Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Август, 2023 06:00 2 991 49

Защо пригожинщината ще надживее Путин

  • вагнер-
  • евгений пригожин-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • русия-
  • кремъл-
  • война-
  • убийство-
  • москва

Защото става дума за цялата политическа система, изградена около сегашния президент на Русия

Защо пригожинщината ще надживее Путин - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Самолетът, сред чиито пътници според списъка е бил и основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин, се разби два месеца след похода му към Москва. Тогава руският президент Владимир Путин каза, че метежът на Пригожин е "удар в гърба". А самият Путин неведнъж е заявявал, че не прощава на предателите. Възможно ли е катастрофата със самолета на Пригожин, когото обвиняват за редица престъпления в Африка и в Украйна, да се окаже случайност, фатална за него самия, но щастлива за Кремъл?

Путин няма да се отърве от сянката на Пригожин

Още новини от Украйна

Руснаците едва ли ще повярват в това. Възможно е да се появят версии и дори доказателства, че Кремъл няма нищо общо със смъртта на онзи, който сееше смърт около себе си. Нищо чудно руските власти дори да не се опитат да се крият зад подобни оправдания, а направо лицемерно да устроят пищно погребение на "героя на Русия" Пригожин.

Каквото и да стане, ясно е едно: епохата на късното управление на Путин вече е неразривно свързана с основателя на наемническата армия. А смъртта на Пригожин допълнително циментира тази връзка. И президентът няма да може да се отърси нито от сянката на Пригожин, нито от подозренията за участие в смъртта на лидера на наемниците, нито пък от вината за техните престъпления. Пригожин осъществи в геометрична прогресия онова, към което сегашният държавен ръководител на Русия целенасочено вървеше в продължение на години: обезценяване на всички закони, брутално отстраняване на противниците и установяване на чисто криминални взаимоотношения.

Путин 2.0

Путин съзнателно изкривява не само историята, но и настоящето, а Пригожин виртуозно усъвършенства тези лъжи чрез своите "фабрики за тролове". "Готвачът на Путин" не само усвои превземането на бизнеси, което се практикува в обкръжението на Путин, но и започна успешно да го изнася в Сирия и в африканските страни. Като имаме предвид, че юристът Путин тъпче с крака конституцията на страната си, чудно ли е тогава, че Пригожин изобщо не се затрудни да набира затворници за Украйна - нищо, че дейността на "Вагнер" фактически е забранена в Русия.

Пригожин дори успя да надмине президента в едно нещо: в бруталното отстраняване на опонентите си. Тъкмо поради това неговият опит за метеж накара Путин направо да настръхне - макар че в крайна сметка всичко свърши за един ден. Редица интелектуалци срамежливо си признаха, че са пожелавали успех на Пригожин. А Михаил Ходорковски дори публично подкрепи бунта.

Това е поредната трагедия на злощастната страна: противниците на сегашната власт да възлагат надеждите си за смяна на режима не на друг, а на един "криминален авторитет". Да не говорим за всички онези, за които спазването на правилата е някаква принуда, а говоренето на бандитски жаргон - обичайна форма на общуване. Пригожинщината е пуснала дълбоки корени в руското общество.

Живот след смъртта

Смъртта на Пригожин може да направи мечешка услуга на Путин, ако около основателя на "Вагнер" започне да възниква култ като около някакъв мъченик, като около човек, който изрича истината и би могъл да върне успеха на Русия в престъпната ѝ война срещу Украйна. Кремъл обаче едва ли ще го допусне. И може би ще се опита да използва ситуацията в своя полза, като си откупи обратно наемниците на Пригожин - или пък като ги сплаши, ако не и ликвидира.

Възможно е в "Телеграм" да се появи анонимен канал, озаглавен примерно "Ветеран от ЧВК", който да твърди, че при самолетна катастрофа в Тверска област е загинал човек, приличащ на Пригожин, докато истинският Пригожин в същото време помага като консултант на диктатори в африкански държави.

Независимо от това, Пригожин или неговото превъплъщение едва ли занапред ще оказват някакво влияние върху политическия живот на Русия. Пригожинщината обаче със сигурност ще надживее сегашния руски президент. При това не става дума само за хилядите престъпници, които са имали късмета да не загинат в Украйна и сега се завръщат по градовете и селата из огромната страна. Става дума за цялата политическа система, изградена около Путин. Като единственият въпрос гласи: дали тя ще погълне своите създатели или ще им позволи да доживеят до биологичната си кончина.

Автор: Андрей Бренер


Поставете оценка:
Оценка 3 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Андрей Бренер

    19 8 Отговор
    Като ти гледа името и си.мисля че.Хетлер се върти на шиш в гроба

    Коментиран от #33

  • 3 Бренер?

    17 5 Отговор
    Много Йерусалимско звучи..
  • 4 КОТарАК

    11 18 Отговор
    в тоталитарна държава се забравя всичко много бързо. особено като им спрат и НЕТа , както се очертава. ще си останат на РУнета

    Коментиран от #11, #48

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КОТарАК

    10 15 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    друго си е Скабеева, Соловьов , нали?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гнойче зеле

    7 11 Отговор

    До коментар #7 от "САТЪРА НА ХАНА":

    А с маллки букви, вместо с главни, не можеш ли да пишеш? Или caps lock бутона ти е заседнал?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 р565

    25 11 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    В цяла Европа спряха руските мееди и налагат за “Истина“ , че Русия е злодей застрашаващ целия свят ....това не е ли тоталитарно ?

    Коментиран от #15, #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Развеселен

    22 7 Отговор
    Нашите пригожинчета обаче са тотално объркани!
    Не са свикнали да се раздвояват и сега се чудят да го възхваляват ли, да го мразят ли..?
    Чугунът е корав метал и не става за обработка.
    Отливаш и това остава.
    Но носи на удари - само звънти на кухо!

    Коментиран от #14

  • 14 Хихихи..

    10 6 Отговор

    До коментар #13 от "Развеселен":

    От мъничък ли си Развеселен или по-късничко пострада?

    Коментиран от #36

  • 15 КОТарАК

    13 11 Отговор

    До коментар #11 от "р565":

    а не е ли злодей , застрашаващ целият свят? кой заплашва с ЯО? отдавна трябваше да бъдат спрени-мътят допълнително главите на руснаците в ЕС.те по принцип папат тука ,но много мразят запада и си остават имперци

    Коментиран от #30

  • 16 Големи разбирачи

    24 7 Отговор
    Тези от Дойче Веле всичко знаят и разбират. Факири са направо. За тях си нищо не пишат, но всички други не стават.
  • 17 89с6

    15 15 Отговор

    До коментар #11 от "р565":

    Че,кое не е вярно!?Как да наричат страна нападнала вероломно суверенна държава. И да рушат домове и убиват невинни хора.

    Коментиран от #19, #21, #25, #43, #49

  • 18 Племената на Пу

    9 11 Отговор
    Все пак говорим за "модерната" руска армия и държава..само че от както ги няма Вагнер ония не могат да мръднат един метър напред
  • 19 ЕВРОНЮЗ

    18 6 Отговор

    До коментар #17 от "89с6":

    Ами държавата се казва САЩ. Не знаеш ли.?? Само в Ирак са убили над 1 600 000 човека. Виетнам, Афганистан, Либия, Сирия, Югославия оставям за тебе да смяташ и останалите триполови соросоидни козяшки мегафони.
  • 20 Механик

    14 3 Отговор
    Обърнете внимание каква словесна еквилибриситика "списъка на пасажеритие"!! Ама там ли е бил, не е ли бил?!?!?
    Да не се окаже, че Пригожката си пие коктеилчето на някоя дача и ви се смее на предположенията ?
    Хахахахх!
  • 21 р565

    18 5 Отговор

    До коментар #17 от "89с6":

