Last news in Fakti

31 Юли, 2023 13:07 9 908 43

Какви обвинения може да се повдигнат на насилника от Стара Загора? Адвокат Камен Новиков пред ФАКТИ

  • камен-
  • новиков-
  • адвокат-
  • стара загора-
  • момиче-
  • 400 шева-
  • съд-
  • прокуратура

Имаме и причиняване на телесна повреда при домашно насилие, казва юристът

Какви обвинения може да се повдигнат на насилника от Стара Загора? Адвокат Камен Новиков пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Раните по тялото ѝ лека-полека ще заздравеят. Раната, която е в нейното съзнание, обаче едва ли ще заздравее толкова бързо. Тя е силно момиче и с времето ще съумее да преодолее случилото се. Не иска да говори за преживяното, а и ние не искаме да я връщаме назад. Това каза пред Нова ТВ Красимир, бащата на момичето с 400 шева. Защо съдът пусна насилника Георги Георгиев и определи травмите на жертвата като лека телесна повреда... Пред ФАКТИ по темата говори адвокат Камен Новиков.

- Адвокат Новиков, казусът със съда в Стара Загора, при който той се произнесе относно пострадалото момиче – рязано с макетен нож, като лека телесна повреда, разтърси обществото. Каква е вашата оценка за случая?
- Чисто човешката страна в един такъв казус също трябва да се вземе под внимание. Не можем да проявим търпимост и толерантност към подобни актове на насилие. Това е ясно. Чухме и мнения, че и момичето има някаква вина и т.н. Считам, че такива коментари са абсурдни и обществото ни трябва да покаже абсолютна нетърпимост към подобни актове. При такъв казус се очаква органите на правораздаването – в лицето на прокуратурата и съда, да не се разглеждат по отделно, защото техните функции се преплитат и допълват. И това е така, защото прокуратурата e органът, който повдига обвиненията, а съдът е органът, който разглежда съответните обвинения и се произнася с присъди – виновен или невинен. Тук трябва да поставим въпроса какво обвинение е повдигнала прокуратурата, по кой член на Наказателния кодекс. Защото съдът е длъжен да разгледа делото в рамките на това обвинение. Съдът не е компетентен сам да измени обвинението по една или друга причина. Още по-малко пък на досъдебната фаза, когато говорим за съвсем ранен етап на разкриване на извършителя и обсъждането на мерките за неотклонение.

- В случая говорим обаче за 400 шева. Когато имаме такова последствие, това няма как да е нещо безобидно и да е лека телесна повреда… Това е най-първичният човешки прочит на случая…
- Със сигурност това, което сме чели и сме се запознали по случая, звучи като изключително сериозно посегателство. Но искам да обърна внимание, че самото това престъпление, което е извършено, има освен един акцент, който е здравето и телесната неприкосновеност на това момиче, и друго нещо - говоря за начина на извършването на насилието, каква следа оставя то върху жертвата. Начинът на извършването, продължението на въздействието върху жертвата.

В цялата работа има един много силен унизителен елемент, много сериозна агресия, бих казал даже варварство.

Това е направо учудващо, че в наши дни може да се случи. Съдът, без по никакъв начин да искам да го оправдая или да го защитавам, на този етап гледа медицинските данни - казват се медико-биологичните характеристики, на съответните телесни повреди. Съдът гледа първичната медицинска документация във връзка с обработването раните на момичето и изготвената на база на тях съдебно-медицинска експертиза. Налице са разпоредбите от Наказателния кодекс. Член 128 описва какво е тежка телесна повреда, член 129, който описва какво е средна телесна повреда, член 130 – описва лека телесна повреда. В член 130 имаме определения, че едната лека телесна повреда и свързана с разстройство на здравето, а другата включва само причиняване на болка и страдание. Не сме чели точното описание на травмите на момичето, но е очевидно, че в медицинската документация са описани медико-биологичните характеристики на лека лесна повреда. И така стигаме до на пръв поглед това скандално решение на съда, който, на база документи, разглежда случая като лека телесна повреда. Но можем да кажем така. Въпреки че леката лесна повреда се разглежда като дело от частен характер, без участието на прокурор, в случая при такова тежко посегателство имаме на разположение член 131 от Наказателния кодекс, който утежнява и квалифицира причиняването на различните телесни повреди с оглед начина на извършване.

В случая със сигурност имаме причиняване на телесна повреда по начин особено мъчителен за пострадалия, защото момичето е изпитвало изключително силни болка, а те вече са абсолютно основание за прилагането на този 131-ви член.

Имаме и състав за причиняване на телесна повреда при домашно насилие. Знае се, че двамата са били във връзка, така че деянието може да се квалифицира и по този начин. Аз лично смятам, че в тази насока е допуснат пропуск първично от прокурора, който е повдигнал обвинение, и след това съдът е бил поставен пред ограничени правомощия при произнасянето си от това, което реално трябва да се случи в такава ситуация.

- Изпадал ли сте в друг казус с домашно насилие, защото темата стана много значима в последните години, а този случай е еманация на това…
- Много често съм попадал на подобни казуси с домашно насилие. Факт е, че за този тип престъпления започна да се говори напоследък. Преди години някак си по-малко се говореше, по-малко се признаваше, а, реално погледнато, домашно насилие винаги е имало и, за съжаление, сигурно и занапред ще има. През 2005 година беше приет законът, който за първи път разглежда и дефинира проблема, защото този тип насилие е повод да се образува гражданско дело. Като цяло, делото за домашното насилие е специфично производство, което се гледа в гражданския съд. Законът за защита от домашно насилие дефинира в една доста широка рамка това какво представлява домашното насилие, защото то далеч не е само физическо посегателство, а може да бъде психическо, сексуално, емоционално, икономическо.

Формите на насилие, чрез които един човек може да потъпче своя партньор, може да бъдат безбройни.

При домашното насилие са много характерни действията на жертвата. Понякога в такава ситуация самата жертва или не осъзнава, че е жертва на домашно насилие, или го осъзнава прекалено късно. Когато го осъзнае, започват терзания, свързани с обществените предразсъдъци.

- Какво ще кажат хората…
- Точно така. У жертвата има нежелание да даде гласност, защото по време на съдебно заседание може да се разпитат свидетели. Жертвата има предразсъдъци, изпитва срам, притеснение. Говорим, че по-често жертвите са жени, но не е само така. Жените също така по-лесно прощават. Насилникът предприема агресивни действия, след което се извинява. Тя му прощава. По темата съм говорил с много психолози и те са категорични - пазете се от агресивните хора. Който е ударил веднъж, независимо от всички обещания и извинения, ще удари и втори път.

- Може ли да прогнозирате до каква присъда ще се стигне при този казус в Стара Загора?
- Очаквам на първо място прокуратурата да прецизира обвиненията, които ще повдигне. Вече имаме обвинение за телесните повреди – какви точно по вид са ще се уточни, но имаме и закана за убийство. Това вече е престъпление по член 144 от Наказателния кодекс, а заканата за убийство се наказва с до 6 години лишаване от свобода. Така че извършителят най-вероятно ще стигне до две обвинения – ще има наказание както за причиняване на телесни повреди, така и за закана за убийство. Двете наказания очаквам да се кумулират в едно общо най-тежко наказание. Също така Наказателният кодекс допуска при особено тежки посегателства да се увеличи общото наказание допълнително. Разбрахме, че това не е първо такова провинение на агресора, че е имало и предишни проблеми със закона. В този смисъл очаквам съдът да се насочи към това да определи наказание, което е близко до максималния размер.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помощ 112

    49 1 Отговор
    Преди това и е писал, че ще я убие и ще и отреже главата, последващото действие е опит за убийство.
  • 2 шиши амедуф дугануф

