Last news in Fakti

11 Август, 2023 09:05 3 954 44

Абсурдният текст „интимна връзка“ се определя от 60 дни… Адвокат Петър Славов пред ФАКТИ

  • петър-
  • славов-
  • интимна връзка-
  • закон-
  • депутати

Как ще се броят тези 60 дни - от първата среща, от първата целувка или от кога?, пита юристът

Абсурдният текст „интимна връзка“ се определя от 60 дни… Адвокат Петър Славов пред ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Промените в Закона за защита от домашното насилие, които приеха извънредно депутатите в понеделник, продължават да провокират разнопосочни реакции и спорове. Пред ФАКТИ по темата говори адвокат Петър Славов.

- Адвокат Славов, какво „родиха“ промените в Закона за защита от домашното насилие, които се направиха ударно в един ден, защото депутатите трябва да отидат на море. Визирам, разбира се, вписването на „интимната връзка“ в закона. Имаме ли вече конкретика, или просто се отвори широко вратата за тълкуването на що е то „интимна връзка“…
- Това е големият въпрос - какво точно записаха в края на работния ден депутатите като изменения в закона, защото през целия ден наблюдавахме всякакви "редакционни" промени на промените, добавки, критики и прочие и наистина е важно да се видят окончателните текстове.
Между другото, това, което се случи, е емблематичен пример как не се променя закон и не се законодателства. Без обществено обсъждане, без експертни консултации, на "тъгъдък и на коляно" и в нарушение и на Закона за нормативните актове и на парламентарния правилник.
Едно е ясно - с така приетите изменения в Закона за защита от домашното насилие или увеличените наказания в НК едва ли нещо ще се подобри. Силно се надявам поне влошаване на текущото положение да няма!

- Защо „интимната връзка“ се определя от 60 дни? По-малко от 60 дни какво е…
- Това е може би най-абсурдният текст, който приеха депутатите. Просто никой не можа да обясни как така решиха да са точно 60 дни. И какво се случва, ако насилието е упражнено в 59-ия ден, например… Или как ще се броят тези 60 дни - от първата среща, от първата целувка или от кога?
Това са все въпроси, които поставят под съмнение въобще дали тази разпоредба ще заработи ефективно и дали ще породи желаните правни последици в защита на жертвите от домашно насилие.

- Според много юристи промените в Закона за домашното насилие ще отидат в Конституционния съд, ако преди това не им бъде наложено вето от президента Румен Радев. Какво да очакваме?
- Лично аз очаквам да има вето от президента и този път депутатите да го уважат и да седнат сериозно да поработят по законодателните промени, включително да си оправят всичките приети недомислици. Ако това не се случи, заявката на повече от изискуемите по Конституция 48 депутати, за да бъде изпратен законът в КС, вече е направена. Налице е практика на съда от 2010 г. да обявява за противоконституционни разпоредби в закон, когато са приети по подобен начин - в един ден и на първо, и на второ четене. В същото време на народни представители, заявили желание да внесат промени между четенията не се даде такава възможност, а законът се претупа до вечерта - вероятно, за да могат депутатите да се върнат бързо към отпуските си и ваканцуването.

- В крайна сметка беше прието предложението на БСП да се запише, че "интимната връзка е между физически лица от мъжки и женски пол". Вие как го виждате…
- Столетницата в стремежа си да се покаже "по католик от Папата" и главен борец срещу джендър идеологията направиха това предложение като "редакционно" в пленарна зала. Начинът, по който бе записано, включително поставянето на запетаите в изречението, обаче дават възможност и на различно тълкуване. Така че може да се окаже, че всъщност вместо „да изпишат вежди, са изболи очи" в опита си за евтин политически ПР по тема, по която политиканстването никак не е уместно!

- Да обясним просто какво е „интимната връзка“ и от какво се обуславя…
- Следвайки легалната дефиниция, която самите депутати записаха, за да е налице "интимна връзка", а оттам - и приложение на закона по този ред, следва да са налице ЕДНОВРЕМЕННО редица условия: доброволни, трайни, лични, интимни и сексуални отношения, между две лица, от мъжки и женски пол, като те следва да са продължавали поне 60 дни. Сами разбирате колко неприложимо, а и практически недоказуемо в практиката и в съдебна зала ще се окаже доказването на всички тези предпоставки, вкл. продължаването им повече от 60 дни, за да може да се ползва защитата по закона. А смисълът на ЗЗДН е именно този - бърза и навременна защита на потенциална жертва, за да не се превърне тя в реална жертва с тежки травми, а нерядко, но и за съжаление - и с фатален край!


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Питам:

    28 3 Отговор
    А за насилие на животни ще се изисква ли интимна връзка ?

    Коментиран от #10

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    26 0 Отговор
    A защо точно ШЕСТДЕСЕТ дни ❓

    Коментиран от #9

  • 4 Да питам за един преател

    30 0 Отговор
    „Ако жена ми се такова с комшията в рамките от 61 дена, но не е целодневно в интимна връзка ли са?
    А аз в случая с комшията в интимна връзка ли съм и ако пребия само единия или само другия или и двамата как ще ме съдят в отделните случаи... интимно връзково или улично връзкаво???“
  • 5 123

    20 1 Отговор
    Човешките закони са извращение спрямо човека.
  • 6 Ихааа

    26 1 Отговор
    Авторите на текста убити с чукове
  • 7 Кую

    28 0 Отговор
    Това е най-големият интимен цирк сътворен от НС. Само за е.... мислят,но как да изработят българина защото те не са българи. Факт!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кую

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    До толкова броят.

    Коментиран от #31

  • 10 Кую

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "Питам:":

    Зависи от породата, пола. Толкова не могат да мислят.
  • 11 Юрист

    42 0 Отговор
    И защо трябва да има изобщо "закон за защита от домашно насилие" - ако не е домашно не е ли насилие, или пък ако няма "интимна връзка" и някой реши да нареже някоя щото се дърпа няма да го съдим ли. Имам чувството че тия в парламента са ги събрали от кол и въже и са там само да имитират дейност.

    Насилието си е насилие и няма значение домашно ли е, след интимна връзка ли е, на втория ден ли е или след 60-тия - много закони и много вратички за измъкване но пък и много работа и пари за адвокатите да тълкуват домашно ли е било, след 60-тия ден ли е било.

    Иначе е просто - има насилие - отива в затвора.

    Коментиран от #13, #32

  • 12 Хаха

    21 0 Отговор
    Най-добре преди да започнат интимна връзка да подпишат документ и задължително да упоменат дата.Преди това да минат през нотариуса и двамата.Даже вече мернах в интернет бланка за "Договор за интимна връзка".Да внимават с парапетите!
  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 1 Отговор

    До коментар #11 от "Юрист":

    Прах и Пушилка!
    Прокарват закона със лучая на Дебора,
    А ТОЙ НЯМА НИЩО ОБЩО
    С ДОМАШНО НАСИЛИЕ
    И ИНТИМНА ВРЪЗКА
    ❗❗❗❗❗❗
  • 14 Перо

    22 0 Отговор
    Сега делата ще зациклят в “интимната връзка” и няма да стигнат до насилието! Глупост на некадърници!
  • 15 Дядо Стою

    18 0 Отговор
    Тези 60 дни се бпоят от първия лайк във фейсбуко или инстаграмо.
  • 16 друга тема

    13 0 Отговор
    Интимна връзка има ли,ако се глезотите с интимни играчки?
  • 17 Джери

    7 0 Отговор
    Имате ли "интимохелп връзка" с някоя случайна мимоза,ако за работни действия й заплатите с парични знаци?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Трифонов

    1 7 Отговор
    Трябва да са налице едновременно следните елементи, за да наречете едни конкретни отношения между двама души "интимна връзка".
    1. Доброволност на отношенията;
    2. Трайност на отношенията;
    3. Да са строго лични по съдържание (т.е. в голямата си част да остават между партньорите);
    4. Да са интимни (да включват всякакви прояви на близост, нежност и т.н., което да ги отличава от обикновените приятелски отношения, които по същество са също трайни, доброволни и лични);
    5. И да са налице и сексуални отношения - основният разграничителен критерии между интимната връзка и останалите лични и трайни отношения между хората.
    Липсата на който и да било от тези пет елемента, прави връзката неинтимна. 60-те дни са поставени, като количествен критерии, защото иначе "трайност" остава твърде витиевато. Колко точно ще приемаме за "трайно? Ден, седмица, две, месец... колко? Като всеки друг аналогичен факт, касаещ съдържанието на лични отношения между хората, така и този, се доказва бързо и лесно със свидетелски показания. Айде стига вече тъпотии! Проблемът е, че приеха тая тъпотия с мъжа и жената, и сега нормата стана дискриминационна. Това е единственият проблем на дефиницията.

    Коментиран от #25

  • 20 ТОЗИ

    11 0 Отговор
    това е найголямото недуразумение в БГ законодателство

    Коментиран от #33

  • 21 Мнение

    5 0 Отговор
    Депутатите са много гнусни и законите им също. И двата закона за нищо не стават, нито с тези интимни връзки, нито с отнемане на превозни средства. Колите са с различна стойност, едните струват 1000 лева, другите стотици хиляди. Законът не е еднакъв за всички или само за бедните. Мирише на дискриминация. има ефикасни мерки, които могат да се използват и срещу насилниците, и срещу наркоманите и алкохолиците. Приетите закони ще предизвикат по-големи престъпления, насилието и издевателствата ще се изливат върху други хора, наркоманите ще крадат коли. Ще има и много дела срещу прилагане на тези осакатени закони.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Гдгдз

    11 0 Отговор
    Значи ако не си в интимна връзка можеш да накълцаш всеки
  • 24 Гнггнн

    11 0 Отговор
    Аз съм в интимна връзка с Асен в, може ли да го транжирам на 30 тия ден

    Коментиран от #28

  • 25 Юрист

    15 0 Отговор

    До коментар #19 от "Трифонов":

    "се доказва бързо и лесно със свидетелски показания"

    И защо трябва да се установява някаква "интимна връзка" и кои ще са "свидетелите" на секса според теб за да осъдят някакъв изверг. Ти секса със свидетели ли го правиш. Ами ако е тайна връзката ви?

    Простотия след простотия от нашите "народни избраници" - не е ли по лесно да е просто и да действа - ударил си шамар на жена и те съдят за това а дали е твоята или на комшията дали имаш интимна или не интимна връзка, от колко дни я имаш тази връзка да няма никакво значение. Същото трябва да важи и жена ако удари шамар на мъж защото според конституцията половете са равнопоставени - просто и действащо.

    Но целта е да се прокара някак "Истамбулската конвенция" макар и като закон ужким измислен от нашите управляващи.
  • 26 Галя от посолствоТО

    13 0 Отговор
    Нашата практика, установена недвусмислено от контактите между президент Клинътън и оная Моника е, че ора.... кекс не е кекс. Нареждам 60-те дни да се броят от първият ваг..... кекс, документиран с поне 7 снимки от различни гледни точки.
  • 27 Хасковски каунь

    6 0 Отговор
    Не се занимавайте с това НС Те са откъсане откъм акъл. Щом ОНЯ е най-опитния.
  • 28 Буха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "Гнггнн":

    Не е ясно дали кексът който правите с Асен се брои за кекс съгласно конституцията. За всеки случай, брой си 60 дни от първия кекс.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тъмен субект

    10 0 Отговор
    Ако шеф злоупотребява със секретарката си и я тормози с месеци, това интимна или служебна връзка е?
  • 31 Юку

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Кую":

    имал си предвид, че до толкова може да брои Надежда...от Разград
  • 32 Чувството ти

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Юрист":

    не те лъже. И други имаме същото чувство. В Парламента - " кюто" за интелгентност е минимилизирано.
  • 33 За съжаление

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "ТОЗИ":

    не е единственото недоразуменив в БГ законодателството.
  • 34 ИВАН

    6 1 Отговор
    Целта с хилядите закони и закончета е - усложняване и създаване на хаос, а след хаоса - чипиране и тотален контрол и тормоз
  • 35 Интимен Връзкар

    2 0 Отговор
    И 1000 нови закона да измислите, пак ще има кой да ги погазва.
  • 36 Бабаджан

    1 0 Отговор
    Като чуя думата закон и се сещам за за кон . Явно някои ни имат за евтин впрегатен добитък и прилагат закона само когато си поискат. Беззаконието е инкубатор на закона.
  • 37 Тома

    2 1 Отговор
    Какви 60 дена бе хора.Я на бате бойко колко години му държи влага случката в Симитли
  • 38 Язе

    1 0 Отговор
    Добре че някой го каза пред медиите "Абсурдно определение за интимна връзка"
  • 39 АКО ДНИТЕ СА 59 КВО СТАВА

    1 0 Отговор
    ЩЕ СЕ ЗАКРЪГЛЯВАТ ЛИ !?
  • 40 ЗАКОНИТЕ ОТ 33 ГОДИНИ НАСАМ

    2 0 Отговор
    ПРИЛИЧАТ ДОСУЩ КАТО В ,,1984" НА ОРУЕЛ !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ДЬО САД

    1 0 Отговор
    АБЕ САДОМАЗОТО ПОПАДА ЛИ ПОД УДАРИТЕ НА ТОЯ ЗАКОН
  • 44 родител

    0 0 Отговор
    С ДВЕ РЪЦЕ ГЛАСУВАМ ЗА ТЕЗИ САНКЦИИ И ГЛОБИ ,И БИХ КАЗАЛ ,ЧЕ МОЖЕ И ПО ГОЛЕМИ ДА СА !!! ДО КОГА ДРОГИРАНИ И ПИЯНИ ЩЕ УБИВАТ ДЕЦАТА НИ !!