Last news in Fakti

15 Август, 2023 19:01 2 924 100

Пилони, царе и юнаци: това ли е българското величие?

  • пилон-
  • румен радев-
  • рожен

Преди време се появи книга със заглавие: "1000 причини да се гордеем, че сме българи", като поне половините изброени причини бяха доста поизмислени

Пилони, царе и юнаци: това ли е българското величие? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колкото по-изостанала се чувства една нация, толкова по-високи колове със знамена издига. Един французин не би обяснил самочувствието си с величието на Наполеон или Жана Д`Арк. А българите се гордеят с царе и юнаци.

Преди време се появи книга със заглавие: "1000 причини да се гордеем, че сме българи". Като поне половините изброени причини бяха доста поизмислени.

Но дори да не бяха измислени, няма нито хиляда, нито милион, нито дори една-единствена причина някой да се гордее, че е българин, (или англичанин, или мароканец, или индианец), защото никой няма нито заслуга, нито вина за това, че се е родил в една държава, а не в друга.

Има обаче една причина, заради която всеки би трябвало да държи на произхода си, а също на семейството си, на приятелите си, на роднините и дори на държавата си. И е много странно това, че малко хора се сещат за тази причина.

Другата причина

Причината е, че ти си именно такъв, какъвто си - от тази националност и от тази държава, от този род и племе - ти си българин или германец, или индиец, или египтянин. "България има много недостатъци, но и едно голямо предимство - това е, че аз съм българин" - такава би трябвало да бъде основата за едно здраво, истинското родолюбие.

И ако не харесваш обществото и държавата си, да се стремиш към създаването на такова общество и държава, които правят твоя живот и живота на сънародниците ти по-добър - това също е родолюбив стремеж. Някой се чудят каква би трябвало да бъде българската "национална доктрина". Ами хората да живеят добре - да имат добра работа, да създават, да творят, да печелят, да се радват на семейството си, на близките си, на света и на живота - ето ви я националната доктрина - възможно най-естествената и най-човешката. И тя би могла да бъде, напук на антиглобалистите, и световна доктрина. Би било естествено и разбираемо, дори лесно. Но не е. Има почти непреодолими трудности в приемане на тези естествени начала. Липсата на лично самочувствие и самоуважение, например.

Утеха за несполучилите

Мнозина възприемат себе си, без да го признават, като несполучили и неуспешни. И не само такива хора има - има такива прослойки, общества, племена и дори държави. Една подобна самооценка може да бъде пагубна за слабите личности, за недозрелите общества и за несполучилите държави. Затова те се нуждаят от някакъв вид утеха или лек (а често и от лечение).

Най-разпространената утеха е убеждението в световната несправедливост, коварството на враговете и мнимото национално величие. Доста африкански и латиноамерикански държави обясняват изоставането си с наследството на колониализма. За своята несрета Венецуела и Русия обвиняват американците (като Русия обвинява също Европа и въобще "колективния Запад").

За огромното мнозинство руснаци Русия е велика държава в която всичко е велико - и географията, и историята, и литературата, и езикът, а също и тоталитарните вождове - Иван Грозни, Петър (Велики, разбира се), Екатерина (Велика, разбира се) и Путин, който също е велик, разбира се, няма начин. А това, че градовете и селата в дълбоката руска провинция нямат канализация и хората, както преди хиляда години, изливат помията пред дървените си къщи, това въобще не пречи на руското величие.

Истински или измислени юнаци

От всичко това може да се изведе една чудата зависимост: колкото по-малко е личното самочувствие на един човек, толкова повече той величае държавата си и най-вече нейното минало с нейните истински или измислени юнаци, възприемани не като примери за подражание, а като племенни тотеми, които трябва да бъдат боготворени и пред които трябва да се прекланяш.

Колкото по-изостанала или онеправдана се чувства една нация, толкова по-високи колове със знамена издига.

Общувал съм с много французи, но никой от тях не би обяснил или обосновал самочувствието си на французин с величието на Наполеон, Карл Велики или Жана Д`Арк.

Гордостта на повечето французи е на лична основа, те се гордеят с това, че са успели, или че "се оправят в живота", Наполеон е някаква приказка, филм, коняк и част от миналото, а не повод за гордост, а когато споменеш, че Франция е все пак една от водещите европейска нации, французите отварят дума за заплатите и пенсионирането.

В същото време българите, сърбите и македонците се гордеят със своите крале и юнаци, (македонците и с Александър Македонски), а българите и македонците се дърлят за Гоце Делчев. Изблици на гордост, които в разумните хора предизвикват само насмешка и съжаление.

Агресивният национализъм

И все пак тези изблици, чрез които, като компенсаторен механизъм, бива притъпявана една неосъзната тревожност или скрити притеснения, все пак са сравнително безобидни прояви на изопачено и криворазбран патриотизъм, в сравнение с онзи национализъм, който приема чуждите за врагове, които трябва да бъдат подчинени или унищожени.

Как точно би трябвало да изглежда здравият и разумен национализъм все още не се знае със сигурност, но затова пък със сигурност се знае, или би трябвало да се знае, че най-големите беди за човечеството се дължат на нападателния (агресивния) национализъм. И е добре, че българският национализъм не е възприел, поне засега, подобни пагубни измерения.

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    26 52 Отговор
    Пилони, царе и юнаци: Не - лесбийка със шмайзер над главата на върха на Мочата.
    И това - десетки години. Смях.

    Коментиран от #12, #15, #17, #18, #22

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Госあ

    71 18 Отговор
    Прочетох буквално няколко фрази по диагонал и започнах да си представям зачервената като домат противна физиономия на това анонимно безгръбначно. От шамари. Дори си представих изтръпналата ми длан…

    Коментиран от #26, #69

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КОТарАК

    62 8 Отговор
    немците пък тайничко се гордеят с оня , с мустачките , но ги е страх да си признаят. да не ги бият поканените от Меркел
  • 6 Госあ

    36 4 Отговор
    Иначе, “евала” на фатки, много са актуални. В крак с времето….
  • 7 да де

    72 8 Отговор
    Още Паисий го е казал "О неразумни юроде поради що се срамиш да се наречеш българин" колко прав е бил и колко актуално звучи и сега.
  • 8 Калпазанин

    56 11 Отговор
    И за 18 години димокрация 19 прайда, благодарение и на вас борците за либерастия дз

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Сила

    21 18 Отговор
    МАЛЪК, НО МНОГО ПРОСТ НАРОД..... УРА
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Калпазанин

    38 10 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    Сериозно, има и една там полуразголена в пристанището на Ню Йорк. Тя трябва да е първата лесбийка прототип

    Коментиран от #25

  • 15 Русофил

    26 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Майкопродавец
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Господине

    4 13 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Благодаря ви направихте ми деня :Д
  • 19 Русофил

    23 3 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    Изръбен джендар
  • 20 ДОСТ

    1 17 Отговор
    Румели е земята на полумесеца...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Русофил

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    У козяшкия ти г.....з
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 🇧🇬🇪🇺💯

    33 6 Отговор
    Германия има Специално Отделение за Пропаганда и Дезинформация във военната база Rammstein, в Spezielle Abteilung für Propaganda und Desinformation - (“SAPD”) работят Гемански Военни Специалисти по Пропаганда и Дезинформация, (“SAPD”) фабрикува инфо “content” кото продава на Мас Медиите в различните Държави от НАТО, Факти са част от програмата за пропаганда и дезинформация заплатена директно от Бундесфера?

    Коментиран от #27, #31

  • 25 Русофил

    12 24 Отговор

    До коментар #14 от "Калпазанин":

    Алоо - руския програмист. Ботът (програмата) ти комбинира грешно.
    Определи всички женски статуи за лесбийски.
    Уточнявам: мочата - символът на силата на руския мужик-войник е изобразен
    като жена от лесбийка.

    Коментиран от #42

  • 26 нпо агент

    35 7 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    тези соросоиди имат алергия към българските символи..не спряха..Вече два месеца сън не ги хваща..сигурно ще поискат конституционият съц да обяви българското знаме на Рожен за държавен преврат..и като знам какви съди и прокурори имаме..сигурно ще го направят..
  • 27 Госあ

    22 4 Отговор

    До коментар #24 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Абсолютно ! Чак се чудя какво търся още в това сайтче, само да се изнервям. Явно на това залагат да печелят коментари, знаейки коя е доминиращата група българи.
  • 28 Град Симитли

    11 2 Отговор
    Секи случай, не е и иво беров.
    Той е от българското падение.
  • 29 🇧🇬🇪🇺💯

    11 2 Отговор
    Word proof.

    Германия има Специално Отделение за Пропаганда и Дезинформация във военната база Rammstein, в Spezielle Abteilung für Propaganda und Desinformation - (“SAPD”) работят Германски Военни Специалисти по Пропаганда и Дезинформация, (“SAPD”) фабрикува инфо “content” които продава на Мас Медиите в различните Държави от НАТО, Факти са част от програмата за пропаганда и дезинформация заплатена директно от Бундесфера?
  • 30 по примера на "великите" ни управляващи

    17 4 Отговор
    В момента политици величието се печели и изразява в лизане на американски и западни задници и подметки
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гост

    33 6 Отговор
    Много слаба статия. Приключих с четенето когато си дойдехме на въпроса, а именно оплюването на Русия. Пасквил блуждаещ между глобализъм и неразбрана правилно гордост и ценности, или може би целящ точно затриването на малкото останали ценности.
  • 33 ЕС и НАТО ВЕЛИКИ

    8 24 Отговор
    Никой не може да бие страстните целувки между Живков и Брежнев.....а комунистите тръгнали за джендъри да ми приказват, ама то ви е насадено от вашите джендъри на вас.
  • 34 тази медия

    27 7 Отговор
    е с антибългарска ориентация

    Коментиран от #37

  • 35 Поп

    22 4 Отговор
    Жалка долна и неактуална псевдомедия
  • 36 Кен Еф

    30 7 Отговор
    Тоя пилон сякаш в отверстията им го забиха на кузеците, такъв вой нададоха. Мразят всичко българско атлантишките предатели
  • 37 кукуш

    7 22 Отговор

    До коментар #34 от "тази медия":

    Антибългари сте вие всички русофили и копейковци

    Коментиран от #56

  • 38 Щиб Щибидидиб

    22 8 Отговор
    На бас, че ако беше знамето на Украйна или на прайда, всички предатели щяха да го възхваляват

    Коментиран от #65

  • 39 Смятай

    15 3 Отговор
    Колко изостанали трябва да са белите ти господари зад океана, които ще издигат 400 метров прът със знамето с което се припознаваш. Не е на дъгата, ако се замисляш…
  • 40 Дойче,дойче юбер алес

    20 6 Отговор
    Тази помашка и пропагандна медия е време да бъде забранена със закон!
  • 41 Резюме

    8 23 Отговор
    Най-разпространената утеха е убеждението в световната несправедливост, коварството на враговете и мнимото национално величие. Доста африкански и латиноамерикански държави обясняват изоставането си с наследството на колониализма. За своята несрета Венецуела и Русия обвиняват американците (като Русия обвинява също Европа и въобще "колективния Запад"). За огромното мнозинство руснаци Русия е велика държава в която всичко е велико - и географията, и историята, и литературата, и езикът, а също и тоталитарните вождове - Иван Грозни, Петър (Велики, разбира се), Екатерина (Велика, разбира се) и Путин, който също е велик, разбира се, няма начин. А това, че градовете и селата в дълбоката руска провинция нямат канализация и хората, както преди хиляда години, изливат помията пред дървените си къщи, това въобще не пречи на руското величие.
  • 42 Калпазанин

    16 9 Отговор

    До коментар #25 от "Русофил":

    Викат му родина майка Альошата си е истински мъжкар, а оная статуя в залива на нюйорк не се знае от къв пол е и какво държи, зависи от настроението
  • 43 Галя от посолството

    22 6 Отговор
    Колкото по-изостанала се чувства една нация, толкова по-високи колове със знамена издига.

    Да питаме сащ, що са им толко високи коловете със знамена?!?!?!!??!???
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Да, бе

    18 2 Отговор
    Един французин да отиде в Нигер и да обясни колко е горд, че е последният бял човек в квартала си и спазва вечерен час, щото му се живее...
  • 46 Миии

    20 3 Отговор
    Същото може да се напише и за
    "Цветни знамена, гей паради и джендъри: това ли е европейското величие?

    ..и после за Агресивният неолиберализъм..
  • 47 Анонимен

    8 13 Отговор
    Много изостанала страна сме вече, няма работна ръка за електротехник, машинисти, шофьори, продавачи, няма, страна със знамена не се развива, а с работа.

    Коментиран от #55

  • 48 Думи нямам

    13 2 Отговор
    Вижте репортажите на бТВ и НОВА за ,,битката" в циг .маала от снощи...
    Това е БЪДЕЩОТО на България....УВИ!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 веле веле

    16 4 Отговор
    Пак спестявате името на гo вeдoтo, написало тази срамна статия...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Сандо

    14 3 Отговор

    До коментар #47 от "Анонимен":

    А Кой ни унищожи образованието,което пп.роизвеждаше млади хора с професия?А положението наистина е трагично,младите вече и в чужбина няма да ги искат.
  • 56 Сандо

    10 2 Отговор

    До коментар #37 от "кукуш":

    Вие имате ли изобщо нещо в главите си с което да мислите?Човек може да обича какъвто и да е народ или държава по света,но за него на първо място да е България!Толкова ли е трудно тази елементарна мисъл да се завърти из главите ви?
  • 57 Шанз Елизе

    14 3 Отговор
    Французин не би обяснил самочувствие, защото вече са смугли и цветн.кожи, бели не останаха. 20% не могат да минат матурата, за Наполеон и Дегол може да не са чували.
  • 58 Гай Турий

    9 3 Отговор
    Когато са построили Айфеловата кула, франсетата колеги на Жан Валжан от крайните квартали, днес почти в центъра вероятно, газещи кал също са се чудили, абе Айфелът и тия луди ли са, да изтъпанят тая кула!!? Каква работа върши изобщо? А тогава понятието туризъм изобщо не е било в обръщение. Със сигурност и на тоя пилон в Роженските ливади ще му дойде времето, хората да се маят като на атракция, а не като някаква налудничава инициатива и изпъленние.
  • 59 Тия има още да се учат

    13 3 Отговор
    Кой е авторът на пасквила бе, дойче зеле? Припомнете му, че германският император Карл V е говорил на немски само с конете си!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ганев

    7 5 Отговор
    ..........БРАВо МЕСО....ЗНАЕТЕ КАК СЕ КАЗВА........КОГАТО НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ПОХВАЛИМ СЪС СТАНДАРТ И УСМИХНАТИ РАБОТЕЩИ ХОРА .........ЕДИНСТВЕНОТО НЕЩО КОЕТО ДА НИ ПОКАЖЕ ЧЕ ОЩЕ СМЕ БЪЛГАРИ ....МАКАР И ПОД АМЕРИКАНСКИ кеф ..............................Е БЪЛГАРСКИЯТ ФЛАГ........................НО ОТ ХЕЛЗИНСКИЯТ КОМИТЕТ ОТ ПРАЙД ОРГАНИЗАЦИЯТА И ОТ ПОСОЛСТВОТО....НО НЕ РУСКОТО.........ВСИЧКИ РЕВНАХА КАК МОЖЕ НИЕ ДА ИМАМЕ ФЛАГ............КАКВО МИСЛИТЕ ПО ВЪПРОСА...........ВИЕ ВНУЦИ НА ЛЕВСКИ...БОТЕВ И ДРУГИ ЗНАЙНИ И НЕ ЗНАЙНИ ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ.............А ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ ВОЙНИ...............................НЯМА ПЛЕНЕНО БЪЛГАРСКО ЗНАМЕ.............ЗАЩОТО ХОРАТА СА УМИРАЛИ ЗА НЕГО..........И Е БИЛО ВЪПРОС НА ЧЕСТ ДА УМРАТ ЗА ТОВА ХОРА....НИЕ СИ ОТИВАМЕ .....НО МИ Е ЖАЛ ЗА ВАС
  • 62 ганев

    12 3 Отговор
    БРАВОООООООООООООООООООООООООО РОДООСТЪПНИЦИ......ИЗТРИХТЕ МЕ ЧЕ КАЗАХ ЧЕ БЪЛГАРСКИЯТ ФЛАГ Е В Е Л И К.........И МНОГО БЪЛГАРИ СА ЗАГИНАЛИ ЗА НЕГО
  • 63 Русофилите са

    4 11 Отговор
    без да го признават, несполучили и неуспешни.
  • 64 Това

    11 1 Отговор
    е много повърхностна статия. DW - пълна излагация. Първо, че е анонимно. Второ, че е тенденциозен опит да дават неадекватни обяснения. Трето, че правят безпочвени сравнения. Пълна 2ка за оценка на DW и на ФАКТИ за тази нискоинтелигентна публикация.
  • 65 Моарейн

    9 3 Отговор

    До коментар #38 от "Щиб Щибидидиб":

    А пък ако беше американското, в какъв телешки възторг щяха да изпаднат, такъв душенен ор-га-зъм щяха да получат, чак ум да ти зайде!!!
  • 66 Дойче Гьобелс

    12 2 Отговор
    Сега разбирате ли, защо тази медия е забранена и изгонена от някои страни
  • 67 Роне

    7 3 Отговор
    И как да го създаваме това общество и държава , когато политиците , както ни обясни Киро , правят ала бала на изборите и след това управляват под командите на чуждите посолства, които ни принуждават да бъдем враг на държавата , която е наш Освободител . ....освен това , точно французите на един свой национален празник , демонстративно пред политиците , смъкнаха знамето на ЕС от Триумфалната арка за да има само френско знаме на симимвола на Франция .
  • 68 Пловдив

    3 8 Отговор
    Сега нашите патриоти(от които всъщност нищо не става!) ще започнат да си дерат балканските гърла,че това са пълни глупости,щом никой не им ги е казвал в кръчмата,докато си пълнят огромните мяхове с алкохол и мръвки.
  • 69 123

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Госあ":

    Пък големи шамарджии сте по селата, бе...
  • 70 въйй.....

    7 1 Отговор
    Пиши за просяците във "великата" Америка,хотел Кашон и прочее.
  • 71 Чавдар войвода

    8 1 Отговор
    Скапано дойчевеле, ако се разходите десетина дена из Съединените американски щати, ще изброите няколко десетки такива пилони с огромни знамена.
  • 72 7676

    4 6 Отговор
    По времето на соца се случва сушава
    година.Не вали и реколтата е лоша.Чудят
    се партийните глави какво да правят.
    Теодор първи правешки нарежда.Веднага
    делегация при Св. Петър и да питат защо
    така се случва.Отиват те, посреща ги светията
    и те му обясняват положението.Той ги
    изслушал и казал-да погледнем тефтера
    на Дядо Боже и да видим кое що.Отваря
    го и чете.България така аха.За Вас само
    вятър, да Ви плющят знамената.Така че
    това не е от вчера.Не случайно е казано,
    ченационализма е последното убежище
    на негодника.Особено нашия криворазбран
    национализъм който ни проваля и в спорта,
    и в много отношения пречи на развитието
    на държавата.

    Коментиран от #85, #89

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Ироничен

    6 0 Отговор
    "Един французин не би обяснил самочувствието си с величието на Наполеон или Жана ДАрк."

    Ти пита ли ги всички наред?
    Да, някои биха посочили някоя катедрала. Ами да почваме да строим тогава?

    Коментиран от #76, #84

  • 75 ШОП

    5 0 Отговор
    Абе точно за французин не ми говори мола ти се!! Смешни, мизерни и със самочувствие което е без покритие, копират и се учат от англичаните, но са си чисти селяни в сравнение с тях и със немците. Мосю макарон е олицетворение на тази нация
  • 76 Некой си

    1 1 Отговор

    До коментар #74 от "Ироничен":

    Жана е измислен персонаж.Прочети книгата на Греъм Доналд - Изкривената История .
  • 77 Урюрвкос

    4 0 Отговор
    не може колония да мечтае за национални интереси камо ли да ги дефинира. Всякакви символи на национално величие било то историческо или гастрономическо е недопустимо или омаловажено и натикано в калта.
  • 78 ПБФ

    5 2 Отговор
    Още не сме издигнали кол нито на височината нито на тоинажа на Айфеловата кула. Да не говорим за други подобни обекти.
    Да не споменаваме и състезанието по издигане на безсмислени, непотребни, неудобни и скъпи 300-етажни небостъргачи.
    Ужасно несправедливо е да ни обвиняват в грандоманщина, за едното невинно знаменце насред една от красивите ни планини.

    В случая сте изтипосали една зле прикрита българофобска тирада. Зер, туземецът няма право на самочувствие, камо ли национално.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 не бе

    5 2 Отговор
    Царе, знамена, кви са тези поводи за гордост?
    Не миожем л ида се гортдеем с най-големия гейпарад или с нещо друго по-приемливо в наше време?
  • 81 Ти си

    7 2 Отговор
    Аха , върти сучи DW все на русофобска тема ги изкарва нещата и най-грозното е че се опирвс по всякакъв повод и по всякакъв начин да ни размаже и убие националното самочувствие .....
  • 82 Стига с тоя пилон

    2 0 Отговор
    Елате в Ямбол ние вече си имаме подобен байряк, радваме му се.
  • 83 Кимчо водородния

    6 2 Отговор
    За такава статия в над 50 държави в света, автора ще бъде осъден на смърт, а имуществото на медията конфискувано. Да пробват зелярите в Пакистан..., а забравих, че ги изгониха от там!
  • 84 нека пробват

    5 0 Отговор

    До коментар #74 от "Ироничен":

    В голяма френска медия да оплюят Жана ДАрк ил инаполеон и между другото да опбявят, че ги дразни френския флаг.
  • 85 тнт

    6 2 Отговор

    До коментар #72 от "7676":

    Тези глобалистки номера ги въртят политици , които не ги интересуват нито държава , нито народ , важно е те да са на власт , а ти какъв се явяваш , техен слуга ?.

    Коментиран от #86

  • 86 7676

    3 7 Отговор

    До коментар #85 от "тнт":

    Какво значи глобалистки.Никой сам не
    си меси хляба.И в света е така.Едни
    държави имат едно, други имат друго.
    Но с русофил да спориш е чиста
    загуба на време.Човека го е написал
    отдавна.Болгар, болгааар.

    Коментиран от #87

  • 87 предполагам

    2 0 Отговор

    До коментар #86 от "7676":

    Това трябваше да е някаква всемирна мъдрост ли?

    Търговия между държавите е имало много преди да се пръкнете вие комосмолците-глобалисти.
  • 88 Този онзи

    5 0 Отговор
    Тази статия повече приляга за северняците на юг от нас. Ние сме далеч по-сложни с този пилон. Освен това на пилона можем понякога да резвеем и шареното знаме и да изкопчиме някоя евро-атлантическа субсидия.
  • 89 Дядя

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "7676":

    Приемаш един виц за основна теза на мирогледа си? Човече ти сериозно ли?
  • 90 Аспарух

    4 3 Отговор
    Юнаци на по 3-5 ракии и минимум 3 окена български, няма да си играем с някакви морета.
    А и да не забравяме АсвАбАжденията и да сме с наведена главица щото тогава нея праZната главица нищо не я лови.
  • 91 !!!?

    4 2 Отговор
    За някой горд "българин" е да възхваляваш Путин !!!?

  • 92 Гффффффц

    3 1 Отговор
    Нискочел,примитивен патрЕотизъм -избуяла агресия и диващина ,нищо общо с нормалните човешки ценности!!
  • 93 Умен и красиф

    2 0 Отговор
    Горт съм че съм съединител.

    Коментиран от #97

  • 94 Патриот

    3 3 Отговор
    Да изметем антибългарите майкопродавци от "възраждане (на комунизма)" които за жълти копейки сеят лъжите на русия и простотокостя
  • 95 Българин

    2 2 Отговор
    Няма да са оправим докато не почистим България от комунизма
  • 96 Някой си

    1 0 Отговор
    В Турция (Истанбул),имат знаме на пилон, което се вижда от целия град . Като се вее,сякаш гори жар, толкова огромно. Що ние трябва да имаме знаме?!!!!!!!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    1 0 Отговор
    БСП е тумор
  • 99 Русенец

    1 0 Отговор
    Защо за ДВ е проблем, че си имаме царе и юнаци с които да се гордеем? С какво да се гордеем? С прайдове, като вас ли?
  • 100 Русенец

    1 0 Отговор
    Абе, ДВ, защо напоследък все ни се налага да браним историята си, празниците си, ценностите си и въобще всичко българско, от статии, подобни на тази?