    19 2 Отговор
    с тати амет в росенец сме правителството в сянка
  • 3 Пледирам невинен

    7 10 Отговор
    и съдийката го потвърждава...
    Прекалено е маловажно
  • 4 Съдията Дред

    32 3 Отговор
    Егати адвоката, да не се сети , че обезобразяването на лицето и други части от тялото е средна повреда по 129 НК ? И квалифициращия признак по 131 НК не е по особено мъчителен начин за пострадалата, защото това трябва да е заключението на зловещото лице, а по особено жесток начин, което може да се извлече и само от броя на нараняванията. Ама дава интервюта, и чака клиенти.
  • 5 българка

    41 2 Отговор
    Голямото умуване за един садист и бъдещ убиец, ако не бъде спрян! За да не са си свършили работата от МВР, Прокуратурата и Съда, най-налагащите се причини са корупция и зависимости! Да не споменаваме морал и човечност, защото те очевидно напълно отсъстват от същността на лицата, замесени в правораздаването!

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "българка":

    колежке Точна Сте
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ЮРИСТ

    24 2 Отговор
    НО , го усуква по килифарски. Много приказки и нищо конкретно не казва -КРАТКО И ЯСНО. Ако не гов близък пострада , няма да отговаря така.....многословно
  • 10 Трябва

    30 2 Отговор
    наказание като за психопат
  • 11 Демократ

    14 19 Отговор
    Това момиче ще е политически инструмент за приемане на инстанбулската конвенция и нулиране на национализма.
    Даже подозирам, че тази история е медийно симулирана щом всички медии и политици говорят за това.

    Коментиран от #21

  • 12 Насилника

    12 8 Отговор
    Фен на Пп, какво да очаквате.фашаги

    Коментиран от #22

  • 13 Аз съм!

    21 2 Отговор
    Да го оставят на Родителите на момичето те да го съдят!
  • 14 Механик

    53 2 Отговор
    Не ми се чета виските писаници на тоя адвокат.
    Но до там където стигнах с четенето ми направи впечатление, че това да те резнат с ножче веднъж е равносилно на това да те режат половин час. И дали раните ще трябва да бъдат затваряни принудително (шити) е същото като това да ти сложат памуче с йод, лепната с анкерпласт?!
    Ако нещо в описанието от медиците на нараняванията не е било ясно на съдията, то той е трябвало да се позове на т. нар. "вещи лица". Защото е човеидно, че няма как да те нарежат на парчета и това с тане с едно движение. Деянието е продължавало не малко време. А ако съдята го резна веднъж и почна да повтарям и потретям, дали няма да се паникьоса за живота си?
    Щом на обикновен човек като мен, тия неща са му ясни, как така цял съдийски екип не е проумял степента тежест на престъплението?
    Ами ако това момиче бе получило инфаркт от ужаса който е преживяло? Или да чакаме да умре и тогава ще му мислим?
    Съдиите са за въжето! Никой не може да ме убеди в противното.
  • 15 кастроли

    22 4 Отговор
    А аа ,ето защо не продават свободно оръжия в Бългерията изостанала поне с 50 години от западняците,ъхъ! Защото съдилища няма да са ни необходими. Ястно!

    Коментиран от #17

  • 16 мхм

    22 2 Отговор
    Доколкото видях от експесивните пикчъри на насилника от Ст З той си е чист агресивен ром.
  • 17 айде бе

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "кастроли":

    Имаме си към 350 000 въоръжени законно у нас. От тях 200 000 с частно оръжие.
    Не броим ловните дружинки... че ще станат половин милион.
  • 18 Казуар

    12 17 Отговор
    А момичето какво търси,каква работа има с този нагъл мърльо.
  • 19 Мнение

    25 3 Отговор
    Вилнеенето на козируващите към Козяк 16, в продължение на над 3 десетилетия, доведе до там, че в България много хора (обикновено синчета на мафията) взеха "правосъдието" в свои ръце, понеже знаят, че имат съответните чадъри!!!
    То не бяха наркомани, то не беше оня тануирания дето полицайка го пазеше, докато той летеше с джипарата, която уби две млади жени, не бяха прокурорски синчета, то не бяха мамини синчета с Q7ца и 3 вида наркотици в кръвта, без спирачен път, убили Цветков на червен светофар, то не бе чудо на евроатлантическата мафия чупеща България вече толкова много години!!!!!!!!

    Народе, май е време да вземеш нещата в свои ръце и да закриеш мафията!!!
  • 20 Хххххххххххх

    21 0 Отговор
    Цялата работа повдига няколко въпроса.
    Първо, защо семейството на момичето са чакали ЦЯЛ МЕСЕЦ преди да кажат какво се е случило.
    Второ, защо ЧУЖДИ ХОРА проговориха за нея.
    Трето, защо съдия и прокурор са действали така неадекватно. По-скоро защо съдия с нейното досие е получила този случай.
    Четвърто, защо няма подробна информация за насилника и жертвата.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 БЪЛГАРИН

    27 2 Отговор
    Защо да има обвинения само и единствено към насилника? Съучастници в престъплението са много повече - съдебна медицина , прокурор у съдия ?Пълна и тотална чистка в системата на Стара Загора ! След подобен случай отнемане правото да практикуват своята дейност дамите и господата от системата ! Нови изпити и забрана да практикуваш минимум 5 години! Дори е задължително да има и наказателна отговорност за съучастие в прикриването на вина !
  • 24 Анонимен

    3 12 Отговор
    Лично мнение. Ще полежи в психодиспансера. Ама тя къде е тръгнала с женен мъж, с халка на ръката охранителя. Да се оправят. Взехме си мъже добри и оставихме хулиганите. Родителите й, къде са спали. Сега жените си лягат с братя, братовчеди, дори и с бащите си, и при друго преди време и в съда майката беше против дъщеря си сюлейме, тя лъже, и дъщеря й бе назначена в езиковата по английски преподавател, ако сме ние веднага ще измислят 1001 лъжи, и сега е омъжена внучката в Бургас и работи с мъжа си в известно богато предприятие, а дъщерята гледаше изнасилвач тати и мама вече покойници, а тя живее в град H сама туркинята. Винаги е имало и ще има подобни случаи, като този от един месец, да си опичат младите акъла, а не да си лягат с всеки срещнат.
  • 25 Анонимен

    8 6 Отговор
    Психопати ще има щом има дащни момичета. Стискайте ги, контролирайте ги, не можели без кекс младите, като не можете лудите ще ви убиват. Пълно е с луди млади хора по улиците. Навремето милиционерите по главната ги спираха и им казваха до 24 часа да си почнал работа, а сега кинди баш кинди траш, изтървана младеж. След охраната да работи и на втора работа, за да не мисли или мислят за глупости. У лудницата го виждам, а и затворите са пълни. Политиката не я бъркайте с престъпността и не намесвайте бойко коце и сие, а разпитайте родителите на двамата, съпругата. Разпасана команда са младите днес. Ако имат работа и работят по 15 часа на ден от умора и в леглото, но тук останаха знаем, кои в Бг
  • 26 Анонимен

    14 2 Отговор
    Дайте инфо за родителите на двамата и народа да си направи заключение. Липса на първите 7 г и при двамата.
  • 27 666666

    13 6 Отговор
    Такъв казус по Татово време никога нямаше да съществува.Първо милицията щеше добре да го масажира .А,след това поне 20 години в Белене .