    Вярно е единствено , че Краварите искат да бъдат единствената световна империя и стоеше на границата на Русия. ....даже не крият плановете да унищожат Русия , за да присвоят нейните природни ресурси , за това платенитее слуги на Кравария не млъкват ден и нощ да приписват всички земни грехове на руснаците . даже не ви ивтересува дали звучите достоверно и дали някой ви вярва , важното е да е нещо унизително и гадно .А по въпроса за Окрайна може да поспориш с Ме-ркел за Минските споразумения, може и да я убедиш , Че такива не е имало никога и Окрайна с нищо не е провокирала Русия да я нападне
  • 22 Ццц

    12 3 Отговор
    Все още има "експерти" да ни убеждават, че Пригожин направи за 1 ден и с 5000 човека това, което Хитлер не успя за 3 години с 3 млн. армия. Моето неексперно мнение е, че Пригожин вършеше най-добра работа когато не я вършеше от името на Русия. А "мъртъв" ще е я върши дори по-добре. Давам и идея за статия: Пригожин w.s . Байдън младши. Ако е обективна ще видите, че Пригожин е като рицар на честта в сравнение с президентското синче.
  • 23 Все пак

    13 4 Отговор
    Фащ са злото, което 80 години носи само войни. В по-ново време унищожи Ирак и Сирия, сега и Укрия... Не познава думата мир, а само грабежите.
  • 24 От оня свят

    7 3 Отговор
    Ще бъдат намерени терористите ,и ако това е Държава, ще бъде помолена да заплати целият си резерв, за да не бъде заличена от Земята, а това ще се случи веднага след завършване на СВО, когато руските войски стигнат до западната граница на Руската област Украина.
  • 25 Българин

    8 4 Отговор

    До коментар #17 от "89с6":

    Страната се нарича Сащ, която е избила десетки милиони хора по света във 300 конфликта от 1944 година до сега. НО! Има възмездие и то ще бъде страшно за тази държава, а предвестие за това е пожарът на Мауи, където живи изгоряха над 2000 хиляди деца, принесени от властите в жертва на своя бог сатаната.
  • 26 Дойче веле

    9 5 Отговор
    Трябва да бъде забранена и изгонена от България
  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор
    Самолетът се разби ( удари)....
    и
    Самолетът бе ударен( разбит)....

    явно са едно и също за новата ИСТИНА ❗
    Няма нужда от коментар 🤔
  • 28 DW. Докога с вашите лъжи и

    8 5 Отговор
    Маниполации!!! Пригожин нее имал Поход към Москва!! Искаше да бъдат Разкарани Чиновниците от Армията, които не са Професионалисти!!! Маниполатори от DW

    Коментиран от #34

  • 29 Путриот

    3 4 Отговор
    На Червените Чаршафи даже им се иска Пригожин да е някъде и да си пие кафето .

    Сънуват пак някакви сценарии , бил жив , бил на Луната ,
    Какви ли не простотии.

    Жалка работа .
  • 30 ПУТарАК

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "КОТарАК":

    е във вихъра тази сутрин. Давай момче, давай.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Роза

    5 0 Отговор
    Спомням си как през тоталитарните години включвахме "късите вълни" и тайно,като се ослушвахме,слушахме забранени,"вражески" радиостанции.Каво удоволствие беше!Не че винаги казваха истината-това е безспорно-но казваха неща,които няма откъде другаде да ги узнаеш,освен по тези радиостанции.А що се отнася до смъртта на Пригожин-той безспорно не беше човек,достоен за уважение.Единствената полза от трагичната му гибел беше това,че обедини и солидаризира враговете на Путин.В една друга статия прочетох,че ДНК тестът категорично е потвърдил,че един от загиналите пътници е Евгений Пригожин.Така че-няма съмнение!
  • 33 Дано да се върти

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Андрей Бренер":

    И да не спира😍
  • 34 Ей и тоя

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "DW. Докога с вашите лъжи и":

    С основно образование

    Коментиран от #37

  • 35 Малийй...

    3 2 Отговор
    Само как ЗелИтУ си пънат мозъка да анализират случилото се и да извадят максимално повече дивиденти срещу Путин и Русия...!
    А в страната им всичко ,,розово"...!
    70% от дойчовците не одобряват политиката на Шолц...
  • 36 факуса

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Хихихи..":

    демократчетата все на субстанции се веселят,инак не издържат на реалноста
  • 37 Човекът е с вечерен ПУЦ...!

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ей и тоя":

    Не ни манипОлирай,че нямал образУвание...😝!
  • 38 DW и някой си Бренер???

    5 3 Отговор
    Какъв списък на Пътниците, Това е Частен самолет, няма никакви Списъци никъде! Стига тиражирали лъжи!! DW, идва, време да си отивате, там от където сте дошли!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ☠️Пирожкин от ада☠️

    1 1 Отговор
    Чакам те Блатомире П...Тук е по горещо и лепкаво от Африка🔥😡🔥
  • 41 Триполов от Люлин 6

    2 0 Отговор
    Що СА абите като ша ви мине... Не ви ли мине значи са Ви минали ...
  • 42 Наблюдател

    1 2 Отговор
    Пригожин бе денацифиран от Путлер, но фабриките му продължават да работят.
  • 43 Полит.коректен расист

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "89с6":

    Нарича се ФАЩ !!!
    Родината на всичко извратено и престъпно на тази планета !
  • 44 пенко

    0 1 Отговор
    ВАГНЕРОВСКИЯТ КИКОТ И ЕХ -ЕХ -Е ХЕЕЕ - ХЕ -ХЕЕ - Е МНОГО ПОКАЗАТЕЛЕН !!!!! ПРИГОЖИН НЕ БИ СЕ ВОЗИЛ - В СТАРА БРАЗИЛСКА БРАКМА / 19 ГОДИШНО БРАЗИЛ / !?!?!?!?!? ЯВНО РУСИТЕТИТЕ НЕ СА МЕ ПРЕДВИДИЛИ !!!!!!!!!!!!!!
  • 45 пенко

    0 1 Отговор
    ВАГНЕРОВСКИЯТ КИКОТ И ЕХ -ЕХ -Е ХЕЕЕ - ХЕ -ХЕЕ - Е МНОГО ПОКАЗАТЕЛЕН !!!!! ПРИГОЖИН НЕ БИ СЕ ВОЗИЛ - В СТАРА БРАЗИЛСКА БРАКМА / 19 ГОДИШНО БРАЗИЛ / !?!?!?!?!? ЯВНО РУСИТЕТИТЕ НЕ СА МЕ ПРЕДВИДИЛИ !!!!!!!!!!!!!! ПУРКУА БЕ МЪДУ ДРАПЪР -МЕ ПРЕМАЛЯШ ?????????
  • 46 пенко

    0 1 Отговор
    ВАГНЕРОВСКИЯТ КИКОТ И ЕХ -ЕХ -Е ХЕЕЕ - ХЕ -ХЕЕ - Е МНОГО ПОКАЗАТЕЛЕН !!!!! ПРИГОЖИН НЕ БИ СЕ ВОЗИЛ - В СТАРА БРАЗИЛСКА БРАКМА / 19 ГОДИШНО БРАЗИЛ / !?!?!?!?!? ЯВНО РУСИТЕТИТЕ НЕ СА МЕ ПРЕДВИДИЛИ !!!!!!!!!!!!!! ПУРКУА БЕ МЪДУ ДРАПЪР -МЕ ПРЕМАЛЯШ ?????????
  • 47 Путин, В. В.

    1 0 Отговор
    Дали пригожинщината ще надживее Путин е спорно, факт е, че аз надживях Пригожин!
    Нали сте по фактите?!
  • 48 Щаба

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Слагай маската и ходи си прасни 9 ти бустер,.
    че урсул няма да ти даде сертификат .
  • 49 Казва

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "89с6":

    Се , Ирак , Сърбия , Либия, Афганистан аре стига .