Last news in Fakti

30 Юли, 2023 13:00 2 208 42

Огнян Минчев: Секуларизмът е политически принцип, а за Путин вече казахме - той е по-голям и от Бог...

  • исус христос-
  • религия-
  • християнство-
  • просвещение

Днес една форма на радикален атеизъм има за цел да изтласка Бог в нелегалност спрямо публичния живот въобще

Огнян Минчев: Секуларизмът е политически принцип, а за Путин вече казахме - той е по-голям и от Бог... - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Секуларизмът е политически принцип, целящ отделянето на организираната религия от нормите и институциите на модерната държава.Основната цел на това отделяне е да гарантира свободата на съвестта - отсъствието на принуда от страна на властта върху вярата и убежденията на отделния гражданин.

Това коментира във "Фейсбук" Огнян Минчев.

Същите хора и политически движения, които осъществиха отделянето на организираната религия от държавата по време и след Просвещението, написаха на капителите на своите демократични институции, на банкнотите и на други публични места - In God We Trust. По този начин те изразиха равноправното отношение на всички граждани, изповядващи различни възгледи към Създателя на вселената.

Днес една форма на радикален атеизъм има за цел да изтласка Бог в нелегалност спрямо публичния живот въобще. Преди две десетилетия конституционната комисия на ЕС - комисията д'Естен - отказа да включи християнството в списъка на историческите корени на Европа. Така 15 столетия от европейската история бяха "заличени" - Европа "започна" от Просвещението. Въпросът дали щеше да има Просвещение, без то да бе предшествано от християнството (отбележете - Просвещение е с главна буква, а християнство - с малка), не бе обсъден.

Така, както Бог върху капителите и банкнотите не е израз на организирана религия, така и християнството като идентичност на Европа не е израз на ничия църква или организиран религиозен култ. Християнството е културна вълна, оформила ценностите и обществените отношения на европейската цивилизация от последните две хилядолетия.

Днешният левичарски идеен и политически авторитаризъм - "постлиберализъм" - е безкомпромисно богоборчески, макар и с някои специфики. Бог, който вероятно произхожда от християнската вяра е напълно нелегитимен - дори и само споменат публично тук или там. Вярата в този Бог е израз на реакционност или на обикновена простотия. Виж, ако това е Бог на исляма, на будизма, на анимизма ... това е нещо по-друго - това е израз на културно многообразие и поради това - горе долу легитимен "мултикултурализъм".

Днес, когато се срещаме с две полярни манифестации на отношението към Бог в политическата - в публичната сфера, дебатът за секуларизма и свободата на съвестта има потребност от възобновяване. Днес фашизоидната диктатура на Кремъл възроди в екстремни мащаби употребата на РПЦ като инструмент на своята престъпна агресия в Украйна, като инструмент на престъпна милитаристична пропаганда. Всеки опит на свещеници и миряни в Русия да отстояват своята истинска Христова вяра свършва с репресии, затвор и убийства.

От другата страна "постлиберализмът" се опитва да постави идеологически знак за равенство между вярата в Бог и принадлежността към ретороградните форми на социална репресия от миналото. Самото споменаване на Бог е обида към господстващия "постлиберализъм", който разглежда себе си като демиург на един свят, в който "Бог трябва да остане мъртъв" (Ницше).

Вярващите хора с демократични убеждения държат на това, тяхната свободна съвест да бъде уважавана като равноправен възглед в едно плуралистично общество - без връзка с каквато и да е организирана религия. Те имат легитимното право да почитат Бог като техен Създател - като Създател на вселената. Това не означава отричане на агностичните - атеистичните възгледи на другите. Свободата на съвестта предполага отказ от налагане на каквато и да е теокрация, както и отказ от организирано богоборчество.

Проблемът е в това, че редица форми на съвременно богоборчество са по същество полуприкрити форми на квазирелигиозни идеологически убеждения. Оттук идва и патосът на богоборчеството - то изразява съвременни форми на "религиозни войни". Засега - само идеологически... Как можете да сложите Бог на монетите, след като аз вярвам в Грета Тунберг или в Джудит Батлър! За Путин вече казахме - той е по-голям и от Бог...


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    18 51 Отговор
    Путин пътува към Хага

    Коментиран от #6

  • 2 Българин

    17 50 Отговор
    Путин е световно зло
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    18 47 Отговор
    кремълското джудже ще бъде в ада
  • 5 Българин

    19 42 Отговор
    Путин ще свърши както всички диктатори
  • 6 Дай уточнение

    32 10 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Пешком или с ракета е поел нанатам?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българин

    15 35 Отговор
    Путин се оказа просто един г..

    Коментиран от #16

  • 9 Механик

    50 17 Отговор
    Нека анализраме твърдението на тоя, че някой иска да изтласка Бог.
    Ама да си го кажем честно и да го посочим кой е!
    Кой иска да има 31 пола, а не както Бог е повелил да са само два? Дайте да си отговрим на тоя въпрос, щото ако някой се опитва да "изтласка" Бог, то това е тоя който очевидно не се съобразва с божиите наредби.
    Та, кой иска да изтласка Бог? Путин ли, който забрани всякакви ЛГБТ прояви и афиширане, или тия които налагат силово ненормалното и не богоугодното???
    Не, Путин не е велик като Бог. Но това че е велик и че ви разкава играта е очевидно.
    То той за това и ви пречи, че не можете да си развявате конвенциите както на вас ви е угодно.

    Коментиран от #19

  • 10 КОТарАК

    8 16 Отговор
    някой гледал ли е , как султана обърна Света София на джамия?турци ми се извиняваха-от Анкара /прости комшу , луд е!след месец Пу откри огромна в Москва! не ме интересуват религиите , всеки с разбиранията си с рожденното си право! но има неща , които не трябва а е закачат-христ. и мюсюлм. са с един корен !света Дева Мария е Мириям при мюсюлм. Христос е пророк не и месия
  • 11 Да се изясним.

    19 37 Отговор
    Путин е Бог само за русоподлогите. За нормалните хора е страхлив бункерен плъх-джудже с ботокс и токчета.
  • 12 прасчо

    29 10 Отговор
    осмука половината пари на посолството за за писане на антируски пасквили, лакомията не свършва добре
  • 13 А50

    39 12 Отговор
    Всичко беше добре, докато стигна до Русия. Защо всички проблеми, които си докарва Европа се преписват безогледно на Русия. Русия не гони свещеници, свещеници гонят в 404. В Русия всички религии са равнопоставени, но е православна държава, нямо насилствено толериране на една или друга религия. Русия защитава семейството и отхвърля пед.ерас.тията, като норма. Виждам завист у автора, че Русия успя да се откъсне от пагубното течение на запад, в близко бъдеще нормалните европейци все по често ще поглеждат към Русия, като вариант за спасение на децата си
  • 14 И тъй рече

    25 9 Отговор
    Комуниста... възпитаник на АОНСУ...
  • 15 Град Симитли

    17 7 Отговор
    бидона е преписвал:))
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Катя

    30 7 Отговор
    Трябва да признаем - все пак е нужен някакъв талант за да сътвориш такава голяма глупост.
  • 18 Ха ха ха

    21 6 Отговор
    Толум охранен.
    Кой си ти бе мошеннико?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 НЕ ПЛЮЙ ДРУГАРЮ МИНЧЕВ

    21 7 Отговор
    ТАМ ДЕТО ЛИЖЕШЕ ДО СКОРО БЕ БОКЛУК - ВСИЧКИ ТЕ ЗНАЕМЕ КОЙ СИ И КАК МИРИШЕШ !
  • 21 нено

    25 9 Отговор
    Огняне, наистина Путин се оказа велик и ГОСПОД е с него! Опълчи се САЩ, НАТО, ЕС, продажниците от жалка България и той стои в защита на православието на руските хора и воюва срещу украинският и световен фашизъм! Той стои зад нормалните потискани от западните колонизатори , освободили се Африканските Държави, Латиноамерикански и Източните Държави! САЩ и западналите европейски агресори си отиват в небитието! СВЕТА трябва да живее в МИР!

