Last news in Fakti

8 Август, 2023 16:00 3 334 39

Експерт: Русия сбъдна мечтата на Корнелия Нинова

  • русия-
  • путин-
  • руска агресия-
  • история-
  • учебник по история

Кремъл затяга обръча на индоктринацията, като изчиства всякакви полутонове, които бяха допускани преди 24 февруари 2022 г.

Експерт: Русия сбъдна мечтата на Корнелия Нинова - 1
Снимка: БГНЕС/ЕПА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мечтата на Корнелия Нинова за единен учебник по история, създаден от държавна институция, се сбъдна. Но не в България, а в Русия.

Това коментира във "Фейсбук" Пламен Димитров Петров.

От тази есен руските ученици в 10 и 11 клас ще учат по нов единен учебник, без право на избор. Той има две части – руска и световна история, като акцентът ще е върху това как Русия е повлияла върху световната история. Уроците за европейските държави са намалени за сметка на тези за Азия, Африка и Латинска Америка. Африканските страни вече заемат една трета от частта за световната история, не е ясно дали учениците ще бъдат запознавани със славните дела на ЧВК „Вагнер“ на Черния континент.

Симптоматични са имената на авторите на новия единен руски учебник по история. Това са главният историк и идеолог на Кремъл Владимир Медински и Анатолий Торкунов, който е ректор на един университет, близък на до сърцата на старото поколение български дипломати – МГИМО. През март м.г. обърнах внимание на личността на бившия министър на културата Медински, когато той оглавяваше руската делегация за мирните преговори с Украйна.

Става дума за ултраконсервативен фалшификатор на историята, който смята, че критерий за достоверността на един исторически труд е това дали той съответства на интересите на Русия. Не по-малко одиозна фигура е и съавторът на учебника Торкунов. Той е бивш дипломат, ректор е на МГИМО от 1992 г. – практически в цялата 31-годишна история на постсъветска Русия! От 2011 до 2020 г. е бил и председател на Съвета на директорите на „Первый канал“ – главният медиен рупор на Кремъл. Въобще – напълно проверен другар, доказал много пъти своята правоверност.

При представянето на помагалото Медински е заявил, че в учебника е преработен и „кардинално пренаписан“ разделът за съвременната история на Русия, обхващащ 70-те, 80-те, 90-те години на миналия век и нулевите години на 21 в. И най-важното – добавен е раздел за събитията от 2014 г. до днес. Вижте как са озаглавени параграфите в този раздел: „Натискът върху Русия от страна на САЩ“, „Противодействие на стратегията на Запада по отношение на Русия“, „Фалшификацията на историята“, „Възраждането на нацизма“, „Украинският неонацизъм“, „Превратът в Украйна през 2014 г.“, „Възвръщането на Крим“, „Съдбата на Донбас“, „Минските съглашения, какво представляваха те“, „Изострянето на ситуацията“, „Специалната военна операция“, „Противостоянието със Запада“, „Новите региони“, „Украйна – ултранацистка държава“, „Специалната военна операция и руското общество“, „Русия – страна на герои“ (б.м. – не знам дали сред тези герои е споменат и Пригожин).

По този учебник от 1 септември ще учат и децата в Донецк, Луганск и Крим, а също така в окупираните от Русия през м.г. Мариупол, Мелитопол и Бердянск. Явно Кремъл затяга обръча на индоктринацията, като изчиства всякакви полутонове, които бяха допускани преди 24 февруари 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    38 32 Отговор
    Русия се превръща във все по-нелепа държава

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Българин

    21 28 Отговор
    в руските учебници ще пише,че украинците са докарали демокрацията в Матушка

    Коментиран от #12

  • 4 Българин

    32 27 Отговор
    каквото и да пишат ватенките-объркаха страната и сега съжаляват
  • 5 Българин

    34 26 Отговор
    Русия ще загуби войната и ще се разпадне

    Коментиран от #10

  • 6 Бесен-_ Язовец

    23 29 Отговор
    Аа в България от Есента децата ще учат, че са еднополови евроджендари роби на Ротшилдите

    Коментиран от #11

  • 7 кокорчо

    22 21 Отговор
    В БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕБНИЦИ ЩЕ УЧАТ КАКВАТО ИСТОРИЯ СИ ИЗБЕРАТ ПО АНГЛО САНСОНСКО ПРЕДПОЧИТАНИЕ ПО ХАМЕРИКАНСКО ПРЕДПОЧИТАНИЯ ПО УК ПРЕДПОЧИТАНИЯ МОЖЕ СКОРО ДА УЧАТ ЧЕ КИРИЛ И МЕТОДИ СА БИЛИ УКРАИНЦИ АМАН ОТ ПРОСТОТИИ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пич

    26 8 Отговор
    Този "експерт" ако прелети над САЩ , ще бъде обстрелян от рапортите , защото празното пространство в главата му , ще бъде засечено от радарите , като китайски въздушен балон !!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахахаха

    31 14 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен-_ Язовец":

    Ами бягай в Русия! Много народ замина за чужбина, ти защо не отиваш в Русия?

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хахахаха

    19 12 Отговор
    По какъв учебник учат американските ученици? Гледам Кирчо Измамника съвсем неграмотен е завалията!
  • 14 Сесесере

    18 13 Отговор
    Нашите русофили, сигурно са учили от този учебник! Щом са станали толкова продажни!
  • 15 БСП на Бунището

    16 10 Отговор
    От БСП и Възраждане( на руската окупация) вече задълбочено изучават новия учебник.На проведения изпит получават отлични оценки с малки изключения.Сега предстои Теорията да се превърне в Дела,за да заслужите финансиране...Успех ,таварищи!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българинът

    1 6 Отговор
    Ганьовците са недо.каното а.о на България.Пак ще ги до.каме..
  • 21 Град Симитли

    8 2 Отговор
    Експерт по словесен он@низъм!
  • 22 Сесесере

    12 8 Отговор
    Русофила е третия руски пол!

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Краси Марков

    5 5 Отговор
    Владимир Мединский е украинец родом от Киев. В Русия винаги е смятан за проводник на Шорош и недостатъчно руски. Ролята му в преговорния процес, приключил с капитулацията на Кремъл в Истанбул, също бе жестоко критикувана в Русия.
    Но от написаното по-горе с автор некой си "Пламен Димитров Петров" разбираме точно обратното - че Мединский бил " ултраконсервативен фалшификатор на историята, който смята, че критерий за достоверността на един исторически труд е това дали той съответства на интересите на Русия".
    Евала!

    Коментиран от #33

  • 26 Димитър Георгиев

    17 6 Отговор
    В света няма друга такава пропагандна машина като комунистическата! Русия, Северна Корея и други подобни образувания! Без мощна пропаганда ,лъжи и дезинформация комунизма не може да съществува!За съжаление и ние сме уязвими!
  • 27 Хахахаха

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Само да питам":

    В кой прайд? Руския прайд е голям има място и за теб! Не се притеснявай, ще те приемат с отворени....!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 За грант продавам майка си

    7 9 Отговор
    Защо, де не искате и там да учат историята от щатско-турски учебник като при нас, в който националното няма особено значение!?

    Лека по -лека в България щатско-турската сглобка заличава всичко българско по метода „Синдрома на сварената жаба“ - постепенно изваждат символи за националната ни гордост и идентичност . И по-лошо-изкривяват и превръщат историческата реалност в подигравка -полисексуалната идентичност на четниците в образа на Вела, Ботев и Левски са момчета с девиантно поведение, които при други обстоятелства щяха да станат престъпници"; Левски е "детеубиец, българоубиец, кървава икона, баща на мутрите"; Баташкото клане е "дълбоко закостенял антагонизиращ националистически мит, който трябва да бъде деконструиран"; "Априлското въстание е селска свада"; Освобождението - робство, робството - рахатлък; няма българи - има османска нация, ерго - Ботев и Левски са си едни чисти османлии; "Под игото" е "националистически идиом"... и още и още.. пов ръ ща ми се вече като чуя " демокрация, евроатлантическо, либерализъм".

    Коментиран от #31

  • 30 Новата История на Русия е много проста

    8 6 Отговор
    В началото на разпада на СССР Горбачов продаде ГДР за 15 милиарда долара, за да купи салам, за да не умрат руснаците от глад! Тогава руснаците нямаха друг избор и казаха на Запада: „Давайте дружить“! И Западът повярва! Започнаха инвестиции, дадоха им технологии, търговия, газ и т.н. Веднага щом руснаците имаха в ръцете си айфон и мерцедес, се помислиха, че са станали велики и решиха пак да нападат своите съседи!

    Коментиран от #32

  • 31 Опълченец

    6 4 Отговор

    До коментар #29 от "За грант продавам майка си":

    Всичките тъпотии, които си изредил в тролския си пост, са пълна лъжа и измислица

    Коментиран от #34, #35

  • 32 Ти си гении

    6 1 Отговор

    До коментар #30 от "Новата История на Русия е много проста":

    Хората пишат цели учебници, ти с 3 реда описа цялата история на Рашата.
  • 33 Сандо

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "Краси Марков":

    Какво искаш от неграмотници,умеещи само да пълзят в краката на Господаря.Ако се смени Господаря,ще се смени и приказката им.
  • 34 За грант продавам майка си

    5 3 Отговор

    До коментар #31 от "Опълченец":

    Робството не стана ли съжителство ?
    Не махат ли от учебниците писанията на наши възрожденци и революционери?
  • 35 За грант продавам майка си

    7 4 Отговор

    До коментар #31 от "Опълченец":

    пример-
    Бaтaшкoтo клaнe e „зaклaнo“ в бългaрcкитe учeбници, нямa гo. Зaхaри Cтoянoв e жив изгoрял. Рeд нямa зa „Зaпиcки пo бългaрcкитe въcтaния“ . Пoмeн нямa oт гeрoичнoтo минaлo, oт бoрбeния дух“
    Oт учeбникa пo иcтoрия зa пeти клac нe cтaвa яcнo зaщo e зaгинaл Лeвcки. Бил e зaлoвeн и oбeceн. Нe cтaвa яcнo кoe e дeлoтo му, зaрaди кoeтo e ocъдeн. Cякaш oбикнoвeн кoнeкрaдeц e убит.
    Cпoрът нe e дaли e имaлo рoбcтвo или нe, нo oт нaшитe учeбници нe мoжeш дa рaзбeрeш кaквo му e билo лoшoтo в oния пeриoд и пoрaди тoвa нямa кaк дa прoумeeш гeрoизмa нa oпълчeнцитe, нa въcтaницитe, дeлoтo нa Лeвcки, кoeтo нямa aнaлoг в Eврoпa, твoрчecтвoтo нa гeния Бoтeв. Кaк дa ги рaзбeрeш, aкo нe знaeш cрeщу кaквo ca ce бунтувaли?
    Учeбницитe ca изпрaни. Cтaвa въпрoc зa кривoрaзбрaнa пoлитичecкa кoрeктнocт. Тoвa нe e кoрeктнocт, a caмoубийcтвeнa нeaдeквaтнocт. Тoвa e oткaз oт иcтoричecкa пaмeт.
  • 36 !!!?

    4 5 Отговор
    Държава Русия няма "А ГДЕ РФ" !!!?

  • 37 Павел пенев

    3 3 Отговор
    Не бързай с този извод,ще се наложи да го промениш и то скоро.
  • 38 ФИНЦИ

    5 3 Отговор
    ТАЗ МИШКА ПЛАМЕН ДИМИТРОФ ПЕТКУНОФ - ЕКСПЕРТ ОТ ДЕ ГО ИРОВИХТЕ БЕ ФАКТИ БГ. ВИИ СТЕ НУМБЕР УАН НА ФАЛШ. НОВИНИТЕ БЕ
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.