Last news in Fakti

11 Август, 2023 13:07 11 165 95

Кога ще ни взимат колата, ако ни хванат с дрога или алкохол? Адвокат Елица Буенова пред ФАКТИ

  • елица-
  • буенова-
  • адвокат-
  • кола-
  • закон-
  • пътищи-
  • алкохол-
  • дрога

Само с изключително крайни мерки може да бъде превъзпитан българинът, за да спазва правилата за движение, казва юристът

Кога ще ни взимат колата, ако ни хванат с дрога или алкохол? Адвокат Елица Буенова пред ФАКТИ - 1
Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съдилищата в България вече ще могат да конфискуват в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. Това, което преди година се приемаше като популистка идея на прокуратурата, вече е факт с измененията в Наказателния кодекс, публикувани в брой 67 на "Държавен вестник". Кога как ще се действа… Пред ФАКТИ говори адвокат Елица Буенова.

- Адвокат Буенова, отнемането на автомобили от полицията е европейска практика, но как ние ще я прилагаме! Според вас каква е целта на тази нова мярка, която вече е в действие?
- Целта на мярката е преди всичко превенция. С отнемането на автомобилите се цели хората да се стреснат и да спрат да нарушават правилата за движение. Целта не е да се „откраднат“ колите на българина, ако мога така да се изразя, защото след отнемането им те ще бъдат продавани и парите ще постъпват в държавния бюджет. Целта е хората да осъзнаят, че ако ги заловят, няма да останат безнаказани, както беше досега с условните присъди. Че ако не лежат в затвора, то със сигурност ще останат без автомобила си. Само с изключително крайни мерки може да бъде превъзпитан българинът да спазва правилата за движение. Всички знаем колко са жестоки в другите страни правилата и как там всички спазват закона. Дори и нашите джигити, когато отидат на запад, стават най-съвестните водачи. Това говори само за едно – българинът знае как да спазва правилата и може да ги спазва, но държавата трябва да намери механизъм да го задължи да ги спазва. Това е един прекрасен механизъм за това.

- Кога ще се отнемат колите?
- МПС ще се отнемат винаги, когато:
1. Ако водачът е управлявал МПС с над 1,2 промила алкохол в кръвта
2. Ако водачът е управлявал МПС с над 0,5 промила, ако вече е съден за употребата на алкохол с над 1,2 промила
3. Ако водачът е управлявал МПС след употребата на наркотични вещества или техните аналози
4. МПС може да бъде отнето по преценка на съда, ако има ПТП с пострадали или загинали:
- Ако водачът е бил пиян или дрогиран
- Ако е отказал проба – отказал е да бъде тестван с дрегер или полеви тест и с кръвен тест
- Ако са причинени смърт или телесни повреди на повече от едно лица
- Ако водачът е избягал от ПТП
- Ако водачът е бил неправоспособен
- Ако се е движил с над 50 км./ч. в населено място
- Ако е преминал на червен сигнал на светофарната уредба
- ПТП е причинено на пешеходна пътека

- Какви проблеми виждате в начина, по който е регламентирано отнемането в новите разпоредби на Наказателния кодекс?
- Проблемите са няколко. Първият от тях е, че няма къде да се съхраняват тези автомобили, така че да се гарантира на техните собственици, а и на държавата след това, ако се пристъпи към продажбата им, че те ще са в състоянието, в което са били отнети. Всички знаем за откраднати части по автомобилите, че и за цели автомобили дори. Как ще се гарантира състоянието на един автомобил, който ще бъде оставен без движение месеци, а може би и години? Кой ще обезщети собствениците, когато автомобилът е иззет до приключване на делата, но не те са извършителите на престъплението или пък бъдат оправдани? Трябва незабавно да бъдат акредитирани още лаборатории за извършването на кръвните тестове, за да могат резултатите да излизат до седмица, а не да се чака по 8 месеца до 1 година за тях. Трябва да се осигури и достатъчен брой вещи лица, които ще изготвят оценителските експертизи, за да се установи стойността на автомобила, когато той не е собственост на водача и да се осъди извършителят да заплати тази стойност! Ако се работи по досегашния начин, кръвната проба ще излезе след 1 година, оценителската експертиза минимум след 6 месеца. Ако се разрешат тези два проблема, делата ще могат да бъдат приключвани за няколко месеца и вредите, които ще търпят хората, няма да са толкова големи.

- Да си представим случаите, при които имаме фалшив положителен полеви тест за наркотици?
- В момента тези хора се третират като престъпници, докато им излезе кръвната проба. На практика те са невинни, но автомобилът им ще бъде иззет, свидетелството им за правоуправление ще бъде отнето, задържат ги за 24 часа. И след една година дори няма кой да им каже „Извинявай“. Вече има десетки такива дела срещу МВР. Когато хората ги спечелят, кой плаща тези дела – всички ние чрез нашите данъци.
Още един съществен проблем е липсата на справедливост и адекватност при това наказание.
Ако водачът просто е заловен да шофира пиян, но без да е направил ПТП, съдът е длъжен винаги да му отнеме автомобила. Ако водач, който е употребил алкохол, причини по непредпазливост ПТП, при което има загинали хора, съдът МОЖЕ да му отнеме автомобила, но МОЖЕ и да не му го отнеме, защото по закон не е задължително. Такова отнемане изобщо не е предвидено, ако някой пиян и дрогиран убие умишлено човек, използвайки за това автомобил, а не нож. Не е предвидено отнемане и ако водачът откаже да бъде тестван. Парадоксът тук е, че колкото е по-леко престъплението, толкова наказанието е по-тежко.

- Как точно ще се обезпечи това вземане на колата?
- Обезпечаване на отнемането ще става чрез изземване на МПС. Веднага, след като водачът бъде заловен, МПС се изземва като веществено доказателство до приключването на делото. Ако водачът бъде осъден, колата се отнема, ако е негова собственост. Респективно се връща на собственика ѝ, ако не е на осъдения, а той бива задължен да заплати нейната равностойност. Ако бъде оправдан, автомобилът ще бъде върнат на собственика му, който ще има право да търси обезщетение за претърпени вреди.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милен Петров

    23 104 Отговор
    Подкрепям това решение на 100 процента!!!

    Коментиран от #11, #59

  • 2 Име

    166 11 Отговор
    Добре бе,при положение че аз съм шофьор който нито пие,нито се друса и ме спрат милиционерите,при полева проверка със техните фалшиви тестове за наркотици които ние трябва да правим а те не-щото видиш ли,много е голяма вероятността да излезе положителен,та и на мен ми излезе пък нищо не съм употребил и ми вземат колата,какво правим....ще чакам месеци да ми я върнат в насипно състояние ли...дейва и държавата загубена дето сме станали
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Възниква въпросът

    80 7 Отговор
    Защо кръвният тест после се взима в спешен кабинет на болница и се чака над година, като очевидно няма спешен случай.МВР да имат техни си пунктове

    Коментиран от #6

  • 5 Когато

    26 3 Отговор
    баба близни !
  • 6 Анонимен

    99 9 Отговор

    До коментар #4 от "Възниква въпросът":

    Целта е някой в милицията ако хареса автомобила ти... да го покара 6 месеца. После следващата жертва и така.
  • 7 Съдя Дред

    80 5 Отговор
    Нещо много не доизмислени правила, ако въобще това могат да се нарекат правила. Усещам, че ще има много дела срещу държавата и едва ли това ще се утвърди като практика така както е направено в момента. Личи от всякъде, че нещата са скалъпени без много смисъл и не професионално. Иначе като идея не е лошо, но едва ли това ще остане във вида, който е сега.
  • 8 О-ле-ле

    88 3 Отговор
    Освен допълнителен стимул за корупция не се очертава нищо добро на хоризонта....
  • 9 явер

    16 16 Отговор
    Ако си пиян или дрогиран и с нож убиеш някой, ще конфискуват ли ножа. Не колата, ами като хванат пиян или дрогиран белезници и гърба му на корем, съдията работи денонощно и от съда в затвора за 10г. Посрещането в затвора да става с хубав бой и разпрани задни части.

    Коментиран от #72

  • 10 Милен

    59 9 Отговор
    И какво излиза тези дето карат като гламави по малки улички с паркирани коли от единия край спокойно могат да блъснат някое дете и няма да им вземат колата, но ако пиеш 3-4 бирички и не нарушиш други правила ти взимат колата, много умно наистина.
  • 11 те ми да да ама не

    72 2 Отговор

    До коментар #1 от "Милен Петров":

    Да но излиза, че пак са оставили вратичка за богатите, "Не е предвидено отнемане и ако водачът откаже да бъде тестван." Тогава остава глоба, която за богатите не е никакъв проблем и отнемане на книжката за кратък период.... Дреме им!
    А най-голямата драма, ще е с фалшивоположителните тестове за наркотици! Знае се, че около 40% от направените са фалшиво положителни, така че решат ли "честните" полицаии да ви направят тест, пишете се "бегал"!
  • 12 Някой

    72 5 Отговор
    Фашизъм тихо,настъпва !
  • 13 Въжето от къщи ли да носим,

    49 4 Отговор
    или ще се отпуска безплатно от правителството....👎
  • 14 А.А.

    90 7 Отговор
    Трябва много сериозен протест и преразглеждане на закона,защото първо,че закона е абсолютно абсурден,второ адски много хора които реално не са употребили наркотици ще изгорят с фалшивите тестове.И на всички е ясно,че ще се конфискуват колите само на обикновения човечец,на нито един полицай,бизнесмен или някой с връзки няма да му бъде иззет.Ако не се събуди народа ще си сърбаме попарата
  • 15 Жельо войвода

    90 9 Отговор
    Ако е превишил с 50км/ч разрешената в града или кара с 53км/ч. При втория вариант до седмица трябва да конфискуват всички коли в България ! Вземете ни и 20-те кила скрита ракия в мазето ! Нещастницииииииии.....
  • 16 ЖЕКО

    31 5 Отговор
    както върви скоро и америка ще я няма

    Коментиран от #18

  • 17 Егати

    42 4 Отговор
    процъфтяващия болшевизъм!!!!!!
  • 18 Нашите управници

    6 22 Отговор

    До коментар #16 от "ЖЕКО":

    са в състояние и това да уредят....само да им свирнат от Москва!
  • 19 Красимир Петров

    14 12 Отговор
    Не ми дреме за друсаните и пияните управлявали автомобили.

    Коментиран от #67

  • 20 Гост

    41 1 Отговор
    РентАкарите направо да пускат кепенци....
  • 21 Лекувам наркозависимост

    63 2 Отговор
    А кога ще се махнат така наречените "бели дъски" от всички РПУ-та ? Номера на коли които не се спират , съответно и не се проверяват и тия си карат надрусани до небесата..... Тва ми кажете, а не че ще хващате некви мижави потребители , мутрите кога
  • 22 Бате Лудко

    69 6 Отговор
    Тъпи промени, приети на коляно от 100 % -ни правни нули. За еднакво провинение ще получаваме различни наказания, моят Ситроен струва 5000, а на съседа Мерцедесът - 150000. Двамата се напиваме , а той го гризва многократно повече от мен. Личи си, че за управляващите в момента некоалиционни интимни партньори мисленето е труден, дори невъзможен процес...

    Коментиран от #45

  • 23 Азазел

    78 0 Отговор
    Като се мисли за превенция, защо не се помисли и за тестовете за наркотици.
    Полицаите отказват да ги тестват с тях защото дават фалшифи резултати, но с голямо удоволствие тестват шофьорите.
    Или случая с дамата която са я карали да надува дрегера двайсетина пъти. След като не отчитал нищо (развален) са написали, че е отказала да даде проба. Защото нямало графа "развален дрегер"?!
    Та, я пак. Превенция ли?

    Коментиран от #24

  • 24 тая

    2 15 Отговор

    До коментар #23 от "Азазел":

    Въобже не е надувала.
  • 25 Анонимен

    11 35 Отговор
    Много правилна мярка. Не може заради изключенията, да не се приема години наред. Алкохолизираните и дрогирани шофьори да си понесат последствията.

    Коментиран от #31, #44, #76

  • 26 Шарлатани ООД

    54 2 Отговор
    Забелязвате ли, какво Беззаконие скова Сглобката за отрицателно време?
  • 27 Тома

    6 4 Отговор
    Аз искам и дуп е да дават алкохолиците и наркоманите за да е всичко наред
  • 28 Добре бе тикви такива

    45 5 Отговор
    Защо не направихте в НК ЗА АЛКОХОЛ И НАРКОТИЦИ ПЪРВИЯ ПЪТ ДА СЕ ОТНЕМА КНИЖКАТА ЗА 1 година и до 3 месеца обществено полезен труд
    При повторно книжката за 10 години и от 1 до 3 години затвор
    Какви са тия простотии

    Коментиран от #68

  • 29 Тираджия

    68 4 Отговор
    Колата е семейна собственост ,така че другия (съпруг ,съпруга ) притежава 1.2 идеална част! Как ще накажеш накой, който е невинен?

    Коментиран от #46

  • 30 Джоуи

    18 33 Отговор
    Когато пуша трева карам много по-безопасно от останалите автобомобили, просто, защото съм внимателен и се старая допълнително - спазвам дистанция, предвидим съм, не правя странни маневри, не карам бързо, опитвам се да карам по-покойно и плавно, заглеждам се повече в знаците, следя обстановката. Това са ефектите от тревата. Тъпото е, че ако ме хванат напушен, ще ми съсипят живота, а аз съм точно тогава най-безопасният шофьор.
  • 31 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 3 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    Наказват КОЛАТА, КАМИОНА, РЕЙСА ❗
    Ако разбираш ❗
  • 32 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 4 Отговор
    Що не конфискуват и имота ❓❓❓

    Коментиран от #94

  • 33 ЕВРОСИМПАТИЗАНТ

    21 3 Отговор
    Само да попитам на всичики които се движат по Цариградско в София ли ще прибират колите? Щото там ограничението е 80 км/чр което е повече от - Ако се е движил с над 50 км./ч. в населено място???
  • 34 Джоуи

    23 2 Отговор
    Интересно ми е, ако карам Спарк напушен - ще трябва да платя 58 000 лв. за VW е-UP? Ще трябва да платя на МВР и отделно глоби на Спарк и отделно пропуснатите ползи от консискуваната кола. Спокойно може да стане 100 000 лв. И като се знае как Спарк събират парите с колетори, то със сигурност до края на живота си ще работя за тях. В такъв случай по-добре въобще да не работя и да пукна.

    Коментиран от #60

  • 35 голям рев

    15 32 Отговор
    ами не сядайте зад волана употребили и няма да имате проблеми!

    Коментиран от #40

  • 36 Даниел

    59 3 Отговор
    Самият факт ,че тестовете в голям процент са грешни създава предпоставка за фалшиво правосъдие .нека първо се направи необходимото съмненията в тестовете да изчезнат ,и чак след това Да идват наказанията!
    Другия голям въпрос е защо само в България и никъде другаде в Европа не се използва този вид тест???!!!
    Нима да речем в една Нидерландия или Германия нямат хора който ползват дрога ??!! Там с какво и как тестват ,за да имат възможно най-доброто правосъдие??
    Този закон е абсолютно безправие за обикновения водач,но за полицайте не важи,те категорично отказват да бъдат тествани,това е откровена дискриминация.
    Трябва и критерии за тестване!
  • 37 Милен

    27 0 Отговор
    Ами резултатите от популистките закони обикновено са нулеви, след тях обикновено остава само хаосът който са причинили.
  • 38 Хъхъ

    26 4 Отговор
    Не става от това държава вече, закривай ….
    От комунета и техните отрочета чакайте да направят адекватни закони …
    Да не говорим че тестовете са 50 на 50 ….

    Коментиран от #53

  • 39 Джоуи

    15 2 Отговор
    Ако вчера съм пушил трева кога пак мога да седна зад волана??

    Коментиран от #48, #49, #83

  • 40 Даниел

    29 1 Отговор

    До коментар #35 от "голям рев":

    Лошото е,че и без Да си ползвал влизаш с двата крака,защото теста е НЕНАДЕЖДЕН по данни на производителя!
    Замисли се малко.

