Last news in Fakti

28 Юли, 2023 13:02 3 888 25

Кандидатът за кмет Никола Вапцаров пред ФАКТИ: София да спре да бъде дойната крава на ГЕРБ и обслужващата ги мафия

  • никола-
  • вапцаров-
  • кмет-
  • софия-
  • лилков-
  • терзиев-
  • избори-
  • герб

Зад фаворита на „добрите сили“ прозира грозното лице на “сглобката” и компромиса, казва той

Кандидатът за кмет Никола Вапцаров пред ФАКТИ: София да спре да бъде дойната крава на ГЕРБ и обслужващата ги мафия - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическа партия „Изправи се, България“ издигна Никола Вапцаров за кандидат за кмет на София. Битката за София вече започна. От партията на Мая Манолова предлагат кандидатурата на Вапцаров за публично обсъждане с левите партии и граждански организации. Предизвикателството София? Пред ФАКТИ говори Никола Вапцаров.

- Г-н Вапцаров, какво ви накара да се кандидатирате за кмет на София?
- Краткият отговор е, че нито един от досега представените кандидати за София няма волята и силата реално да раздвижи необходимите реформи и да извърши това, което е нужно за София. Напротив, зад фаворита на „добрите сили“ прозира грозното лице на “сглобката” и компромиса. София има нужда от реформи в начина на управление на администрацията, общинските имоти, градското планиране. Но за какви реформи говорим, когато единият кандидат за кметът през целият си активен живот никога не е казал лоша дума срещу мафиотското управление и разграбване на столицата от ГЕРБ-СДС, а кандидат председателят на Общинския съвет практически подари 4 години на същата тази мафия и на досегашния кмет - Йорданка Фандъкова.
След като видяхме потресаващите и умопомрачителни коалиционни сглобки на “добрите сили” с мафията и след представяне на кандидатите им за София, разбрах, че няма да има особена промяна, нито пък ще има кой знае какви разследвания за досегашните злоупотреби. Просто ще бъде една поредица от кьорфишеци и ПР акции, които ще маскират една некоалиционна сглобка, но този път на ниво Столична община.

- Кой е най-главният проблем на столицата… Дайте пример?
- Софийските проблеми са като пантеона на шумерските божества - реално всички са главни, страшни и са много. Изначалният проблем на София е корупцията, а тя води след себе си всички останали проблеми. Това ще бъде основният ми фокус, ако бъда избран за кмет. Следват проблемите, които най-много касаят живущите в София - липсата на социална инфраструктура при планирането на новите квартали и при застрояването на града. За да може да се развива един град, е необходимо да се планира внимателно и с мисъл за хората, които ще го обитават. Не може да се строят сгради без да се оставя място за тротоари, улици, паркоместа, детски градини, без да има изградена предварително канализация. Политиката на тотална ликвидация на всички имоти в София единствено помага да се подхрани тази тенденция и ощетява живущите. Абсурдно ниските такси за разрешение за строеж дават възможност на всеки строителен авантюрист да разгръща огромни РЗП-та в гъстонаселени и презастроени квартали и после столичани трябва да поемат сметката за изграждане на инфраструктурата около строежа. Това не е справедливо. Ограбването и източването на общинските фирми и раздаването на доходоносни концесии на частни фирми е още един огромен проблем, а там примерите са много - най-доходоносните и лесни за обслужване концесии за сметоизвозване са раздадени на частни фирми, докато общинското дружество чистота „Искър“, което се преформатира и прекрои многократно през годините, вместо да използва закупената си техника да обслужва цяла София, обслужва кварталите, които не са доходоносни за частниците. Един вид отново ние – гражданите, поемаме сметката. А за аферата около тикет системата на градският транспорт може да се напише направо криминален роман. От система, първоначално оценена на 25 милиона лева, постепенно сметката се наду до 100 милиона лева. София трябва да спре да бъде дойната крава на ГЕРБ-СДС и обслужващата ги мафия.

- Вие сте като потенциален общ кандидат на левите формации. От какво ляво управление има нужда София…
- Много хора си мислят, че няма ляво и дясно в местната власт. Напротив! Лявото управление в София ще се изразява в това да слагаме нуждите на обикновения човек, на работещия човек, на гражданите, пред нуждите на “инвеститорите”. Лявото управление означава, че, за да има ново строителство, то трябва да отговаря на нуждите на хората, които ще обитават този район или квартал. Няма да се позволява строителство без да има предварително планирана и изградена инфраструктура и без да има предвидени необходимите образователни и здравни заведения, които да могат да обслужат жителите. Всеки квартал трябва да има широки тротоари и поддържани зелени площи за да може да има къде да се разхождат младите семейства, възрастните и децата. Всеки квартал трябва да има даден брой детски градини и училища, които да отговарят на максималния брой на жителите на този квартал. Това са елементарни работи, но, за съжаление, през последните 30 години те не фигурират като принцип в управлението на града.

