Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Юли, 2023 07:43 2 906 23

Секретните архиви: Киев молил Тони Блеър за ЕС, но Западът гледал Владимир Путин през розови очила

  • леонид кучма-
  • русия-
  • нато-
  • владимир путин-
  • украйна

Президентът Леонид Кучма за първи път обяви намерението на Украйна да се присъедини към ЕС през 1998 година

Секретните архиви: Киев молил Тони Блеър за ЕС, но Западът гледал Владимир Путин през розови очила - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Разсекретени документи от британския държавен архив показват, че преди повече от 20 години тогавашният украински президент Леонид Кучма е помолил британския премиер Тони Блеър да подкрепи мечтата на Украйна да се присъедини към ЕС. В онзи момент обаче надделяват привържениците на не толкова близки отношения между Киев и ЕС, докато мнозина на Запад се стремят към повече приятелство с Владимир Путин, показват материалите.

За писмо от Роджър Лидъл, специален съветник на Блеър по европейските въпроси, разказва BBC. Той пише на министър-председателя, че Киев иска да постигне "специални отношения ... ако ние бяхме готови да проявим по-голям интерес към него".

Още новини от Украйна

Според 20-годишните документи Кучма пише и директно на Блеър с молба да подкрепи крайната цел на Украйна за "пълномащабна европейска и евроатлантическа интеграция, включително пълноправно членство в ЕС". Кучма придружава официалната молба с ръкописна бележка, в която заявява, че се надява на помощта на Блеър, тъй като той е "искрен приятел" на Украйна и може да окаже "лична подкрепа по този изключително важен въпрос".

Въпреки това в същата бележка, изготвена от Лидъл, се казва, че "украинците са потиснати от това, че голяма част от Европа и новата администрация на САЩ се опитват да ги отклонят от курса".

Според съветника на Блеър британските и другите западни лидери "гледат на Путин през розови очила". Путин, според украинците, "е интелигентен и представителен политик, но в никакъв случай не е герой на демокрацията".

Искрен съюзник на НАТО

Публикуваните документи разкриват също, че Блеър е бил "много окуражен" от сътрудничеството на руския лидер с НАТО в борбата с тероризма.

На 15 ноември 2001 г., два месеца след нападението на "Ал Кайда" срещу САЩ (организация, призната за терористична и забранена в Русия и много други страни по света), Тони Блеър пише на лорд Робъртсън, тогава генерален секретар на НАТО: "От личните ми контакти с президента Путин съм убеден, че той има искрено желание да развие ново сътрудничество с НАТО.

"Разговорите и срещите, които аз, Вие и други лидери на НАТО проведохме с президента Путин след 11 септември, показват, че сега можем реално да постигнем ново ниво на евроатлантическа сигурност", смята Блеър.

В друга съпроводителен документ се посочва, че макар Вашингтон "да приветства и насърчава стремежа на Украйна да се присъедини към НАТО", Великобритания смята, че Украйна "далеч не отговаря на критериите", които кандидатите за членство в Алианса трябва да притежават, което не означава, че тя трябва да бъде "окончателно изключена като възможен кандидат".

Освен това през 2001 г. Украйна беше разтърсена от множество скандали, най-значимият от които беше обвинението, основано на аудиозаписи на разговори, че Кучма е наредил убийството на журналиста Георгий Гонгадзе.

Статут на особен съсед

През февруари 2002 г. британският посланик в Украйна Роланд Смит предупреждава, че не харесва идеята на тогавашния министър на външните работи Джак Строу да предостави на Украйна, Беларус и Молдова "специален статут на съседи" по отношение на ЕС, показва друг документ.

Според Смит подобно решение би могло да създаде усещането, че "източната граница на ЕС е окончателно установена" - а специален статут на съсед се дава на онези, които окончателно и неотменимо се намират отвъд границата на ЕС.

Смит се чуди откъде изобщо е дошъл планът да се откаже на Украйна възможността за пълноправно членство в ЕС. Дали е възникнал, защото "Украйна е твърде голяма държава" или защото "наистина смятаме, че Украйна трябва да се върне в Русия, където ѝ е мястото"?

Той също така пита защо плановете за Украйна се различават от тези за България и Румъния (които се присъединиха към ЕС през 2007 г.).

Кръжене

Леонид Кучма за първи път обяви намерението на Украйна да се присъедини към ЕС през 1998 г. Тогава обаче Германия и Франция се противопоставиха, като смятаха, че най-голямата пречка е широко разпространената корупция и нефункциониращата икономика, в която влиятелни олигарси управляват целия бизнес.

След преговорите в Крим през юли 2001 г. (до завземането му от Русия оставаха още 13 години) Роджър Лидъл пише на Блеър, че "укрепването на разклатената демокрация и икономика на Украйна увеличава стабилността на бъдещите източни граници на ЕС и може да послужи като сериозна бариера пред евентуално възраждане на руския империализъм, насочен към Запада".

Към декември 2001 г., след преговорите за членство на Украйна в ЕС, проведени в Лондон, отново Лидъл отбелязва, че "украинците са останали потиснати... че голяма част от Европа и новата администрация на САЩ ги отхвърлят".

Или с Русия, или с Украйна

В началото на същата година, 2001 г., новият президент на САЩ Джордж Буш след среща с руския си колега обяви, че Владимир Путин е "прям и заслужаващ доверие" лидер.

След атентатите от 11 септември САЩ се нуждаеха от подкрепата на Русия, за да продължат военната си кампания в Афганистан.

Според Катарина Волчук, експерт по източноевропейска политика и преподавател в Бирмингамския университет, през 2001 г. британското ръководство не се интересува от бъдещите планове на Русия за Украйна, защото президентът Путин "все още се възприема като евроатлантически съюзник".

През 2014 г. ЕС най-накрая реши да сключи споразумение за асоцииране с Украйна. Но проруският президент Виктор Янукович отказа да го подпише - и това доведе до протестите Евромайдан, които го свалиха от власт на 22 февруари 2014 г.

Само няколко седмици по-късно беше анексиран Крим и започна руската операция в Донбас.

През 2022 г. ЕС предостави на Украйна статут на страна кандидатка. За НАТО Украйна все още няма точна дата и точни условия за присъединяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    17 31 Отговор
    вече никой не си прави илюзии,че Русия е зло
  • 2 Българин

    10 40 Отговор
    Украйна ще е в НАТО и ЕС

    Коментиран от #4

  • 3 Европеец

    33 8 Отговор
    Тези тримцата на снимката като измамиха Путин, какво си мислят, че са постигнали. Европа за пореден път доказа, че е неспособна сама да тушира и решава европейските проблеми. Като такава, Европа днес за пореден път страда от война, която ескалира с обозрима скорост. Да ни е честито!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    6 35 Отговор
    в момента НАТО и ЕС са единственият изход за Украина-едното гарантира сигурност от РФ , другото намаляване на корупцията

    Коментиран от #7

  • 6 ХАХАХА

    21 3 Отговор
    Подляров от кабинета на дзеления пигмей е оприличил помощта на Запада като сапунена опера ,в която в 100 епизода се повтаря едно и също ,а искат контранастъпление ,а горките имали нужда от 60 ,80 самолета и танкове поне 200 ,за да съкрушат Русия! ХАХАХА
  • 7 ХАХАХА

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Особено в България ,Нато намали корупцията на нула . Гледам разни хора предлагат подкупи ,а всички на които се предлага викат " А как при нас от как сме в Нато корупция -Не "

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Барбъросъ такса католицизъм

    5 0 Отговор
    Германция не дава.Да са сърди Зеленски на Германция
  • 10 Като прочетох Роджър Лидл,

    4 6 Отговор
    Та се питам, КостяТъпейкин нали щеше да гони Лидъла от България?
    Упсс...тя жена му работи с НПО на Лидъл.
  • 11 КОТарАК

    6 18 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    помниш ли 90те? без ЕС досега да сме станали Колумбия

    Коментиран от #12, #14, #18, #21

  • 12 ХАХАХА

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Ти да не си пророк или си живял провиждайки бъдещето през 90 те години?
  • 13 Ксаниба

    8 2 Отговор
    От самото начало 1991 г в оркраина дойдоха оцелелите бандеровци от канда и фащ. Те отровиха укр общество и днес всичко това се слюучва благодарение на нацизма
  • 14 Готин американец или просто Киро

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Ние сме Колумбия..щом министър председателя ...пълни чували с милиони..и никой не държи сметка !

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 КОТарАК

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Готин американец или просто Киро":

    то тва вече зависи от ,,софияни в повече;; да потрошат парламента както гърци и сърби протестират! я иди вкарай в пътя мутрите от 90те. рекет ,застраховане..че и на държавата плащаш

    Коментиран от #19

  • 17 ИВАН

    3 1 Отговор
    Нагло.саксонците се оказаха доста дол..но племе, освен да лъжат, да мажат и да изкривяват истината в тяхна полза, друго не знаят ... тотална от.врат са.
  • 18 Абе,

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Ако Тодор Живков и Мирчо Спасов ви бяха изчистили до корен, сега щяхме да сме най развитата държава в света!
  • 19 ХАХАХА

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "КОТарАК":

    Ами те управляващите извзеха рекета и на държавата не плащат ,какво нато те е спасило, сигурно сме единствената освен натовските държави ,в която мафията управлява и има държава.
  • 20 Бачо Киро

    2 1 Отговор
    1998 ЕС гледал към Путин.... Който беше шеф на администрацията на президента на Русия.... Аха .... Играехте си игричките и добре сте го написали - като не подписа Янукович и го свалихте. Всички знаем как, Нюланд си го рече в прав текст. Руската операция в Донбас 2014? Нещо бъркате датите както ви изнася...Или излиза, че от 2014 украинците са бомбардирали и трепели руснаците в Донбас, а те си траели чак до 2022?? 😂😂😂😂😂

    Коментиран от #22

  • 21 Бачо Киро

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "КОТарАК":

    Глупости. Какво 90те? Нали същите ги узакониха и са във властта дори? В ЕС влезе 2007, реално 2009 като изтече срокът. И това относно хората да избягат масово.... Щото хич не сме Колумбия.... Какво сме уредили откакто сме в ЕС? Сърбите след война и без ЕС вземат подобни заплати, страшна сме я свършили... Абсолютно показно е фактът, че никой не инвестира и нас, въпреки че сме в ЕС и работната ръка е ниско заплатена. Предпочитат Румъния, Сърбия или Турция. Познай защо...
  • 22 Ал Бунди..

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бачо Киро":

    Прочети статиите на Игор Джадан в Руский журнал...и обърни особенно внимание на датите..доста статии са..и са на руски език..но са много интересни и показателни заслучващото се от 2008 година до сега... Мисля, че знаеш руски..ако не... има Гугъл Преводач..ще останеш изненадан..

    Коментиран от #23

  • 23 Бачо Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ал Бунди..":

    Всички учехме руски едно време, но не е в това въпросът, нали така? Какво общо има Джадан и 2008 с глупостите, че западният свят гледал през 1998 към Путин, който в този момент е шеф на администрацията на президента.
Новини по държави: