Last news in Fakti

23 Юли, 2023 10:00 2 778 53

Как Владимир Путин стана домошар по принуда

  • русия-
  • кремъл-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • брикс

Държавният глава би трябвало да представлява Русия зад граница, но не и Владимир Владимирович Путин

Как Владимир Путин стана домошар по принуда - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руският президент се превърна във вътрешен затворник - пътувания до Индия или Китай вече са границата на неговите възможности. Никъде по света издирваните за военни престъпления не са добре дошли, пише И. Преображенский.

Владимир Путин ще участва в срещата на върха на БРИКС в ЮАР през август по видеовръзка. Това съобщиха от канцеларията на президента на ЮАР Сирил Рамафоса - договорката била по "взаимно съгласие" и Русия ще се представлява от министъра на външните работи Сергей Лавров. Това е пряко следствие от издадената от Международния наказателен съд (МНС) в Хага заповед за ареста на Путин.

Президент за вътрешно ползване

Държавният глава би трябвало да представлява Русия зад граница, но не и Владимир Путин. За него пътя към по-голямата част от международните събития е затворен от решението на съда в Хага, с което беше издадена заповед за задържането на руския президент. Обвинения са повдигнати срещу него и Мария Лвова-Белова, отговорничка за правата на децата в Русия, за незаконната депортация на украински деца на руска територия. Така те практически не могат да пътуват до държави, които са подписали Римския статут. Това е договорът, с който е учреден МНС.

Редно е да се отбележи, че Европа затвори вратите си за Путин още при началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. Вече обаче той няма смелост да иде и в държава в Африка. Вероятно към списъка ще бъде добавена и Латинска Америка. Това става ясно от примера с ЮАР, където руският президент искаше да иде за първата среща на върха на БРИКС след пандемията. Планирано е за първи път от 2019 година всички лидери на държавите от съюза да бъдат там лично, а не чрез видео връзка - включително китайският лидер Си Дзинпин.

Всички освен Путин, който според Държавния департамент на САЩ се страхува от арест и отвеждане в Хага. Американците смятат, че това е признак за упадъка на международния авторитет на Русия и е трудно да не се съгласи човек с тях. Не е особено престижно за една държава президентът ѝ практически да не може да ходи никъде.

Путин е притиснат в ъгъла

Кремъл се опита всячески да си намери вратичка в решението на Международния наказателен съд, или по-скоро в неговото изпълнение. На теория всички държави, които са подписали Римския статут, т.е. които признават юрисдикцията на Международния наказателен съд на своя територия, трябва да задържат Путин, ако той дойде при тях - независимо дали на частно или държавно посещение.

Както независими експерти, така и пропагандата на Кремъл обаче се позовават на прецеденти, при които в миналото това не е било спазвано, тъй като държавите, ратифицирали Римския статут, са приемали, че лидерът на друга държава има имунитет срещу наказателно преследване по време на пътуванията си.

И руските власти много се надяваха да се възползват от това. За целта някой от издирваните трябваше да се разходи до една от държавите, които признават юрисдикцията на МНС, и после да се върне. За да може Кремъл след това да каже на всички, че никакви международни заповеди и санкции не действат срещу такъв велик владетел като Владимир Путин. Това можеше да се направи в някоя от постсъветските републики, но ефектът щеше да е незначителен: на всички вече е ясно, че Таджикистан или Армения са в зоната на влияние на Русия.

Вероятно затова се заговори за ЮАР, където освен това през август е насрочена срещата на върха на БРИКС. Кремъл има дългогодишни и приятелски отношения с южноафриканския президент Кирил Рамафоса, който в миналото многократно е бил обвиняван в корупция - което със сигурност го прави по-близък и очакван съюзник за корумпирания режим на Русия. Рамафоса направи всичко възможно.

Почти веднага след издаването на заповедта за арест на Путин той дори лично заяви, че ако руският президент дойде в Южна Африка, няма да бъде арестуван там. Но Рамафоса беше поправен от своите съпартийци. И сега именно неговата канцелария съобщи, че "по взаимно съгласие" Путин е бил заменен от руския външен министър Сергей Лавров. Този път се оказа невъзможно да се намери пукнатина в ъгъла, в който руският лидер беше притиснат.

Кремъл не успя да пробие новата си изолация

Решението Путин да не присъства лично на срещата на върха на БРИКС в ЮАР, трябва честно да се признае, беше взето под силен международен дипломатически натиск. Не може да се каже, че издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на президента, заподозрян във военни престъпления, автоматично е резултирала в отказа му да присъства на срещата на върха на БРИКС.

Фактът, че тя изобщо е оказала въздействие, обаче със сигурност е дипломатическа победа. Кремъл не успя да пробие новата изолация, в която се намира от март насам, и Путин се превръща в домошар по принуда. Единственият му вариант са посещенията при приятелски настроени азиатски лидери.

В това отношение Путин е най-очевидният бенефициент на собствения си проект за обръщане на Русия на Изток. За икономиката това създава много проблеми, но за руския президент запазва възможността да поддържа увереността на руснаците, че държавите с по-голямата част от световното население са на страната на Русия.

В много отношения Русия все още е европейска сила. Но нейният президент, противно на известното твърдение на Пушкин, че властниците са "единствените европейци в Русия", вече не отговаря на това определение.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Търси се

    32 28 Отговор
    Крие се като Осама Бин Ладен. Търсете го в Алтай.

    Коментиран от #3

  • 2 Реалист

    38 26 Отговор
    На ЦРУ им остана само пропагандата която разпространяват чрез кафяви медии
  • 3 Професора

    31 21 Отговор

    До коментар #1 от "Търси се":

    Не бе ще обикаля като дядката Джоузеф да проси пари или като дрогирания Зеленски да проси оръжия
  • 4 голяма работа

    32 24 Отговор
    Това да му е проблема на човека . То до сега всички му ходеха на крака . След още две години пак ще е така . Ама някои тогава и ще лазят .
  • 5 стоян георгиев

    32 31 Отговор
    Руския президент Владимир Владимирович Путин няма нужда даа ходи никъде защото западните подлоги сами ходят при него на крак!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Абе Бялата Злаатка

    9 7 Отговор
    Къде се потопи.
  • 8 стар ракетчик

    21 22 Отговор

    До коментар #6 от "Курд Околянов":

    Той може да оправи Хага с ядреното куфарче и без да бие пътя до там.
  • 9 Българин

    25 19 Отговор
    Русия е 25 процента от сушата на земята президента Владимир Путин има къде да обикаля кой друг президен може да обикаля на 25 процента суша собствена територия?

    Коментиран от #12, #29, #40

  • 10 Ква я мислеше

    20 20 Отговор
    Ква стана.И африканците не го искат.
  • 11 КОТарАК

    12 19 Отговор
    както и вчера писах-СССР по всякакъв начин се стремеше да развива търговия със запада и успяваше. този...не знам как точно да го определя, може би елементал , разруши всичко..да оставим избитите и осакатени заради простотиите му. с една друга Русия бихме имали огромна полза ,в търговия , в работа-езиците ни са сходни ,благодарение на помоща ни навремето с религия и азбука. няма други народи с толкова близки езици...да се разкарва тоя бункерен джудж -мегаломан ,и да идва някой реформатор-РФ трябва да се разруши до основи , и да се строи наново/иначе няма оправия там

    Коментиран от #37, #38

  • 12 Е па да си

    20 3 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Обикаля.Кег му тайгата,кеф му Сибир
  • 13 Курд Околянов

    25 6 Отговор
    Обаче един комик обикаля света и събира аплодисменти.

    Коментиран от #24

  • 14 Неясна работа

    19 13 Отговор
    Не смее да мърда от Кремъл за да не превземе властта някой по-млад и красив милиционер..след едно обаждане по телефона може да нахранят лъвовете с него това не са нови положения в блатото
  • 15 Само да напомня

    15 13 Отговор
    На вмерисаното Дойче зеле че поради същите обвинения много американски би трябвало да са арестувани че и вече лежат в затворите.За многобройните конфликти и войни които са предизвикали и за явната намеса в политическия живот на не една и две страни под мотото :Защитаваме демокрацията!Те и Белград бомбандираха по тази причина нищо че е на другия край на света!
  • 16 Българка

    24 15 Отговор
    В скоро време и Русия ще стане тясна за убиец-терорист. Путин е най-големият русофоб, който буквално осъди на смърт десетки хиляди руснаци и ги изпрати на варварска кръвопролитна война . Стотиците хиляди почернени руснаци ще се увеличават и се очаква да потърсят сметка на виновниците. Страшното е, че войната, кръвопролитията, агресията, незачитане на свободите и стойността на човешкия живот е държавна руска политика. И там си отглеждат дори о по-големи от Путин диктатори- терористи
  • 17 Голата истина

    10 6 Отговор
    Пенсионерите си стоят в къщи а онзи чирус дърт пън го разкарват да плашат хората с него
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 НАБЛЮДАТЕЛ

