Last news in Fakti

28 Септември, 2023 10:01 4 952 63

Борисов обърна палачинката и показа, че ще се извиват ръце

  • бойко борисов-
  • герб-
  • дпс-
  • пп-дб-
  • ес-
  • нато-
  • възраждане-
  • местни избори-
  • политика

Няма съмнение, че ГЕРБ лесно могат да си набавят подкрепа от други политически сили за втория тур

Борисов обърна палачинката и показа, че ще се извиват ръце - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Емилия Милчева:

В българската политика лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се слави като най-добрият майстор на обръщането на палачинки. Тиганът е винаги готов да ги подхвърли от другата страна, в унисон с политическата конюнктура, а аргументите са обществено приемливи и изглеждат разумни за обяснение. Така днес Борисов обясни, че ГЕРБ няма да подкрепи вписаната в проекта за промени на Конституцията замяна на Трети март с 24 май като национален празник. “Не че не сме за 24 май, а не трябва да се бият празниците. И 3-ти март, и 24 май, и Съединението са изключително светли празници, за да стават място за спор, раздор или политика”, мотивира смяната на позицията партийният лидер.

На пръв поглед

На пръв поглед не се е случило нещо особено драматично. От ПП-ДБ, по чието настояване в Конституцията залегна промяната на националния празник, също са давали сигнали, че биха я оттеглили, ако не събира достатъчно подкрепа. Самото ѝ позициониране в конституционните промени предизвика недоумение и неразбиране както от граждани, така и от експерти. Социологическо проучване на “Галъп интернешънъл” през август показа, че 69.3% от българите смятат, че Трети март трябва да остане национален празник и едва 9.6% са за 24 май.

Но вместо да обсъди промяната с останалите от т.нар. “конституционно мнозинство” - ПП-ДБ и ДПС, ГЕРБ първи обявиха завоя. Така печелят шанс да калкулират на местните избори гласове от “меките русофили” и изобщо избиратели, подвластни на национал-патриотични настроения, които ГЕРБ са привличали преди евроатлантизмът ѝ да бие на очи.

Въпреки че партията на Борисов първа поиска смяна на националния празник с 24 май още преди 16 месеца, записвайки в мотивите си и “трансцендентна символика, която да пронизва обществената тъкан през поколенията и да възпитава определени ценностни разбирания”, сега се отказва. Преди избори се “приспиват” инициативи, които биха могли да поляризират силно обществото, така че да отнемат възможни гласове - затова и Паметникът на Съветската армия, наричан още Монумент на окупационната Червена армия (МОЧА) в София бе единствено опакован в скеле, опасан с ограда, а преместването му замразено.

Освен това подобна изява някак отива на Бойко Борисов, който претендира да носи на гърба си стабилността на управленската лига. Тази роля на Атлас, който защитава и служи, без да настоява за позиция в изпълнителната власт, му носи определени дивиденти. Така и президентът, комуто конституционно са дадени такива характеристики, изглежда като център-нападател с Движението за защита на 3 март и възможен референдум за националния празник.

Братя по евроатлантизъм, съперници в политиката

От друга страна, ГЕРБ се отмята ден след като Борисов лансира идеята партньорите в управлението да се подкрепят на балотажите. Там, където до втори тур изкласи кандидат на ГЕРБ или ПП-ДБ, да го подкрепят избирателите на другата политическа сила беше същността на предложението. Не е трудно да се предвиди реакцията от ПП-ДБ - Кирил Петков коментира, чe коалицията ще подкрепя собствените си кандидати, тъй като вярват, че те ще бъдат част от всички балотажи. Лансираната от Бойко Борисов оферта е абсурдна и той го знае - голяма част от избирателите на коалицията трудно преглъщат историческия компромис за управление с ГЕРБ (и ДПС), а някои - и съюза между “Промяната”и “Демократична България”, камо ли да гласуват за партията на Борисов. Макар и братя по евроатлантизъм.

Няма съмнение, че ГЕРБ лесно могат да си “набавят” подкрепа от други политически сили за втория тур на местните избори - ДПС, “Възраждане”, ВМРО. Борисов за сетен път поставя в трудно положение ПП-ДБ, които така и не искат да припознаят партньорството си с ГЕРБ “коалиция”, обосновавайки го с крайна необходимост.

