Last news in Fakti

29 Март, 2024 16:01 1 705 6

Законът за защита от домашното насилие позволява злоупотреба с правото

  • закон-
  • домашно насилие

ЗЗДН все по-рядко се използва за целта, за която е замислен и все по-често се използва за изнудване, за по-добра позиция при начало на разводно дело, за отмъщение и т.н

Законът за защита от домашното насилие позволява злоупотреба с правото - 1
Снимка: shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вече няколко пъти пиша срещу така нареченият Закон за защита от домашното насилие или накратко ЗЗДН. Обръщат внимание само тези, които вече са пострадали по този закон, още по точно антизакон. Но това не е достатъчно, макар че бройка на тези, пострадали от ЗЗДН нараства в геометрична прогресия. Дори това е достатъчно, за да се разбере, че има нещо дълбоко нередно в този „закон“.

Той е всичко онова, което не трябва да бъде един закон - позволява злоупотреба с правото, отрича равният, състезателен принцип при старт на делото, не отчита презумпцията „невинен до доказване на противното“ и т.н. и т.н. Всъщност вече нямаме човек, който има проблем със закона, а имаме закон, който има проблем с човека. Това е фатално.

ЗЗДН все по-рядко се използва за целта, за която е замислен и все по-често се използва за изнудване, за по-добра позиция при начало на разводно дело, за отмъщение и т.н. Резултатът вече е пандемичен, както казах. Едва ли не всяко второ разследване или досъдебно производство в районните поделения на МВР е свързано с този закон и неговото прилагане. Невинните жертви преследвани по този закон стават все повече и повече.

Същевременно държавата и Парламента си имат къде къде по-важни проблеми и не се интересуват от бързото разпадане на семейството, на обществото, на създаващия се хаос, които създава ЗЗДН. Безчовечните заповеди за защита, при които човек изведнъж е лишен от това да вижда детето или децата си, довеждат до много фактически и правни усложнения, довеждат до повече необмислени действия и насилие, вместо да го намаляват.

Моля ви се, мили хора, които ще влезете в следващия парламент, махнете го този закон или поне изведете децата от неговото действие. Също приемете спешно така нареченото споделено родителство в Семейния кодекс. Спрете терора и преследването срещу българските мъже, ако искате все още да има българска държава.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петьо Долара

    18 26 Отговор
    Този закон е част от мерките за унищожаване на семейството като социална единица. Отживелица от миналото несъвместима с настоящите евроценности.
  • 2 Име

    13 25 Отговор
    Има повече мъже пострадали впрочем, касае се за - мястото - където спиш нощем.

    Жените са станали агресивни - дай. Какво да дам - айде вън.

    както и да е.
  • 3 Някой

    25 17 Отговор
    Аз не прочетох никакъв конкретен пример. Само някаква позиция, неподкрепена от нищо.

    Тона не е журналистика, това е платена манипулация.

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Хохо Бохо

    9 25 Отговор
    От козяшките соросоидни нпо толкова. Кво очаквахте? Нещо хубаво?
  • 5 България няма закон за НПО

    11 25 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Защото не си запознат. България отхвърли Истанбулската конвенция, а Закон за защита от домашно насилие е 80 % Истанбулската конвенция, вкарана през задната врата без да знае обществото.

    Така наречения Закон за защита от домашно насилие (ЗЗДН), не е всъщност никакъв закон. Според този закон предварително набелязаната жертва е на практика осъдена, без да се чуе нейното мнение, без правото на нейна защита. Т.е. имаме закон, който те осъжда, без да изслуша двете страни, а само едната! Абсурден закон, който с бързи темпове руши българското семейство, който се използва за изнудване. И най-вече води не до намаляване на домашното насилие, а до неговото увеличаване и последващо пристъпване на други закони!

    Ако попитате, който и да е адвокат, който се е занимавал със ЗЗДН или е имал някакъв досег в своята практика с този закон, всеки един ще ви каже, че ЗЗДН се използва най-често не за защита на някоя жертва на домашно насилие, а за изнудване на едната страна при предстоящо дело за развод, при предстоящо дело за подялба на семейно имущество и т.н. Разбира се девет от десет обвинени по ЗЗДН са мъже.
  • 6 Дика

    7 25 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Искаш номерата на съдебните дела по години и градове ли?