    12 7 Отговор
    E, за сега това е за предпочитане. В бункера, но жив. Алтернативата е когато руснаците почнат да усещат сериозно бъркането в джоба да му отдадат заслуженото, или като оня италиански мафиот дето 20 години се кри по разни квартири и накрая резултата беше пак същия
  • 20 стоян георгиев

    11 12 Отговор
    Баш Шефа никога не обикаля вика ги по телефона направо в офиса.
  • 21 ха ха ха аха ха

    17 7 Отговор
    И бункера няма да го спаси алчното кръвожадно КГБ джудже.
  • 22 фен

    10 11 Отговор
    Колко трогателно! ДВ, притеснени за Путин! По - добре обърнете внимание на демента Байдън! И спрете да го показвате пред хора, че само ви излага хунтата!
  • 23 Няма дълго да е така!

    10 12 Отговор
    До две години източна европа ще е свободна от нато!
  • 24 фен

    10 11 Отговор

    До коментар #13 от "Курд Околянов":

    Комикът не обикаля света. Само американските колонии. Другите, не ги кефи.
  • 25 историята

    6 12 Отговор
    То и Сталин си стоеше в Моква, но опердашиха нцистка Германия. Умният човек си остава винаги умен и си свэршва добре работата.
  • 26 Просто човек

    9 3 Отговор
    Страхливото джудже се е скрило в бункера...
  • 27 Хм Хм

    4 5 Отговор
    Не, вижте сега. Путин винаги си е искал да си стои у дома, но работата налагаше пътувания. Сега ще си постои в къщи и ще пътува само ако животът му е застрашен. Дестинацията е ясна, там е най-сигурно - Хага.
  • 28 Дойче Зеле

    5 6 Отговор
    Дойчо, дойчооо, не ти дойде акъла да не пишеш глупости! Ама не е късно!
  • 29 Хм Хм

    12 4 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    "Русия е 25 процента от сушата на земята президента Владимир Путин има къде да обикаля кой друг президен може да обикаля на 25 процента суша собствена територия?"

    Ти си прав! Там има само два града-държави - Москва и Санкт Петербург. Останалото е дива територия.
  • 30 Мдам

    11 7 Отговор
    И нашият Радев също стана домосед, вече никой не желае да го приеме в чужбина.
  • 31 Историк

    8 6 Отговор
    Путлер има много бункери в Империята на Злото и ще си ходи сам на гости от един в друг.

    Лошото е, че параноята му намалява антуража му от ден на ден. По коридорите се чуват все по-малко стъпки.
  • 32 пламен

    6 5 Отговор
    Казано му е че ако отиде на срещата на Брикс ще бъде арестуван
  • 33 Васил

    7 6 Отговор
    Затворник в собствената си държава и никой не бръсне за слива.
  • 34 Сандо

    6 7 Отговор
    При Домошара всеки ден идват на раздумка Владетели от целия свят.Някои обаче не отиват от страх и срам,а Борелчо се престраши,но стана друг човек - нещо се преформатира.
  • 35 Брех

    5 9 Отговор
    Отде ги намират тез образовани римляни да пишат под истините на фашистите от Дойче Веле?
  • 36 Швейк

    6 5 Отговор
    Българските копейки отново са в истерия заради любимеца си! Техният хленч е музика за ушите!
  • 37 Ми ходи да я

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    разрушиш, maloумник
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 маша

    4 2 Отговор

    До коментар #38 от "А ти какво си мислиш":

    1рюбля0,019лв
  • 40 Прокопий

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    И космоса може да обиклаля, ам в нито една нормална държава не може да отиде кремлянския фашист. Вие се дрънкайте, не пречите, нали трябва да се смеем на някого...

    Коментиран от #43

  • 41 Анонимен

    7 6 Отговор
    Бог да пази президента Путин. И дано Господ накаже всички мръсници и дегенерати.
  • 42 Красива Русия

    6 7 Отговор
    Путин управлява държава съставляваща и равняваща се на една трета от света. Къде да ходи. В Русия от пустини, до арктически ледове, флора и фауна от сибирски иглолистни борови и кедрови гори, където и досега не е стъпвал човешки крак, до палми по черноморските им курорти. Най големия сладководен резервоар в света. Най много находища природни изкопаеми. От тигри и леопарди, до бели мечки и моржове. Милиони лосове, диви прасета, орли, жерави, рибно богатство на първо място от сладководни и морски риби. Животни, които се срещат само там, както и растения, ендемични само за тяхна територия. Какво да види в западна Европа. Презастроени държави, отровени от мръсен въздух и пестициди. Една Нидерландия е типичен пример за това.

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Путриот

    4 4 Отговор
    Ако го арестуват някъде извън Рашкирия, Кремъл няма да се мръдне пръста за него .
    Пригожин веднага ще вземе власта .

    После само ще пратят някоя протестна нота , и ще му гледат сеира в Хага,
    На Епилирания Педофил .
  • 45 Ти отиди

    5 4 Отговор

    До коментар #43 от "И точно коя е":

    Смени памперса на Мутрофанова , много се разпали нещо .
  • 46 Ами тръгвай

    4 4 Отговор

    До коментар #42 от "Красива Русия":

    Към Красивата Русия .
    Много се бавиш .
    Ама цял живот няма да ти стъпи кракът
    В Красивата Русия нали ?
  • 47 Станчо!

    5 3 Отговор
    Статията греши много. Путин може да пътува не само до Индия и Китай. Може да стигне с влак и до Северна Корея, където също има верен съюзник. Вероятно и до Иран може да стигне. Ето ти доказателство, че изобщо не е в изолация. В братските африкански страни също може да пътува, обаче там пък го чакат наемниците от Вагнер и затова лекарите са му препоръчали да избягва Африка.
  • 48 Немо

    3 5 Отговор
    РОБЪРТ КЕНЕДИ МЛАДШИ -КАНДИДАТА С НАЙ ГОЛЯМА ПОДКРЕПА ЗА ИЗБОРИТЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ОТ ДЕМОКРАТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ КАЗВА СЛЕДНОТО:-ИСТИНАТА Е ,ЧЕ ТАЗИ ОТВРАТИТЕЛНА ВОЙНА КОЯТО СЕ ВОДИ В УКРАЙНА Я ПРЕДИЗВИКА АДМИНИСТРАЦИЯТА НА БАЙДЪН ПОРАДИ ЛИЧНИ ИНТЕРЕСИ И СЕМЕЙНИ ОБЛАГИ ,НО СЕГА НИЕ ГУБИМ ПО ВСИЧКИ ЛИНИИ .
    ГУБИМ НА БОЙНОТО ПОЛЕ,ГУБИМ ИКОНОМИЧЕСКИ ,ЗАЩОТО САНКЦИИТЕ КОИТО НАЛОЖИХМЕ НА РУСИЯ НЕ ПРОРАБОТИХА И ДОРИ СЕ ОБЪРНАХА СРЕЩУ НАС ГУБИМ АВТОРИТЕТ И
    ЕДИНСТВЕНО КЪДЕТО ВСЕ ОЩЕ ИМАМЕ НЯКАКВО ПРЕДИМСТВО Е НА ИНФОРМАЦИОННОТО ПОЛЕ ,КЪДЕТО ЛЪЖИТЕ НА НАШЕТО РЪКОВОДСТВО ЗА ВОЙНАТА ОЩЕ МИНАВАТ СРЕД НЯКОИ ХОРА,НО И ТОВА Е НА ПЪТ ДА ПРИКЛЮЧИ И
    Тази КАТУРНЕ ЛИ СЕ И ТОЗИ ПОСЛЕДЕН ФУНДАМЕНТ ТОГАВА ЩЕ ДОЙДЕ ГОЛЕМИЯ СРИВ ЗА САЩ.
  • 49 ТрампЛин

    2 2 Отговор
    Точно както и нашия Фатмак остана изолиран от света.
  • 50 Живот на релси

    1 0 Отговор
    Пуфи кара влака и обикаля вакзалите из цяла Россия Страх го е от руските партизани и невидими дрончета със специално предназначение
  • 51 Минаващ

    1 0 Отговор
    Абе къде е Брендо?
    Цяла Европа го издирва, но демократична Украйна го пази, бил станал украинец
    Докче Веле, защо не направите един репортаж за доставчика на Зеленски
  • 52 Сульо

    0 0 Отговор
    Че за какво му е да ходи? Те идват на крака на килимчето при него... Глупостите на дойче зеле край нямат...
  • 53 Айде, бе!

    0 0 Отговор
    Св.Арахангел Михаил има свой прочит на причини.
    Люцифер има свой прочит на причини.
    Deutsche Welle e цар на полу истини и измишльотини и лъжи:
    - домошар;
    - парализиран от постановка преврат?
    - време е за отговор (да ама трябва Д)
    - последните месеци;
    - бункерен плъх,
    - убит от свои;
    - лош и слаб стратег;
    - параноя;
    - избягал в ;
    - в паника;
    - болен от неизлечим рак;
    - дните са му преброени;
    - загубил войната (СВО);
    - предаден от близки;
    - добавете ...