    Коментиран от #38

  • 22 Тоя халхабер си няма ама списва

    9 9 Отговор
    Споменал е комисията дЕстен, че не била включила християнството наравно с просвещението. Че нали ако християнството беше толкова добро нямаше да има нужда от това просвещение! Та нали именно заради 15 загубени века в тъмнина и религиозни догми човечеството узря за просвещението. Освен това какво намесва Путин, явно за да оправдае сребърни и те които е взел.
  • 23 КовидманЯк

    16 5 Отговор
    Малее, и тоз тлъст грантаджия и булимик тръгнал да ми говори за Бог...🤣😂🤣
  • 24 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Отец Дионисий":

    Така еО тче

    Коментиран от #27

  • 25 Павел пенев

    18 4 Отговор
    Преди малко го написах и сега ще го повторя. Всички демократи- психопати и професори, но този е особено дебел и нагъл.
  • 26 Точен

    14 3 Отговор
    Аз не вярвам в съществуването на бог, тъкмо затова не вярвам на лъжите и манипулациите на Минчев.

    Коментиран от #28

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Чиста логика

    9 2 Отговор

    До коментар #26 от "Точен":

    Докато не оскверняваш или подбуждаш омраза напълно си свободен от тази гледна точка, но само искам да ти напомня, че след 100 години може би няма да си жив, според теб не е ли много висок процентът(50%) за да играеш руска ролетка- ако съществува Бог да отидеш в ада?Приятен ден.
  • 29 Нерде,нерде

    8 4 Отговор
    Бивш даскал по научен комунизъм може да сътвори само тюрлюгювеч. Нерде либераст- неомарксистите и жендърите , нерде Путин. Шамшал.
  • 30 С.П.

    12 3 Отговор
    Много интересно е да прочетеш какво мисли един асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климент Охридски“ на тема религия.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Като максима

    4 0 Отговор
    Дебелизма е личен принцип. Но винаги е най-добре , да се обвини Путин.
  • 34 Не го обиждайте

    0 0 Отговор
    Преди години през 2008 му нанесоха зверски побой четирима с метални тръби и маскирани.Значи е на страната на доброто.

    Коментиран от #35, #39

  • 35 кой

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не го обиждайте":

    е мислил пез 2008 ,че само 15 години по късно ще сме на прага на трета световна война и действително натам отиват нещата.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Ламбо

    3 2 Отговор
    Минчев , използваш фрази на английски , цитираш Ницше дотук добре , използването на съкращения като РПЦ издава комунистическото ти минало , нали така си възпитан . В Съветска Русия масово налагат използването на безсмислени тъпи съкращения като совнарком нармак и т.н.
  • 38 Драконът Дарий™

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "нено":

    Путин както и Кадиров са Дракони. Драконите според китайската традиционна религия не са хора, а Божествените зверове изпратени на земята за да създават условията за Божествената хармония. Те са Неговите церемониалмайстори! С Дракон никой не може да се справи, защото са безсмъртни - справка Че Гевара, Жана Дарк... Телата им умират, но Господ после ги изпраща на друго място и в друго време.
  • 39 ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Не го обиждайте":

    Огнян Стефанов - агент "Академик" е битият през 2008 с метални пръти, а не тоя "мишелин" Огнян Минчев!!!⚡🤓🎃⚡

    Коментиран от #40

  • 40 Не голяма грешка по

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "ДС⚡ПС (Държ. Сигурност⚡Парт. Сигурност)":

    Прав си но не голяма грешката - тоя Огнян даскал по научен комунизъм, а оня бития беше ЗКПЧ при бай Тошо, демек учил за политрук. Уж
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Кой иска да има

    2 0 Отговор
    31 пола, а не както Бог е повелил да са само два? Дайте да си отговрим на тоя въпрос, щото ако някой се опитва да "изтласка" Бог, то това е тоя който очевидно не се съобразва с божиите наредби.
    Та, кой иска да изтласка Бог? Путин ли, който забрани всякакви ЛГБТ прояви и афиширане, или тия които налагат силово ненормалното и не богоугодното???
    Не, Путин не е велик като Бог. Но това че е велик и че ви разкава играта е очевидно.