Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Юли, 2023 16:10 2 870 10

Bloomberg: Еманюел Макрон опитва да застане на правилната страна на историята

  • франция-
  • нато-
  • еманюел макрон-
  • украйна-
  • русия-
  • олаф шолц

Позиционирането на Франция редом с най-яростните поддръжници на Украйна, Полша и балтийските държави, помага да се запълни празнината, оставена от по-предпазливия подход на германския канцлер Олаф Шолц

Bloomberg: Еманюел Макрон опитва да застане на правилната страна на историята  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

По времето на краткото въстание на Евгений Пригожин срещу руското правителство миналия месец френски военен кораб правеше първото си пътуване до Балтика. Фрегатата "Auvergne" акостира в Хелзинки на 24 юни в знак на подкрепа към най-новия член на НАТО, Финландия. Разполагането ѝ само на 300 километра от родния град на Путин Санкт Петербург може също да е имало за цел да демонстрира подновения ентусиазъм на Франция към западния алианс след десетилетия на двойственост, пише Bloomberg.

Докато лидерите на Северноатлантическия пакт се подготвят да се съберат във Вилнюс следващата седмица, френският президент Еманюел Макрон се опитва да навакса загубеното време. Докато се опитва да се отърве от шокиращите бунтове у дома този месец, той се стреми да ускори разширяването на изток както на НАТО, така и на Европейския съюз, като разчисти пътя към членство на Украйна.

Още новини от Украйна

В реч миналия месец някогашният скептичен президент изостави дългогодишната съпротива на Франция срещу разширяването на западния чадър за сигурност и призова за по-тясна координация между НАТО и ЕС по отношение на отбраната. Въпросът не е дали трябва или не трябва да се разширим или дори кога трябва да го направим, а как трябва да го направим, посочи Макрон.

Според френски дипломати 45-годишният президент е разбрал, че трябва да бъде от правилната страна на историята. Но Макрон има още работа за вършене в това отношение.

Франция и Германия са разделени по отношение на призива на Украйна да се присъедини към НАТО. По думите на Макрон Украйна заслужава да бъде в НАТО, но не точно сега. Според него пренебрегването на Тръмп към съюзниците на САЩ убива НАТО.

В продължение на години Макрон прегръщаше ролята си на наследник на френски лидери като Шарл дьо Гол и Жак Ширак, които държаха на дистанция от водения от САЩ съюз НАТО. Макрон постла червения килим пред Владимир Путин през 2017 г. и провокира възмущение точно преди инвазията, когато спомена възможната "финландизация" на Украйна - отказ от перспективата за членство в ЕС или НАТО, за да успокои Москва.

Позиционирането на Франция редом с най-яростните поддръжници на Украйна, Полша и балтийските държави, помага да се запълни празнината, оставена от по-предпазливия подход на германския канцлер Олаф Шолц. Макрон бе категоричен, че Украйна няма да получи специално отношение за присъединяването си към НАТО.

Присъединяване ще даде тласък на икономическите реформи в Киев и ясният път към присъединяване към НАТО би осигурил тласък на украинския морал, като същевременно изпраща послание към правителството в Москва, което все още се опитва да възстанови доверието след Пригожин бунт.

Макрон призова европейците да предоставят на Украйна двустранни гаранции за сигурност на срещата на върха на НАТО, за да предложат защита на страната в периода преди членството в НАТО да бъде осигурено. Той казва, че това може да се моделира по начина, по който САЩ подкрепят Израел.

Франция също така се е съгласила да изпрати някои от ракетите Storm Shadows, разработени с Обединеното кралство в Украйна. Макрон е един от първите лидери, предложили тежки бронирани превозни средства. Френската помощ за Украйна досега е еквивалентна на 0,3% от БВП.

Една уникална карта, която Макрон притежава, е ядреният арсенал на Франция. Откакто Обединеното кралство напусна ЕС, Париж е единствената ядрена сила в блока и континентът до голяма степен разчита на ядрения чадър на САЩ. Миналата година Макрон се справи с този въпрос несръчно, като намекна, че Франция няма да отговори, ако Европа бъде ударена с ядрено оръжие. Сега екипът на президента обсъжда дали да отвори въпроса как френските ядрени оръжия могат да помогнат за защитата на останалата част от континента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    42 2 Отговор
    макрон най напред да си оправи държавата , която е пред колапс
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Все

    30 0 Отговор
    Символика, фантастика и други форми на изкуството освен военното в тоя запад ей. Пародия е колективния Запад, ПАРОДИЯ!
  • 4 Вещерът от Пещера

    8 27 Отговор
    Макрон е типично "франсе"-надменно,емоционално и неустойчиво.Именно затова американците "измъкват" Франция в две световни войни.Но,по-добре такъв шантав съюзник,отколкото проруски демагог-петоколонник,като Орбан.За нашият Румен не си заслужава да говорим-той е прекалено жалък и незначителен.
  • 5 Гена

    20 1 Отговор
    Дедо Пусю разрешил ли е на баба Брижит да позволи на Манчо да се ерчи?
  • 6 черни дни за бяла Франция

    32 1 Отговор
    Макароне,спукана ти е работата.14-те колонии на Франция в Африка са само спомен.Няма африкански суровини,няма африкански роби.А тези французи с африкански корени категорично отказват да работят и предпочитат да чупят чужда собственост,Оправяй си държавицата,Нато е прекалено голям залък за теб
  • 7 Всички разбраха, че лудото куче

    2 23 Отговор
    Путин разбира само от сопа, голяма сопа !
  • 8 Тя Франция

    20 1 Отговор
    и през ВКВ бе на правилтата страна, та Хитлер я опраи за 5 години.
  • 9 хммм

    22 2 Отговор
    Ще застане правилно в скута на Путин..
  • 10 Ели

    25 2 Отговор
    Един достоен президент при тези бунтове трябва да подаде оставка. Париж, люлката на демокрацията гори за втори път този мандат. Бунтове има и в други големи градове. Макрон събира полицай от цялата страна за дпотушат бунтоветеа
Новини по държави: