В БЕЛГИЯ,И КАК СЪЩИТЕ ТИЯ БЪЛГАРИ СА ЕКСПЛОАТИРАНИ В ЗАПАДНА ЕВРОПА. КАКВО ОБЩО ТУК ИМА РУСИЯ, ИЛИ НА ТЕБ ЧАВКА ТИ Е ИЗПИЛА МОЗЪКА.

    Коментиран от #27

  • 13 🇧🇬🇪🇺💯

    16 0 Отговор
    Не ме учудва ни най малко, тези “кафенета” и тям по добни са толерирани от Белгийските Власти. Белгия има отвратителен рекорд в Африка, частната Компания на Кинг Леополд в Конго, рязането на ръце за наказание, използването от Белгийците местни Конгоанци за “супервайзери” за които се е знаело че са човекоядци и так далее… това което е днес е развитие с пълното съдействие на Белгийски Закон в полза на Белгийските работодатели.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    18 0 Отговор

    До коментар #14 от "Новичок":

    В България не е по различно.
  • 16 Евро Ценност

    11 2 Отговор
    Така е в целия Саюз ...
  • 17 Вие кво си мислитебе

    19 0 Отговор
    Че целият ЕС се крепи на робски труд.Германската кочшина е лидер в експлоатацията
  • 18 🇧🇬🇪🇺💯

    9 1 Отговор
    ЕС е “slave factory” с ефтина работна ръка набирана предимно от бифшият Източен Блок, сега и Украйна и Западните Балкани.
    “Old Europe“ е тази която ползва ефтина работна, с други думи “cheap energy” за да произвежда, продава
    “substandard goods” на същите Държави които доставят ефтина работна ръка, така кръгът се затваря, на всяка Империя е нужна ефтина работна ръка, такава е и Европейската Империя, Четвъртият Германски Райх или там не нам кво си.
  • 19 🇧🇬🇪🇺💯

    10 0 Отговор
    Само погледнете войната в Украйна, толерирана от Европейските Институции, Ангела Меркел, Макрон, Джосеп Борел, Аналена Бербок.
    Резултатът е видим следствие на Война, Техногенна Катастрофа в Украйна, ефтина работна ръка за ЕС и унищожаването на Украйна като Държава, в началото на 90те, около 50/51 милиона жители, в момента 22/24 милиона жители с разрушена икономика и инфраструктура.
  • 20 Дааа

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Дамммм":

    Питай политиците, които се изхранват от гейсъюза, те са във възторг! Изобщо тази шашма ЕС не е за хората, а за управляващите!
  • 21 щерка бокоо

    5 0 Отговор
    уча там , мошеници са
  • 22 вижте ме

    0 0 Отговор
    герби да не преписва , че е нормално и пп така .
    рацете в джобоветв и смеххх
  • 23 Стара истина

    10 1 Отговор
    Това е така още от 1990г., та до сега. Всеизвестно е, но дори да се оплачеш, глас в пустиня. А "работодателят"(българския) в най - лошия случай ще регистрира нова фирма и ни лук ял, ни мирисал. И се практикува на 90% от фирмите.

    Коментиран от #28

  • 24 А защо

    5 2 Отговор
    Тези турци и турчеещи се шведи не отидат в майка Турция??? Нали уж ердоме добър и прави от Турция добро място??? Какво търсят тези сред европейците когато не искат да се интегрират?!?

    Коментиран от #29

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пускат ги

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Механик":

    и в Русия, но там минаваш през иглени уши и ако сгафиш, лошо майка. Нямат сметка наЩе, немогат да тарикатеят.
  • 27 Е тогава

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Груьо":

    чавката е умряла от глад.
  • 28 Първо

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стара истина":

    Тия са шведи или от ДПС . Те родени в България не знаят български какво да говорим за белгийски . Никой не им е виновен ,че са изостанали !! Живея навънка от 20 години и сам научих 2 езика на държавите в които работя.сам се оправям и не са ме прекарвали
  • 29 Защото

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "А защо":

    след ВСВ аврупейците САМИ ГИ ПОКАНИХА като ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА и то на най - тежката, мръсна и ниско платена работа. Германия вкара турци, а другите държави вкараха хора от бившите си колонии. Най - ориентиран съм за Германия, защото до 2005г., 15г. работих там. при турците нещата са по следния начин: В началото са работили всякаква работа. Децата, порасналите, които работят, преди да създадат свое семейство си дават парите на родителите. Хранели са се само в къщи и хлябът сами са си приготвяли, за да им е по - евтино. Като се заженят, се събират и от двата рода, да видят с какво могат да им помогнат. Започват да отварят пекарни, магазинчета, дюнери и др. подобни. Всички турци от района отиват ТАМ ДА ПАЗАРУВАТ, ЗА ДА ИМ ПОМОГНАТ. После започват да изучават децата си. Сега имат всякакви с образование. Имат и турски банки, и всички турци ТАМ си внасят парите. Най известната е Памукбанк. Имат всякакви магазини и др. Живеят на квартали, заедно. Не си прекъсват връзките с държавата. Между другото и руснаците там са така. Имат по много деца и не са дроги като германците. Скоро ще са мнозинство от населението. Това е с няколко изречения.
  • 30 Запознат

    13 0 Отговор
    За да се уредиш добре в чужбина трябва да владееш добре езика в съответната държава. Много нашенци не искат да се напрягат умствено и чакат някой да ги води за ръка. Затова често биват експлоатирани.
  • 31 БАРС

    0 0 Отговор
    ТИЯ РАБОТНИЦИ ГИ ЗНАЕМ СЪЩИТЕ РАБОТЯТ НА СЪЩИЯТ ПРИНЦИП В ГЕРМАНИЯ.НО МИСЪЛТА МИ Е ДРУГА ЧЕ ТИЯ РАБОТНИЦИ НЯМАТ НИЩО ОБЩО ГЕНЕТИЧЕСКИ С БЪЛГАРИТЕ.
Новини по държави: