Last news in Fakti

16 Август, 2023 10:30 2 202 8

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: „Преговори са малко вероятни“

  • сащ-
  • кредитен рейтинг-
  • банки-
  • fitch-
  • jpmorgan

Германия е предвидила в бюджета средства за подкрепа на Украйна за няколко години напред. Съединените щати предоставят нов пакет от военна помощ от 200 милиона долара на Украйна

Политическият наблюдател Дмитрий Дризе: „Преговори са малко вероятни“ - 1
Снимка: Коммерсантъ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съединените щати предоставят нов пакет от военна помощ от 200 милиона долара на Украйна, каза държавният секретар Антъни Блинкен. На свой ред Пентагонът съобщи, че общата сума от Вашингтон по време на престоя на Джо Байдън в Белия дом е доближила $44 млрд. На този фон медиите обсъждат въпроса за натиска върху Киев с цел възобновяване на преговорния процес. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята, че все още преобладава военният сценарий.

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да отпусне допълнителни 24 милиарда долара за помощ на Украйна. Средствата ще отидат както за военна подкрепа на Киев, така и за попълване на запасите на Пентагона, които са изчерпани. И ето още един пакет за 200 милиона долара: патрони, снаряди, бойни превозни средства и много други.

Сега има друга дискусия - този път около доставката на боеприпаси с голям обсег на украинската армия. Защо следващ? Защото практически същото се случи в историята с танкове, самолети – сега с ракети. Обикновено това е предшествано от поредица от статии във вестниците, че се обмисля такава възможност. Следват изявленията на политиците, те казват, не, не можем, определено не сега.

Въпреки това, както показва практиката, положителни решения за Украйна винаги са били взети в крайна сметка. Тя вече има британски ракети Storm Shadow, както и френски двойници Scalp. Обсъждат се немски Taurus и американски ATACMS. Всичко е както обикновено: не можем, имаме малко от тях, освен може би като изключение. И тук нещо подсказва, че в крайна сметка въпросът също ще бъде решен в полза на украинската страна.

Но ракетите не са единственото нещо, което се обсъжда сега. Темата за преговорите се върна на дневен ред. Смята се, че има нови варианти за разрешаване на кризата. Страните от глобалния юг се присъединиха. Президентът на Украйна Володимир Зеленски прокарва своята „формула за мир“, но е под известен натиск. Сигурно и Русия.

Сценарият е почти същият като с ракетите: публикации, дискусии, изявления, коментари. Въпреки това, за разлика от оръжейната тема, има пълна липса на резултати. Освен това тук се вижда определена схема: щом поредният опит за постигане на споразумение се провали, се постига напредък в разширяването на набора от доставяна военна техника.

Германия е предвидила в бюджета средства за подкрепа на Украйна за няколко години напред.

Между другото, германският финансов министър Кристиан Линднер посети Киев за първи път, където коментира положително въпроса за Taurus. Въпреки че, разбира се, е необходимо да се консултирате със съюзниците (да се подразбира: с Америка). Значението тук не е трудно за разбиране: ако вие инсталирате вашия ATACMS, ние ще инсталираме и нашия Taurus. Това е като с Леопард и Ейбрамс.

Изглежда, че няма мирни преговори. Поне в близко бъдеще. Така че Байдън иска допълнително финансиране - това очевидно не е знак, че всичко ще приключи скоро. Въпреки че, разбира се, надежда винаги има. Може би страните от глобалния юг ще помогнат по някакъв начин. Но като цяло шансовете за възобновяване на диалога са явно малки. Военният сценарий трябва да се осъществи - докато това не се случи, преговори са малко вероятни.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    2 11 Отговор
    пълна капитулация на Матушка
  • 2 Българин

    2 12 Отговор
    Русия ще загуби войната а Путин главата си
  • 3 Българин

    2 9 Отговор
    в Русия останаха само оли-та
  • 4 Българин

    2 10 Отговор
    украинците ще занулят агресора
  • 5 Последния Софиянец

    11 2 Отговор
    От летище Бургас излитат самолети с оръжие не за Украйна а за Нигерия.Като почне голямата война в Африка парите и оръжията ще се насочат там.А Украйна ще бъде забравена като Афганистан.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Българин

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    копейките всичките ли сте толкова умни-май не правиш разлика м/у Нигер и Нигерия

    Коментиран от #8

  • 7 Българин

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    честно да ти кажа,не знам как въртиш ресторант-една обществена тоал...а ще фалираш
  • 8 Последния Софиянец

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Нигерия и други страни заедно със ЕС и САЩ ще воюват с Вагнер в Нигер.