- Първи бе издигнат като кандидат за кмет Васил Терзиев от ПП-ДБ, след това Деян Николов от „Възраждане“, после се появи и Вили Лилков, след това и вие. Не е ли много рано за толкова много кандидати…
- За останалите не мога да говоря, това е тяхна преценка. При нас беше важно да започнем диалога с всички леви и център-леви формации възможно най-рано, за да може да минем през един вътрешно коалиционен дебат и избор на възможно най-подходящия и обединяващ ляв кандидат. Това е основната причина ние от „Изправи се България“ да обявим моята кандидатура. Искаме левият кандидат да не бъде избран на тъмно, както стана при Терзиев, а това да стане с консенсус.

- Дясното ще има различни кандидати, лявото също… Ефектът от това какъв ще е…
- Нашата основна цел е лявото да има един единствен кандидат и смятам, че ако намерим сили да се обединим, имаме огромен шанс да спечелим тази битка. Левите избиратели имат различна логика от десните и това може да се види от местните избори през 2019 г. Когато се стигна до балотажи на втори тур, г-жа Манолова призова всички леви избиратели да подкрепят кандидатите за кмет на ДБ, защото принципната ни позиция е била винаги да се борим срещу мафията на ГЕРБ-СДС. Нашите леви избиратели, въпреки нежеланието си, постъпиха достойно и дадоха гласа си срещу Мафията. За съжаление, десните не пожелаха да направят същото и предпочетоха Мафията и статуквото вместо да подкрепят ляв кандидат. Даже и г-н Бонев от „Спаси София“ не пожела да призове своите избиратели да подкрепят г-жа Манолова и с това на практика той подари на г-жа Фандъкова още 4 години като кмет.

- Живот ли бе да го опишеш, живот ли бе да го разровиш, разровиш ли го ще мирише и ще горчи като отрова. Няма как да не знаете тези стихове. Животът днес какъв е…
- Стиховете на Вапцаров са писани в барутни времена, много наподобяващи днешните. Но аз вярвам, че наистина - ех лошо, ех лошо устроен светът е, а може по-иначе може. И ако бъда избран за кмет, животът ще бъде по-хубав от песен, по-хубав от пролетен ден.

- От какво има нужда обикновеният човек?
- Нима има обикновени хора? Всеки човек е уникален и носи своята идентичност, той има нужда от любов, сигурност, подслон, свобода. Гражданите на София имат нужда от достъпна социална инфраструктура. Имат нужда от тротоари, на които плочките да са добре подредени и да не плискат като ги настъпите, имат нужда от поддържани зелени площи, паркове и междублокови пространства, имат нужда от места в детските градини и училища, имат нужда от места за отдих и развлечение, имат нужда от тишина след 22:00 часа, сигурност и спокойствие. Имат нужда от паркоместа и адекватен градски транспорт. Имат нужда от чист въздух и чиста вода. София е град разделен на две - север и юг. Всички инвестиции и строителство се концентрират в южната част. Семейството ми има имот в Нови Искър и много често ми се налага да пътувам от квартал „Лозенец“ до Нови Искър като минавам през цяла София. „Орландовци“, „Бенковски“, „Илиенци“, „Требич“, „Негован“, „Кубратово“, „Световрачане“ - това са едни изключително красиви места с огромен потенциал и смятам, че тези части на София трябва да бъдат развити и гражданите им да получат същите услуги, както и хората живеещи в южните квартали.

- Какво искате да кажете на опонентите си в битката за местния вот...
- Ще има кажа да не плашат хората с комунистите, а да мислят за гражданите. Да не се подават на натиска на инвеститорите, които искат да максимализират печалбите си, а да мислят за удобството на жителите. Да разглеждат София не като град на 33 години, а като човешко обиталище с хилядолетна история. Не всичко започва и свършва с нас.

- Какво искате от софиянци?
- Да помнят, че по улиците на нашия град са крачели императори, да помнят, че София без малко е могла да стане център на Римската империя и да се отнасят към града подобаващо.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Селянин

    14 18 Отговор
    Възраждане за България.
  • 2 бюджета на община софия

    23 2 Отговор
    е произвел стотици милионери а и някой милиардери
  • 3 Студопор

    14 13 Отговор
    Ти и ти сега говориш така, ама ако те изберат щесехванеш с тях на хорото. Айде тихо!!
  • 4 Следващият

    13 17 Отговор
    Този има ли роднинска връзка с агента Вапцаров
  • 5 Сизиф

    21 8 Отговор
    Всички знаят че София е място за престъпления на герберската мафия, в които участва и общината. Строителната мафия масово притискат хора да си продават на безценица имотите или да ги дават за строеж. Има и много измамени от тях. Обаче законът е на страната на властимащите.

    Коментиран от #14

  • 6 А БЕ ТОЯ

    10 16 Отговор
    Не го ли разстреляха.....
  • 7 обективен

    16 8 Отговор
    Всеки герберистки кмет да кара следващият си мандат в затвора , и това да стане със закон !
  • 8 Агата Кристи

    13 11 Отговор
    Поредния ФИШЕК, с поредните изтъркани фрази и поредния, който смята, че БОГ го е пратил да става градоначалник...
    Версията на търтейката...
  • 9 БСП на Бунището

    12 11 Отговор
    Вапцаров,предай много по- здрави на М.Манолова и всички таварищи около вас....Ще хвърлиш котва и ти от Подветрената страна на Бунишето на Историята!!!
  • 10 Електра

    11 9 Отговор
    Това кому не, да ли ще е терорист като родната си, дали ще взривява църкви като всеки комунист. След време на тоя черве глупак може да кръстят някоя гимназия...
  • 11 хммм

    11 10 Отговор
    София да спре да бъде дойна крава на ГЕРБ, а да бъде твоя дойна крава?!??
  • 12 Левите се обожествяват и създават

    8 6 Отговор
    Лява религия с религиозни персонажи
  • 13 Електра

    14 11 Отговор
    Това комуне иска София да стане дойната крава на комунистите, както преди. Като искаш да доиш, започвай със сестра Галева...
  • 14 Етажната собственост се саморазправа

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сизиф":

    И правят кооперациите комуналки със
    ЗКПЧ та
  • 15 СТАРЕЦ

    9 8 Отговор
    НЕ САМО ИМПЕРАТОРИ СА ХОДИЛИ ПО УЛИЦИТЕ НА СОФИЯ. МНОГО ГОДИНИ ОДЕА И ЕДНИ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ, КОИТО ОБЕЩАВАХА РАЗВИТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО, И ЧЕ ЗА ВСИЧКИ ЩЕ ИМА ПО РАВНО, А ЖЕНИТЕ ЩЕ СА ОБЩИ. А ТОЯ ПИШЛЯК КОГА ГО ПРЕКРЪСТИХА С ТОВА ИМЕ И ОЧАКВАТ НЯКОЙ НЕГРАМОТЕН ДА КЛЪВНЕ?
  • 16 Майчо

    11 9 Отговор
    Червен боклук!
  • 17 Тредстоун

    7 8 Отговор
    Поредната гъба на хранилката с копейки , само вятър от мусурите на такива червени другари .... , бля бля бля .... , само с това ще си остане гъбата
  • 18 искреният

    9 4 Отговор
    кои нормален човек ще баде за крадливите долни твари гроб

    Коментиран от #20

  • 19 Урюрвкос

    2 2 Отговор
    Тоя тръгнал против физиката. Закона за запазване на енергията казва че в Природата ако нещо някъде спре то потича на друго място но под друга форма или по простичко ---свето място празно не стои и т.н.
  • 20 Електра

    4 6 Отговор

    До коментар #18 от "искреният":

    Без БСП. еерастите и рашистите, всички...
  • 21 Иво

    4 3 Отговор
    Мая може да предложи и мумията на Георги Димитров за кмет резултата пак ще бъде плачевен.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 666

    3 3 Отговор
    Мая и всички комунисти са неизтребими като хлебарките. Луд умора нема само се поти.
  • 24 НАБЛЮДАТЕЛ

    0 2 Отговор
    Платен репортаж. Вярват си само тия дето с го писали и изкундили едни пари от мутромилионерите. И това може да е бизнес , все пак. Тия пари вече не миришат.
  • 25 Анонимен

    0 1 Отговор
    Лорер, за него бих пуснал много бюлетини във Варна. Много еродиран е. Във Великобритания живеят много от варна, но децата си искат Великобритания, а са малки. Богат речник. Възпитан много други са тралалалакуйу