    Коментиран от #34

  • 28 Анонимен

    3 12 Отговор
    Едно младо с първият съученик, скромно момче, възпитано, от хубав род, остави го и отиде при друг, на квартира наета от тях, пребил я, а първият се оженил, в системата и сега да си чука главата. Младите търсят кекс, и бандити, а с такива не се живее, те са за една нощ, а скромното, възпитаното, ако е от родители, Разбира се, никога няма да посегне, жена с цвете не се удря, каму ли с юмрук и нож. Търсила го намерила го.
  • 29 Оставка на съдииското опг

    21 3 Отговор
    Насилника вече е ясен, какво става със съдийският състав? Ясно е вече, че решението им е било мотивирано и това е една от причините мутрите да вилненят безнаказано.
  • 30 Павел пенев

    3 24 Отговор
    За мен лично няма съмнение,че извършеното от Георги е престъпление извършено в момент на ярост, но от какво е продиктувана? Много вероятно е той да е платил силиконите по нейното тяло и устни след което Дебора го е отхвърлила и той е побеснял. Все пак съдилищата не бива да се ръководят от улични протести или изказвания на псевдо политици.

    Коментиран от #41

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Факти

    6 7 Отговор
    Бивш, нито бойко има вина, нито съдии юристи. Не са си възпитали правилно и двете страни децата си. Не е само да го родиш, както много майки го правеха, добре, че бяха осиновени и излезнаха прекрасни младежи. На скамейките по цял ден, мъжа пиян и тя вътре с друг. Но бкп нали са, тях не ги закачат герб и дпс, а пп са аджамии и бай петко и той по света ходил. Хабер си нямат за България кво е ставало и става днес с подрастващите млади хора. Търсят си чичко паричко
  • 33 Никой

    23 2 Отговор
    ПатрЕотизъм - татуиран, нож макетен , свободата - смърт. Всеки коментиращ да види що е то макетен нож ? Всеки коментиращ абсурди по отношение на раните да се пореже мъничко да прицини малката болка , но няма да добие представа какво е да те нарежат с това острие 21 пъти и да получиш 400 шева. Това е садизъм.
  • 34 Вуй

    16 2 Отговор

    До коментар #27 от "666666":

    Тука си страшно прав.Тия младите не са ходили в казарма и нищо не знаят и си мислят,че като си нашарят тялото са много яки.Ако беше при бай Тудор,милицията щеше така да му намести чакрите,че щеше да му даржи влага докато е жив
  • 35 Факти

    6 8 Отговор
    В съда се питат двете страни. Дайте да видим и нейната гледна точка. Не че го защитавам, но може да е превъртял, нормален човек не би го сторил, само луд и затова е за психодиспансера тоя млад човек, а при живково, Тя в ТВУ.

    Коментиран от #40

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Марво

    13 3 Отговор
    Хънтър Байден и прокуратурата сключиха споразумение да не го преследват наказателно. Внесоха го в съда, но съдийката като видяла споразумението и казала на прокурора, че ще има много здраве това да мине. Отказала споразумението и им казала да си повдигат обвинение. Нашата тьотка била с вързани ръце и каквото й казал съдебния лекар, това било. Тези али-бали ще ги пробутвате другаде. И тримата са в комбина - съдийка, прокурор, съдебен лекар.
  • 39 Деком

    8 2 Отговор
    Досега не чух един адвокат или проурор да свърже заплахата за убийство с последващия акт и да стигне до най-логичния извод, че това е опит за умишлено убийство. Сучат, въртят и все разделят двете неща, щели да го съдят за тях поотделно?! Как не се намери един баща да раздаде правосъдие на извършител, съдия или прокурор след толкова загубени живота? Що за баща има това момиче, който си е мълчал цял месец, дори след това чужди хора раздухаха случая?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 БАКЛАВА

    3 10 Отговор
    Кой ще съси Радев ? И кога, неговият юмрук преди 3 години не беше ли призив за насилие ,не беше ли призив за анархични и фашизойдни структури като ,,възраждане" да се активират под знамето на ,,митрофанова "и в крайна сметка да докарат държавата до състояние готово за асимилиране от фашистка русия?Сега по време на гражданските справедливи протести срещу корумпираната прокуратура и съд се чуват едни писъци за оставки (на кого) от уличните структури на ,,възраждане " съставени от леки безпринципни платени отново от враговете на България.