Last news in Fakti

8 Август, 2023 13:58 2 356 42

Русофили в цивилни дрехи

  • русия-
  • пропаганда-
  • владимир путин

Пропагандата на Путин се характеризира с комбинация от плътно невежество и лицемерие с не по-малко плътен антиамериканизъм

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дмитрий ХМЕЛНИЦКИЙ, cyprus-daily.news

На 8 юли 2023 г. в Никозия, столицата на Кипър, се проведе шествие в защита на семейните ценности. Те бяха защитени главно от имигранти от Русия, живеещи в Кипър. Защитени от приетия в Кипър закон за сексуалното възпитание на деца, като се започне от предучилищна възраст. Протестиращите носеха руски знамена и бяха поздравени от руския посланик в Кипър Мурат Зязиков, по случайност генерал-лейтенант от ФСБ. Протестиращите носеха руски знамена и плакати "Долу ръцете от децата" и "Подкрепяме действията на Русия".

Подобен привкус на лудост е характерен за всякакви операции на ФСБ, маскирани като публични събития и гражданска активност. И обикновено се организират от граждански активисти с характерни биографии. В случая сред организаторите на похода, на общия фон на скучните служители на руското посолство и Руския дом в Кипър, се набива на очи една доста екзотична, но и типична за този род занимания фигура.

Микис Филаниотис, член на Комунистическата партия на Кипър. След като служи в армията, той е изпратен от комунистическата партия да учи в СССР. Учи в Одеса. През 1983 г. получава диплома по архитектура. Съпругата е гражданка на Русия. Двете им дъщери също са граждани на Русия. Член на Асоциацията на завършилите съветски и руски университети, член на Експертния съвет на Руския център за наука и култура (РЦНК), член на Координационния съвет на Международното движение на русофилите. Често се случва в Русия. През март 2019 г. той посещава окупирания Крим, където получава награда от окупационното правителство на Крим за участие в пропагандната кампания на Кремъл – става финалист в интернет викторината „Крим в историята на руския свят“ през 2020 г.

През 2022 г. Руският дом в Кипър, поздравявайки Филаниотис за рождения му ден, благодари „за истинското приятелство, подкрепата, искрената любов към Русия, както и за извършената работа по превода от руски на гръцки език на 5 тома от изданието Великата победа. „Великата победа“ е многотомна книга за историята на Втората световна война, издадена през 2015 г. от университета MGIMO под общата редакция на бъдещия директор на руското външно разузнаване Сергей Наришкин (тогава председател на Държавната дума), и автор на много от научните фалшификатори на Путин. Публикацията е чисто антинаучна и най-вероятно се превежда на езика на страната домакин в руските домове по света като пропагандна литература.

Пропагандата на Путин се характеризира с комбинация от плътно невежество и лицемерие с не по-малко плътен антиамериканизъм - ужасни пророчества за смъртта на световната икономика от машинациите на Вашингтон, която само Русия може да предотврати.

Ето няколко цитата на Филаниотис от руската преса:

„Република Кипър е православна страна със силни семейни традиции. Въпреки това днес те се опитват да реализират неолибералния дневен ред, който освен всичко друго включва насърчаване на всепозволеност и разврат. ЕС оказва натиск върху Кипър, тъй като европейските елити искат да наложат своя неолиберален, антисемеен дневен ред на всички страни от ЕС.

„...колективният Запад, начело със Съединените щати, игнорира всички предложения на Русия за мирно уреждане в областта на глобалната сигурност. ... Веднага стана ясно, че САЩ се опитват да получат максимална печалба, като унищожат икономиките на други страни, дори на Европейския съюз. Като гражданин на ЕС се срамувам от днешните недостойни лидери на страните от Европа и Европейския съюз. Вместо да защитят интересите на своите народи, те напълно "паднаха" под влиянието САЩ и англосаксонците, унищожавайки икономиката и печелившата енергийна политика на своите страни в полза на Вашингтон. Основната цел на Запада сега е да задуши и унищожи икономиката, както и социалната и държавната система на Русия.

Трудно е да се каже дали тази глупост работи или не за широката публика. Обикновено има достатъчно глупаци и невежи навсякъде, въпреки че на мен лично ми е трудно да си представя човек, който ще излапа всичко това, без да се задави. И не се знае какво точно е казал Филаниотис и дали изобщо го е казал. Обикновено такива текстове се съставят в редакциите. Основното е, че Филаниотис редовно изпълнява функциите на агент на влияние на Кремъл в Кипър. И биографията му е типична за чужд агент, първо КГБ, а след това ФСБ в чужбина.

Сред титлите на Филаниотис има и една не съвсем обикновена - "член на координационния съвет на Международното движение на русофилите". Тази организация е създадена съвсем наскоро, през март 2023 г. в Москва. Тя добави към списъка с най-екзотичните изобретения на руските специални служби, работещи с чужди агенти на влияние.

Сред групата други чуждестранни активисти-учредители на международното движение на русофилите привлича вниманието Валдемар Гердт, ръководител на Международния съвет на руските германци, който също има биография, доста типична за този род фигури. Роден през 1962 г. в Казахстан, през 1984 г. завършва Селскостопанския институт. След това две години военна служба. През 1989-1991 г., при падането на съветската власт, той е 1-ви секретар на Комсомола на Казахстан. След това две години служба като председател на колхоза, през 1993 г. - емиграция в Германия. Когато високопоставен съветски идеолог (а първият секретар на Комсомола на съюзна република е важна фигура) емигрира на Запад, едва ли има съмнение относно предишните му връзки със специалните служби.

От 1996 г. Герд е бизнесмен, от 2016 г. е член на дясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD), известна с тесните си връзки с Москва. От 2017 г. - депутат в Бундестага от AfD. Той има репутация на изключително религиозен човек, което не е много типично за секретаря на Комсомола на съюзната република. Преди AfD Гердт е член на консервативната християнска партия (Partei Bibeltreuer Christen). Германската Уикипедия характеризира Герд като проруски пропагандист. През 2018 г. е проведено разследване, според което служители с репутация на десни екстремисти са работили в бюрото на 18 депутати от Бундестага от AfD. По-специално, Гердт наема Хайнрих Граут, активист в движението на руските германци и също така много известен пропутинист.

Прави впечатление сходството в биографиите и на тримата чужди русофили. Всички са на една и съща възраст, всички знаят руски, всички са учили в съветски университети през 80-те години и са се озовали в страните си като пропагандисти на Кремъл горе-долу по едно и също време - в края на съветската власт. Всички са професионалисти. Международното движение на русофилите за всеки от тях е само едно от назначенията.

За петте месеца от създаването си Международното движение на русофилите показа доста забележима активност, на моменти анекдотична. Още през март 2023 г. в Австралия се появи клон на MDR. Освен това представители на австралийските аборигенски общности обявиха създаването му.

През май 2023 г. Николай Малинов обяви, че "движението ще се опита да отвори свои клонове във всички страни, където това не противоречи на местното законодателство, а където това не е възможно, да се фокусира върху частни инициативи на местните жители.“ Това най-вероятно означава, че MDR е получило достатъчно финансиране, за да организира своите центрове и да набира агенти по целия свят.

На Втората среща на върха Русия-Африка, която се проведе през юли 2023 г. в Санкт Петербург, имаше отделен раздел „Развитие на русофилското движение в Африка“. В нейната работа участва Владимир Кочев, изпълнителен директор на фондация "Русский мир", който съвсем откровено заяви, че "знанието на руски език ви позволява директно да получавате информация от Русия без посредници". В плановете на русофилското движение е и поставянето на паметник на Пушкин в Камерун.

Забавна, на пръв поглед, акция на русофилите се проведе във Венецуела: „Военните от почетната гвардия на президента бяха информирани за провеждането на специална военна операция на Русия в Украйна и за желанието да се установи нов световен ред ... След всичко това присъстващите изразиха готовност да подкрепят MDR.

В Египет през юли се проведе кръгла маса „Русофилите и тяхната роля в защитата на руската култура.“ Представителството на Россотрудничество в Кайро, съвместно с Дружеството за приятелство Египет-Русия и Египетската асоциация на завършилите руски и съветски университети, действаха като организатори. Това е много типична ситуация, когато по време на операцията се преплитат няколко чуждестранни разклонения на руските специални служби, имитиращи обществени организации.

През същия юли 2023 г. в Милано беше открито първото чуждестранно представителство на MDR. Оглавява се от някой си Елисео Бертолази. Зам.-председател - д-р Мирко Преатони. Според списание Insider Бертолази е научен сътрудник в прокремълския Институт за напреднали изследвания в областта на геополитиката и спомагателните науки и кореспондент на информационната агенция "Россия сегодня". През 2018 г. Бертолази ръководи италианската делегация на аграрен принцип в Крим. Преатони отговаря за културните въпроси на Асоциацията „Приятели на Велика Русия“, основана през 2014 г.

През над 20-годишното управление на Путин работата на руските спецслужби зад граница е изключително лесна и неограничена. Демократичните държави повече или по-малко успешно се борят с шпионажа и тероризма, но са практически безсилни пред агентите на влияние, които формално не нарушават никакви закони. Свободата на словото и мнението е гарантирана в демокрацията от конституцията. Много е трудно да се проследи тънката граница между дейността на агент на влияние и шпионажа и е много трудно да се хване такъв персонаж за ръката, дори ако той не крие симпатиите си и в същото време служи като депутат в Бундестага.

Руската атака срещу Украйна, налагане на санкции срещу много нейни институции и експулсиране на маса дипломати-шпиони наложи ролята на нови организации със същите цели, нови методи, но стари кадри.

Мисля, че в близко бъдеще ще чуем много нови и интересни неща за дейността на русофилите на Путин.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    53 18 Отговор
    Американофилите скоро ще бъдат изметени от света 😏

    Коментиран от #13

  • 2 Тъпи

    17 41 Отговор
    Руснаци брат

    Коментиран от #20

  • 3 ЖЕКО

    47 9 Отговор
    КОЗЯЦИ МНОГО КЪСНО СТАВАТЕ
  • 4 Да си спомним и за едни други

    13 36 Отговор
    русофили, опозорили себе си и Отечеството!
    На днешната дата преди 137 години е организиран първият държавен преврат след Освобождението на България срещу княз Александър Батенберг.
    В дъното на заговора група офицери русофили, недоволни от външнополитическия курс на княза, извършват държавен преврат на 8 срещу 9 август 1886 г. Начело на преврата застават майор П. Груев и капитаните А. Бендерев и един от най-големите предатели на отечеството - Радко Димитриев. С помощта на юнкерите от Военното училище и части от Струмския полк, те обезоръжават охраната около двореца в София и заставят княза да подпише прокламация към българския народ, че се отказва от заемания престол. Акцията няма подкрепата на българската общественост и завършва с неуспех.
    Против превратаджиите се обявява Стефан Стамболов, който е председател на Народното събрание. С помощта на части от Пловдивския гарнизон той извършва контрапреврат. Князът, който след детронирането му е изведен вън от пределите на Княжеството, е повикан да се завърне обратно и да заеме българския престол.

    Коментиран от #15

  • 5 Българин

    34 11 Отговор
    Мачк ай американофилите!
  • 6 Русофил

    33 9 Отговор
    Ще освободим Африка от американско робство 😏
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Руския

    12 26 Отговор
    Във русия само 10% от мъжете не са имали полови сношения със други мъже, проучване на ростат преди 17 години

    Коментиран от #29

  • 9 Според мен

    40 12 Отговор
    укрите са много жалко подражание на Хитлеровият Райх.Нито са чистокръвни,нито са "арийци",нито имат аутобани като него,и на всичкото отгоре фюрерът им е евреин.Прости американски слуги и нищо повече,така мисля аз..
  • 10 СССР

    21 8 Отговор
    Вся власт советом драки козяшки подлоги!
  • 11 Русия

    9 12 Отговор
    мафия, там са разделени на олигарси и бедняци

    Коментиран от #17

  • 12 👍 Смрът на джендърията

    27 15 Отговор
    Слава на Русия
  • 13 Дата, скоро

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Исторически парк":

    Има една много симпатична песничка из fb- то тези дни, в която добре изглеждащ младеж пее " Путин скоро все разрулит, хирошо все скоро будеть"....
    Дааааааа

    Коментиран от #16

  • 14 Ха ха ха

    20 4 Отговор
    Давате трибуна на чифутин избягал от Русия, защото уби жена си
  • 15 1234

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "Да си спомним и за едни други":

    Ами ако не беше си ,,играл"с конституцията нямаше да има държавен преврат.
  • 16 Дааа, и аз

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дата, скоро":

    Я видях...и младежа....
  • 17 Хаха, пък

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Русия":

    Щото в останалата част на света е различно, казваш????? Смях
  • 18 ТРЕТИЯ ПОЛ ИДЕ

    13 2 Отговор
    Това е нормално ? Затова ще има протести навсякъде
  • 19 Иво

    16 1 Отговор
    Добре ли разбрах 9, че кипъреца е учил в Одеса тогава защо не пропагандира в полза на Украйна.
  • 20 ЗА МЪЖ

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тъпи":

    Да се ожени синът ти
  • 21 Джаската

    21 2 Отговор
    от статията разбрах, че Одеса е Руски град
  • 22 Брях изненада изненада

    12 4 Отговор
    Какви ще са тия..някакви дето обичат Русия безплатно ли?
    Също като троловете им
  • 23 Божееее

    8 1 Отговор
    Абе тая глупост край няма... 1/2 час не мое да я превъртя!!!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 КРУУМ

    11 18 Отговор
    Бедняците винаги стават русофили.И почват още да обедняват.Във Венецуела и Куба вече питат къдеб с.рат гладните.

    Коментиран от #26, #40

  • 26 Мадуро

    5 3 Отговор

    До коментар #25 от "КРУУМ":

    В у ст @ та ти.
  • 27 явер

    9 4 Отговор
    Глупав, по-глупав, най-глупав, женен за рускиня.
  • 28 Кочо

    7 6 Отговор
    Тези на фотоса, първом помислих, диоптрите, знаете, че са групата на Възраждане, а господина с бялата тениска - лидера им, но викам си, чак пък толкова....Оказаха се деца на природата с руския флаг, а не пресметливи копейчици!
  • 29 Ам чи

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Руския":

    АКО Е ТАКА УКРАИНЦИТЕ ДА ВНИМАВАТ А СА ПОБЕДИЛИ А СА ГИ НАЕ.......ЛИ А И ДА ЗАГУБЯТ ПАК СЪЩОТО
  • 30 Наблюдател

    7 9 Отговор
    Руска семейна ценност е мъжът да бие жената а липсата на физическо насилие от страна на съпруга е явен признак, че любовта се е изпарила. Руските народните поговорки “Кто кого-то любит, тот того и лупит"," Не бьет, значит не любит" в синтезиран вид показват руското разбиране за любов и семейни ценности.

    Коментиран от #31

  • 31 Кочо

    6 2 Отговор

    До коментар #30 от "Наблюдател":

    А ти какво искаш - жената да налага мъжа, както е там при вас ли!? Разбира се, че мъжът ще поступа тази, на която държи, профилактично или защото нещо е съгрешила! Ако му е безразлична, защо да и посяга и предпазва от по нататъшни грешки!? Социализмът даде толкова свобода на нашите жени, че на западен лектор дълго трябва да се обяснява, че тук проблем с дискриминация на жени не съществува и той да си прибира лекцията и да си я чете в Амстердам или Копенхаген! Има няколко незадоволени лелки, които врещят като гейовете, че нямали права и това е!

    Коментиран от #37

  • 32 ОБЕКТИВА СЕ СМЕЕ😁

    0 2 Отговор
    НА ФИГ.1
    „ПОСЛЕДНИЯ С.” ..ЦОНЧО И ТАСКО...👍
  • 33 НА СНИМКАТА

    0 0 Отговор
    ПРИЯТЕЛИ ОТ РОЖЕНСКИТЕ ЛИВАДИ🗣
  • 34 Някой

    5 3 Отговор
    Прочетох само първите 2-3 абзаца. Стигнах до това, че едва ли не луди, подтиквани от ФСБ, протестират срещу новия закон за сексуално образование на децата.... Толкова стига, за да се види, че този кипърец защитава дженъризма и разврата.
    Това само ми затвърди впечатленеито, че Русия е стожер на нормалността, срещу разврата, насаждан от ЕС и САЩ. Няма как да подкрепям последните.

    Коментиран от #36

  • 35 Урюрвкос

    2 3 Отговор
    СССР вече има друг смисъл Съюз на Славянски Страни и Русия
  • 36 Най-нормален

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Някой":

    е киркоров, а по-нормален е соловьов син. А всички те са подкрепвни от доста депутати от дума.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ТТТ

    5 2 Отговор
    Ей до тези на снимката, трябва да сложат и нашите путенофили.
  • 39 Що тоя

    2 1 Отговор
    Не се вземе с Корнито и побратими с Копейкин? Ще са си лика-прилика!
  • 40 Бедняк

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "КРУУМ":

    Е този, който има всичко, което може да се купи с пари,,,,,и нищо от това, което е безценно в живота... Ама ти малко си чел, малко имаш и още по- малко осъзнаваш, нали

    Коментиран от #41

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 застрелайте се с ценностите си

    0 0 Отговор
    Баща ми е религиозен про.стак, който на младини биеше майка ми и я тормозеше, защото родителите й не са й давали повече пари, за да издържат този боклук. Вие сте една пародия.