Last news in Fakti

20 Март, 2024 06:00 8 022 38

"E, нали мъжът ти е жив!": как в България се гаврят с хората

  • корупция-
  • българия-
  • мини бобов дол-
  • рудник-
  • миньори-
  • обезщетение-
  • гавра-
  • българи-
  • злополука-
  • румен ангелов-
  • съдебна система-
  • бобов дол

Държавата, съдебната система и политиците сега ги гледат как умират

"E, нали мъжът ти е жив!": как в България се гаврят с хората - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

"E, нали мъжът ти е жив!", казал бивш вече данъчен шеф на Петя Тодорова, чийто съпруг Васил е един от стотината пострадали при трудови злополуки работници на фалиралите “Мини Бобов дол” и от 20 години не може да си получи едни 5500 лева, които дружеството му дължи. Само лихвите надхвърлят 24 000 лева към 31 януари м.г. Получил е обаче посттравматична епилепсия и 444 лева инвалидна пенсия, затова продължава да работи - а и защото не му достига една година, за да получи миньорска пенсия, т.е. с първа категория.

“Когато получи пристъп, броя колко секунди не диша, след първия не ме позна”, казва Петя, която от години се бори инвалидизираните въглищари от „Бобов дол“ да получат малко повече от няколкото стотачки, отпуснати им на два пъти от синдици. Тя обикаля институции, влиза при бюрократи и политици, които гледат да я отпратят по-бързо, говори с журналисти, а сега си е наумила да съди България в Страсбург.

От умрял писмо…

В България хора като нея, които не се примиряват и си търсят правата, по правило ги смятат за луди, но тя иска в Европа да разберат как тук се подиграват с човешките и трудови права. Като съпруга ѝ - пострадали при трудови злополуки - са още стотина души, но от умрял писмо и от “Мини Бобов дол” - пари не чакай. Дружеството, свързано с енергийната империя на Христо Ковачки, бавеше заплати и когато работеше, както и други негови мини, а откакто е в несъстоятелност сигурно и внуците на пострадалите ще има да чакат обезщетенията. Сумите за получаване са различни - 5000, 9000, 10 000, 14 000, 27 000, 33 000 лева и още, и още, всички доказани на база съдебни решения, но така и останали на хартия.

На близо 200 работници, половината от които са пострадалите, мините дължат над 1.2. милиона лева - само главниците, натрупаните лихви са много повече. Някои от получателите са вече мъртъвци, но техните семейства, както и все още живите отчаяно се нуждаят от пари - за операции, лекарства, за кислороден апарат, за преживяване...

Четвърти ред

И никой в държавата не може да помогне, а и не иска, независимо че най-сетне е дошъл редът на четвъртия ред кредитори - работниците. Дори не може да се намери съдебен изпълнител, който да се изправи срещу фалиралото предприятие на Ковачки. “Като чуят за какво става въпрос и отказват”, казва Петя Тодорова.

Тя носи дебела папка, от която вади и показва любезните, пълни с клишета отговори, с които институциите отказват на молбите за намеса. Колекцията е пълна - от президентството, от политически партии, от Министерския съвет, Министерството на енергетиката, от омбудсмана. (Независимо че като омбудсман до 2019 г. Мая Манолова е наясно с проблемите на миньорите от Бобов дол, дори им раздава ваучери за храна за един Великден. А преди това е била и депутат от БСП от Кюстендилския район.)

Само до Синода не е писала Петя Тодорова. Впрочем, в отговора си през 2020 г. тогавашният председател на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова през 2020 г. пише, че ще събере екип от експерти, който да проучи възможността за „законови промени, с които да се гарантират вземания, произтичащи от трудови взаимоотношения”.

Такива промени в правната уредба тогава не се случиха, но през 2023 г. промени в Търговския закон все пак бяха приети заради ангажиментите, свързани с еврозоната и с Плана за възстановяване и устойчивост. България се “слави” с едни от най-дългите, скъпи и неефективни процедури по несъстоятелност, с липса на прозрачност при осребряване на имуществото от синдици и при продажби, което не води до решаване на дълговите проблеми, нито удовлетворява напълно кредиторите.

Но законовите промени ще действат занапред, а сагата с работниците от “Мини Бобов дол” и още стотици българи от фалирали предприятия, чакащи от години заплати и обезщетения, е илюстрация за дехуманизирана законност и държавност. Някои късметлии успяват да получат част от дължимото им от Фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите към НОИ, но обезщетения за злополуки оттам не се плащат.

Къде е държавата

“Мини Бобов дол” изпада в неплатежоспособност през 2006 г., производството по несъстоятелност е открито през май 2012 г. Дружеството обаче предложи оздравителен план, утвърден чак през 2015 г., след като финансовото министерство се съгласи да разсрочи публичните му дългове, ако бъдат изплатени на 180 равни месечни вноски. После планът беше обжалван, после се закриха рудници, а през октомври 2019 г. Окръжен съд-Кюстендил най-сетне взе решението за обявяване в несъстоятелност.

През цялото това време държавните институции не спират с подаръците за Ковачки и бизнесите му, синдикатите не скачат заради нарушените права на работниците, а бизнесменът се сдоби и с депутати в няколко парламента. След европейските избори през 2014 г., при управлението на БСП и ДПС, надзорът на НОИ разсрочи за 7 години задължения за 41 милиона лева на “Въгледобив Бобов дол”. При втория кабинет на ГЕРБ ТЕЦ “Бобов дол” се сдоби с лиценз за работа за още 5 години, какъвто получи и при първия кабинет на Бойко Борисов - въпреки че дейността му не отговаря на екологичните норми. А чрез заменки през 2008 г., “с подставени лица и помощта на държавата”, както съобщи “Капитал”, Ковачки превзе и рилския курорт Мальовица.

Но същата тази държава забравя да си прибере таксите за въглищни концесии, а до 2012 г. “Мини Бобов дол” бяха и освободени от задължението да плащат такива, и обръща гръб на стотина души, които не получават дължимите им нищожни обезщетения.

Голямото чакане

На въпроси на Дойче Веле към съдия Евгения Стамова от Окръжен съд-Кюстендил защо се бави изплащането на обезщетенията на пострадалите при трудови злополуки миньори от „Бобов дол“, след като вече е дошъл редът им и по сметката има набрани средства, оттам отговориха, че “висящи дела няма да коментират” и препоръчаха за допълнителна информация да се пита синдика.

Румен Ангелов е синдик на дружеството в несъстоятелност от 2020 година. “Подготвил съм документите, внесъл съм ги, чакам съдията да се произнесе. Делото е от 2006-та, няколко синдици са се сменили преди мен, надявам се с няколко по-крупни продажби да изчистя всичко, работниците са четвърти поред и трябва да си получат парите”, каза Ангелов пред Дойче Веле. Според него набраните около 250 хиляди лева чакат одобрението на съда, за да бъдат разпределени. Все още не се е случило.

През годините миньорите от Бобов дол стачкуваха заради заплати, плащаха им част от възнагражденията с ваучери за храна, с които можеха да пазаруват само в супермаркетите “Европа”, също на Ковачки. А на евровота през 2014 г. репортаж със скрита камера на Нова телевизия показа и как ги агитират да гласуват за формация с номер 15 в бюлетината (Коалиция за България) срещу 50 лева. И сега всички вкупом - държавата, съдебната система и политиците, ги гледат как мрат.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Българин

    52 3 Отговор
    Българи, НИКОГА бе работете за други българи!

    Коментиран от #32

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Фен

    31 21 Отговор
    Бе на ДВ, едва ли им пука за съдбата на един миньор. Този пасквил е нацвъкан, за да ни каже, колко са лоши въглищните мини, и защо трябва да се затворят.

    Коментиран от #6

  • 5 Някой цял живот работят

    44 2 Отговор
    И не могат да получат пенсия, а други се раждат пенсионери и без да са работили са навсякъде компетентни, вечно недоволни, и тровят аудиторията.

    Коментиран от #33

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гражданин

    45 0 Отговор
    едни ще МРАТ, а други ги чака прекрасно бъдеще, като децата на Ковачки, които учат в частни училища, и живеят на топлия климат, и са галени от приятния морски бриз в Южна Франция
  • 11 Аз отдавна съм я напуснал

    14 20 Отговор

    До коментар #7 от "Ежко Бежко":

    И завинаги Не искам да се връщам там в България ,тук на чуждата земя е моят живот и моят гроб в топлата Чужбина

    Коментиран от #17

  • 12 Ще има и още

    30 13 Отговор

    До коментар #1 от "България":

    Не зная къде ти е "живота", нито къде ще ти е гроба, дай Боже да е по-далеч във времето.
    Зная обаче че на всички такива като теб "проспериращи" някъде в чужбина зъболекарите им са тук в България, поне на онези, на които са им останали зъби.
    Виждам че и душата ти за българско слово жадува - ей го - четеш български сайтове, пишеш. Слухтиш вероятно, дали пък не си се прецакал че си заминал. Не си бе, споко. Живей "там", печели и просперирай, възхвалявай Путин. И не забравяй - на лято, твоят зъболекар е тук и те чака !

    Коментиран от #16, #35

  • 13 ха ха

    17 2 Отговор
    "демократичните" ценности и държавата бандит убиват за личното си благо , интересно как DW повдига въпроса когато винаги е защитавало страната на бандита с власт ?

    Коментиран от #26

  • 14 Анализи

    14 6 Отговор
    Добре е Дойче Веле по-често да описва българската бедност и неволи на съвременна Евроатлантическа Демократична България, член на ЕС. Или с две думи докъде потъна татковината движейки се към демокрация и просперитет
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ежко Бежко

    23 7 Отговор

    До коментар #12 от "Ще има и още":

    Това за зъболекарите са клишета. Да, по-малоимотните си правят зъбите в бгто, но хората с възможности в никакъв случай. За възхвалата на Путин това също е клише. На мен ми е все тая кой управлява Русия, но е факт, че Путин възтНа срещу хегемона. Ако считашютова за възхвала, а не исторически факт, то ти си от тя същата категория хора, лапащи пуканки гледайки Цветанка Ризова.
  • 17 гражданин

    22 4 Отговор

    До коментар #11 от "Аз отдавна съм я напуснал":

    вие двамата, май не разбирате, че държавата си отива, точно заради такива като вас, които очакват някой друг да се жертва, и някой друг да оправи държавата, докато те щастливо преживяват живота си, в някоя топла и уредена страна, вие сте от хората, неспособни да осъзнаят тяхната си, лична отговорност, гледайте видеата с професора Иво Христов, пък дано ви просветне нещо
  • 18 Тити

    23 0 Отговор
    Във България законите да обикновенните хора за богатите не важат.
  • 19 Половината град са полудели

    11 3 Отговор
    В този Бобов дол хората са зомбирани, блъскат ги здраво с честоти!
  • 20 Студопор

    12 1 Отговор
    Тъжно е, но това е държавата ни - няма я!! Пускайте ги тия статии и истории и по 3ти март, та да знаем какво празнуваме.
  • 21 Търновец

    10 0 Отговор
    Аз съм платил от НАП - тези чиновници преди да ги назначат трябва да се подложат на тест на детектор на лъжата, а т.н. ВМРО бяха в предизборна коалиция с Ковачки и "Напредък"
  • 22 Чочо

    10 0 Отговор
    Затова е време да им пуснем кръвчица на такива хорица.
  • 23 Скука 🙃

    2 1 Отговор
    Как в България се гаврят с хората
    --------
    кво друго да праиш у България
  • 24 Тошко

    12 0 Отговор
    Всеки ламти за пари в тази държава, никой не работи. Мързелът не мори, а мъчи.
  • 25 Търновец

    7 0 Отговор
    Аз съм патил от НАП - имаме раздута и незаслужено високи платена държавна и общинска администрация и трябва да се подлагат на разпит на полиграф преди да ги назначат. А Каракачанов и Ковачки бяха коалиция за власт
  • 26 пери

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "ха ха":

    Ами като никой друг не подвига въпроса, все някой трябва да го направи, нали? Не виждаш ли, че в България, ако не се обърне човек към медиите да раздухат проблема, нищо няма шанс да мръдне? За съжаление, в много случаи медиите и разгласяването единствено помагат за някаква развръка, а не съдебната система, както трябва да бъде.
  • 27 едва ли има учудени

    8 0 Отговор
    нищо ново за терирорията
  • 28 копейки

    6 5 Отговор
    кво скимтите ?нале ковачки е от ваште
  • 29 За грант продавам Майка си

    12 4 Отговор
    "Къде е държавата"

    Чакайте сега, точно такива соросоидни медии като вашата 30 години ревахте за по-малко държава - била лош стопанин и всичко трябвало да се приватизира. Никакви държавни регулации - частната инициатива трябвало да се вихри свободно. Камък върху камък не трябвало да остане от прогнилата държавна собственост, преди да започне градежът на новото. Свободната търговия и келепирът били майката и бащата на благия живот. Всеки трябвало най-напред да оправи себе си,пък после да оправя другите. Пазарът трябвало да е над всичко. Да живеел (как му казвахте, една сложна дума) – неолиберализма… Свободата на инвестициите и износа на капитали били двете перли в короната на демокрацията… Добре, всичко стана както искахте.

    А сега какво - пак ревете! Държавата трябвало да се грижи за социално слабите, за онкоболните, за самотните майки, за семействата с ниски доходи, за хората с трайни увреждания, за мигранти и бежанци. Държавата трябвало да озаптява монополите, цените на тока, водата, хляба,такситата и…какво ли не още…
    Хайде бе, от какъв зор? Нямате угодия.
    Не разбрахте ли? Няма вече държава! Има само знаме, герб и територия, обозначена с границите на Република България. И платени фигуранти като от Дойче Веле,които трябва да ни помогнат да дооглозгаме остатъците.

    Няма вече президент и правителство - има марионетки на посолствоТО. Няма вече Народно събрание - има Европейски парламент. Няма вече българска армия - има НАТО. Няма вече Българска на

    Коментиран от #30

  • 30 За грант продавам Майка си

    15 4 Отговор

    До коментар #29 от "За грант продавам Майка си":

    ...Няма вече българска армия - има НАТО. Няма вече Българска народна банка - има Световна банка и МВФ. Няма вече големи български компании -всичко ни взеха, всичко…
    Нямаме суверенитет. Нямаме самостоятелна нито вътрешна, нито външна политика.Имаме чужда, германска партия ГЕРБ, турска ДПС, американска ПП. За всичко трябва да питаме и кланяме...

    Коментиран от #31

  • 31 дръпни

    3 7 Отговор

    До коментар #30 от "За грант продавам Майка си":

    кислол.да се упокоиш
  • 32 Ха ха ха ха

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Така е. Но в тази среда и чужденците много бързо се побългаряват, че надминават дори българските работодатели.
  • 33 да ти кажа

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Някой цял живот работят":

    Браточка... в свинарника, наречен България , е така. Като не ти харесва.. нали знаеш..
  • 34 разбира се

    2 1 Отговор
    Комунизъм на фунийки.
  • 35 Това за

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ще има и още":

    зъбите не е заради липса на пари, а заради липса на време.
    Човек така или иначе си идва за по две три седмици в бг-то защо да не опита да използва времето максимално.
  • 36 безпартиен

    2 1 Отговор
    Без бухалката няма справедливост!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.