Last news in Fakti

14 Юли, 2023 17:33 1 318 13

Без инциденти! Приключи парадът в Париж по случай националния празник на Франция

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • нарендра моди

След преминаването на 9 военни самолета, които оцветиха небето над Париж в синьо, бяло и червено, начело на дефилето тръгнаха 240 индийски военнослужещи, някои от които бяха с тюрбани на главите

Без инциденти! Приключи парадът в Париж по случай националния празник на Франция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Традиционният военен парад по случай 14 юли премина безпроблемно по "Шанз Елизе" под наблюдението на френския президент Еманюел Макрон и индийския премиер Нарендра Моди, който беше поканен на празника въпреки напрегната обстановка в страната. Парадът завърши с изпълнение на "Марсилезата", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Преди парада френският държавен глава се качи на военен автомобил и премина с него по "Шанз Елизе". Той бе аплодиран от събралите се край булеварда хора, но получи и няколко освирквания. След преминаването на 9 военни самолета, които оцветиха небето над Париж в синьо, бяло и червено, начело на дефилето тръгнаха 240 индийски военнослужещи, някои от които бяха с тюрбани на главите.

Тази година се навършват 25 години от сключването на стратегическо партньорство между Париж и Делхи. Франция има амбицията да укрепи тези връзки, за да има по-голямо влияние в Азиатско-тихоокеанския регион, въпреки че Индия е обвинявана в авторитарен уклон от неправителствени организации.

Присъствието на Моди в Париж е и с цел обсъждане на възможността да се закупят 26 нови изтребителя "Рафал", както и три подводници, за които Делхи даде вчера своето съгласие.

Двете страни подписаха няколко споразумения за сътрудничество и в космическата област, включително създаването на френско-индийска система за морско наблюдение със сателити.

Макрон и Моди ще направят съвместно изявление и ще имат официална вечеря в Лувъра. Индийският премиер получи и Орден на Почетния легион, най-високото френско отличие.

Празненствата по случай Деня на Бастилията се организират при повишени мерки за сигурност. В края на юни смъртта на младеж, причинена от полицай по време на пътна проверка, доведе до безредици и материални щети, нанесени от протестиращи.

Правителството положи големи усилия, за да се опита да предотврати традиционните инциденти, съпътстващи празника, чрез мобилизиране на около 45 000 полицаи и жандармеристи. Само в Париж бяха разположени близо 10 000 служители на реда.

В тазгодишния парад участваха близо 6500 души. Отделно участваха повече от 60 самолета (сред които и чуждестранни), 28 хеликоптера, 157 автомобила, 62 мотора и 200 гвардейски коня.

По време на парада бяха показани самоходни гаубици "Цезар" и бронирани военни машини като тези, които Франция изпрати в Украйна. По този начин страната демонстрира своята подкрепа към украинците.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1212

    4 11 Отговор
    Какви яки джипки са направили руснаците. Даже Макрон си е купил и се вози на тях на парада. Да си бяха произвели френски ама не могат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 шири

    13 4 Отговор
    Ура,другари! Добре,че няма инциденти. Не се женете за баба си! Каза ми го Голата Маха.
  • 4 да де

    15 3 Отговор
    Ох добре, че е нямало инциденти бях се притеснил за първата баба на републиката.
  • 5 Супер

    2 3 Отговор
    организиран !
  • 6 Простя КъСкопейкин

    5 13 Отговор
    Ейййй значи.
    Копейките и продажника радев, так се надяваха на метежи .
  • 7 еалиста

    11 2 Отговор
    АХ каква радост изпитват продажните медии Почти нищо за протестите на "жълтите жилетки", за много месечните протести, палежи, грабежи , убити и арестувани в тази ваша Франция! Смешковци!
  • 8 Гориил

    5 2 Отговор
    Фокусът, разбира се, беше Нарендра Моди, който се бори да покаже несъгласието си с другаря Си Дзинпин. Няма да свърши работа. Само пропаганда. Но всъщност Индия има много ограничено пространство за маневриране.Западът никога няма да предаде технологии с двойна употреба на Ню Делхи.

    Коментиран от #9

  • 9 Костя СкопеНкин

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "Гориил":

    Да само дето Индия вече прави Рафали тоест технологиите са предадени

    Коментиран от #10

  • 10 Гориил

    4 5 Отговор

    До коментар #9 от "Костя СкопеНкин":

    Това е чисто политически демарш, който няма нищо общо с военния потенциал на Индия. Досега Ню Делхи не е произвел нито един Rafal в своите остарели и изостанали фабрики. И вътрешният глас предполага, че този процес ще се проточи много, много години.
  • 11 до следващото въстание на котилото

    11 2 Отговор
    Без инциденти! Приключи прайдът в Париж

    Коментиран от #12

  • 12 Гориил

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "до следващото въстание на котилото":

    Дори не знаем дали индийската управляваща партия ще спечели следващите избори.Демокрацията е капризна дама.
  • 13 Мдаа

    0 2 Отговор
    Много добър парад със истинска армия и истински оръжия….всичко беше много стилно и нормално!
    ….Хилещите се рашки лилипутанчета,дано са гледали и те,за да се научат как се прави!
Новини по държави: