Last news in Fakti

5 Април, 2024 06:00 2 417 37

Колко скъпо плащат българите за (не)правосъдие

  • съдебна система-
  • правосъдие-
  • българия-
  • съд-
  • прокуратура-
  • прокурори-
  • корупция

България е страната в ЕС, която е с най-много прокурори на глава от населението

Колко скъпо плащат българите за (не)правосъдие - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

Както много други системи в България и при съдебната разходите не са обвързани с резултатите. Все така няма осъдени за корупция по високите етажи. А разкритията по аферата “Нотариуса” показват не просто “гнили ябълки”, а цели звена от държавното обвинение, сраснали се до степен на неразличимост със задкулисието. Но ако за този случай парламентът създаде временна комисия, която да проучи фактите, не направи такава за друг, не по-маловажен и свързан с първия - “Осемте джуджета”, с главно действащо лице бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров - Пепи Еврото.

Много прокурори - малко присъди

През 2022 г. тогавашната министърка на правосъдието Надежда Йорданова съобщи, че България е членката на ЕС с най-много прокурори на глава от населението и най-високото съотношение на държавните разходи за прокуратура спрямо брутния вътрешен продукт. Прокурорите в България, по данните от доклада, са 21.98 на 100 000 население, докато в Европейския съюз този показател е 9.91 на 100 хиляди души. “Първенството” по брой обвинители не е от сега, а от години - въпреки средното ниво на натовареност на българската прокуратура и известната ѝ практика с делата “на трупчета”, които използва за натиск.

Според данните от 2020 г., общият брой на прокурорите е 1520, като само при районните прокурори съотношението е в полза на средното за ЕС - 58.2 към 73.30. При второто ниво - окръжните прокурори, броят им в България е по-висок - 33.8 на сто хиляди души към 21.28 за Евросъюза, а при върховните прокурори е 8 на сто хиляди население към 4.66 за ЕС.

Адвокатите, които наброяват 13 964 през 2020 г., също са значително над средното европейско ниво - 201.9 на 100 000 българи срещу 122.1 на 100 000 в ЕС.

Колко струва правосъдието на българите

Само за осем години - от 2012 до 2020 г., разходите на всеки българин за издръжката на съдебната система в най-бедната членка на ЕС са се повишили от 29.3 евро до 54.1 евро (и доближават средноевропейските, които са 64.50 евро). Близо 40% от тях са за прокуратурата. Ако се измерят сега, тези разходи ще са още по-високи заради по-високите разходи на съдебната власт и данните от преброяването през 2021 г., според които населението е намаляло с над 400 хиляди.

Бюджетът на българската съдебна власт е 0.61% от брутния вътрешен продукт (БВП) по данни за 2020 г. - при средно за Общността равнище от 0.30%. Оттогава нивото на възнагражденията в съдебната система се е повишило още, само за 2024 г. те нараснаха с нови 13%. В абсолютна стойност разходите остават по-ниски от средните за ЕС, но съпоставени със средната заплата в България картината придобива друго измерение. Преди четири години съотношението на брутното годишно възнаграждение на висшите съдии към средното за България е било 5.20 при средно за ЕС 4.09, при върховните прокурори също е 5.20, докато средният показател за ЕС е 3.61.

За 2024 г. основната заплата на върховните съдии и прокурори и на следователите в България вече е 7813 лева. Освен това магистратите са част от онези близо 129 000 държавни служители, които не плащат осигуровки - те са за сметка на данъкоплатците, т.е. внася ги държавният бюджет. Броят на съдиите в България е по-близо до средния европейски показател - 31.86 съдии на 100 000 жители при 23.92 на сто хиляди. Както и при прокурорите, първоинстанционните съдии са под средното за ЕС - 51.1 към 72.39, но на втора и трета инстанция превишават средното ниво за ЕС, върховните съдии дори са двойно над него - 8.2 на сто хиляди към 4.03 на 100 000 души.

Според данните от 2020 г. в края на кариерата си българските съдии имат най-малката годишна заплата - 44 214 евро, над пет пъти по-ниска от отчетената най-висока в Дания - 236 387 евро. Анализът констатира, че България трудно се справя с делата за несъстоятелност, но отчита бързината по административните производства.

За какво плаща обществото

И така българските данъкоплатци плащат за тези над 2184 съдии, повече от 1500 прокурори и около 6400 административен персонал, който също е над средното за ЕС, за да получат в много случаи не-правосъдие и беззаконие. Организирани прокурорски кръгове воюват срещу правовия ред, който трябва да защитават като представители на държавата и са зависими от престъпници, за които би трябвало да са събрали годни за осъждане доказателства. Едва ли ще се намери техен колега, който съвестно да разследва и накаже с присъди самите тях.

Трима главни прокурори - двама бивши и един настоящ, игнорираха поканата на временната парламентарна комисия за проверка на фактите, свързани с Мартин Божанов-Нотариуса. Иван Гешев, Сотир Цацаров и Борислав Сарафов отказаха под различен претекст. Не е ли време народните представители да поканят жертвите на Нотариуса - стига да не ги е страх да говорят. След като няма справедливост, поне да има гласност.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иван Крумов

    26 1 Отговор
    Страхотно високи заплати. Ние - трудовите хора - само можем да мечтаем за това.

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Мдааа

    27 1 Отговор

    До коментар #2 от "Иван Крумов":

    И прокурорите са 1 категория труд, живи да ги ожалиш
  • 4 Пирамиди фараони

    18 2 Отговор
    Неразрешените проблеми и казуси от периода 1990-2000 година, се репродуцират.
  • 5 Махно

    22 1 Отговор
    Сърбал съм им 5 години попарата на тия, без да имам никаква вина. Какво ли щеше да стане ако бях виновен?!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Изобщо няма правосъдие,

    30 1 Отговор
    Правото е стока, която се купува с пари! Който даде повече пари, той печели делото, всичко е гнили ябълки!
  • 8 Човек

    20 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иван Крумов":

    Заплатите им не са проблем. Нормални са за такава работа. Проблемът е, че те не вземат пари само от заплата. Корупцията е това, от което народът страда. Тя стимулира престъпността, а за това плащаме всички ние. Престъпният комунистически режим се трансформира в престъпна олигархия, която запази властта и създаде илюзията за демокрация.
  • 9 Фен

    15 2 Отговор
    Абе, ДВ, що не напишете за срещите на Сарафов с Пепи Еврото? Нали махнахте лошият Гешев, и сега всичко е цветя и рози?
  • 10 Щерю

    17 0 Отговор
    Г-да истината е една - Правосъдие за обикновения човек НЯМА.
  • 11 Иван Крумов

    22 1 Отговор
    Много лапат - малко работят - то е нещо страшно, не съветвам никой и не пожелавам да се попада в съда.

    Това са недоучили юристи, честно - ако се разкрие истината за образованието - лошо ще стане на хората.

    Не влизат да четат в библиотека, лекции - не влизат, упражнения - не присъстват, горе-долу като всички специалности, но не е така например - в архитектура, медицина, там гледам - учат "яко".

    Какво ги спъва - набутват се масово в Наказателното право, където е - жива математика - това са формули, едно престъпление е - поредица от логически разсъждения - да се обсъди и изобщо. Юристите се привличат от един вид - престижа - да се разхождат като адвокати, съдии, прокурори, както и да е.

    Трудности има и в Гражданските права, но както и да е - но нивото е неприятно ниско.

    Много малко юристи реално познават правото.
  • 12 Очаквано

    10 1 Отговор
    Ситуацията е планирана, зза да има опраскваниле и липса на законови норми.
  • 13 Точен

    14 2 Отговор
    Емилия Милчева - известната грантаджийка и списвачка в Зелето няма да ме учи на правосъдие. Нали ваш е министърът на правосъдието, от ДБ? Защо няма правосъдие и при ПП/ДБ? Манджата прегоря, г-жо Милчева.

    Коментиран от #15

  • 14 До кога

    9 0 Отговор
    Ще си финансира прокуратурата със средства за изплащане на обезщетения, по които е осъдена по реда на ЗОДВ. Считам, че за незаконосъобразната й дейност трябва да се разплащане с пострадалите от собствения й бюджет, или да има възможност държавата да води иск срещу прокурори за възстановяване на обезщетения, платени поради неправилно правораздаване

    Коментиран от #34

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 00001

    10 0 Отговор
    Цената е заплащана от Българите за неправосъдие е огромна,.Едната ецената от заплатите на съдиите, другата е цената на административната тежест на съдии и прокурори, дургата е цената на обшественното осигуряване на съдии, другата е цената на директно крадене на съдии от граждани и фирими чрез дадена им в ръцете съдебна власт,корупционната цена на вземани подкупи. Всичко това се изразява в загуби за десетки милярди лева на година за Българските граждани и за икономиката на страната.За сравнение България БВП на човек 1989= 2,497 долара,Полша БВП на човек 1989=2,239 долара/България БВП на човек 2022=13,777 долара/ Полша БВП на човек 2022-22,393. долара.Уважавани и мощни инвеститори не идват в България, поради съдебната система и корупцият.Загубите на Бъ;гария отполитическата и държавната корупция са колосални около 30-50 милярда лева на година. И в това не са включени пропуснатите ползи, с които загубите ще се увеличат.
  • 17 Татуиран гербаджия

    7 1 Отговор
    8 те джуджета най-големия скандал в бугарската прокуратура.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 факт

    11 0 Отговор
    Оставете парите, плащаме по-страшна цена, тази на живота и сигурността ни. Защото корупцията в прокуратурата и съда оставя на свобода убийци, насилници и измамници,, които са навсякъде около нас и се чувстват безнаказани. Колко близки на убити споделиха, че многократно са подавали сигнали до полицията и прокуратурата, но никой не им е помогнал. Нормалният човек вече няма къде да намери помощ нито когато заплашват живота и здравето му, нито когато крадат имуществото му. И по гражданските дела е същото, все по-скъпо съдебно производство и все по-малоумни и несправедливи решения с помощта на вещи лица, които не се притесняват да влизат и да лъжат в съда. Справедливостта и моралът отдавна са излезли от съдебната зала, в която удобно са се настанили парите и неграмотността.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 жалкото е че

    1 0 Отговор
    всички го знаят това но никой нищо не прави а може ли някой да направи нещо???
  • 22 Ний ша Ва упрайм

    1 0 Отговор
    колко скъпо? Я да се направи списък и опис на имотите и сметките по банки и трезори на маазни адвокатчета, съдии и прокурори и ще стане ясно.
  • 23 Тома

    3 0 Отговор
    Аз мисля че ние си заслужаваме това правосъдие защото народа е аз съм прост и вие сте прости
  • 24 Станка Ненчева

    4 0 Отговор
    Благодаря на Икономическа полиция За проверките и събраните материали за издадените фалшиви нотариални актове за наследствения ни имот от съпругата на Цацаров Прокуратура Пловдив Прикрива истината за да не им пречи на кадровото им израстване Писах и до ЕС Не се съди деянието а личността Има и други потърпевши Четете Бивол за далаверите на Цацаров
  • 25 Ченгето Сашко Андреев

    2 2 Отговор
    Мислех, че това е интервю при "псевдо"журналистът Дремджиев, а се оказа, че е при Дойче Сере.
  • 26 Не само най много прокурори

    6 1 Отговор
    Количество милиционери на 100 000 души население:
    България - 630
    Германия - 192
  • 27 България няма закон за НПО

    6 1 Отговор
    А защо има (не)правосъдие ???

    „Фондация “Америка за България” пряко или косвено е оказвала влияние върху четири области - медии, правосъдие, избори, образование, в които намесата є е абсолютно недопустима. Тези сфери по дефиниция следва да са напълно независими за всяка една суверенна държава.
    След анализ на даренията на фондацията, които годишно надхвърлят 20 млн. долара, извода е, че става дума за медийна и политическа корупция, която засяга националната сигурност:
    Проекти, свързани с дейността на съдебната система:
    • 1 184 760 лева, в подкрепа на програмите “Инициатива за прозрачни съдебни назначения” и “Мрежа на американските съдии за България, Фондация “Български институт за правни инициативи”
    • 436 000 лева, в подкрепа на Съюз на съдиите в България;
    • 880 190 лева, в подкрепа на Фондация “Български институт за правни инициативи” за ефективна съдебна система;
    • 697 600 лева, в подкрепа на Български институт за правни инициативи - “Инициатива за прозрачни съдебни назначения”
    • 240 000 лева, в подкрепа на проект “Специализираната прокуратура срещу организираната престъпност” на Фондация “Риск Монитор”
    • 142 360 лева в подкрепа на Индекс на реформа в прокуратурата; Български институт за правни инициативи
    ..и това не включва медиите, избирателния процес, образование и др...

    Редно ли е чужда фондация да плаща за влияние в независимата уж съдебна система?
  • 28 Във всички държавни институции е така

    4 0 Отговор
    Назначават се калинки, хора с пенсии и ТЕЛК, хора, които имат фирми се назначават на ръководни дръжности в държавни инститеции, особено в университетите. Територия- пълно порно.
  • 29 Държавни служители в Швейцария

    4 0 Отговор
    14 000
  • 30 Урсула фон Пфайзер

    2 0 Отговор
    Всички държавни служители в целия ЕС общо не могат да вземат за цялата си кариера толкова колкото аз откраднах само от ваксините!
  • 31 Масонското кюфте брат Иван Ставрев

    1 0 Отговор
    Ако има някой който да помогне нашта криминализирана и циганизирана страна.
  • 32 Емо

    1 0 Отговор
    Аз спрях да плащам данъци. А вие?
  • 33 ооооо

    0 0 Отговор
    щом няма правосъдие не трябва да взимат заплати, щом са взимали заплати и не са вършили работа, е редно да излезем и да раздаваме народно правосъдие както французите.
  • 34 безпартиен

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "До кога":

    Има такава възможност да се потърсят средствата от лицето причинило вредата!До сега нито един момент на стар не е завел дело срещу следовател,прокурор за сумата на щетата!!!!Няма и да има!
  • 35 безпартиен

    0 0 Отговор
    Всеки следовател,прокурор и съдия след втората година стаж на ПОЛИГРАФ!!!!!И така през година та до пенсия!Иначе няма оправия!!!При този вариант има опасност от внос на съдебна система от вън,веднага след първата проверка!
  • 36 Така е.

    0 0 Отговор
    През 2001 г. съдебната система(мафия) си осигури чрез Конституционния съд сама да се определя бюджета,
    защото те били "независима" власт и не можело изпълнителната и законодателната да им го определят???!!!
    И оттогава си нагласят такъв бюджет, че въпреки големите си заплати, бонуси, "семинари" и разходи
    за какво ли не, в края на годината остават още милиони за бонуси...
  • 37 Това е положението!

    0 0 Отговор
    За българският "независим" съд доказателствата срещу платежоспособните престъпници
    почти винаги са недостатъчни и спорни...