Лош знак или позиционна война

Председателят на БСП Корнелия Нинова изрече на глас онова, от което се опасяват привържениците на ПП-ДБ - дали съдебната реформа ще остане в този вид, след “разбиващите” критики на експерти, оттегляне на подкрепата за националния празник и слухове, че ще се откажат и от предложението за двойно гражданство за заемане на висши държавни длъжности. “Ако това е така, това означава, че цялото предложение за конституционни промени е прах в очите”, каза тя в парламента.

Не е изненада съобщеното от Нинова, че на места са в сътрудничество с ПП и са обсъждали подкрепа за балотажи: “Ако отиде наш или техен кандидат, сме говорили за това”.

Първото четене на промените в Конституцията е планирано за 6 октомври, след като парламентът се разпуска заради предизборната кампания за местни избори. На окончателното им приемане през декември се разчита да убедят Нидерландия да отмени блокиране на българското членство за Шенген.

Натиск от страна на ГЕРБ и ДПС

Днешната заявка на ГЕРБ показва, че ще извиват ръце - и не само за конституционните промени. Партията не приема промени, залегнали в пакета данъчни закони - за финансов стимул от 10% за хората, подали сигнал за укриване на данъци, и за връщане на ДДС ставката за ресторантьорския и хотелиерския бранш от 9 на 20%. “В сферата на шегата, пък, с връщането на Държавна сигурност в София, “бонус-донос” си върви като нещо абсолютно реално, защото Държавна сигурност без доноси не може да съществува”, коментира Борисов.

С наближаването на изборите и ГЕРБ, и ДПС активизираха тихата битка срещу мандатоносителя ПП-ДБ и блокираното искане за промени в службите е доказателство. По-силно от него е безропотното приемане на второ четене на критикувания от правната общност антикорупционен закон, преформатиран под натиск от двете политически сили. Съдбата на конституционните промени зависи от един тиган за палачинки.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Големи

    43 1 Отговор
    ръчни и фантасмагории във величаене на Мутрьо ! Жалка работа .
  • 2 Аз празнувам 3ти Март

    44 8 Отговор
    ДВ газ пикае, че Тиквоний е против смяната на празника.
  • 3 сега като е свободен човек

    26 1 Отговор
    си гледа внуци и бориславова с голямата къща . неговия кандидат няма да спечели . играе мач . 300 бона на книжка . Може да се кандидатира за президент . облича се в зелено . отслабва малко . сега Асан не го одумва постоянно .
  • 4 таякурва от бардака

    28 3 Отговор
    е неуморна
  • 5 Коментаторски клишета

    12 16 Отговор
    Направи противниковата защита на пияни моркови, ветеранът на Бистришките тигри!

    Коментиран от #19

  • 6 клец

    38 11 Отговор
    Баце ги.....с 200 пеперушките, тея даже не разбират - хаха..ще им дойде като гръм от небето балотажа между Кекимявката и Ваня Терзиева на местните...тогава ще могат да си направят ритуално харакири и да се закрият...и без това всички помним записите..

    Коментиран от #8

  • 7 Той

    20 1 Отговор
    е с памперс , ма !
  • 8 о Ваня, о Ваня...

    19 3 Отговор

    До коментар #6 от "клец":

    Ваня Григорова, извинете....
  • 9 Веселин

    43 8 Отговор
    Кога най-сетне , ДАНС ще се произнесе за тази гнусна МУТРА ??? Или пък данс нямат думата , защото звука им е блокиран от Козяк??? А най-вероятно всички служби и правителство са подчинени на Козяк!

    Коментиран от #30

  • 10 Лош материал

    25 0 Отговор
    Мирния преход ще продължи до 2089 г.
  • 11 Кую

    26 3 Отговор
    На този му прегоря палачинката. Да пече тиквеник семки.
  • 12 Кую

    16 4 Отговор
    На този му прегоря палачинката. Да пече тиквеник семки.
  • 13 Айде

    38 3 Отговор
    Стига глупави политически аритметики! Видяхме за 35 години партиите какво могат! И, никакви хвалби за мутрата Борисов, той е за затвора!
  • 14 А какво рече

    23 2 Отговор
    Премиера Шиши Пеевски по въпроса?
  • 15 инж. Ганчо Илков

    22 1 Отговор
    Как се обръща Палачинката? В Страна като България, в която чрез Държавна Субсидия се поддържа Устойчиво Корупцията и Олигархията,това става с Пари и Обществени Поръчки. "Бизнесмените" "Инвестират" в Изборите чрез Дарения и ангажират Работниците във Фирмите им да дадат гласа си за Получателя на Дарението, т.е. Партията от Властта. Местните крупни "Бизнесмени" имат свои хора в Местните "Партийни Структури". Командата се дава "Отгоре". "Партийният" Лидер взема Дарението и Издава Заповедта. Така "Палачинката" е обърната. Функционално неграмотните "Политици" не правят разлики в Празниците. Тук те нямат Критерии за това. Единствената Цел са Парите и Участието им във Властта. Българските Политици представляват единствено себе си и се разпореждат с Влияние подкрепено с Пари и Назначения.
  • 16 УСА боклук

    17 5 Отговор
    ... 9.6% са за 24 май.
    Това показва косвено подкрепата за евроатлантиците.

    Коментиран от #18

  • 17 ретрограден Меркурий

    12 2 Отговор
    Мисли си, че има някакъв шанс, но ...от лошата си карма никой не е избягал ...
  • 18 не думай

    6 5 Отговор

    До коментар #16 от "УСА боклук":

    Тогава що бягате от референдум като дявол от тамян?

    Коментиран от #23

  • 19 направил си е фотосесия

    12 2 Отговор

    До коментар #5 от "Коментаторски клишета":

    Неделните спортисти в махалата са по-бързи от него.
  • 20 Стилииянн

    9 4 Отговор
    Корнелия Лъжата и Бойко Лъжеца. Се обединяват и подкрепят .Бойко е обещал министерски пост след ротацията
  • 21 Хаха

    22 2 Отговор
    Дослика ГЕРБ-ДПС е ясен. Шиши и Баце са се прегърнали от край време. Баце нали папа от софрата на Шиши. А и конституцийка ще ни пишат двамината. Направо да пишат член първи ръководната роля на Тулупа и Прасето.
  • 22 Демократ

    16 7 Отговор
    Мутрата е агент Буда и това не бива никога да се забравя. Срамно за България е това необразовано, невъзпитано и нахално същество да е най-ваолжния и незаобиколим политически фактор. Няма как да се оправи държавата,управлявана от тайни служби. ДС 45 години беше сърпа и чука на БКП и 34 години е задкулисния сърп и чук, удря всеки,който не от нейната каста. След вероломно нахлуване на Путин в Украйна нашите КГБ агенти лъснаха публично и за съжаление доказват, че България не ги интересува, а Кремъл ,и нямат никакъв срам.
  • 23 УСА боклук

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "не думай":

    Още един път ме прочетеи помисли с горната си глава

    Коментиран от #27

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 да махне от

    8 1 Отговор
    списъците на герб умрелите . шантава работа . бай миле, призрака на българия - летеца, Луканов, как са си попълнили списъците . нямам думи .
  • 26 НАП

    19 1 Отговор
    Ами госпожо, Делян Пеевски, който управлява прехвлената ви козяшко-грантаджийска сглобка директно каза, че празника няма да се промени. Ай ся да видя кво ше коментирате.
  • 27 Гарбидж,

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "УСА боклук":

    А ти прочети учебника по български език!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бълг

    2 12 Отговор

    До коментар #9 от "Веселин":

    Умен си като руска подметка!

