Last news in Fakti

8 Август, 2023 09:06 4 028 80

Камелия Димитрова пред ФАКТИ: В образа на насилника обществото видя нов вид тиранин - с плитки претенции за патриотизъм

  • камелия-
  • димитрова-
  • насилие-
  • дигнита-
  • дебора

Едно момиче плаща тежка цена на твърде формалния и лишен от човешки поглед подход, а нейният живот е завинаги белязан не само от разрезните рани, но и от това, че е разкрита самоличността ѝ, казва тя

Камелия Димитрова пред ФАКТИ: В образа на насилника обществото видя нов вид тиранин - с плитки претенции за патриотизъм - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Случаят с нарязаната с макетен нож Дебора от Стара Загора от приятеля ѝ Георги Георгиев предизвика повече от обществено недоволство и за пореден път повдигна и широко отвори вратата за дебат по темата за домашното насилие. Станахме свидетели на арести, оставки и рокади по високи етажи на полицията и съдебната власт. По темата пред ФАКТИ говори Камелия Димитрова, председател на УС на фондация "Дигнита".

- Г-жо Димитрова, имаме пореден случай на домашно насилие. Визирам инцидента в Стара Загора, при който насилник обезобрази приятелката си с макетно ножче. Защо обществото „настръхва“, когато разбере за подобно деяние? По темата за домашното насилие се говори много, но, като че ли, само се говори. Защо е така?
- Всяка година хиляди жени в България стават жертва на насилие основано на пола, от медиите понякога разбираме за много малка част от тях. Много често обаче тези случаи са обект на внимание от страна на обществото едва за няколко часа, след което то започва да проявява безразличие и се връща към традиционната апатия и токсични възгледи, че „каквото се случва у дома, трябва да остане у дома“.

Защо този път обществото реагира толкова рязко, при положение че е подминавало дори случаи на убийства на жени?

Може би защото в образа на насилника обществото видя новия вид тиранин, с плитки претенции за патриотизъм, но с готовност за тормоз над по-слабите и с ясното съзнание за безнаказаност. Може би и визуализацията на 400-те шева бе шокираща, както и представата за хладнокръвното деяние с макетно ножче. Унижението на момичето със злокобния акт на подстригване и обезобразяване – всички тези действия, квалифицирани като лека телесна повреда, са натиснали нервни точки на хората, които излязоха на масови протести у нас.

- Полиция, прокуратура, съд – решение. Работят ли институциите адекватно заедно?
- По случая все още тече съдебно производство. Не бих искала да коментирам първоначално повдигнатото обвинение, но мисля, че много се изговори по правния аспект на казуса, и както е казано – колкото юристи, толкова и тълкования на закона. Това, което мога да кажа като заключение, е, че се надявам ефектът на тези дискусии и анализи да стимулират институциите и най-вече представителите на съдебната власт да не се отнасят формалистично към случаите на насилието над жени. Под натиска на общественото мнение бе повдигнато ново обвинение на извършителя и той бе задържан.

Не бих определила случая за „добра практика“, защото не би следвало институциите да си вършат работата под натиск, а да подхождат с нужната чувствителност към тежките случаи на насилие над жени.

Едно момиче плаща тежка цена на твърде формалния и лишен от човешки поглед подход. И въпреки че има широка обществена подкрепа, нейният живот е завинаги белязан не само от разрезните рани, но и от това, че е разкрита самоличността ѝ. Цената, която тя плаща, е голяма и дълбока. Надявам се да направим поне малко в посока превенция и правоприлагане, така че присъдите за тежки форми на насилие над жени да имат и възпиращ ефект.

- Виждаме вълната от протести в цялата страна в защита на пострадалата. Къде е държавата в случая, къде са законите…
- Едно от исканията на протестиращите бе в обсега на Закона за защита от домашното насилие да попаднат и т.н. „интимните връзки“, което стана. А не само тези, свързани с фактическо съжителство и брак. Именно в подобна връзка се е намирало обезобразеното момиче от Стара Загора. Ако попадаше в обсега на закона преди инцидента, то можеше да потърси мярка за защита по неговата сила, включително и забрана на извършителя да го приближава при заплахи и при първите прояви на насилие.
Подобна позиция изразихме близо 50 граждански организации и при предходното разглеждане на закона, но разпоредбата не бе приета,

тъй като бе блокирана от БСП и „Възраждане“.

Дискусията бе манипулирана отново със заплахи за „джендъри“ и с риторика, която няма нищо общо с насилието над жени, а с популистки възгледи. Изключително положително е, че тази разпоредба на закона бе преразгледана на извънредно заседание на Народното събрание. Радвам се, че общественият гняв доведе до окончателно включване на „интимните връзки“ в обсега на закона, защото много лица, особено младежи, са във връзка без съжителство и би следвало да могат да получат защита по силата на закона.

- Свидетели сме на поредната брутална домашна агресия. Каквото се е случило, се е случило. Каква поука трябва да си направим от това. Може ли да изведем нещо полезно за обществото?
- Може би една от основните поуки, които този път не можем да подминем, е да си признаем, че имаме сериозен проблем с домашното насилие. Години наред неправителственият сектор повтаря,

че всяка трета жена е жертва на насилие,

но това не бе тема, която доминира в обществения дневен ред. Мисля, че достигнахме някаква превратна точка, след която не можем да замитаме темата и да я затваряме в кръга на експертите, активистите и практиците, които отново я дискутират на поредната кръгла маса. Вероятно достигнахме момент на събуждане и на непримиримост не само на професионалистите, но и на обществото като цяло. Иска ми се да вярвам, че тази посока на нетърпимост е безвъзвратна. Следващите стъпки след признанието, че имаме проблем, са да започнем да говорим за равенство между половете, за това какво е насилие над жени сред децата и подрастващите, да говорим у дома, да включим темите за ненасилието, за равенство между половете, за правата на жените и за исторически дългия и труден път към тяхното постигане в учебния процес, където участват и момчета, и момичета.

Време е да оспорим и да представим алтернатива на „мачо“ културата.

Надявам се след този трагичен случай все повече хора да осъзнаят, че домашното насилие не е частен проблем, а престъпление. Идвам от работа на терен сред силно патриархални общности в България, в които дори жените обясняват, че

„няколко шамара не са домашно насилие“ и че у дома, „мъжът командва, а жената слугува“.

Имаме много работа да вършим по отношение на промяна на обществените нагласи и по отношение на стереотипните роли и очаквания към мъжете и жените.

- Къде е границата между жертвата от домашно насилие, която е поставена под контрол, и трафикът на хора, които са обезсилени против волята им?
- Граница почти не съществува, тъй като над 90% от случаите на жени жертви на трафик, с които съм се сблъсквала, са били жертви първо на насилие в семейството, на насилие от родител, роднина, или партньор. Това води до едно нормализиране на насилието, до примирение от тяхна страна, че насилието е част от живота и от човешките взаимоотношения. Именно тези нагласи, както и счупените защитни механизми, правят жените, преживели домашно насилие, по-уязвими към трафик и експлоатация. А трафикантите знаят това.
Също така знаем, че в случаите не трафик с цел сексуална експлоатация, трафикантите най-често печелят доверието на жертвите по метода „lover boy” – тоест сформират интимни взаимоотношения с жертвата и ѝ обещават щастлив съвместен живот. В последствие я принуждават да проституира, след като използват механизми за контрол, типични за всички насилници – органичаване на свобода на движение, ограничаване на контакти с външния свят, унижение, заплахи.

- Какви са последните данни за трафика на хора, които имате. Къде е България в глобалната „схема“…
- За жалост, България все още е една от 5-е основни държави, които са източници на жертви на трафик в Европа. Причините за тази непрестижна позиция са сложни и те са свързани с фактори като бедност, социално изключване, дискриминация, липса на възможност за реализация, ранно отпадане от училище, история с домашно насилие.
В България около 450 са пострадалите от трафик лица в наблюдаваните досъдебни производства всяка година, като тези данни са с натрупване. Но, разбира се, можем да предположим, че жертвите са много повече. Много от експлоатираните лица остават извън обсега на съдебните власти и на радара на институциите и неправителствените организации. Както и при случаите с домашно насилие, жените много често не осъзнават, че са жертви, те развиват Стокхолмски синдром и дълго време остават в ситуация на експлоатация. Много рядко сигнализират за ситуацията, в която се намират, и едва при случаи на гротескни прояви на насилие търсят подкрепя.
Ето защо говоренето за основни човешки права, за това как те са нарушавани с различните форми на насилие над жени - е изключително важно. Необходимо е тези дискусии да се водят системно, а не само при случаи на тежки престъпления. Необходимо е тези дискусии да стигат и до всички обществени прослойки и да се водят в най-ранен етап на развитието на децата - както на момичетата, така и на момчетата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хахаха

    54 4 Отговор
    Тази , в предишния си живот , е била надуваема кукла ! Толкова интелект струи от нея !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гнусно

    62 11 Отговор
    Тази мръсница слага знак на равенство между насилие и патриотизъм. Противен джендър.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Картофитемий

    36 8 Отговор
    Насилие има, но има и к ви сетили се след четвърт век да ревът, както каза Веждито!
  • 11 Име

    29 7 Отговор

    До коментар #6 от "Туй путаче":

    Има Америка тази истинската кято Уайоминг Айдахо и Кънектикът и оная другата изпидирастена с гмеш отвсякъде азиатски и афро отпадъци като Ню Йорк Калафорния и тн.
  • 12 факти

    39 8 Отговор
    кой хирург оправи счупения нос на дебора толкова бързо? пак ни правят на шарани
  • 13 Боклуците на Боклука

    32 6 Отговор
    Както казва един корумпиран от ГЕРБ,Тинтири-Минтири .
  • 14 дядо поп

    30 6 Отговор
    Тази няма шанс да попадне в графата дори на интимната връзка , по простата причина , че никой няма да я изтрае и три дни , освен ако е незрящ!

    Коментиран от #18

  • 15 Мъкооо

    38 5 Отговор
    Тая си мисли,че ако си татуира Айнщайн ще стане умна като него.
  • 16 Русенец

    30 3 Отговор
    Кампанията трябва да е за всички жертви на насилие, не само на домашното. Огромен брой са жените-жертви на трафикът на бели робини. Не е честно, нито морално, да бъдат дискриминирани.
  • 17 Русенец

    38 6 Отговор
    Трудно се разбира дали говори против насилието или против патриотизма.
  • 18 Псевдоним

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "дядо поп":

    По-скоро ако е глух.
  • 19 Иван Вазов

    28 3 Отговор
    Коя е Камелия Димитрова?
  • 20 Русенец

    33 5 Отговор
    Обвинявате "мачо" културата, но захранвахте децата на прехода с холивудски ценности като Рамбо, Роки и Командо. Денонощно екранизирахте "ползите" от побоища по барове, преследвания с коли, както и от безразборни престрелки на обществени места. Резултатите закъсняха, но са недвусмислени. Сега се чудите кой бил виновен. Вносът на западни ценности не ви е удобен отговор, но друг няма.
  • 21 Препоръчвам

    32 5 Отговор
    Тази Камелия Димитрова да се прегледа при психиатър. Най-гнусното е да яхнеш вълната на мъката на други хора.
  • 22 Русенец

    28 6 Отговор
    Почвам да се чудя, дали извергът не беше нарочно пуснат с "причиняване на лека телесна повреда", точно за да се предизвика масова истерия сред народа? Целите прозират.
  • 23 дебора си

    16 6 Отговор
    е здрава - видях я сутринта . Тиранина може да е умрел в ареста - незнам . татуси има, а като необича любовницата няма да се виждат . Сега като гледам не е резал детео или жена си . Не са го предизвикали . Явно е ненормалник - протестар и фен на локо пловдив . Вежди вчера тръска мозък, а днес се уневини , Деяна видя голотията в усмихнатата протестърка. Цените нагоре, а резервите са догоре - газ, петрол, зърно . Шашмаджии.

    Коментиран от #37

  • 24 Русенец

    38 2 Отговор
    Защо едно насилие трябва да е в графата с "интимни връзки", за да бъде наказано от закона? Ако насилникът и жертвата са нямали интимна връзка, това прави ли насилието ненасилие? В коя графа попадат изнасилванията на случайни жени, които са нямали интимна връзка с изнасилвачите?

    Коментиран от #78

  • 25 Дааа

    20 6 Отговор

    До коментар #1 от "Приятеля":

    Къде са тия 400 лева? Жената е в перфектна кондиция. Съвсем ни вземат за балами.
  • 26 Куп Тор

    18 3 Отговор
    само дето не го видя обществото, а грантоядите
  • 27 Русенец

    25 3 Отговор
    Как ще докажете, че една връзка е била интимна? Как ще докажете, че е продължила поне 60 дни, а не 59? Как ще докажете неща, които са недоказуеми? Ще назначите длъжностни лица да светят на всяка двойка гаджета, ли? Ще си водите отчет на всяко гаджосване, ли? Това е пълен абсурд и е очевидно за всички.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Русенец

    24 3 Отговор
    Защо е този зор случаите да попадат ТОЧНО в графа "домашно насилие"? Защо не се разглеждат и осъждат като всяко друго насилие?
  • 30 Сталин

    21 4 Отговор
    Мариика рекла на Иванчо
    - Аз съм вече модерна жена не мия ,не чистя,не готвя, деца не гледам
    А Иванчо и казва
    -Ама ти не си модерна ма, не си бита
  • 31 пфууууу

    23 3 Отговор
    Има насилие има и закон за него. Няма домашно, няма купешко. Прости ли сте или се правите? Ама цялото квичене е за Истанбулската конвенция и социалния пол. Народя няма какво да яде, по цял ден ни занимават с психопатите и техните доброволни жертви.
  • 32 Марков

    24 4 Отговор
    Много дълго и не е за четене. Имам два въпроса:
    - Къде е този визуализация на шевовете? Дайте да ги видим всички
    - защо няма официално отразено в бюлетин на МВР
    - защо просто не се подходи по НК и НПК и да се направи необходимото, ако всичко е вярно, насилникът да лежи за "опит за убийство"?
    - за домашното насилие, трябвало закон. А за насилието на работното място? А за насилието по пътищата? А в превозните средства на обществения транспорт? А в заведенията? За навсякъде по гореизброените места ли трябва отделен закон? Не може ли само с наличните? МОЖЕ! Ама такива са указанията. Този случай се политизира и използва користно. Колко убийства се отразиха след този случай, но нямаше шум?
    Държавата може да се намеси ефикасно не с тези измислени закони и поправки. Просто имат спирачка заради свободата на достъп до информация. И става свободния.
  • 33 Иван Асен

    19 4 Отговор
    Глобалисти, няма да успеете да ликвидирате България! Ще ви изпратим и вас!
  • 34 ками може

    14 3 Отговор
    и тя да си боядиса косата в черно и малко да я подкъси и това е. Любов . Дебора безработна ли е , а да не е ученичка . От СОС ли е . Камелия да си татуира на коремчето - Пейтриът .
  • 35 Механик

    26 4 Отговор
    Патротизма и националното самосъзнание са основен враг на глобализма. За това и толкова много вода е налаята в мелницата, да бъдат оплювани омерзени тези понятия. Не се жалят пари за оплюване. Впрегнати са цели бригади тролове, умно-красиви каки, мекокиткови "юнаци" и поне 8-10 НПО-та.
  • 36 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    13 3 Отговор
    "Момичето" май е от тия - "работещите".....
  • 37 Мхм

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "дебора си":

    А бе спомняш ли си онуя латиноамериканеца и българина как се изнесоха от затвора като парнаджии с кола с буркан.Така се прави със стил
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Кочо

    18 3 Отговор
    Помнете какво ви вещае Кочо! След 3 март, ще скочат на 21 ноември и всичката тази истерия ме води към такова заключение! Традиционното семейство, основна клетка на българщината следва да бъде у н и щ о ж е н о! След като ви разделиха на русофили и фоби, на тази и онази партия, ви разделят като ви правят един друг не мъж и жена, едно цяло, намерило своя божествен израз във Вашето дете, а жена срещу мъж и обратното! Облечено в красиви намерения, опаковано в шарено и поднесено като битка срещу домашното насилие! На жената ще бъде осигурен минимум социален пакет, така, че да няма нужда от вас и ще ходите натирени, прости и глъми, белки някоя ви посочи за половин час! И пак трябва много да внимавате, да не ви удари Закона!
  • 40 Съдията Дред

    24 2 Отговор
    Не обществото, а вие, грантаджиите, видяхте патриотите като насилници. Ако на фанелката на идиота пишеше Калвин Клайн, дизайнерите ли щяха да са виновни?
  • 41 Видоизменени селяни

    7 12 Отговор
    Бг патриотите като цяло не са най-умните хора на земята
    Другари ако бяхте истински патриоти България нямаше да е цялата в боклуци изрязани дървета и разпадащи се селски къщи
    Вие сте едни мързеливци които си мислят че някой им е виновен да са гладни
    Ако видите как живеят непатриотичните джендъри и ще скочите от някъде
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Мдааа

    15 2 Отговор
    Много празни приказки, в образа на насилниа се вижда , бездействието или корупцията на цялата система, разследващи полицаи, съдебни лекари, прокурори и т.н.
  • 44 Мачо или пикчо културата

    10 1 Отговор
    Въпреки намеренията на нпо-тата и всякакви такива финансирани организации пикчо културата не надминава мачо културата в България. Причините са няколко и са прости за разбиране. Тук въпреки, че е по-безопасно от западните страни има тотална липса на законност и ред, мутрата кара с 200, спира на входа на заведението, блъска те на вратата, може и два шамара да ти обърше, от което не следва нищо. Детето на комшията гледа и си вика искам и аз да съм като тоя. Тук всички сме второ или трето поколение с обувки - накратко трудно се копа с маникюр и дядо ти и баба ти ще ти обършат пак два шамара ако те видят с такъв. Балканския манталитет неразделно свързан с предното също е основна причина. И въпреки, че е тъпо да живееш в селска държава, защото прощавайте обичам си държавата, но си е такава Си има и преимущества - не съм фен на фалшивите мачовци, но са десетки пъти по-добре от истинските пикчовци.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Бг патреотин

    3 10 Отговор
    Абе тоз Коцето колко селски къщи ремонтира..колко бедни нахрани..напротив иска вие да храните него и после той ще ходи да освобождава кубинците на Варадеро
  • 47 Коч

    5 3 Отговор
    Вместо да гласуват глупости, да бяха начертали няколко ясни и практични мерки - Да се въведе побоя в детската градина училището, от кмета, пъдаря и по първите хора на обществено място, когато някой хулиганстват, от 3 клас на селскостопанска бригада, казарма поне 1 година, задължителен труд за всички от администрацията 2 съботи месечно! Реформа в културната област - Премахване на фолкистерията, разни дрънканици, рапари и западна музика и само класическа музика и танци! Повече консерватизъм!
  • 48 Не на насилието

