Last news in Fakti
  Тема: Украйна

16 Август, 2023 23:00 4 062 25

Корупция в Украйна: "Взимали са в брой и в криптовалута"

  • украйна-
  • криптовалута-
  • русия-
  • володимир зеленски-
  • корупция-
  • пари-
  • война-
  • украинци-
  • войници

Изкушенията във военните комисии на Украйна са големи, защото много хора си плащат, за да не отидат на фронта

Корупция в Украйна: "Взимали са в брой и в криптовалута" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Уволняваме всички областни военни комисари. Тази система трябва да се управлява от хора, които знаят точно какво е война и защо цинизмът и подкупността във време на война представляват държавна измяна. Войници, които са били на фронта или не могат да воюват, защото са загубили здравето си или са останали без крайници, но са запазили достойнството си и не проявяват цинизъм - именно на тях можем да поверим тази система", заяви украинският президент Володимир Зеленски след заседанието на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНСО), на което беше взето съответното решение.

Зеленски: "Едни са вземали пари в брой, други - криптовалута"

Срещата беше предшествана от проверки в териториалните Центрове за управление и социално подпомагане (ЦУСП), които замениха съветската система на военните комисариати в Украйна. Задачата на тези органи е да организират военната служба и мобилизацията. Централното бюро за разследване съобщи, че срещу служители на териториалните центрове са образувани 112 наказателни производства, установени са други 33 подозрителни случая, а 15 обвинителни акта са внесени в съда.

Сред обвинените има служители на градските, районни и областни военни комисариати, на военно-медицинските комисии, както и други длъжностни лица. Злоупотреби са установени в различни области: Донецка, Полтавска, Виницка, Одеска, Киевска, Лвовска. „Някои са вземали пари в брой, други криптовалута – това е единствената разлика. Навсякъде - един и същи цинизъм“, написа в Телеграм президентът Зеленски.

Преди това в Украйна избухнаха няколко скандала, свързани с ръководството или с представители на териториалните центрове. Според журналистическо разследване бившият вече военен комисар в Одеса Евгений Борисов е обвинен, че се е обогатил незаконно със стотици милиони украински гривни. След началото на руската агресия срещу Украйна роднини на Борисов са се сдобили с луксозни имоти в Испания и са купували скъпи автомобили.

Междувременно Евгений Борисов е уволнен и задържан. След този случай започнаха масови проверки в териториалните центрове. Така излязоха на бял свят и други злоупотреби: войници са построили имение на военен комисар в Закарпатието, а друг от Ровненска област е малтретирал подчинени.

По какви критерии са уволнени всички областни комисари?

Парламентарно представената опозиция поиска от Зеленски да оповести критериите, по които са уволнени всички шефове на териториалните центрове – а не само уличените в злоупотреби. „Ако всички те са вземали подкупи и са участвали в незаконни действия, те не трябва да бъдат уволнявани, а трябва да влязат в затвора", написа в Телеграм съпредседателката на фракцията "Европейска солидарност" във Върховната рада Ирина Герашченко.

"Армията не е и никога няма да бъде заместител на наказателната отговорност. Длъжностните лица, които объркаха пагоните с личната изгода, със сигурност ще бъдат изправени на съд", заяви в отговор украинският президент. Той отбеляза още, че уволнените военнослужещи и други длъжностни лица с пагони, за които не са открити данни за престъпления или нарушения, ще трябва да отидат на фронта, ако искат да запазят пагоните и достойнството си.

Големи изкушения

„Изкушенията в системата са големи“, казва за ДВ политологът и председател на управителния съвет на Центъра за приложни политически изследвания "Пента“ Владимир Фесенко. Той припомня, че проблемът с корупцията във военните комисии е познат още от съветско време, но сега залогът е още по-голям, тъй като много хора се опитват да си платят, за да не отидат на фронта. „Времето ще покаже дали новоназначените там ще устоят на изкушенията", допълва той.

Не е достатъчно просто да се сменят едни хора с други, тъй като те попаднат в същата корупционна среда, казва Глеб Каневски, ръководител на антикорупционната организация State Watch. Според него трябва да се започне още сега със създаването на вътрешни одити и антикорупционни органи, за да се гарантира, че териториалните военни комисии работят прозрачно. Също и Любов Галан от правозащитния център „Принцип“, който осигурява правна помощ за военните, смята, че без прозрачност в работата на териториалните центрове е невъзможно да бъде решен въпросът с корупцията там – даже и с нови ръководства.

Корупция и по границите

Новите назначения няма да изкоренят корупцията във военните комисии, смята и ръководителят на Националната агенция за превенция на корупцията (НАПК) Александър Новиков. "Ако не променим системата и правилата и просто назначим други хора, даже и такива, които са били на фронта и са участвали в сражения, те ще бъдат интегрирани в съществуващата система и накрая пак ще има корупция", посочва той.

НАПК е изготвила план с мерки, свързани с правилата за преминаване на границите. Според Новиков между двете има пряка връзка, тъй като военните комисии издават удостоверения за негодност за военна служба, а тези документи пък дават право да се напуска страната. Затова трябва да се променят правилата за преминаване на границата, категоричен е шефът на антикорупционния орган.

Автор: Лилия Ржеутская


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мдаааа

    25 1 Отговор
    Ми , тя Украйна е майката на корупцията ... Те са я измислили ... 🤭

    Коментиран от #6

  • 2 Русофил

    6 11 Отговор
    След войната укрите ще дръпнат много.

    Коментиран от #5

  • 3 Последния Софиянец

    7 0 Отговор
    Пак съм тук
  • 4 Сатана Z

    19 3 Отговор
    Украинците продават човешки органи на поразия.Но секс туризма и сурогатните бебета държат твърдо второто място.В Юкрейн всички са милионери приживе!

    Z

    Коментиран от #8

  • 5 Боклук

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Като евреите,ама ако останат!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 кълвач

    24 0 Отговор
    Не знаех, че има по-напреднали в това отношение от наште "управници". Поне за тях не сме чули да приемат крипторушвети. Явно заради това ходят от време на време в Украйна, да обменят опит.
  • 8 да питам

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Това лошо ли е или е добре ?
  • 9 Последния Софиянец

    15 0 Отговор
    Да взимаш в брой виртуална валута е майсторлък
  • 10 Сталин

    23 1 Отговор
    Украйна е най корумпираната държава в Европа,помните ли сина на Бай Дън беше разследван за корупционни дела в Украйна,бяха изчезнали милиони долари с които Сащ финансираха биолаборатории в Украйна под ръководството на сина на Бай Дън,сега в момента върви огромна търговия и трафик на деца за части в която е замесен бившия шев на СБУ като се снабдяват с части клиники за трансплантация в Турция,там са замесени и албански банди от Косово ,като още през 2022 година украинското правителство прие закон че вече не е нужно съгласие на близки да се изземват органи от " починали"

    Коментиран от #12, #15, #22

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 да питам

    5 9 Отговор

    До коментар #10 от "Сталин":

    Хапят ли те бойните комАре , апят ли ? 🤭😁
  • 13 Путриот

    4 10 Отговор
    А Кремълските Пропагандисти вече си признават ,Кремъл години наред са плащали на Руски колаборанти в Украйна .

    Плащали им , но никой не е посрещнал Ватниците с цветя .

    Хахаха

    Лошото че и тука плащат на Бг Копейките , подготвят почвата за Руска Окупация.
  • 14 123456

    6 0 Отговор
    ееее, това Зеленски да ми го каже нема го повервам ....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Уса

    8 0 Отговор
    България е на същия хал
  • 17 12343211

    8 1 Отговор
    Тия подарени милярди доста глави ще отнесат.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Цифровизирания ,

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "12343211":

    Колко милЯрда са ве ?! 🤔🤭
  • 20 Трол

    3 14 Отговор
    Борбата с корупцията няма да е лесна задача,но Зеленски ще се справи!
    Де да имаше и тук такива управляващи...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ...

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Сталин":

    Разчиташ,че една лъжа,повторена 100 пъти се превръща в истина ли?!
    С интелигентните хора не става...
  • 23 А в Русия

    2 0 Отговор
    не е ли същото?
    А у нас дори за наборниците в казармата, без да ни пращаха на фронта не беше ли така. През комунизма?
  • 24 КовидманЯк

    4 1 Отговор
    Украйна загуби тази война!
  • 25 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Ни мой да биде ! Корупцията е в Русия - бъдете полит-коректни !!