    Коментиран от #47

  • 31 Калин

    21 4 Отговор
    Фашизоидното предателско правителство съставено от ПП, ДБ, ДПС и ГЕРБ до момента се занимава само с раздаване на наше ценно оръжие на нацистите от Украйна, както и на ислямска държава, събаряне на паметници, промяна на празници , гонение на православни свещеници и прочие евроатлантически мерзости и нищо в полза на българския народ. Превръщат ни във втора Украйна пред очите ни и е време спешно да им бъде потърсена отговорност!
  • 32 089954

    15 0 Отговор
    Как да им даде милиардите по плана ? Сърце не му дава ......
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пак ни прекараха

    9 1 Отговор
    Създателите на Промяната ни го турнаха с 200

    Коментиран от #48

  • 36 Нищо в костюм

    13 0 Отговор
    Как може някой да следва този жалък ветропоказател и алчен страхливец? На такъв пастир и овцете си не бих поверил!
  • 37 Истината

    10 2 Отговор
    Борисов е носител на орден на КГБ,връчен му в Руското посолство през 2007 г. като верен кмет на София със специални заслуги към КГБ, другите носители на КГБ награди за заслуги са Ахмед Доган, Стефан Софиянски, Вежди Рашидов, Георги Гергов, Валентин Златев и ред други родолюбци, клели се във вярност на Кремъл. Така че този факт не бива никога да се забравя, за да знаем какво очаква България с тези продажници във властта. Когато се изчистим, ще се оправим.

    Коментиран от #41

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Съдията Дред

    10 4 Отговор
    Пълни глупости, Кирчо, Кокорчо и сие решиха, че само те ще пълнят чекмеджетата, скандалите с Плана за възстановяване го доказват. Е, няма да стане, Баце си иска неговото. То ясно, че ПуПу ДейБъ са жадни, ама това е реалността.

    Коментиран от #46

  • 40 ПП и ДБ дойдоха на власт

    12 3 Отговор
    че ще ликвидират злото Герб и ДПС.
    Плюха Пеевски .
    Сега се прегръщат с Шебека и Тиквата.
    Само квадратни идиоти могат да гласуват за тези помияри
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Вуте

    6 0 Отговор
    Толкова е майстор Борисов,че само част от осемдесетте процента българи му се хващат.Сещате се кои имам предвид.
  • 43 Не лъжи

    4 0 Отговор
    Бе !
  • 44 В момента

    9 1 Отговор
    ни управляват ДуПС и ГЕПИ, "промяната" са само булки

    Коментиран от #49

  • 45 хихи®

    6 0 Отговор
    Не е обърнал резбата!?
    Такова си ги с 200
    щот са прости...
  • 46 хихи®

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "Съдията Дред":

    Да де !?
    Той ги такова с 200
    Те му ......плащаг...
  • 47 Веселин

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Бълг":

    Значи съм значително по-умен от теб - кравешкото копито!
  • 48 справедливост

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Пак ни прекараха":

    Така се получава, когато искаш да го туряш на другите.
  • 49 хе хе

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "В момента":

    Вие сте булките на Магнитски.
  • 50 мисирко смотана

    4 0 Отговор
    Твойта палачинка никой не ще я да я обърне, щото е с паяжини.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хайрсъзина

    5 1 Отговор
    Който се е хванал с тоя на снимката горе,хаир не е видял.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    0 4 Отговор
    Тоя изхастари всичко така, щото да е в угода на Кремъл!
  • 56 бай Даньо

    7 0 Отговор
    Все по не ясно е защо ГЕРБ стои още в тая сглобка с тия глaвoчи Киро , Асен и Ристьо. Дано след местните избори да свърши тая перверзия.

    Коментиран от #57

  • 57 Капитан Марвел

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "бай Даньо":

    Щото ще им обърнат палачинката. Перверзията ще свърши, но с нея свършвате и вие. 😄
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Факти

    0 0 Отговор
    Умря циганката да се хевали. Това е от нас
  • 60 Ангеларий

    2 0 Отговор
    А каква се пада малката Ема на внуците на Тиквата?
  • 61 Факти

    2 0 Отговор
    Било били ПП, но хасково, ивайловград се очертават герб, дпс в кърджали и кой краде снимките ще им висят 30 дни в селото града, същото си бе по време оно, живково. Всичко е ала бала и всичко е деца и внуцинавсякъде на бкп дскгб. Нищо против, но каквото и да стане, безпартийните хора от 78 са губещи
  • 62 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Още малко извиване и сме у гроба. Спокойно спете, мили деса.
  • 63 Мнение

    3 0 Отговор
    Щом еднокнижната мутра Бойко Борисов е най великия,ойде коньо у ряката