Last news in Fakti

22 Август, 2023 16:01 2 159 36

Д-р Борислав Цеков: За конституционните девиации на президента

  • румен радев-
  • конституция-
  • промени

Станахме свидетели на мащабно президентско кадруване в държавната администрация, службите за сигурност и държавния стопански сектор

Д-р Борислав Цеков: За конституционните девиации на президента - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-голямото съвременно достижение след историческите актове на Съединението (1885 г.) и Независимостта (1908 г.) е, че след 1989 г. изпълнихме заветите на Васил Левски: заменихме „деспотско-тиранската система“ с „демократска република“, а с мащабно национално усилие създадохме условията да устроим с труд държавата си така, че отново да бъдем – пак по думите на Апостола - „равни на другите европейски народи“. И това стана с присъединяването към Свободния свят чрез членство в най-могъщите икономически и военно-политически съюзи на планетата: ЕС и НАТО.

Конституцията от юли 1991 г., както и всяка друга, е основополагащото политическо решение за начина на живот на нацията и за устройството и целите на националната държава (по Карл Шмит, Карл Фридрих, Георги Близнашки). Съдържа именно тази национална програма: за демократично развитие, с гаранции срещу еднолични режими и авторитарни увлечения, а през 2005 г. прибавихме и геополитическия фундамент на това развитие, който гласи: „Република България участва в изграждането и развитието на Европейския съюз“ (чл. 4, ал. 3 КРБ). Защитата на тези исторически достижения и ценности, целенасочено атакувани днес от позициите на руските империалистически интереси и с аргументите на прашасалите евразийски тирании, са субстанцията на съвременния български патриотизъм. Без тази субстанция може да се говори за всичко друго, но не и за български патриотизъм. Това, естествено, не означава безкритично отношение към недъзите на нашия живот и на Свободния свят, но категорично изключва колаборацията и преклонението пред евразийските тирании.

Въобще, каквото е било до 24 февруари 2022 г. - началото на руската агресия срещу Украйна, било е, но вече нищо не може да бъде същото, защото Свободата и Демокрацията са под заплаха. Това с особена сила се отнася до институциите на властта, които са изправени пред императива да отстояват еднозначно, без нюанси и шикалкавене, принадлежността на България към Свободния свят и демократичния конституционен ред.

Казвам това, провокиран от изявлението на президента Румен Радев на Шипка, което отправи поредно предизвикателство към тези исторически достижения и към конституционния ред, на който се крепят. Президентската институция все по-отчетливо излиза извън отредените ѝ конституционни територии. Тази опасна тенденция премина досега през три фази. Към края на първия си мандат г-н Радев буквално взриви заложения в Конституцията статус на държавния глава като неутрална власт. Статус, спазван и уплътняван от всички президенти, избирани преди него при действащата Конституция. Тъкмо тази неутрална власт и надпартийно (а не анти-партийно!) поведение на българските президенти им даваше морално-политическата легитимация и влияние да извеждат страната от остри политически кризи.

Спомнете си само събитията от „Виденовата зима“. При Румен Радев обаче президентската институция постепенно се превърна в катализатор на политически кризи, защото се включи активно в партийните борби, включително и с открито вмешателство в кампаниите за парламентарни избори. Втората фаза започна с втория мандат - пълзяща узурпация на изпълнителна власт, осъществявана чрез служебните правителства, които бяха превърнати в гумен печат на Президента. Станахме свидетели на мащабно президентско кадруване по цялата йерархия на държавната администрация, службите за сигурност и държавния стопански сектор. Смисълът на служебното правителство, заложен в Конституция, беше подменен, като то се трансформира в инструмент на Президента за еднолична и безконтролна политика. Всичко това беше съпътствано от системни опити за ерозиране на парламентарното управление, с цел лансирането на ведомствените идеи на „Дондуков“ 2 за някаква имагинерна "президентска република".

Третата фаза започна с изоставянето на декларираната от самия президент Радев линия за “синергия със стратегическия дневен ред на САЩ“ и провеждането на повече или по-малко открит прокремълски курс. Времево това съвпадна с ескалацията на агресивната политика, кулминирала впоследствие с военната агресия срещу Украйна. Прословутото „Крим е руски, какъв да е“, е символичното начало на тази фаза, в която ескалираха президентските амбиции за узурпация на изпълнителна власт и за своеволна външна политика. Образно казано, "Дондуков" 2 започва да наподобява един "малък Кремъл".

От конституционно гледище Президентът системно се опитва да променя установения баланс на властите, според който параметрите на външната политика и политиката на сигурност се определят от Народното събрание, тяхното осъществяване е поверено на Министерския съвет, а Президентът само изпълнява, без да може да дефинира от последна инстанция тази политика, имайки ограничени и в повечето случаи споделени правомощия с МС. Крещящ пример беше неподчинението както на Президента, така и на назначеното и фактически ръководено от него служебно правителство на решенията на НС за военна помощ за Украйна. Компетенцията на Президента да "представлява Република България в международните отношения" е свързана с представителство на формираната по конституционен ред външна политика на държавата, а не на някакви самостоятелни ведомствени възгледи на държавния глава.

Изявлението на Шипка обаче ескалира и усилията за разделение на нацията. Нещо повече, Президентът дръзна да заплашва легитимните демократични институции и техните решения с някакво "народно движение". Дръзна, макар и по-мъгляво, да оспорва учредителната и законодателна власт на Парламента по повод на предлаганите конституционни промени. Въпрос на самостоятелен политически анализ е дали това изявление е стартов изстрел за създаването на прокремълска партия. Но от гледище на Конституцията е вън от съмнение, че Президентът е изоставил своята функция да олицетворява единството на нацията. Важен нюанс, който не бива да се подценява, е, че държавният глава не олицетворява самата нация, като политическа общност, а нейното единство като желано конституционно състояние, към което следва да бъде насочена президентската политика. Прави впечатление и натрапчивото говорене в множествено число, "ние", и опитите Президентът да се изживява като политически представител на народа. Трябва да се напомни обаче, че нацията се представлява от излъченото от нея по пътя на свободните избори политическо представителство в НС, а не от Президента. Разликата е концептуална. Ако говоренето в множествено число обаче е аналог на монархическото "ние, монархът", то това също е опасен симптом на властова девиация с авторитарен оттенък. Демонстративният отказ на Президента да спазва Закона за Консултативния съвет за национална сигурност, защото имал отрицателна оценка за легитимните представители на българския народ в Парламента, е акт на произвол и незачитане на конституционния ред.

Всичко това не може и не трябва да се търпи. На тези тенденции трябва да противостои цялата ни демократична и патриотична общественост и политически сили с всички конституционни средства.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    22 11 Отговор
    На чуждестранни и украински журналисти беше тайно забранено да посещават фронтовата линия. Това съобщава украинското издание "Страна.ua" с позоваване на източник в украинските правоохранителни органи.

    По-рано швейцарското издание Temps написа , че Киев почти напълно забрани на чуждестранни журналисти да бъдат в зоната на бойните действия, вероятно поради високия брой жертви сред личния състав и липсата на обидни резултати.
  • 2 zeления чурап

    16 19 Отговор
    си е девиант
  • 3 Град Симитли

    22 13 Отговор
    "... Президентът дръзна да заплашва легитимните демократични институции и техните решения с някакво "народно движение"...."
    ..... Тук те стиска докторския цървул!
    От "народно движение"
  • 4 Българин

    23 14 Отговор
    Не знам Васил Левски да е мечтал Бориславчо да чества боевете на Шипка наведен в американското посолство, но щом белия мафиот казва сигурно ще да е така:)
  • 5 Матей преображенски

    6 5 Отговор
    И инсинуация,прокарване между редовете на внушения,той е вития,реториката я владее,но дойчевците го изловиха и даже му приписаха въображаеми грехове,до степен да вдигне ново септемврийско въстание.
  • 6 !!!?

    13 15 Отговор
    Реквием за Гълъбарниците на Радев !!!?

    Коментиран от #9

  • 7 Хахаха

    19 13 Отговор
    Едва ли Левски е пълнил гащите от Народно движение, както го прави Цеков:))) Евроатлантиците като чуят за глас народен им омекват колената и стават като китките им:)))

    Коментиран от #10

  • 8 Българин

    14 19 Отговор
    Постоянно трябва да се обяснява на Десовия, че България е парламентарна, а не президентска република! Колкото и да съска безсилно от злоба, това е положението!!!

    Коментиран от #12, #36

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Тях това ги спасява

    18 9 Отговор

    До коментар #7 от "Хахаха":

    в момента - при избори народът хваща кошницата и отива за гъби. И те с 5-10% правят каквото си иксат, че и националния празник и конституцията драпат да променят.
    Обаче всеки един референдум за нещо ги хвърля в паника и го обявяват за незаконен.

    Коментиран от #16

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Да ама не

    15 10 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    Киро каза в записа, че не сме парламентарна република, а американска територия. В тази връзка цунка ли Бойко тази сутрин, както повеляват от Козяк?

    Коментиран от #17

  • 13 нашия

    6 6 Отговор
    Цеков не се прави на критик,като и двамата гребете в една лодка,президента е е девиантен само тогава когато застава срещу суверинитета на държавата /народа/ и не сезира конституционния съд за конституционните нарушения в решенията на народното събрание и не сезира съответните разследващи органи за незаконните действия на членове на служебното му правителство...той действа избирателно във ВАШ ОБЩ интерес/заедно сте/ срещу българския народ ,но го правите много по-"тарикатски" в сравнение с новобранците ПП ....и компания
  • 14 мдаааа

    16 3 Отговор
    Ако си мислите, че това е точно демокрацията за която е мечтал Левски сигур вече се върти като пумпал в гроба си!!!
  • 15 Любопитен

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Копейкин Костя":

    И последно не разбрах - избирателите на Кирчо ще вкарвате ли ББ в затвора и ще му се навеждате:))) Вече наредиха жълтите павета, можеш да ходиш да скандираш в чест на тулупа:)))

    Коментиран от #18

  • 16 Хахаха

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Тях това ги спасява":

    След като чухме записа "7% и машинации, другото е ала бала" има ли смисъл да гласуваме? Единствения вариант на народа най накрая да му писне и да се надигне.

    Коментиран от #19

  • 17 Българин

    6 7 Отговор

    До коментар #12 от "Да ама не":

    Киро беше посочен, номиниран и подкрепен от шофьора на самальот!
    В тази връзка цунка ли портретите на Замфир Яшаров Живков ,Копейкин и Румен Решетников както повелява Пасьолството на Матушката ти?
  • 18 Копейкин Костя

    5 7 Отговор

    До коментар #15 от "Любопитен":

    Първо ще вкараме Копейкин взатвора, ще забраним "ВъZбуждане " и ще искаме инпийчмънт за льотчика!

    Коментиран от #20

  • 19 Хем доктор, хем немумен

    7 5 Отговор

    До коментар #16 от "Хахаха":

    Изпаднал във възторг от най-мощния икономически съюз, в който ни използват за какво ли не, включително и да си изнасят боклуците у нас, да ни затварят атомните реактори и да ни продават свинско от времето когато Стоичков е бил в Барселона.
  • 20 Реплика

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Копейкин Костя":

    Трафик ли провокирате?
  • 21 БАНко

    5 4 Отговор
    ЧИЙ Е КРИМ , ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ ??? ОТ 2014 ГОДИНА В ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ НА ТОГАВАШНА , А И СЕГА В ОСТАТЪЧНА УКРАЙНА НЯМА И ДУМА , НЯМА РАЗХОДИ И ПРИХОДИ ...НЯМА КРИМ !!!??? ДА , ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ , КРИМ Е РУСКИ !!!

    Коментиран от #23, #24

  • 22 Лижеш и лъжеш, бе Цеков!

    11 7 Отговор
    Васил Левски никога не е искал подчинена на ЕС, на нАТО и на САЩ република България, като колония, т.е. като поробена отново, а Свята и Чиста Република!

    Коментиран от #29, #30

  • 23 От 1783 г. Крим по договор

    7 6 Отговор

    До коментар #21 от "БАНко":

    с Османската империя е предаден на Руската империя.

    Крим е руски и турците да не се павят на хамави!

    Турският султан, победен от Суворов, Румянцев и Потьомкин - все руски генерали - предава Крим на Русия с ферман.

    Точка.
  • 24 Българин

    4 4 Отговор

    До коментар #21 от "БАНко":

    Вячеслав, дорогой, ти може да твърдиш и че Аляска е руска, но реалността е коренно различна! 😂
  • 25 Окраина и РСМ не са държави

    9 5 Отговор
    Окраина е историческа руска територия, а РСМ е историческа българска територия.
  • 26 От изпечен мошенник

    4 5 Отговор
    Мнение не искам.Лапкаше с НДСВ, после се загуби и намери пристан в БСП.Сега се е набутал в някакъв измислен институт и реално не върши работа за 2стинки,но пък се прави на голям демократ с надеждата някой от ППто или ГЕРБ го забележи и тури в листите!Не че Радев си няма кривиците и не ги виждаме,но Цеков в сравнение с него едно мноооого голямо Леке!

    Коментиран от #28

  • 27 Георги

    8 4 Отговор
    Този мислител (Цеков) катастрофира с Царя, после се заигра с БСП, но Корнелия не му даде мръвка, а сега денонощно плюе Радев. Абсолютен мазник
  • 28 нашия

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "От изпечен мошенник":

    Объркал си се нещо...Цеков е началник на тия в ПП-тата....провери не шляпай бос през ораното....
  • 29 По времето на Левски е нямало ЕС и НАТО

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Лижеш и лъжеш, бе Цеков!":

    Много лъжеш. И ето какво е казал за русия /по време на Левски русия съществувала/ „Никому не се надявайте – говореше той. – Ако не сме способни да се освободим сами, то значи, че не сме достойни да имаме свобода; а който ни освободи, той ще да направи това, за да ни подчини отново в робство…“
  • 30 Ето какви невежи копейки коментират

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Лижеш и лъжеш, бе Цеков!":

    Кога е живял Васил Левски, кога са създадени ЕС и НАТО. Боже и такива с претенции че Борислав Цеков лъже.
  • 31 Всички които съскат и мъскат с фатмака

    0 0 Отговор
    Вуцов прикани всички, които „съскат и мъскат“ да отидат в близките оръжейни магазини и „да се застрелят“.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Илиева

    1 1 Отговор
    Др.Цеков,като се сродихте с могъща комунистическа фамилия Сюлемезови,какъв бяхте?Демократ или използвач?Преди да ви натири Радев си кротувахте,а после голям критикар изведнъж.Какво стана,че не заминахте за САЩ,както се хвалехте наляво и надясно?Да ви бяха приели,ама не би.Останахте тук,за да ни пълните главите с кухи фрази и да си отмъщавате на Радев.Всичко е лично и нищо за хората.
  • 35 резервист

    0 3 Отговор
    Не знам какво доведе до скъсването на отношенията Ви с Президента, но явна много сте му насъбрали г-н Цеков. Припяването в общия хор не Ви отива. Кое точно му е авторитарното на Президента? Да не би той да предизвика боричкането и ритането по кокалчетата между политическите партии, заради което си отидоха два парламента. И той хоп назначава ли назначава правителства. Сегашната сглобка стана възмажна до голяма степен заради очертания общ враг - Президента. Ето ви обединител на нацията!
    По-добре от мен знаете кое представителство е по-действително прекия избор или гласуването за партийна листа. Вижте кадрилите в ДПС с преференциалния вот.
    Ако Президента дава израз на накипелите настроения в обществото, това лошо ли е? Нали това беше поводът за "отстраняването на модела Борисов"? Или нещо бъркам? Пак той е виновен за прогнилата същност на кликата, която управлява в момента. Той е виновен за "ужасяващата престъпност която ни заобикаля" и хоп Просто Киро и Джобния генерал се оказаха с охрана. Апропо точно преди да застрелят Трактора.
    Хайде стегнете се, драги!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.