    5 16 Отговор
    Всичко е наследено от комунизма и от Русия.Учителките биеха децата в клас така бяха свикнали боя бе възприет като нещо нормално в клас дискотека и тн а това дойде от Рашия.Вижте какъв президент са ди избрали не някой учен дипломат и тн. чутйо джудистчето пълни кооуни са рашъните и ние покрай тех
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Невменяем

    11 2 Отговор
    Опаа, таз фустеса има профил в Тиндър. Много фалшив морал се лее из ефира, а за позата и етикета да не говорим!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Пешо

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Приятеля":

    а каква е интервюираната Камелия Димитрова? в качестовто си на каква има публична изява?!
  • 56 Анонимен

    13 0 Отговор
    Не е редно постоянно да се използва тази ситуация и да се употребяват успоредно понятията насилие и патриотизъм. Прави се много мерзко и гнусно внушение. Още повече, че се доказа чий привърженик е въпросният конкретен извършител. А това дори няма значение в случая.
  • 57 Хората не знаят комституцията

    5 0 Отговор
    Случая с насилието нарушава член 4 и член 6 на Конституцията на Република България
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ангеларий

    16 1 Отговор
    Тая от коя дупка я изкарахте бе. Малоумна работа.
  • 61 Козела

    20 1 Отговор
    Дедо Соросъ нема да успее в България. Само храни нпо-тата и неолибералите напусто.Българинът е майстор на пасивната съпротива.Колкото повече подобна пропаганда му хвърляш, толкова повече той се гнуси и я отхвърля.
  • 62 Грантаджиев соросоид

    16 1 Отговор
    От кога шепа платени клакьори станахте обществото, че да говорите от негово име?
    И защо и против какво протестират ухилени управляващите?
    НПО планктона са най-вредните паразити, които са в състояние на унищожат гостоприемника си...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Аватар

    16 0 Отговор
    Председателят на УС на НПО фондация,,Дигнита" не знае ли,че с дискусии и анализи не може да се бори насилието,а само се клати въздуха?Насилието е следствие от абдикацията на държавата в лицето на полиция,прокуратура и съд,от проблемите на гражданите.Това бездействие води до нормализиране на насилието.При работещи държавни институции престъпните прояви щяха да бъдат наказвани с цялата строгост на закона,което не се случва в България.
  • 66 Който сее ветрове, жъне бури!

    12 0 Отговор
    Колкото повече закони, толкова повече беззаконие! Обикновените хора са маловажни случаи - това е! А другите са недосегаеми и действат на принципа " няма кой да ме накаже". Насилието срещу личността е престъпление! То няма пол, раса, семейно и социално положение... Насилственото налагане на джендър идеологията предизвиква съпротива и насилствена реакция. Насилието ражда насилие, нищо ново. Да противопоставяш патриотизма, родолюбието на човешкото добро е мерзка манипулация. Кучето е заровено другаде. Правоохранителните и правораздавателните органи не работят за човека, а за властта. Безнаказаност, всепозволеност, правото на силата забавеното правосъдие рушат обществото и го превръщат в глутница. И този закон е прах в очите, поредното лицемерие, което няма да успокои хората, докато системата не заработи за тях, истински.
  • 67 Кака

    13 0 Отговор
    Знайни и незнайни грантаджии захлебиха покрай една малка труженичка
  • 68 Протестиращ

    9 0 Отговор
    Някой да обясни на госпожата, че в България отдавна има равенство между двата пола и жените имат напълно равни права с мъжете!
  • 69 DW смърди

    4 0 Отговор
    "Камелия Димитрова, председател на УС на фондация "Дигнита"."

