Last news in Fakti

25 Септември, 2023 21:01 3 885 37

Хекимян: поредният пирон в ковчега на журналистиката

  • герб-
  • антон хекимян-
  • бойко борисов-
  • журналистика-
  • бтв-
  • свобода на медиите-
  • медии

Цената ще я плащаме всички

Хекимян: поредният пирон в ковчега на журналистиката - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Александър Детев:

Бойко Борисов заби поредния пирон в ковчега на българската журналистика. И цената ще я плащаме всички: на първо място - колегите в Би Ти Ви, после гилдията, а накрая и цялото общество.

Медийната стратегия на лидера на ГЕРБ, откакто дойде на власт преди 14 години, гласи горе-долу следното: отслабвай, изтласквай, дискредитирай. По пътя към прочутата максима на Джим Морисън, че който контролира медиите, контролира и съзнанието.

Борисов и медиите в България

Борисов наблюдаваше безучастно (или пък съучастно) как Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева овладяваха печата в страната. Случайно или не, този процес вървеше ръка за ръка с изключително благосклонното отразяване на управлението на ГЕРБ. Е, с едно изключение около 2013-2014 година, но в коя връзка няма турбуленции? През всичките тези години медийният плурализъм намаляваше, столчета се клатеха, фамилиарничеше се с едни по-ведри и приятелски настроени журналисти, докато другите, по-кисели, сърдити и заядливи, бяха демонизирани. В резултат - въпросите намаляваха, неудобните репортажи също.

Междувременно в годините десетки милиони обществени пари бяха раздадени на издания с меко казано съмнително реноме и качество. И докато на жълтите и кафяви медии се правеха реверанси - дали с ексклузивна информация или с някое друго договорче за медийно отразяване, качествените издания бяха изтласквани и избутвани към периферията. Тормозът срещу тях беше толериран, а опитите на международни организации да защитят свободата на словото - удобно игнорирани. Тук е важно да припомним как на "Репортери без граници" им отне години докато успеят да се срещнат с Борисов, след като организацията биеше камбаната и поставяше България на последно място в ЕС по свобода на словото. Накрая среща се проведе през 2019 година. На нея Борисов поиска от "Репотери без граници" пътна карта за подобряване на ситуацията със свободата на словото в България, те я изготвиха и му я предоставиха, а той... така и не им отговори.

И накрая - дискредитирането. Една от най-успешните стратегии, чиито плодове зреят навсякъде. В крайна сметка днес отношението на една голяма част от българското общество към журналистиката, свободата на словото и медиите като цяло се свежда до една единствена дума - "мисирки". Да, крилатата фраза е не на друг, а на самия Бойко Борисов. "Журналята" са некомпетентни, платени, порочни - дългогодишни внушения, които настроиха обществото срещу четвъртата власт, отказаха доказани професионалисти от бранша и го направиха непривлекателен за младите. И все пак през последните години, в целия политически тюрлюгювеч, медиите сякаш започнаха да дишат малко по-свободно, макар и през хриповете, натрупани през годините управление на ГЕРБ.

Какво цели да ни втълпи издигането на Хекимян?

Но Борисов дойде да ни напомни, че все още държи юздите. Че той е човекът, към когото шефът на най-големия нюзруум в България ще се обърне за помощ, когато дните му в медията са преброени, каквито слухове се появиха. И че това далеч не е единственото телевизионно лице в интимни отношения с лидера на ГЕРБ, което пък е публична тайна. Издигането на Антон Хекимян за кмет на София цели да ни втълпи, че на "мисирките" и "журналята" не трябва да се вярва. Защото кой знае с кой политик преговарят за някой пост? Дори когато пишат за "Турски поток", "Барселонагейт" или окрадения асфалт по пътищата...


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бункерния плъх путлер

    41 6 Отговор
    Цецка Цачева 2

    Коментиран от #22

  • 2 Арменеца

    38 3 Отговор
    ще си бие мечки, защото се е продал на дявола!

    Коментиран от #36

  • 3 герберите

    36 4 Отговор
    шеф Манчев трябваше да номинират
  • 4 Красимир Петров

    61 2 Отговор
    В България няма журналистика,има само платени подлоги
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 би тивито

    37 2 Отговор
    изпирането на Боки включва сделка за София и Хекимянчо е в ролята на ибриKчияTa ... ПП прането продължава
  • 7 Сък Май Дик

    27 1 Отговор
    В Българея Журналята или Мисирките са некомпетентни, платени, порочни - дългогодишни внушения, до които сам достигнаха след много години.Повечето са едни "Бареков"-ци, за жалост....Който се припознае, моля да се чувства свободен да позлобее
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 мишок

    35 1 Отговор
    a оная с квадратната глава Цънцарова заместник кмет ли ще е
  • 10 Гертруд

    12 1 Отговор
    Фокси и Шолак ще ви разкажат следващата приказка. Вземете пуканки и се настанете удобно. И от Марс, силикати ще ви свалят във вид на звазден прах!
  • 11 Българин

    14 1 Отговор
    Смее ли някоя мисирка да почита кандидата за намеренията му да се зарови в кочината на фандъка и да я изпържи доживот? Бас ловя, че хикиту няма подобни метаци, ама поне да го питат та да чуем кво ще измъца
  • 12 Хахаха

    25 4 Отговор
    Както каза бате бойко:магаре да вържа ,те ще го изберат.До тук със София хахаха
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    24 2 Отговор
    Всички редактори, програмни директори, да подават оставки, това е нагледно, безочливо погазване на уж обективната бтв, и кога най сетне тези телевизии ще се издържат сами, само едни и същи от 30г и турски сериали, ние в Ес ли сме!!!??
  • 15 Юда

    11 2 Отговор
    Позор!
  • 16 оня с коня

    6 6 Отговор
    Решението Хекимян да бъде предложен са Кмет съвсем не е случайно и със сигурност ББ е мислил много по Въпроса,отделно че се е съветвал с най-изтъкнатите членове на партията,както и с доверени Анализатори.Естествено че е предвиден и този Бесен Лай на Опозицията и остава какво?Ами ТВЪРДИЯТ ЕЛЕКТОРАТ на ГЕРБ да гласува "като един",пък накрая Бюлетинките в Урните ще имат последната дума.
  • 17 Хубавото Наде

    13 0 Отговор
    Защо не помните как на партиен инструктаж по време на изборна кампания хубавелката призоваваше "да нахраним журналистите"!?
    Много "демократично", нали!?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 КОЛКО НИзззКИ

    7 0 Отговор
    МИСИРИИИИИ, НЕ ДЪЛБАЕТЕ ЛИ ДъНОТО, ИЛИ ПРОСТО ..........ТЪРСИТЕ НЕФТ..........??????????
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 хммм

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бункерния плъх путлер":

    Цецка Цачева е политик, а хекемян е комедиант. По-скоро е Слави Трифонов 2. Мъртъв проект от раждането си.
  • 23 ПИРОНА Е АРМЕНСКИ

    3 4 Отговор
    КОЙТО ПОЗНАВА ОТБЛИЗО ТЕЗИ ПРИШЪЛЦИ ТУК ЩЕ ЗНАЕ ЧЕ ТОВА Е ТАКА......
  • 24 СТИГА БРЕ

    5 1 Отговор
    Вицепрезидент журналист може, кмет не може.....

    Коментиран от #35

  • 25 БгТопИдиот🇧🇬

    2 3 Отговор
    Заслужават си шопите "независимите" кикимяни от гробаджиите и подмянаджиите !
  • 26 Ха ха ха

    4 1 Отговор
    Хи хииииииииии Бойко пак ви направи на маймунки , а вие ревете ли ревете с глас ...... Густо ми прави какъв вой се вдига , а Баце Боко си върви и си подсвирква .
  • 27 ИНЖ

    5 0 Отговор
    "Пирон в ковчега", ала-бала и т.н.!!!
    1. Тоя Хекимян не е никакъв журналист, а рупор на ГЕРБ.
    2. Става вече очевадно ясно, че бТВ е "купена" медия.
    3. Отговорност на софиянци е за кого гласуват.
  • 28 Мария

    4 0 Отговор
    Бтв позор сте щом директора ви напусна всички трябва да се махнете и нови журналисти с нов шеф Всички сте от ГЕРБ и си го знаете много добре

    Коментиран от #37

  • 29 Заслужават си името"мисирки".

    3 0 Отговор
    Световно неизвестният Детев Александър не беше така нападателен и критичен срещу Дияна Янкулова БНР, която стана говорител на военното министерство, когато БСП бе във властта, срещу Елена Йончева, която бе съветник в президентството, сетне евродепутат, срещу Илияна Йотова, която стана вицепрезидент. Да не споменавам тук и господин/жа Дърева, която е дежурния политически актив в БКП/БСП. В България много отдавна няма журналистика, още от времето на в "Зора" и Данаил Крапчев.
  • 30 Анонимен

    1 0 Отговор
    Нас не ни интересуват партии. Искаме рахат, а не диктатура, обиди, закани, за краденето, който се труди пак ще има, ако не там, на друго място, ако е решил, ръцете щом и краката държат не могат ни изплаши, но съм твърдо прогив диктатурата. На запад е спокойно, но.. Им тряват жени да ги покриват, работи се навън, не е както тук, 78 г само ваши хора от бкп да са навсякъде и децата на строителството. Бъдете добри, за да ви помага бог. Не ви искаме работата, хляба, конто където иска да живее и се труди. Имаме балкан и сами ще сме. Сред вълците, само вие бкп дс да сте удовлетворени, към Гръцко. Много заплахи от вас комунистите, мързела убива. Дано не е тоя от бкпдс родове. От 1923 до днес сме в изгнание. Върнете ни парите за образованията
  • 31 ....

    1 0 Отговор
    Историята с арменци и турци я знаете. Арменците са хубав народ, но няма, кой да му разреши. Българите в Бг са вече малцинство. Ние ще ходим буби да гледаме за коприна
  • 32 Анонимен

    0 2 Отговор
    Може от раз да спечели Арменеца.
  • 33 ХХХх

    1 0 Отговор
    Щом Хасково е дадено на Кърджали ДПС това е от нас. Хасково е бил Европейски град по времето на др. Тодор Живков, но идват ромите и всичко изкупуват от българите. Идва нещо, но го кажете в прав текст, за да знаят българите към къде да се запътят. Масово богатите от този край си купуват земи къщи в Гърция и утре ще избягат и кой ще остане, от вашите роби от селцата ви
  • 34 Драги ми Саше

    0 0 Отговор
    Вижтези компании/ и кои са собственици/АУРУБИИЙ АСТРА АКСПО МЕТЕНЕРДЖИБИЕЙ ГЛАС и още много други да ли струват 3 млн евро / колко къщата в Испания / или «турски поток « работи за Борисов И знаи че българския народ не е глупав = 70% от народа е по умен от теб И като пишеш пиши за милиарди Защото 3милиона за много наследници на комунистически величия са Джобни пари
  • 35 Селянин

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "СТИГА БРЕ":

    Но и летец президент може стига да е нашите - комунист
  • 36 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Арменеца":

    Като чета и автора и много коментари виличаят Борисов Тои има власт над медии политици работодатели влияе на много европеиски лидери всички големи фирми и медии са негови Явно е наи велик българин в наше време Няма деиност в която да не участва Браво на автора
  • 37 Баба мара

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Мария":

    Ами Щом Радев напуснаха ВВС Всички летци ли да напуснат И Илияна стана вице никои не напусна ни БСП ни журналистиката