Last news in Fakti

28 Август, 2023 14:00 6 484 26

Петър Бояджиев: Как Васил Божков започна да гради империята си

  • васил божков-
  • империя

Той беше убеден, че няма човек, който да не може да подкупи

Петър Бояджиев: Как Васил Божков започна да гради империята си - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Позамислих се тази нощ, за съдбата на Васил Божков. По стечение на обстоятелствата, го познавам, още от времето на неговия прощапулник. Той е един от малкото олигарси, които не са били в списъкът на Луканов.

В началото на 90-те години е счетоводител на "Елметинженеринг". Една от фирмите за търговия с оръжие. Офисът и беше на улица "Ангел Кънчев", на една минута от седалището на КТ "Подкрепа" на площад Гарибалди. Чичото на Тренчев беше военен полковник и участваше в управлението на тази фирма. И така Васил Божков беше получил едно малко бюро под стълбите при Подкрепа.

Времето си прекарваше между "Елметинженеринг" и това бюро в "Подкрепа". Във фирмата имаше, разбира се доста долари и Васил започна с тях да търгува по чейнч бюрата, като за себе си отначало оставяше само разликите. Не знам какво по-късно е станало и с парите на тази фирма. Та докато беше там, Тренчев ми го представяше като специалният финансист на "Подкрепа".

По-късно аз прекъснах отношенията си със синдиката и не съм проследил пътя му. Появи се отново при мен по молба на един общ приятел, да му помогна за лиценз за банка. Тогава това беше на мода и той вече беше започнал да подкупва. Беше дал 100 000 долара на подуправителя Шукеров за да получи лиценз, но Тодор Вълчев блокирал даването на лиценз.

И така моят приятел ме помоли да помогна при Тодор Вълчев, а Васил Божков обещал да даде кредит на приятелят ми. Е, направих тази услуга, но и до сега не ми е изпратил поне една бутилка уиски за услугата, а друго не съм и искал, защото вършех услуга на приятелят ми, а не на Васил.

И тъй от онова време Божков започна най успешната търговия, Купуваше всеки до министри срещу 10-15 % от печалбата, която му осигуряваха. Според твърденията му е стигнал и до премиери, в случая Бойко Борисов. За друг не знам, само мога да подозирам Симеон.

И така банковите сметки набъбваха и Васил беше убеден, че няма човек, който да не може да подкупи. И сега се оказа в дупките на НСС. Мирише ми на подхлъзване, но ще се види окончателно на 5 септември. А ако се установи, че наистина е изпързалян, по-късно ще пиша от кого и защо.

(Текстът е от фейсбук страницата на Петър Бояджиев)


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    6 0 Отговор
    С мерак.

    Коментиран от #25

  • 2 Дрът Плъх!

    13 2 Отговор
    Кажи за Цените,това е Империята! Кво ни занимаваш с Васко Черепа?
  • 3 Бат Вальо

    22 16 Отговор
    С парите ма Путин и руската организирана престъпност! Но Пригожин е при свети Петър и Путлер се е запътил натам и затова и Божков е също пътник!
  • 4 чекмеджанъ

    12 2 Отговор
    продадох разни ритончета и други вехтории, абе скъпи работи е купувал васко...
  • 5 честен ционист

    15 3 Отговор
    Падна му един червен чемодан на кратуната и стана човек.
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 9 Отговор
    Единственно разбрах,че не е шахматист и не е математик,Божков.Другото за дс,го знаят и децата.на магурата,ако е играл с $ на .......то,парата е отивала при господарят му.Че е умен е истина,защото е успял от тази позиция да ги.......всичките,което ме кара да кажа.Евалла Божков!
  • 7 само питам

    14 2 Отговор
    Кой е по голям мафиот , боко или черепа !!
  • 8 Не е вярно

    13 3 Отговор
    Имаше една калинка в Министерството на финансите, която отказа подкуп от 10 000 на ден!!!
    Просто да не повярваш. На мен за 50 лева си свалят гащите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 тоя умен професор

    7 1 Отговор
    да напише книга тогава за черепа
  • 11 ТрампЛин

    34 2 Отговор
    От ей такива услуги сме на това дередже! Черепа е прозрял характера на българина-продажен, подкупен, подлец и прост! Никой не схваща че подкупения от теб, ще те продаде срещу по-голям подкуп, защото е продажник, защото е подлец, а ти си прост! Тренчев, Подкрепа, Елметинженеринг, Шукеров…..и това е само върха на айсберга! Списъка на Луканов, Червените куфарчета, Парите на Партията, Схемите на ДС!!! И ние си мислим че сме свалили БКП и комунистите от власт и крачим с бодри стъпки към Демокрацията!!!

    Коментиран от #13

  • 12 Бояджиев

    20 7 Отговор
    Кажи как БСП и пРезидента го използваха да финансира Бунта срещу Законно избрана Власт с ОПГ от Дубай...Бесилките и ковчега той ли ги купи..Кой даваше пари на хората да се търкалят в палатките месеци...Ей такива неща баз Давност трябват.Бунт срещу Законно избрана Власт с ОПГ е по член 109 от НК от 10 до 20 години или Доживот!!!
  • 13 В цял свят

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "ТрампЛин":

    Е така! Не само в България!

    Коментиран от #14, #19

  • 14 ТрампЛин

    12 3 Отговор

    До коментар #13 от "В цял свят":

    Не знам как е по Целия Свят, но виждам че светът върви напред, а ние крачим бодро назад! Или в най-добрия случай, тъпчем на едно място.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Иво

    5 1 Отговор
    Пешо казвайте тези неща по рано.
  • 17 СТИГА НАМЕЦИ

    10 1 Отговор
    А БОЖКОВ ПОД КУПВАЛ ЛИ Е РАДЕВ, НИНОВА, КИРО И РИСТЮ? ЗА ОТРОВНОТО ТРИО И МАЯ СЕ ЗНАЕ ОТ ПЪРВИЯ ДЕН.
  • 18 Петър Бояджиев Поредния Въздухар

    9 1 Отговор
    Десидент!! Беше на издръжката на една фирма Алфа V, Която ти плащаше престоя в хотела срещу НС!!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 един

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Стършел":

    Кандидат за премиер-министър от БСП беше,а не за президент!Иначе относно политиката за мен е твърде съмнителна личност!
  • 21 картончетата

    9 6 Отговор
    Когато Валери Симеонов повдигна въпроса за това че се продават картончета там където пенсионерите си получават пенсиите, очевидно ББ не прие подкупа, защото КН започна да креши в НС събрание че се краде, а Мая Манолова поиска оставката на Валери Симеонов чрез майките на деца с увреждания. Очевидно въпросните "спестени" 500 милиона са отивали за издръжка на БСП. Прави впечатление че Радев вдигна юмрука и събра под знамената мутрите за да свали законно-избраното правителство на ГЕРБ. Има връзка, но дали тя минава през Москва тепърва трябва да се докаже. Така или иначе, когато говорим за корупция, очите на всички са насочени към Румен Радев, Корнелия Нинова и Мая Манолова.
  • 22 както Пепи

    8 1 Отговор
    еврото . 100 000, 20 000 , то в един тефтер пише корупцията и им дава от натрупаните ненужни пари . Инвестира в сфери на влияние и натиск . Бърка си гагата навсякъде и помага на софянски . Сега никой бизнесмен не излезе да го оневини . Загазил е както Цветан Василев . 3 убийства, рекет и корупция абе 20 години . Калина 1 месец условно .
  • 23 12345

    10 2 Отговор
    Но е бил в друг списък....с един крадлив, мустакат беглец в Сърбия. На един господ са се кланяли. БСП знае
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 С къв мерак бе?

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    Да не са го екстрадирали?То,че и там не е кой знае кво,освен вечните жеги и мюсюлманска подредба,ама директно в СЦЗ-то,тва да не е няква постановка,а?
  • 26 ганю

    0 0 Отговор
    В България от 33 г е
    орел,рак и щука
    всичко на боклука
    Езоп