Last news in Fakti

24 Юли, 2023 21:03 1 129 2

Германия и Индия: Светлините и сенките на едно партньорство

  • индия-
  • азия-
  • нарендра моди

В момента Индия може да избира партньорите си и се опитва да извлече максимума за себе си в преговорите

Германия и Индия: Светлините и сенките на едно партньорство - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няколко германски министри посетиха Индия наскоро. Министърът на икономиката Роберт Хабек се завърна от тридневното си пътуване до Индия, а няколко дни преди него там беше и министърът на труда Хубертус Хайл, съобщи германската телевизия „Тагесшау“.

"Фокусът явно се е изместил в полза на Индия", каза Хабек. Последното пътуване на германски министър на икономиката до Индия е било преди единадесет години.

Министърката на външните работи Аналена Бербок, министърът на финансите Кристиан Линднер, министърката на развитието Свеня Шулце и министърът на отбраната Борис Писториус, както и канцлерът Олаф Шолц също посетиха Индия през последните месеци. Едва ли някоя друга страна в момента се радва на толкова голямо внимание, колкото Индия, отбелязва „Тагесшау“.

За много кратко време развиващата се страна се превърна в търсен партньор в целия свят. От гледна точка на Германия Индия играе централна роля за намаляването на икономическата зависимост от Китай. Като най-многолюдната страна в света Индия е и привлекателен пазар за германските предприятия и се очаква да снабди германския пазар на труда с квалифицирани работници. Индийският ИТ сектор, например, разполага с висококвалифицирани софтуерни разработчици.

Несъгласията в областта на климата

Целите на Индия в областта на климата са проблематични, отбелязва „Тагесшау“. Страната не желае да бъде въглеродно неутрална до 2070 г. и е обезпокоена заради строгите регулации на ЕС за "зелен" водород. Индия инвестира значителни средства в използването на възобновяеми енергийни източници, но от друга страна, строи многобройни нови въглещни електроцентрали, за да се задоволи огромният глад за енергия в страната. От гледна точка на Германия все още има смисъл да се купува зелен водород от Индия и това би трябвало да привлече повече инвестиции в областта на възобновяемите енергийни източници. Надеждата е, че по този начин целите на Индия в областта на климата ще бъдат постигнати по-бързо, а износът трябва да даде тласък на развитието.

Не само Германия обаче иска споразумения с Индия - САЩ, Канада, Япония и Австралия също усилено търсят търговски партньорства, а интензивни преговори за свободна търговия се водят и с Европейския съюз.

Преди това в продължение на години това не се случваше, тъй като Европа съсредоточаваше икономическите си отношения предимно върху Китай. Заради войната на Русия срещу Украйна и трудните отношения с Китай Индия придоби глобално значение и индийското правителство знае това, и самоувереността му в преговорите за нови споразумения е голяма, отбелязва „Тагесшау“.

Първоначално споразумението за свободна търговия с ЕС трябваше да бъде сключено до края на годината, но това е малко вероятно това да бъде изпълнено в срок. В момента Индия може да избира партньорите си и се опитва да извлече максимума за себе си в преговорите. Климатичните и екологичните стандарти са спорен въпрос. По време на посещението си в Индия обаче министърът на икономиката Хабек даде ясно да се разбере, че не иска да прави компромиси по отношение на опазването на климата.

"Пазарите ще се отворят само за екологични продукти", каза той.

Депутатът от Християндемократическия съюз (ХДС) Тилман Кубан обаче не е съгласен с това. Той също участва в срещата с индийския министър на търговията и твърди, че стандартите за защита на околната среда и труда могат да бъдат изпълнени чрез други споразумения.

Силни отношения с Русия

Индийските отношения с Русия са обект на много критики. Досега Индия не е осъдила руската инвазия в Украйна и не участва в международните санкции. Традиционно Русия е важен търговски партньор за Индия, а търговията между двете страни дори се увеличи след началото на войната. Индия се възползва от евтините енергийни доставки от Русия и според някои сведения Индия препродава руски суров петрол на други държави. В същото време Индия е зависима от Русия във военно отношение. Оборудването на индийската армия идва почти изцяло от Русия. От гледна точка на Индия е трудно да има прекъсване на отношенията с Русия, защото Делхи е и отдавна в конфликт с двата си съседа Пакистан и Китай, който може да прерасне във военна конфронтация.

В политическо отношение разговорите с Индия никак не са лесни, посочва „Тагесшау“. Индия е в силна позиция, като същевременно предлага голям пазар за германската икономика и е важна за диверсификацията на търговските отношения. От друга страна, налице са отношенията с Русия и ниските стандарти в областта на климата, опазването на околната среда и труда. Това е акт на балансиране, който германските политици трябва да предприемат, когато разширяват отношенията си с Индия. Политикът от ХДС Кубан пледира за "по-малко моралистично сочене с пръст" към Индия. Министърът на икономиката Хабек, от друга страна, твърди, че политическите усилия си заслужават. Индия се отдалечава от Русия.

"Ако се вгледате по-внимателно, можете да видите, че Индия се отваря към Запада и към Европа", казва политикът от „Зелените“ Хабек.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    2 0 Отговор
    ...нацисти от Ss в индия е като лисица в курник ..не се знае кога ште нападнат горките 2 000 000 000 мелиарда мой приатели ..валка кожа мени нрав не ...
  • 2 Махараджа Гуру Гупта

    2 0 Отговор
    Западните барбари са много смешни и жалки.