    Представител на Сорос, платено анти-българско НПО.
  • 70 Перо

    8 0 Отговор
    Това си е пореден случай на криминално престъпление, свързано с проституция и трафик на хора! Къде видя госпожата домашно насилие, при положение, че престъпника има семейство, женен е за друга и има дете? Понятие като съжителство и интимност, между различни или еднакви полове тук не съществуват! Долу Истанбулската конвенция и опитите да се прокара задкулисно!
  • 71 мишо

    4 0 Отговор
    Какъв приятел бе нали беше сутеньор. Принуждавал я към проституция.
  • 72 Артилерист

    5 0 Отговор
    Не патриотизмът, а американското влияние са виновни за опростачването, самоуправството, рамбовщината, разпада на институциите и държавата, за антагонистичното разделение на обществото, за такива безумия като кълцането на Дебора. Погледнете атлантиците с каква злоба и ярост се нахвърлят върху всеки, който каже нещо различно от тяхното. Но според тази-само БСП и Възраждане са виновни...
  • 73 Марко

    5 0 Отговор
    Защо ми се струва, че тази дама не прави разлика между "всяка трета жена е жертва на домашно насилие" и "всяка трета жена твърди, че е била жертва на домашно насилие"?
  • 74 ИСТИНАТА БОЛИ

    3 0 Отговор
    Преди 7-8 години, на въпроса какво мисли за изявлението на бившия секретар на Рейгън - Пол Робъртс, цитираме "САЩ си купиха България", ген. Иванов отговори: "Още през 80-те ние бяхме наясно със стратегията, която Щатите ще предприемат по отношение на Източния блок. Известно е изявлението на шефа на ЦРУ Алън Дълес още от 1945-а: "Ще завършим войната. Ще хвърлим всичко, което имаме. Всичкото злато, цялата материална мощ за обработката и оглупяването на хората там. Човешкият мозък, съзнание, подлежат на изменение. Посявайки хаос, ще подменим ценностите им с фалшиви и ще ги накараме да вярват в тях, като намерим единомишленици в самата Русия. От литературата, изкуството и театрите ще изкореним социалната им същност. Всичко ще изобразява секса, култа към насилието, садизма, предателството, безнравствеността, а в управлението на държавата ще създадем хаос. Ще насаждаме корупцията, безпринципността, подкупите. Честността и порядъчността ще се осмиват и ще останат отживелица. Нахалството, наглостта, лъжата, измамата, пиянството, наркоманията, животинският страх един от друг - всичко това ще култивираме ловко и незабележимо. Ще скъсаме духовните корени. Ще опошляваме и унищожаваме народната нравственост, поколение след поколение. Ще атакуваме младежта. Ще ги направим циници и космополити. Ето така ще направим". И те го направиха, защото ние не само че не им се противопоставихме, но повечето от нашите политици искаха да бъдат в пълна услуга на чуждата доктрина".
  • 75 Тома

    3 0 Отговор
    Най големият патриот в българските книги е бай ганьо.И след повече от сто години нищо ново не се е случило в България.Същите прости хора са на власт и тези садисти им вършан черната работа
  • 76 Димитър Камелов

    4 0 Отговор
    Човешките права се нарушавали с насилието над жени. Ако жените са хора, значи с всички тези напъни дискриминираме останалите хора. Ако не са хора, значи дискриминираме жените. Сега да дефинираме понятието "жена". Според новите разбирания такова животно няма. В 32-та джендъра има ciswoman (чете се сисуоман) или човек, който твърди, че принадлежи към присвоения при раждането му биологичен пол "жена" (от латинското cis - на тази страна, противоположно на trans - на другата страна). Тоест човек не може да се нарича вече дори "мъж" или "жена" и да се смята за нормален. Та, в този ред на мисли, какви закони ще променяме, след като не е ясно за кого ги променяме?
  • 77 ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ

    2 0 Отговор
    КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ГРАНДОЯД И ЛЕШОЯД

    Коментиран от #79

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Садо

    2 0 Отговор
    Когато някой не може да спре да говори, дори му режат г-та