    Коментиран от #47

  • 41 Хъхъ

    22 2 Отговор
    Извода е купувайте си стари трошки, поне като ви хванат да не ви заболи много …
  • 42 Ясно

    19 3 Отговор
    Това е рекет та държавно ниво, време е да напусна страната
  • 43 Гоуст

    21 4 Отговор
    Потресен съм от последните три точки за конфискуване на МПС.По принцип измененията в закона са м@лоУмни. Преди много години в Китай за борба с престъпността имало две наказания за супер дребни нарушения много години каторга, за всичко останало смърт. Ефектът бил ПОРАЗИТЕЛЕН. Броят на тежките престъпления се увеличил многократно. След анализи на специалисти, се установило, че " престъпниците мислят така:ако открадна кокошка и имам смъртна присъда, вече нямам какво да губя, така че всяко следващо престъпление ми е безразлично.Освен това престъпниците вече не се спирали пред нищо за прикриване на престъпление, включително премахване на всички свидетели. Залавянето им също почти винаги било свързано с яростна съпротива" Та това по повод на ПРЕКАЛЕНО строгите закони.
  • 44 Теслата

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    Освен да ти пожелая да си изключението "невинен осъден до живот" по друг начин не знам как ще разбереш каква глупост си написал.
  • 45 По белия свят

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "Бате Лудко":

    Много наказания са свързани с доходите. Ако ви глобят по 5000 със съседа ще му накривят капата.
  • 46 Има точка

    3 6 Отговор

    До коментар #29 от "Тираджия":

    Че да дадеш кола на пиян или друсан се наказва. Тоест и двамата са виновни

    Коментиран от #70, #93

  • 47 Размисли

    26 1 Отговор

    До коментар #40 от "Даниел":

    Ами да . При изненадващ тест за упойващи вещества в бургаската полиция , тестовете реагираха при смущаващо голям процент от полицаи. Те се възпротивиха в достоверността на тестовете , и изтъкнаха редица причини , като хапчета за кръвно - например. Случая рязко утихна , но останаха съмненията . А въпроса колко душици има изгорени на пътя , без книжки , и със сериозни последствия, остана не-разплетен. Аз съм пълен трезвеник , за наркотици и упойващи , дори не съществува подобна мисъл. Дори цигари не пуша . Само дето се храня нездравословно. Нооо като виждам какво става , започвам направо да се плаша . Ще ходя при моя доктор да му кажа , че спирам хапчето за кръвно сутрин 5мг Норвакс. Щото знам ли ???
  • 48 Къде

    4 2 Отговор

    До коментар #39 от "Джоуи":

    2-3 седмици. Бавно се чусти
  • 49 поне така се твърди.

    6 1 Отговор

    До коментар #39 от "Джоуи":

    Казват след един месец.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Германец

    29 0 Отговор
    Какви кръвни тестове, които се чакат да излязат по 8 месеца до една година? Хахахахаха. Абе, вие в кой век живеете? Кръвни тестове излизат за 4 часа в белите държави.

    Коментиран от #75

  • 52 Хахаахах

    17 0 Отговор
    И за протест срещу крадливи правителства да се отнемат жилища...Шибни ефрейски похвати! В колко държави в света има подобни закони?????
  • 53 съвет

    8 5 Отговор

    До коментар #38 от "Хъхъ":

    Комунетата отдавна измряха . умря даже Костадин Чакъров . Има капитализъм и демокрация. Отрочетата за които говориш се кълнат в либералните стратегии. Измисли нещо друго.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 От Каспичан,

    5 1 Отговор
    Епа ази си изпих пая отдавна не пием пърцуца само кафе вода и боза...
    И кола немам вече,возя се на трена с пенсионерско намаление..
  • 56 Митко каратиста

    17 0 Отговор
    Защо за алкохол има мин. Промила концентрация и когато е над тази концентрация мвр те санкционира ,а за наркотици е След употреба? Наркотиците остават с дни в кръвта и слюнка и при тест дава положително, въпреки че,не си под въздействието му. Трябва както е в гнилия ЕС да се въведе и минимум концентрация и за наркотици не само за алкохол. Ще има милиони жалби в Европейския съд срещу тази дискриминационна мярка.

    Коментиран от #63

  • 57 Краси Марков

    21 1 Отговор
    Ако се е движил с над 50 км./ч. в населено място
    - Ако е преминал на червен сигнал на светофарната уредба
    ТУК ГОВОРИМ ЗА ПРОИЗВОЛ И ФАШИЗЪМ С ТЕЖКИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ВСИЧКИ НАС
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Абе не знам,но

    13 1 Отговор

    До коментар #34 от "Джоуи":

    Не се напушвай,или друсай.Като търсиш паралелни светове- миражи ,ще плащаш! А не ,като онзи примат,който размаза журналиста.Цял коктейл от дрога+ алкохол,и по тънката лайсна- едва 9 години ,от който 3 г вече са заминали в канала,като предварителен арест.Остават шест г,от който ще излежи три+ някой месец и ще го пуснат предсрочно.Нещо много се появихте" настръхналите",а?
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Днес колата, а утре жилището

    26 1 Отговор
    Спиш ли българино..?
    Веднага на огромен и масов протест срещу въвеждането на това ново беззаконие за постепенното извземане, държавна конфискация и национализация на частната собственост с отнемане под най различни предтекстове и измислени нови законови уредби на собствеността на гражданите и на личното им и семейно имущество...!!!
  • 63 8888

    4 5 Отговор

    До коментар #56 от "Митко каратиста":

    Много просто. Не употребява. Щом алкохолът не ти стига и си опрял до наркотиците, значи много си пропаднал.

    Коментиран от #85

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 емигрант

    25 0 Отговор
    Ама ки-ф-ло проста , като е европейска практика я да ви питам къде в европа засичат цивилни коли за скорост освен в България , защо в Европа винетки се плащат само за използването на магистралите а тук ти ги изискват и на второстепенни и третостепенни пътища . Като сте такива големи европейци не ни давайте за пример само изгодните за вас практики на Европа.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Драйвър

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Красимир Петров":

    Много бързо ще ти задреме, когато ти излезе положителен теста.
    Такива, като теб, винаги крещят и реват най-силно, когато им се случи на тях.
  • 68 Драйвър

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "Добре бе тикви такива":

    Обаче пропусна да кажеш, че при фалшив тест трябва да дават обезщететения от поне 500 хиляди лева.
  • 69 ИВАН

    6 2 Отговор
    А откъде дойдоха тези наркотици точно пък по демокрацията, преди почти нямаше, и кой научи младите да пият - Слави Трифонов е един от тях с всекидневните му глупости по телевизията
  • 70 Драйвър

    14 1 Отговор

    До коментар #46 от "Има точка":

    Което е абсурдно!
    Как ще разбереш дали човекът на който си даваш колата, примерно за един час да си свърши някаква работа, е употребявал нещо?
    Или всеки човек трябва да си купи дрегери и лаборатории за да извършва тестове когато някой близък или приятел му поиска колата за малко?
  • 71 Колело

    20 0 Отговор
    Това ще се атакува в КС до дни и ще падне, също както с глобите на Бойко Хубавеца. Милиционерщина на квадрат. А, тази "йористка" като я гледам, има нужда от шпакловане на тутурутката, че мног злоба е събрала. Не карайте пили, бъдете отговорни хора!!!

    Коментиран от #80

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 С танка

    9 1 Отговор
    Пълно простотия, пушил си преди 3 седмици на морето един джойнт и ти вземат колата, падаш
  • 74 адаша

    11 1 Отговор
    Ако за всичко това, което е написано, конфискуват коли, то за една година ще останат автомобили колкото е имало по времето на Априлския пленум. Най - стряскащото е "над 50 км/ч." Каква корупция се задава! Леле, мале! Ще изгърмят и малко останалите лади , москвичи и трабанти. Между другото това с 50км/ч. ще е за кратко, защото по европейските директиви става 30км/ч. Тогава какво ще правим- не зная...

    Коментиран от #82

  • 75 Драйвър

    29 0 Отговор

    До коментар #51 от "Германец":

    Аз никога не съм употребявал наркотици, но преди 6 години пловдивските прасенца ме тестваха 4 пъти (все пишеше "невалиден" на машинката) и на четвъртия път излезе, че съм бил употребявал -
    веднага ми свалиха номерата, взеха книжката и лежах за 72 часа в арест.
    Кръвната проба излезе след 10 месеца.
    Работата ми е свързана с шофиране и останах безработен за тия 10 месеца, в същото време трябваше да си наема адвокат, което също ми струваше 4 цифрена сума.
    До ден днешен усещам последствията от тогава, на мен и моето семейство ни отне около 5-6 години да си възстановим нормалния живот.
    Кажете ми как аз и моето семейство да спазваме законите и да имаме уважение към тия с бурканите и фуражките след такъв случай?
  • 76 СИГУРНО

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Анонимен":

    дрогите и пиянките ще го измислят ше си копуват коли по 1000-1500лв и ще се кооперират и голям кеф ще си движат по ааведенията пак .държавата мисли за нашата сигурност качи петролните продукти 0.12-16 стотинки да се возим по малко ,качи и цените на алкохола с по 4лева да поркаме по малко и да не се напиваме,ако пък се напиеме ни отървава от колите съответно от данъци ,граждански ,винетки,прегледи и застраховки мисли за нас да не харчим като пребира колите ни да се возят полицаите и да строят парко места вместо като в нормалните държави глоби яки поредна недомислица...
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 До тук добре

    10 0 Отговор
    Но щом някой съд може да реши дали да отнеме или не колата, знаем как стои въпроса при нас. Пак ще има недосегаеми.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Иван Вазов

    5 0 Отговор

    До коментар #71 от "Колело":

    Шпакловането е мисия невъзможна в нейния случай. Тук и бизон ще повърне.
  • 81 Пежо

    14 0 Отговор
    Пътят към Адът е постлан с благи намерения.Значи,човек изял 10 бонбона пияни вишни, се оказва "пил" и му вземат колата за 2-3 месеца.Или при фалшив тест за наркотици.А той например плаща лизинг през това време, или ако работи с нея, какво ще яде 3 месеца?Пияндетата и наркоманчетата ще му намерят колая...Пишат таратайката на името на бабите си, а когато го накарат да ги платят, бабите им връщат парите.А можеше да наказват персонално провинилият се, чак след окончателно решение на съда с например 200-300 часа общественополезен труд...Едно време ги осъждаха набързо да правят тухли за 15 дни
  • 82 Умен по цялата глава

    11 0 Отговор

    До коментар #74 от "адаша":

    Адаш,чети внимателно бе човек.Ако си крал с над 50 км в час при Условие,че има ПТП с пострадали или загинали и то по преценка на Съда,а не веднага..Ако няма ПТП то си само с глоба....Ми спазвайте Правилника за движение и Тва е!!!Въпреки,че Най- стряскащи не са Полевите тестове за наркотици,а че Кръвен тест е Осем месеца...Трябва да е Осем часа поне...

    Коментиран от #84

  • 83 Лудия

    14 1 Отговор

    До коментар #39 от "Джоуи":

    Всеки е свободен да пие и пуши какво си пожелае,в свободното си време след работа . Сутринта обаче пилият вече може да се качи на автомобила ,а пушилият въпреки че,не е под въздействието на наркотици и е трезвен,то на теста ще излезе Употреби! Ама че,е било вчера или онзи ден ,не им пука на съда и мвр.
  • 84 адаша

    4 0 Отговор

    До коментар #82 от "Умен по цялата глава":

    Вярно. Прав си. Извинявам се. Ами бързам да прочета, защото оня, последния софиянец, няма да ми остави място за писане.

    Коментиран от #86

  • 85 Митко каратиста

    4 1 Отговор

    До коментар #63 от "8888":

    Е това е дискриминационното на този закон! Защо насила трябва да правя нещо,което не искам? Мое решение е дали уикенда ще пуша трева или ще се наливам със спирт. Никой не протестира за мярката в случай на птп,нека вземат тогава мпсто.
  • 86 Умен по цялата глава

    8 2 Отговор

    До коментар #84 от "адаша":

    Той сега с М.М. пази Паметника на руския Окупатор на България,щото му е голяма дружка,а и от един ресторант вече имал Верига ресторанти след Протестите и Ковид....Та вече май ще е Единствения Софиянец....Между другото се замислих ...Щото нали съм Умен по цялата глава....Ако пиеш на банкет или рожден ден до 23; часа и изпиеш стандартно за емоцията например 400 твърд алкохол и сутринта в 7 часа се качиш на колата за работа,не си пиян,но ти гарантирам над 1.2 промила в кръвта. ...След осем часа няма как да си под 1.2 промила...И ако ни зачаткат сутрин с дрегерите сме Аут...

    Коментиран от #88

  • 87 Иван Дочев

    15 0 Отговор
    Повечето българи сме наивни добряци и си мислим следното: сигурно е станало някакво недоразумение, някой нещо е сбъркал, грешката ще бъде коригирана и т. н.
    НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ, наивни ми добряци! Този закон е политически акт, премерен, целенасочен, лобиран, характерен за неоколониалните държави от Източна Европа. Съвсем целенасочена стъпка за доубиване на местното население.
    Справка - Латвия. Точно същият закон бе приет там преди 2 години. Само за една година са конфискувани 4500 автомобила. ПТП като брой са си същите. Идеята, както се досещате, не са ПТП-тата, а именно конфискуването на коли.
    Сега Латвия изнасяла конфискувани коли като "хуманитарна помощ за Украйна". За сведение: След България, Латвия е най-бързо измиращата нация в Европа и света.
  • 88 адаша

    8 1 Отговор

    До коментар #86 от "Умен по цялата глава":

    С познати правихме експерименти с дрегер. 1 бира след един час- 0.4 промила на единия от нас. на другия- 0.2 промила. Всеки организъм разгражда алкохола по различен начин. Хапче за кръвно - положителен. Паракофдал против главоболие- положителен. Нещата ще стават много груби. Относно банкетите- имаме доста богата банкетна култура. Трябва да не пътуваш на другия ден. Това за осемте часа няма да те спаси. Дори и след десет часа не си защитен. До телефона на нощното шкафче- дрегер...
  • 89 комшията

    14 2 Отговор
    Това е колониален закон. Много българи вече са пътували и пребивавали в нормални европейски държави и такава конфискация на автомобили НЯМА.
  • 90 ФИНЦИ

    3 0 Отговор
    СЪД ДО ДУПКА ДА ПЛАЩА ТОЗ К.Х НАРОД НАЛИ ТОВА ИСКА ЗРЕЛИЩА ДА СИ ПЛАЩА ТОГАВА
  • 91 падналия ангел

    7 0 Отговор
    Проблема наистина е голям дори огромен, но причините са комплексни. Трябва да има друг начин за урегулирането му. Защото конституцията казва следното-"чл. 17, ал. 3 от Основния закон, според който частната собственост е неприкосновена." Посяга се на основен правен принцип!
  • 92 КАК ЩЕ НАКАРАШ УБИЕЦА НА МИЛЕН ДА ПРАВИ

    2 0 Отговор
    ТУХЛИ - ПЪК И ТУХЛИ СЕ ПРАВЯТ ОТДАВНА ОТ МАШИНИ!,,.А можеше да наказват персонално провинилият се, чак след окончателно решение на съда с например 200-300 часа общественополезен труд...Едно време ги осъждаха набързо да правят тухли за 15 дни" ОСВЕН МОЖЕ ДА ГИ НАКАРАТ УБИЙЦИТЕ ДА РЕДЯТ ЖЪЛТИ ПАВЕТА - ПОНЕ НЯКОЙ МОЖЕШЕ ДА ГИ НАРЕДИ КАКТО ТРЯБВА !
  • 93 Тираджия

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Има точка":

    Ами, той или тя са взели колата трезви....
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 така де

    1 0 Отговор
    по тоя повод т.4 ще се оправят ли светофарите в сф. най вече жълтото светва и няма секунда и е червено вече така са 60-70% от светофарите в 30% от случаите сме в нарушения