Last news in Fakti

11 Септември, 2023 19:00 1 929 39

България: Търсят се лидери с магически качества?

  • корупция-
  • българия-
  • пп-дб-
  • герб-
  • румен радев-
  • бойко борисов-
  • политика

В България има добри разказвачи на истории

България: Търсят се лидери с магически качества? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Даниел Смилов:

Коалицията ПП-ДБ и нейните съставни части винаги са били в сложни отношения с избирателите. Това се дължи на факта, че и политиците на демократичната общност, и избирателите им имат високи и често противоречиви очаквания и изисквания един към друг. Избирателите очакват от избраниците си не само да свършат работата, която са обещали, но и да бъдат всеобщ пример за подражание по модела на Кантовия категорически императив. Всичко по-малко води до разочарования, късания на ризи и заричане в социалните мрежи да не се гласува на следващите избори.

Между рационалност и лоялност

Политиците от ПП-ДБ от своя страна искат избирателите им хем да са перфектно рационални и да избират най-доброто в дадената ситуация (дори то да е далеч от идеалното), хем да ги обичат и да са им лоялни повече или по-малко безрезервно. И когато едното от двете – рационалността или лоялността – се окажат дефицитни сред електората, случвало се е политици от демократичната общност да му се поразсърдят и дори да му се поскарат.

Поради тези причини скандалите между политици и избиратели в демократичната общност са далеч повече от скандалите в истински скандални партии и формации (а те у нас са в изобилие). И в настоящата ситуация зрее някакъв предизборен скандал в демократичната общност, трупа се недоволство сред избирателите и неразбиране и изненада сред политическите представители. А в крайна сметка има място за изненада, защото ПП-ДБ – без да е дори първа парламентарна сила и без да има мнозинство – успява да постига голяма част от целите си и напредва по други стратегически приоритети: стабилен бюджет, еврозона, Шенген, помощ за Украйна, конституционна реформа и т.н.

Въпреки напредъка по тези стратегически приоритети, ръмженето и недоволството в електората на ПП-ДБ продължава. Причината може да е просто разочарованието от резултатите от парламентарните избори и необходимостта от сложна и неприятна коалиция с ГЕРБ и ДПС. Но има и една друга причина, която по-трудно се осъзнава. Тя е свързана с отношението между рационални и емоционални аргументи в политиката, което се превръща в траен проблем за демократичната общност.

В България има добри разказвачи на истории

По принцип, емоциите в политиката са свързани с разказ, който да хване въображението на хората. Емоцията води до сравнително по-голяма лоялност на избирателя, който е готов да прости много дефекти и ирационалности на политик, към когото изпитва някакви позитивни чувства. Българската политика е населена с добри разказвачи на истории. Доскоро най-голямата приказка беше на Бойко Борисов и ГЕРБ – момчето, което се издига от филията с мас до върховете на властта и от охранител на организирани престъпни групи става борец с корупцията и държавен лидер. Днес тази история е позагубила блясък, но нейните почитатели още следят всяка нейна серия с интерес, като основният въпрос изглежда е дали главният герой ще успее хитроумно да избегне възмездието на закона.

Подобна приказка разказва и „Възраждане“ и другите национал-популисти, които изтъкват лидерите си като изключителни герои в неравна борба с нещо: обикновено международното положение и доминацията на Запада в него, но може да бъдат и страшните и опасни „джендъри“. Притчата за Давид и Голиат – която е структурният гръбнак на национал-популисткия наратив - е причината той да прилича на въртене на прашки и мятане на камъни в безразборни посоки, което изглежда не само възпалява чувството за справедливост, но носи и естетическа наслада на част от българската публика.

В последните години и лидерката на БСП Корнелия Нинова разказва тази история, но нейният Давид става все по-малък електорално и в скоро време ще започне да мята пясък вместо камъни. Щафетата в ляво вече поема президентът Радев, който е изградил по-сложна история: комбинация от Борисовото обикновено, но талантливо момче, израснало до висшия държавен пилотаж, с геополитическия Давид на „Възраждане“, който здраво е развъртял прашката в посока ЕС, НАТО и „европейските ценности“.

Без собствена митична история

На този емоционално наситен фон коалицията ПП-ДБ няма собствена митична история. Нещо повече, каквато и история да се опита да се появи, нейните собствени избиратели с най-голямо старание и усърдие я развенчават. Примерите с „харвардците“ и Васил Терзиев са показателни. В нормален контекст постиженията на тези момчета би трябвало да будят по-голямо уважение и симпатия от тази към герои със сложна корупционна репутация или такива, които правят всичко възможно, за да отклонят България от европейския ѝ път. Уважавани лидери и експерти като Христо Иванов пък, като че ли сами избягват да разказват свои „героични“ истории (с едно временно изключение - събитията около Догановата резиденция в парк „Росенец“).

Въпросът защо емоционална привързаност на базата симпатия към герои не може да се случи в демократичната общност не е въпрос за липса на героично съдържание в сравнение с останалите партии. Дори Васил Терзиев да имаше обикновен работническо-селски произход, дори в рода му до девето коляно да нямаше нито един от ДС, той нямаше да се превърне в емоционално обвързващ герой за цялата демократична общност.

И това е така не поради личностните характеристики на един или друг политик, а поради структурни особености на самата демократична общност. Най-вече заради нейния вътрешен плурализъм, отвореността ѝ към различни социални групи и нагласи. И наистина, в демократичната общност влизат както привърженици на демократичните сили от 1990-те, така и по-млади поколения, които искат да видят България като нормална европейска държава – без шуробаджанащина и корупция. Тези групи имат множество съвпадащи приоритети – като еврозоната, подкрепата за Украйна, Шенген, справянето с бедността и т.н. Но те може да имат и разминавания по теми като правата на сексуалните малцинства или пък ролята на родовата история за индивида.

Фактическата разнородност сама по себе си не обяснява отличителността на демократичната общност – и избирателите на другите партии са достатъчно разнородни при по-внимателен прочит. Отличителното при демократите е тяхната нормативна разнородност – настояването, че е добре да си различен, отворен към другите. Съвременното общество не е хомогенна група, която може да бъде сплотена и обединена около един наратив и една олицетворяваща го личност – това е нормативната основа, на която демократичната общност стъпва.

Не само у нас, но и по света съвременният популизъм печели чрез емоционални мобилизации около прости истории, въплътени в харизматични личности. Тръмп е показателен за това как дори утвърдена демокрация може да се привърже към една история за израстване на (лошото) момче до върха на държавата. Същевременно – поради присъщия им фактически и най-вече нормативен плурализъм и разнородност – демократичните и утвърдени партии и сили по света сякаш нямат подобни „вдъхновяващи“ истории, които да водят до голяма емоционална привързаност към лидерите им. Често ще чуете твърдението, че Европа и демокрациите страдат от „липса на лидери“, като примерите за лидерство обикновено са Тръмп, Борис Джонсън, Фараж, а дори и Ердоган и Путин.

Може ли да бъде намерен перфектният лидер?

Какво да се прави в тази ситуация? Едно може да се каже: търсенето на перфектен лидер трябва или да престане, или да бъде силно ограничено. Поради гореизброените причини, намирането на перфектен лидер ще се окаже или невъзможно, или всъщност ще бъде краят на демократичната общност у нас, а и в други държави, в които има сходни процеси. Демократичните общности, доколкото ги има, трябва да си останат вътрешно нормативно разнородни, отворени към хора с различни възгледи за света. Ако те се сведат до простата история на едно или друго момче или момиче, на някой Давид или Голиат, може да се окаже, че демократичната общност се е хомогенизирала и е престанала да бъде себе си.

От тази гледна точка, страданието по липсата на водач и лидер трябва да бъде темперирано: подобни чувства трябва да се възпитават и да не им се позволява да обсебят хората. Същевременно, политиката не може без истории, наративи и емоции – просто хората трябва да се примирят с това, че емоциите и историите им почти никога няма да се споделят от цялата демократична общност. Това не е чак такъв проблем, за какъвто се опитват да го представят опонентите ѝ. Защото демокрацията в крайна сметка стъпва най-вече на процедури и институции, а не разчита на лидери с магически качества.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    17 2 Отговор
    Какви ти лидери по тая тинява територия?!! Тук са само прости мутри, крадци, слуги и продажници
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Малиии

    18 1 Отговор
    Магически качества???? Да не крадат бре бре бре бре Малиииии какви качества
  • 5 Тома

    10 3 Отговор
    Асо българите не бяха най простия народ тези които управляваха държавата 33 години щяха да са всички в затвора

    Коментиран от #20

  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    7 3 Отговор
    МОЕТО МНЕНИЕ КАТО САТЪР Е ЧЕ
    ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕДЕ " ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ" НА СЕГАШНИТЕ ЛИДЕРИ
    И НАРОДА ДА ПОЛУЧИ ШАНСА ДА СИ ИЗБЕРЕ НОВИ ТРАКТОРИСТИ :))
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    9 2 Отговор
    ТРАКТОРА УМРЯ , НО СЛЪНЦЕТО
    ПАК ИЗГРЯ
    .... на другия ден :))
  • 8 Винкело

    12 0 Отговор
    "успява да постига голяма част от целите си и напредва по други стратегически приоритети: стабилен бюджет, еврозона, Шенген, помощ за Украйна, конституционна реформа и т.н."
    С други думи - Баце щуро ги изпързаля. Всички тези неща Посолството щеше да ги иска от него, но народът е против, затова той набута ПъПътата. На следващите избори ще си я запее пак неговата - вече няма как, предишните такава я свършиха...
  • 9 Бойко Разбойко

    12 1 Отговор
    Фокус мокус и парите ги няма.хо хо хо
  • 10 Лост

    13 1 Отговор
    Можеше и по- малко глупости да напише в статията .Пак толкова щяхме да му вярваме.
  • 11 БгТопИдиот🇧🇬

    7 0 Отговор
    Магическите измамници на кадрото !

    Избрахте си ги и им се радвайте !!!
  • 12 ха ха

    7 1 Отговор
    Защото демокрацията в крайна сметка стъпва най-вече на процедури и институции, а не разчита на лидери с магически качества./ това да не е нещо от философиите на маркс ?
  • 13 Спецназ

    8 0 Отговор
    ПП стана вече ППКБ-
    (Продължаваме Промяната Към Баце).
  • 14 (Ре)публика България

    5 0 Отговор
    Живеем в приказна страна на тролове и магьосници,в която изборите с ала бала печелят лъжливи кирливи доносници.Управляващите търсили лидери с магически качества,а самите те са подлоги на някакви хапчета...
  • 15 без имена

    5 0 Отговор
    бля-бля. смилов се оправдава като ученик , че има двойка. така е . началници имате, но лидери нямате. а и като управленци сте слаби. най-голямата ви слабост е лицемерието. и то е най-силно при вас.
  • 16 Орел

    3 0 Отговор
    Йоло Денев е номер едно!
  • 17 Да, бе

    8 0 Отговор
    А трябва да се търсят прокурори и съдии с топки, закони бол, но прилагане извъобще...
  • 18 Аман

    6 3 Отговор
    От Жалкото квичене на ШвабскитеСвине. Като са нужни истински лидери МастиятаКирчо и КурветинатаВасилев какво правят в политиката?
  • 19 Търсят се лидери мислещи

    9 0 Отговор
    първо за българия ,нищо повече
  • 20 Бай бай

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Тома":

    Ти от кой народ произхождаш ве умник. Целият ни хал се дължи в голяма степен на такива като теб ,които се имат за повече от НАРОДА. Мушморок!
  • 21 Перо

    7 0 Отговор
    “Демократична общност”, за коя държава се говори?
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Пълни сте с Иииксперти завършили московските подземия на Люблянка.......Изтеглете си някой стар кадър да ви оправи за 80 дни......
  • 23 Матей преображенски

    2 0 Отговор
    Да оставим обилните словоблудства на дв и да видим дали Божков е новият месия,някои виждат в него само дамоклевия меч на козяк,надвиснал над боковската тиква.
  • 24 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Божков дори се изказа в този смисъл ,че ще действа като граф Монте Кристо,ще нарита архи-предателите и ще раздаде справедливост.
  • 25 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Според мене не си заслужава да се прехласваме по новия месия,обещания грандиозни,а реализация как и по какъв начин и как се преобръща цяла държава с ног на голову ,не е ясно.
  • 26 Собствените ви избиратели

    2 0 Отговор
    няма да гласуват за вас, не поради липса на водач с магически качества, а защото ги лъжете. Уж сте против ГЕРБ и ДПС, но се сближавате с тях, непрекъснато плюете ДС, и си избирате десарско отроче за кандидат кмет. Проблемът не са хората, които чакат перфектен лидер, а комплицираните ви отношения с истината.
  • 27 Глей сига

    2 0 Отговор
    СМИЛОВ АДЕ ПО КРАТКО ОСРАХМЕ СЕ
  • 28 инфо

    2 0 Отговор
    Поредната напоителна безсмислица на Смилов. Той толкова си може, но трябва и да "заработи" подаянието от НПО. По същество: нескопосан опит за замазване на провалите, колаборациите, лъжите, некадърността, корумпираността и властолюбие на псевдо демократи, неолиберали, крайни левичари и откровени невнятници.
    Пасквил за нуждите на лесно маниполируеми, вманиачени сектанти и "правоверни" прогресисти.
  • 29 И така

    0 0 Отговор
    Колкото и да манипулира и словоблудства, Дойче веле трябва да е наясно, че Петков Василев Христов Атанасов (ппдб) не са демократичната общност, а авторитарен апарат на американското посолство за насаждане на русофобия и лъжи, без значение каква е истината и какви са действията на тези, срещу които е използван този авторитарен апарат! Не вкараха Борисов и в двата доклада магнитски, защото е удобен за Сглобката им. Той е в ръцете им отдавна заради огромната корупция на неговия кръг и не може да мърда - иначе затвор! Реалността е, че тези два политически клана на американците изпълняват безприкословно поръчките им, нямащи нищо общо с решаването на тежките проблеми на България...
  • 30 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Е,тия от дв пак мара подробната,статиите им сигурно ги пише изкуствен интелект,толкова са безвкусни и блудкави,слузести,да си ги кльопат сами белким.За какви лидери са замечтали,при тая задушлива обстановка,при тая блатна атмосфера и добре да внимават какво си пожелават все пак.Когато руската армия ги изрита от Европа,всичко ще има ,и народни водачи и реформисти.Ще почнат да излъчват пак на къси вълни заедно със Свободна Европа и Гласът на Америка.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анонимен

    0 0 Отговор
    Кире, всичко е построено И се строи усилено с компютри хо хо, милите хора имат улеснение, но много шум и прах в очите им, дайте им предпазни очила, дрехи, както е на запад, ще паднат от някое скеле, бре пеевски, чакат хората хабер, какво предстои. Щом пеевски се върна ще има хапване и пиене, първо второ трето на корем, преди от тютюна, сега от дрогата. Да живей живей труда на хората на Доган Амет чиджук
  • 33 1111

    0 0 Отговор
    Киртакис, кво знаеш бре за километричните маси отрупани с храна. Хубави години бяха, но провинциите днес са селца въз големи, а хората в селата тук там някоя баба и прасе котка мишка
  • 34 Анонимен

    0 0 Отговор
    Чакаме Пчеличката Пеевски да ни донесе еко мед от балканските държави.
  • 35 Гражданин

    0 0 Отговор
    Ппдп трябва да победят според мен разглеждайки... Хасково, Кърджалда и сие. Без значение от мен, кой ще е. Централите кво им кажат, а те нямат ли глави за размисъл, за кого, да се оправят, че виж са ми изсипали отровата другата страна. Бг не е моята родина, земите ни са в Гръцко днес, но уви без пари сме закопчани по къщите, то убаво поне да бяхме в къщи, а то панели без саниране И там гълъбин ни крадна много за саниране, а къде е и кога, на ку ку ву лятооо
  • 36 Читател

    0 0 Отговор
    Кво е казал, Асан, хубави думи за Кирчо... Съболезнования. Зависи от хората на асан харслан. Много хора са отчаяни. И на запад българите, много убийства, при нас рахат, подредени държави са западните, а тук е лош климата. Което лично аз не одобрявам. Успех на всички партии и организации и да се намират качествени статии за всички нас. Те няма за кога, децата ни остаряха
  • 37 Анонимен

    1 0 Отговор
    Един архитект учаш в София, за 3 месеца в САЩ, шофьор на ТИР 70 000 лева. Младите хора на 24 години гледат парата, а не разни измислени герои от тях е горе в НС като няма опеавия плюл съм в тая уресия
  • 38 ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА ПП ДБ ПОЛУЧИХА БОЙКО

    1 0 Отговор
    А ГЕРБЕРАСТИТЕ ПОЛУЧИХА КИРО И ГЕНЕРАЛ ТАНАС ....... И ТЕЗИ ГЛУПАЦИ - ИЗБИРАТЕЛИ НЕ ВДЯВАТ ЧЕ ГИ ЛЪЖАТ !
  • 39 САМО ВИЖТЕ СНИМКАТА ;

    1 0 Отговор
    РАДЕВ ГОВОРИ С ОТВОРЕНИ ОЧИ И ПОГЛЕД НАПРЕД А КИРО МОШЕНИКА ГЛЕДА НАДОЛУ СЪС СВИТИ УСТНИ ОТ СТРАХ ДАЛИ НЯМА ПАК ДА ГО НАПЛЮЯТ !